Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 10:59, 12 wrz 2016

anbu napisał(a)
Oj będzie u Marty kolorowo na wiosnę, będzie

Anbu ja Cię tylko informuję, że ogrodowisko nie jest anonimowe i wiem kogo nosi i za cebulami i na kwiatuchy się łamać zaczyna
Makusia 11:01, 12 wrz 2016

AnnaCh napisał(a)
Matko, ile cebulek
Poszalałaś kobieto

Już koniec- więcej nie kupuję
Aniu w L. "nasze czosnki" w cenie tych z "O", tyle, że po 40 sztuk...więc sama rozumiesz
Makusia 11:08, 12 wrz 2016

Toszka napisał(a)
a krokusów nie kupiłaś?
Setkami na rodkową bym posadziła.

Tulipany i czosnki nie kolidują terminem kwitnienia,
Sadź wszędzie - pod brzozy też

Zostawiłam sobie Ciebie na koniec
Toszka uwielbiam to, że zawsze znajdziesz "coś jeszcze" Miałam krokusy w łapce wczoraj, ale stwierdziłam, że może lepiej nastawić się na ilość w kilku gatunkach, bo się bałam, że zacznę kupować "na próbę"- jedną paczuszkę tego, jedną tamtego
Krokusiki poczekają do kolejnego roku.

Pod brzozami to się boję, bo wiesz- tam praktycznie nie przekopane- tylko darń zdarta i zaściółkowana trawą ściętą- zmasakruję te cebulki na wiosnę.

Wymyśliłam sobie wstępnie tak, że: tulipy pójdę na hortensjową i czosnki everesty i gladiatory też.

Czosnki główkowe vel główkowate na półkę+ purple. Zostają mi takie jakieś czosnki mało czosnkowe, i tu nic nie wymyśliłam jeszcze- miejscówki dla nich nie mam.

Pytanka z innej beczułki:
pytanko nr 1)
na półce ta trawa dana do identyfikacji, to jak na moje oko Miskant ten very duży. Wsadziłam jako dwie kępki, a teraz są ponda metrowe i potężne- zupełnie tam nie pasują, ale Toszka powiedziała "gdzie nie gdzie jakieś trawki", no to się posłuchałam Gdzie i kiedy je przesadzić??

pytanko nr 2)
Toszka, czy na półce nie powinnam dosadzić róż? W zasadzie poprzedzam to pytanie innym- czy półka w wersji "lawenda+stipa+róże+buk" zostaje jako początek docelowej półki? Jeśli tak, to czy nie powinnam dosadzić tam większej ilości róż? Bo jakoś tak mi giną w tej otchłani półkowej.
AnnaCh 11:34, 12 wrz 2016

Marta czytałam gdzieś, że chcesz rozchodniki
Rozmnożyć Ci ? Widziałaś mam takie zwykłe różowe, niższe z listkami zółto-zielonymi i Star Dust.
Makusia 11:55, 12 wrz 2016

AnnaCh napisał(a)
Marta czytałam gdzieś, że chcesz rozchodniki
Rozmnożyć Ci ? Widziałaś mam takie zwykłe różowe, niższe z listkami zółto-zielonymi i Star Dust.

No pewnie, że tak!!!
anna_t 11:57, 12 wrz 2016

Makusia napisał(a)

wow! grubo poleciałaś
zapomnialam u sibei dopisać, ja lubię czosnki bo ich nornice nie lubią
Makusia 12:00, 12 wrz 2016

No ja właśnie u Anbu przeczytałam, że róże lubię czosnki, więc po prostu dumnam
Toszka 12:15, 12 wrz 2016

Martuś, z miskantami incognito tak bywa - niespodzianka, która czasami cieszy, a czasami tworzy problem.
Teraz je zostaw. Przesadzisz w kwietniu. Teraz strach, że padną.

Róże i ich ilość oceń sama - wiesz, że ja nieróżana i nie zmusicie mnie do tej nauki
Może róże jeszcze rozrosną się?
Jeśli nie, to dosadzaj.
Mam niejasne w swojej jasności przekonanie, że dorośniesz do przerobienia (fizycznie) półki. Do tego czasu będzie tam różanka
Gosiek33 12:23, 12 wrz 2016

Kupiłam w tym roku sporo cebul, ale gdzie mi do Ciebie ?
Makusia 12:35, 12 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Martuś, z miskantami incognito tak bywa - niespodzianka, która czasami cieszy, a czasami tworzy problem.
Teraz je zostaw. Przesadzisz w kwietniu. Teraz strach, że padną.

Róże i ich ilość oceń sama - wiesz, że ja nieróżana i nie zmusicie mnie do tej nauki
Może róże jeszcze rozrosną się?
Jeśli nie, to dosadzaj.
Mam niejasne w swojej jasności przekonanie, że dorośniesz do przerobienia (fizycznie) półki. Do tego czasu będzie tam różanka

Powiem Ci Tocha, że mi się tam różanka podoba, ale mój eM ma inne zdanie. On twierdzi, że ta rabata wygląda najgorzej (porównuje do hortensjowej i okularowej), i nazywa ją "patelnią". Ja sobie tłumaczę i jemu też próbuję, że lawenda się rozrośnie, stipa też mam nadzieję da popis w przyszłym roku, a jak nie przetrwa, to posadzę tam LM. Miskant NN (eM mówi na niego tatarak) jest bardzo ładny, ale za cholerkę być tam nie może, bo pasuje jak pięść do twarzy.
Róże bardzo źle zniosły przeprowadzkę i też ozdobą w obecnym stanie bym ich nie nazwała, ale liczę, że już na kolejny rok będzie lepiej.

Czy mogę do tych żółtych dosadzić kremowe?