Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 14:39, 13 wrz 2016

anbu napisał(a)

Mi się podoba formalnie ale Toszka stwierdziła, że to nuuuuddddne bardzo jest i démodé

Czyli też lubisz porządek na rabatach
A co jest teraz modne? Jaki styl?

Ja bym chciała taki styl nowoczesny nieformalny jak to ktoś nazwał gdzieś na forum. Nie jestem zbyt konsekwentna jesli chodzi o ogród, lubię zmieniać, dodawać, kupować (sic!), więc minimalistyczne, monotematyczne rabaty odpadają. Nawet w domu najpierw zrobiłam biały salon, a później brakowało mi kolorów jednak i musiałam dodatki pozmieniać. I tak samo w ogrodzie. Biały ma być dominantą, ale muszą być kolorowe akcenty. Stąd chyba ten "nieformalny".
anbu 14:45, 13 wrz 2016

Lubie porządek i to bardzo
Nie lubię nieporządnych roślin, śmieciuchów, kłębowiska

A teraz chyba modne są ogrody naturalistyczne Z naciskiem na chyba Za bardzo się na tych stylach nie znam, wiem tylko co mi się podoba i tego się trzymam

Anetko ale u Ciebie też widzę zamiłowanie do porządku, pokuładania dlatego będzie ciekawie - tak sobie myślę
Nett 15:02, 13 wrz 2016

anbu napisał(a)
Lubie porządek i to bardzo
Nie lubię nieporządnych roślin, śmieciuchów, kłębowiska

A teraz chyba modne są ogrody naturalistyczne Z naciskiem na chyba Za bardzo się na tych stylach nie znam, wiem tylko co mi się podoba i tego się trzymam

Anetko ale u Ciebie też widzę zamiłowanie do porządku, pokuładania dlatego będzie ciekawie - tak sobie myślę

Ja z tym podobaniem to mam tak różnie, bo podoba mi się dużo rzeczy, zwłaszcza jak sa ładne , a dopiero później dociera do mnie, że to nie dla mnie, albo, że po jakimś czasie by mnie to męczyło, nudziło itp. Tak mam jak oglądam piny- wszystkie wydają się piękne, takie wymuskane.
Na poczatku podobały mi się takie typowe nowoczesne ogrody, ale jak pomyślałam, że musi panowac tam rygor, wszystko pod linijkę, nic nie dosadzę, to stwierdziłam, ze to nie dla mnie.
A z drugiej strony ogród naturalistyczny chyba też nie do końca, jeśli oczywiście dobrze odróżniam ten styl, więc coś pośrodku

Aniu a Ty masz projekt ogrodu? Bo w Twoim wątku wygląda bardziej jakbyś realizowała zamysł, a nie planowała. I zastanawiam się, czy to tak spontanicznie, czy według projektu?
anbu 15:18, 13 wrz 2016

Działam z pomocą Toszki, bez planu to ja jestem Miss Chaos
Pszczelarnia 16:44, 13 wrz 2016

A gdyby tak dać tylko jeden stożek ale dołożyć miskanta ML? 1 stożek i 3 kule jako trzon. Mariken albo coś na pniu już niepotrzebne (czy się zmieści?).
makadamia 17:03, 13 wrz 2016

Mnie się podobają te dwa stożki i trzy kule w środku (tylko różnej wielkości)
Prawa strona faktycznie szwankuje. Szczepione cokolwiek trochę gryzie mi się z miskantem. Chyba żeby było na tyle wysokie, że miskant zmieści się pod koroną.
Nett 21:52, 13 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)
A gdyby tak dać tylko jeden stożek ale dołożyć miskanta ML? 1 stożek i 3 kule jako trzon. Mariken albo coś na pniu już niepotrzebne (czy się zmieści?).

Tam jest prawie 6m długości, więc powinno się zmieścić.
Nett 21:54, 13 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Mnie się podobają te dwa stożki i trzy kule w środku (tylko różnej wielkości)
Prawa strona faktycznie szwankuje. Szczepione cokolwiek trochę gryzie mi się z miskantem. Chyba żeby było na tyle wysokie, że miskant zmieści się pod koroną.

To może bez miskanta? Ale wydaje mi się, że za pusto wtedy będzie po prawej stronie w porównaniu z lewą.
AniMa 09:22, 14 wrz 2016

Anetko, też zapatrzyłam się na rabatę Joli i bbb mi się podoba, ale....ja mam dwuspadowy dach i w ziemie pięknie tam śnieg spada...Muszę kombinować co tam wsadzić, aby nie połamało. Bukszpany, trawy ok, ale coś na pniu to już może ucierpieć. Jak jest ze śniegiem u ciebie????
Nett 09:51, 14 wrz 2016

AniMa napisał(a)
Anetko, też zapatrzyłam się na rabatę Joli i bbb mi się podoba, ale....ja mam dwuspadowy dach i w ziemie pięknie tam śnieg spada...Muszę kombinować co tam wsadzić, aby nie połamało. Bukszpany, trawy ok, ale coś na pniu to już może ucierpieć. Jak jest ze śniegiem u ciebie????

Hmmm, dobre pytanie, też mam dach dwuspadowy, ale nie przypominam sobie żeby mi do tej pory spadał tam śnieg. Ale w Szczecinie generalnie jest mało śniegu zimą. To taka mokra kraina . W tamtym roku zima była w środę a później wieczna jesień.
Wieją wiatry zachodnie i to jest problem na pewno. Czasem przez długi czas, do grudnia jest ciepło, że rośliny zaczynają pąki wypuszczać, a później ściśnie mróz, ale śnieg jest dzień- dwa, a później się rozpuszcza i raczej błoto.