Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:18, 07 wrz 2022

Do góry

Co za widoki. Kiedy u mnie takie hakomy będą.
Sądzę sesliery, hakomy, kocimiętki i gaure, ale to wszystko maleństwa.

To fakt ze podlewać trzeba 1-2 razy w tygodniu, ale dobrze. Psikanie nic nie da. Roślinę trzeba zalać przy takim upale szybko wypije.
Na szczęście upały minęły i jest pięknie. Też nie liczę na opady większe. Już miało padać 10 dni temu zatrzymało się na Łodzi a tu dalej susza. Tym razem też tak może być.

Wiola nie wolno się da. Rozsiać? To byś musiała siedziec non stop i pieluc. On rośnie i kwitnie bez przerwy.

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:51, 07 wrz 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jeszcze 3-4 lata szczawika nie miałam. Teraz brązowy, zielony, wysoki i mały skąd on się naraz u wszystkich wziął.

Mój sąsiad ogrodnik sprzedawał szczawik po 6 zł w małych doniczkach. Wystraszyłam go, że mu się wszędzie rozsieje. Wszystkie doniczki kazał wyrzucić do kontenera że śmieciami.
Mówił, że on to przywiózł z giełdy wszyscy brali więc on nie może być gorszy.

Pięlenie to walka z wiatrakami rozsiewa się i ma podziemne rozlogi. Ja to co tydzień biorę wiaderko z randapem i pedzlem smaruje. Trochę pomaga.

Może przyniosłaś go Elu z roślinami ze szkółki ? U mnie tak pewnie było.

Ja jak plewiłam to podważałam metalowymi pazurkami i fajnie wychodził z całym korzeniem i ostatnio wyrwałam tylko ze 20 % tego co było wiosną. Wtedy był dywan, że ziemi nie było widać.

Nie można dać mu się rozsiać i wtedy myślę, że przy systematycznym plewieniu da się go pozbyć.

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:43, 07 wrz 2022

Do góry
Jeszcze 3-4 lata szczawika nie miałam. Teraz brązowy, zielony, wysoki i mały skąd on się naraz u wszystkich wziął.

Mój sąsiad ogrodnik sprzedawał szczawik po 6 zł w małych doniczkach. Wystraszyłam go, że mu się wszędzie rozsieje. Wszystkie doniczki kazał wyrzucić do kontenera że śmieciami.
Mówił, że on to przywiózł z giełdy wszyscy brali więc on nie może być gorszy.

Pięlenie to walka z wiatrakami rozsiewa się i ma podziemne rozlogi. Ja to co tydzień biorę wiaderko z randapem i pedzlem smaruje. Trochę pomaga.
Ptasi gaj 23:16, 06 wrz 2022

Do góry
AlinaP napisał(a)
Właśnie wczoraj oglądałam nagranie na ten temat. Winne jest długie gorące lato.

No właśnie bywały bardzo ciepłe upalne dni, ale tak długo jeszcze nie było.
Jeżdżę nad morze kilkanaście lat i nigdy się nie zdarzyło abym nie mogła gola stopa po piachu chodzić taki gorący.
W tym roku tak było 4 dni.

Oj co roku jest gorzej mam nadzieję, że nie dożyje klimatu afrykańskiego w Polsce.
Ptasi gaj 11:34, 06 wrz 2022

Do góry

Ala powiem ci, że wybarwienie zależy od różnych czynników. Moje trawy są podlewane oczywiście nie wszystkie. Tutaj akurat zahacza nawadnianie trawnika. W pełni słońca jak fota zrobiona to jest wybarwienie różowe jak cień jest ciemniejsza. Dla mnie wygląda pięknie jak się przebarwia jesienią.

Wybarwienie kwiatostanów omawialiśmy na grupie Trawy Ozdobne bardzo szeroko. W tym roku nie jest ono zgodne ze standardami dla poszczególnych miskantów. Winna jest pogoda jaką nam przyroda zafundowała w tym roku. Bardzo gorące lato, wiosna dosyć chłodna i teraz zimne noce, akurat w porze rozkwitu. Wiele traw w róznych rejonach Polski ma odwrotny cykl wybarwiania. Np. Malepartus normalnie startował z czerwonego prawie brunatnego koloru, a potem jaśniał coraz bardziej. Tym razem jest różowy.
Sezon 2017 u Hanusi 23:01, 05 wrz 2022

Do góry
Próbowałam te rudbekie rozmnożyć z nasion jednak nie udało sie nic nie wzeszło.

W zeszłym roku jesienia rozsadzilam jeszcze kwitły. W tym roku kępy się bardzo rozrosły. Wiosna znowu podzielę.

Haniu pozdrawiam i zdrowia życzę
Ptasi gaj 22:17, 05 wrz 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu zaglądam i podziwiam. Trawy jak co roku masz przepiękne. I ten zakątek przy domu.
Czy u ciebie też w tym roku miskanty są niższe przez tą suszę, czy mi się tak tylko wydaje?Rudbekie lubię o tej porze roku. Bardzo rozjaśniają ogród. W połączeniu z trawami bardzo im do twarzy, wszak to byliny preriowe.
Ja czekam na deszcz, jak i wszyscy na południowym wschodzie. Coś zapowiadają na sobotę, ale czy te prognozy się sprawdzą? Oby.
Chciałabym trochę poprzesadzać teraz, ale przy takiej pogodzie trochę się boję, że zmarnuję tylko rośliny.

Gosiu nie zauważyłam aby były niższe. Jednak wydaje mi się, że w zeszłym roku wcześniej kwitły muszę sprawdzić fotki.

Jeszcze 2 tygodnie temu nie narzekałam że sucho teraz już tak. Wczoraj chciałam coś przesadzić to szpadla nie mogłam wbić do ziemi. Do dołków trzeba wlewać wodę.

Już miało padać w zeszłym tygodniu i nic z tych zapowiedzi. U nas piękna słoneczna pogoda noce chłodne.

Ty też dorywczo jesteś na działce więc nie ma co przesadzać. Przesadzone trzeba codziennie podlewać.

Przy domu bym to wszystko przekopała jakbym miała siły i eM by nie pyszczył.
Ta trawa tam rośnie 10 lat. To moja pierwsza trawa na działce. W środku już była łysa. Wiosna wyskralam suche źdźbła nasypałam ziemi i znowu pojawiły się odrosty od korzenia.
Ptasi gaj 22:04, 05 wrz 2022

Do góry
AlinaP napisał(a)
Mój miskant Sioux nie ma tak wybarwionych kłosów. Zakwitł pierwszym. Czekam na następne. Najwyżej okaże się, że nim nie jest. Natomiast z Vanilla Sky jestem bardzo zadowolona.

Ala powiem ci, że wybarwienie zależy od różnych czynników. Moje trawy są podlewane oczywiście nie wszystkie. Tutaj akurat zahacza nawadnianie trawnika. W pełni słońca jak fota zrobiona to jest wybarwienie różowe jak cień jest ciemniejsza. Dla mnie wygląda pięknie jak się przebarwia jesienią.
Tak Vanilla skay to przepiekna trawa.
Nasadzilabym więcej traw, ale co później robić wiosna z tą słoma. Jak są grube źdźbła to można rozdrobnić dobrze mieli rozdrabniarka gorzej z wiotkimi.
Ptasi gaj 19:57, 05 wrz 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Elu, pięknie się trawy prezentują.
A Miskant Siux bardzo atrakcyjnie wygląda.
Szybko on przyrasta ??
Jeszcze spodobały mi się te żółte rudbekie z trawami. super połączenie.

Aniu miskant Siux to jeden z najwcześniej kwitnących traw. W tym miejscu jest ok 9 lat. Został przesądzony z innego miejsca jednak w poprzednim miejscu korzenie jakieś tam zostały i mam 2 kępy. Sporo już rozdałam, rośnie.
Wysialam mi się blisko rozplenice i coś z tym muszę zrobić wiosna.
Dorasta do ok 150 cm nie więcej.
Bardzo go lubię.

Ptasi gaj 19:30, 05 wrz 2022

Do góry
Kasiu chodzi o to, że wymieniłyśmy się trawami z Danusia.
Ja mam miskanta Vanilla skay który jest dosyć podobny do miskanta Danusi bez nazwy NN.

Ona wysłała do mnie korzeń swojego miskanta ja do niej mojego Vanilla skay. Posadziłam jej miskantam ok 80 cm od mojego vanilki. Ona też.
Teraz czekamy jak zakwitną aby porównać czy one są identyczne czy rozne.

Zresztą ten Danusi NN jest przepiekny.
Zobacz u Daszum na str 227
Ptasi gaj 16:28, 05 wrz 2022

Do góry
April napisał(a)

Elu pięknego masz tego miskanta. Fantastyczny kolor, nawet mocniejszy od Malepartusa. Niezła kępka

Jolu tak bardzo ładny zwiewny.
Wiosna wykopie to się spotkamy, będę polowała na tego rododendrona białego co ci się podobał.
Trawa vanilla skay też by ci się przydała.
Ptasi gaj 16:25, 05 wrz 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
O jakich wy, Kobitki, trawach rozmawiacie? Czy zakwitną czy nie?

Ela, pamiętasz odmianę tego zawilca białokwitnącego?

Kasiu teraz nie pamiętam,ale mam zawieszone fiszki na dole Krzka. O trawach napiszę później jestem w trasie pieszej piękna pogoda.
Ptasi gaj 14:24, 05 wrz 2022

Do góry

To jest dosyć poważna walka z tą rzęsa. Miałam akwaria wiem jak to jest. Mnoży się gorzej niż króliki.

Musisz wodę wypompować, rośliny wyciągnąć i każda obmyć.

Oczko to tak jak rabata trzeba pilnować intez pielic ze zgniłych liści.

Dobrze za trawami czekamy. U mnie chyba te twoje nie zakwitną.

Elu, pięknie się trawy prezentują.
A Miskant Siux bardzo atrakcyjnie wygląda.
Szybko on przyrasta ??
Jeszcze spodobały mi się te żółte rudbekie z trawami. super połączenie.
Ptasi gaj 11:40, 05 wrz 2022

Do góry
Dla Asi Wisan

Miskanty Siux u mnie jest 9 lat. Pierwsza fotka z wczoraj, 2, 3, 4 fot z zeszłego roku wrzesień październik ostatnia

Przed nim rośnie rozplenice więc tak wygląda..

Elu pięknego masz tego miskanta. Fantastyczny kolor, nawet mocniejszy od Malepartusa. Niezła kępka
W ogródku emerytki 00:03, 05 wrz 2022

Do góry

Tak to jest laboda. Przywiozłam w zeszłym roku od Danusi takie maleństwo. Właśnie we wrześniu zaczęła rosnąć i kwitnąc. Rozsiała się wiosna siewki miałam wszędzie na rabacie tak się rozsiała.
Bardzo ładnie wygląda tylko trzeba ją trzymać w ryzach bo się rozsiewa i to bardzo.

Ja też mam gąsiory i w życiu bym nie wpadła na posadzenie rojnikow w nich.
Mam foremki do ciast i tortownice z rojnikami.
Ostatnio nawet drzewo kominkowe niektóre kloce z wyżłobieniami to rojniki w nich sądziłam

Elu, dzięki za potwierdzenie, że to łoboda
Jeszcze nie kwitnie, a jeśli będą siewki, to się ucieszę, a nadmiar będę usuwać.

Moje gąsiory leżały bezużytecznie prawie 3 lata i też dopiero teraz zaświtał mi pomysł z rojnikami
Swoje też obsadź, będziesz zadowolona
Ptasi gaj 23:26, 04 wrz 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu jeszcze chwila i będzie wiadomo jak to jest z naszymi trawami.
Moja już zaczęła kwitnąć, Twoja może jutro wypuści pierwszy kłos.

Nie zareagowałam w porę i mam mnóstwo rzęsy w oczku
Co kilka dni odławiam, ale ona zatrzymuje się na roślinach i mnoży się w oczach.
Na wiosnę postaram się zrobić z nią porządek.

To jest dosyć poważna walka z tą rzęsa. Miałam akwaria wiem jak to jest. Mnoży się gorzej niż króliki.

Musisz wodę wypompować, rośliny wyciągnąć i każda obmyć.

Oczko to tak jak rabata trzeba pilnować intez pielic ze zgniłych liści.

Dobrze za trawami czekamy. U mnie chyba te twoje nie zakwitną.

Ptasi gaj 23:14, 04 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, podziwiam Twoje klimaty nad oczkiem.Jaka czysta woda.
Ogród soczysty. Jak to robisz?

Dzisiaj oczko czyściłam znowu bo liście lilii żółkną skoki temperatur nocą i w dzień.
Lilie mają bardzo dużo pąków kwiatowych, ale czy zakwitną na powierzchni.

Bardzo ładna jestem nn pewnie Austinka

W ogródku emerytki 23:06, 04 wrz 2022

Do góry
gogo napisał(a)

Bożenko, dzięki
To może być łoboda czerwona, bo moja nie miała wcale zielonych listków.
Jutro się przyjrzę, czy nie ma zaczątków wiechy kwiatowej, bo wtedy będę mieć pewność, że to ona.
Tylko ta wysokość, moja nie ma więcej niż 40 cm., ale niektórym moim roślinom zdarza się nie urosnąć.

Tak to jest laboda. Przywiozłam w zeszłym roku od Danusi takie maleństwo. Właśnie we wrześniu zaczęła rosnąć i kwitnąc. Rozsiała się wiosna siewki miałam wszędzie na rabacie tak się rozsiała.
Bardzo ładnie wygląda tylko trzeba ją trzymać w ryzach bo się rozsiewa i to bardzo.

Ja też mam gąsiory i w życiu bym nie wpadła na posadzenie rojnikow w nich.
Mam foremki do ciast i tortownice z rojnikami.
Ostatnio nawet drzewo kominkowe niektóre kloce z wyżłobieniami to rojniki w nich sądziłam
Dębowe zakątki 22:30, 04 wrz 2022

Do góry
No właśnie pamiętam jak byłam mała moja mama miała takie piękne pokrzywki i nigdy nic nie siała. I wiecznie w donicach na oknie rosły pokrzywki, i jakieś zwisające. Widocznie Szczepki sądziła. Nie pamiętam jak ona to robiła.

Muszę raz zasiać aby wyhodowac sobie jakieś ekstra kolorki i później wysadzać.
Piszesz we wrześniu to już trzeba.

Ta bordowa super wygląda.

Ostatnio na co klombie uszczyknelam rozchodniki i korzenie w słoiku wypuszczają. Za tydzień posadzę do donic.
Ogród z koniczynką 22:18, 04 wrz 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Koniczynka na wrzosowo...pierwszy sezon bez zjedzonego przez ćmę bukszpanu...

Włoska długo nie byłam jakby ciebie się po zmieniało.
Pięknie, właśnie można bez bukszpanów można. Wrzosy czy wrzośce bardzo ładnie wyglądają. Tawuly też robią dobry wygląd na rabatach. Widzę, że chyba masz dęba błotnego już za chwilę będzie zmieniał kolor to dopiero będzie.
Te siwe trawki też ładnie rosną. Miałam je kiedyś, ale nie pilnowałam ich trzeba było przyciąć nie przycielam zbrazowialy i wyrzuciłam.

Bardzo ładnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies