Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Nowocześnie z różAnką :D 12:47, 15 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

kolor byłby jakiś tylko przyciemniający drewno. jeszcze nie wybrałam ale będę kupować ławkę przed dom i pan mi sprzeda to czym malują te ławki olej chyba jakiś żebym jednakowo pomalowała i plac zabaw i te skrzynie też. podpytam go właśnie czy mogę jeszcze malować albo wykorzystam garaż jak podpowiada Iwona - ja jakieś zaćmienia umysłu mam
mój M musi mieć oddech między pracami a koncepcyjnie to przekonywanie go widzę że trwa ok 2 lat ale jesteśmy na dobrej drodze, u Ciebie zobaczył jak to może i powinno wyglądać i teraz mi łatwiej
jeszcze jakbyś mi napisała co kiedy siejesz cioooo?

Nic nowego co juz masz tu napisane to ja nie napiszę

Czosnek - zawsze jesienią, więc już siedzi w ziemi. Ponad pół skrzyni mi zajmuje.
Polecam cebulę siedmiolatkę. w jednym miejscu kilka lat, rusza szybko wiosną czy nawet już pod koniec zimy - więc szczypior mam swój caly rok.
Sadzę też dymkę wiosną ale z niej szczypioru za dużo nie masz bo ona raczej na cebulę jest.
To samo pietruszka. Też już ją posiałam teraz. Szukaj pietruszki naciowej oczywiście. Nie korzeń.

Koperek obowiązkowo - częściowo sam mi się wysiewa bo nie zawsze zdążę suche badyle wywalić - więc zanim siany wiosną ruszy to ten drugi już można jesć.

Z pomidorami dalam sobie spokój. To był mój ostatni rok bo jednak życie na dwa ogrody powoduje to, że nie mam czasu ich uszczykiwać, podwiązywać nie mówiąc już o pryskaniu OC czy HT.
Bawiłam się z marchewką...ale ona nie chce u mnie rosnąć. Jakieś pypcie rosły i całe pozarte przez robaczki.
Kupuję flance wiosną - kalarepa, jarmuż, sałata, kapusta.
Wsadzam też kilka ziemniaków do skrzyni(chyba w kwietniu ). Z jednego krzaczka jest obiad nawet na 2 dni i jaka radocha!
Jedyne co sama sadzę wiosną w domu to cukinia i dynia. Bo mam swoje sprawdzone te które lubię robić i jeść.
Tak naprawdę to na wszystkich torebkach nasion masz napisane terminy siania...i ja się tego trzymam. Więc jesli napisane jest, że można siać w marcu i kwietniu to ja już w marcu sieję

Tak sama z kupnem sadzonek na ryneczku...sprzedają to co można już sadzić do gruntu. Nie kupisz sadzonek ogórka wcześniej niż ok 10-15 maja - przynajmniej u nas w Słupsku. No bo ogórasy też mam

Nowocześnie z różAnką :D 11:44, 15 lis 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Też mam takie 20 cm wysokie metr na dwa Spokojnie wystarcza, a i przycupnąć na nich można przy pieleniu

Aniu ja chce na 3 dechy żeby się właśnie nie schylać, już mi zginania do pielenia wystarczy. ziemi mi dużo na poczatek pójdzie ale potem będzie łatwiej
Nowocześnie z różAnką :D 11:41, 15 lis 2017

Do góry
Magda70 napisał(a)
a jaki kolor skrzyń wchodzi w grę?? jakiś jasny czy ciemny?
Może chociaż zaimpregnuj drewno przed zimą. Zerknij co jest napisane na impregnacie odnoście temp malowania. W ciągu dnia jest z 8 stopni - może starczy?

Możesz owinąć skrzynie folią - strzeczem dookoła i zostawić odsloniętą tylko tę część od góry - z ziemią.

Ania, jesteście mlodzi więc dacie radę.
Mój eM też nie od razu tak wszystko robil. Jak sobie teraz przypomnimy początki to mamy ubaw. Wszystko było na NIE. a po co. itp.
Po co lustro?? bez sensu. a co to gabiony?? a po co one?

I dopiero jak pokazałam inspirki z tym , że może być ładniej, dopiero jak ktoś z sąsiadów bliższych i dalszych coś pochwalił...to wtedy inaczej zaczął patrzeć na ogród i z wielką przyjemnością spelniał moje zachcianki
Ale to była żmudna, powolna praca

Będę zaglądać zatem częśćiej na Twój wątek i jak tylko za dlugo Cię nie będzie to dzwonię

ps. mój mąż też mówi, że wszystko to moja wina...więc mnie już nic nie dziwi

kolor byłby jakiś tylko przyciemniający drewno. jeszcze nie wybrałam ale będę kupować ławkę przed dom i pan mi sprzeda to czym malują te ławki olej chyba jakiś żebym jednakowo pomalowała i plac zabaw i te skrzynie też. podpytam go właśnie czy mogę jeszcze malować albo wykorzystam garaż jak podpowiada Iwona - ja jakieś zaćmienia umysłu mam
mój M musi mieć oddech między pracami a koncepcyjnie to przekonywanie go widzę że trwa ok 2 lat ale jesteśmy na dobrej drodze, u Ciebie zobaczył jak to może i powinno wyglądać i teraz mi łatwiej
jeszcze jakbyś mi napisała co kiedy siejesz cioooo?
Ogród w remoncie 00:26, 15 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

wiesz chodzi o to żeby ogrod to nie była zbiorówka ale jakis sens i uklad

Dokładnie o to chodzi
Ogród w remoncie 00:24, 15 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Asia sama sobie ja przesortuj, nie ładnie taka gruba wyglada na rabatach. ja kupiłam takiej siatki z oczkami bodajze 1cmx1cm(albo 2cm nie pamietam dokladnie) przybilismy do listewek i mamy sito przy okazcji do przesiewamoa kompostu.

a w kwestii zamówienia - jakbym miala zamawiać to z 30szt bym tam uzbierala w tych cenach warto

Mam takie sito do kompostu,może się nada nawet
No to trochę Ci się uzbierało ,i co trawy będziesz zamawiać. Ja sobie odpuszczę. Nie wiem jeszcze co będzie mi potrzebne a to co wiem to nie mają.
Nowocześnie z różAnką :D 21:55, 14 lis 2017

Do góry
raczej bym malowała ale wlasnie teraz juz pewnie nie można :/ cholera nie pomyslałam.. przyryje folią najwyżej, tylko czy ta jedna w której bym juz ten szpinak wysiała to nie zmieni barwy?bo jej przeciez nie mogę przykryć? a potem jakbym na wiosnę malowala to może ona by inny odcień miała :/

na przyszly rok mam sporo planów,w tym dużo nie zrobilismy ale sporo pracowalam nad M i 2018 powinien być bardziej interesujący
chciałabym zrobić placyk na ognisko, scieżkę i ten warzywnik.
Takim moim cichym marzeniem na 2018 są krawężniki wokół rabat - o tym M jeszcze nie wie niewiem czy mnie nie ubije, więc jak przestane się odzywać to dzwoń na policje

no i generalnie to wiesz że to wszystko przez wakacje u Ciebie?!?! cholera..
Nowocześnie z różAnką :D 21:33, 14 lis 2017

Do góry
Magduś już wstepne rozeznanie zrobilam i nawet M podkręcony jakoś wyjatkowo i mooooze, mooooze w sobote bysmy coś podziałali
pytalam juz o deski na pobliskim skladzie to mają takie szer. 19,4cm grube 2,5cm chyba ok? i 3 rzędy bym zrobila ja u Ciebie skrzynie byłyby 1x2m

trochę zastanawiam sie tylko czy tak na zimę to ich nie narazam na zimę w sumie tak na zapas ale wymysliłam sobie ze teraz jeszcze wrzuciłabym do nich całą zawartość mojego kompostownika i by się już " robiło".

Jedną bym ziemią już napelniła żeby szpinak wysiać. moze mozna teraz coś jeszcze a ja niewiem?
Nowocześnie z różAnką :D 20:40, 14 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
dziewczyny to jest niesamowite co piszecie, dla mnie totalne odkrycie... ryby niezdrowe, soja niezdrowa, mieso juz sama wiem że naszpikowane chemią i antybiotykami....masakra..co jeść???albo malo co albo nie analizować az tak bardzo..
już blogi zielono-kulinarne dzięki wam odkryłam, podpowiedzcie mi jeszcze prosze gdzie kupujecie zdrowe ryby? albo czym je zastępujęcie? jak zastąpić mięso? albo czy w takim ukladzie jeść tylko indyka? bo podobno on bez antybiotyków.. "podobno"
ja juz wiem na 100% ze warzywnik będzie, koniecznie musze wejść w warzywa.
Wczoraj czytałam ten artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/466-warzywniki-w-skrzyniach i ten wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/2683-warzywniki-w-skrzyniach-pojemnikach a dzisiaj lecę z tym https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady
i jednak będzie drewniany, coś jak u mojej ukochanej Magdy70 vel. Arbuzowej

No to teraz polecialaś po bandzie ajlaviu!!!
Takiego wyznania się nie spodziewałam...ale skrzynie jak najbardziej polecam.

No i nie dajmy się zwariować. Nie popadajmy w skrajność. Warzywa kupowanie na ryneczku u gospodarza też nie zawsze są ekologiczne, zdrowe. To samo z mięsem.
Kiedyś oglądałam jakiś program o herbacie. Chyba galileo. Herbata ma w sobie jakiś składnik szkodliwy dla zdrowia. Okazalo się , ze musielibyśmy pić przeogromne, niewyobrażalne ilośc dziennie tej herbaty aby w jakimkolwiek stopniu zaszkodziła.
Ogród w remoncie 19:25, 14 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Mnie nie szkoda . Wiesz Kasiu ,że masz zadatki na zbieractwo? Sorki ale tak mi się skojarzyło. Podziwiam Cię ,że w tak małym ogrodzie udało Ci się zgromadzić tyle roślin ,tyle gatunków. Ale nie zazdroszczę

wiesz chodzi o to żeby ogrod to nie była zbiorówka ale jakis sens i uklad
Ogród w remoncie 19:01, 14 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

No to chyba zamówię tę korę . Właśnie dzwoniłam tam i powiedzieli mi,że ona nie jest sortowana czyli wszystko tam jest,kawałki i grubsze i mniejsze . Chciałam grubo wysypać bo inaczej nie poradzę sobie z chwastami. Jak będzie to wyglądało tak sobie to na wierzch nałożę ładnej ,sortowanej kory. Tak to sobie wymyśliłam

Asia sama sobie ja przesortuj, nie ładnie taka gruba wyglada na rabatach. ja kupiłam takiej siatki z oczkami bodajze 1cmx1cm(albo 2cm nie pamietam dokladnie) przybilismy do listewek i mamy sito przy okazcji do przesiewamoa kompostu.

a w kwestii zamówienia - jakbym miala zamawiać to z 30szt bym tam uzbierala w tych cenach warto
Nowocześnie z różAnką :D 13:32, 14 lis 2017

Do góry
a czemu gdyby nie bułka? pszenica, zyto też nie zdrowe?
Nowocześnie z różAnką :D 11:27, 14 lis 2017

Do góry
o nie! z kebaba nie zrezygnuję najwyżej potem tydzień szpinak będę jadła
Typografia ogrodu 10:13, 14 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

no pewnie ale juz mnie Kasia sprowadziła na ziemię że nie mam szans

Aniu pewnie można gdzie nabyć,ale już nie za Prince Polo
Nowocześnie z różAnką :D 23:35, 13 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
heh czyli co jeszcze kozy i kury muszę kupić?

Jak kiedyś zamieszkam na wsi, to kupię sobie trzy kozy ,to takie moje marzenie i będę robić sery kozie
róże New Dawn na trzcinniki 21:09, 13 lis 2017

Do góry
witam mam na wymianę 4szt róż New Dawn (spore 3 letnie)a potrzebuję trzcinników Karl Foerster lub trzcinników krótkowłosych.
Nowocześnie z różAnką :D 20:41, 13 lis 2017

Do góry
heh czyli co jeszcze kozy i kury muszę kupić?
Moja codzienność - ogród Oli 20:09, 13 lis 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Aniu dla nas cztery skrzynie to zdecydowanie za mało... w dwóch mam pomidory i paprykę pozostałe dwie to co najbardziej zawsze pod ręką potrzebne np. szczypiorek, cebula, pietruszka naciowa, zioła, różne rodzaje sałat, koper, rukola, rzodkiewka. Na początku sadziłam wszystkiego dużo ale w małych ilościach to też bez sensu bo zaraz brakowało. W tym roku wiosną urobiłam sobie kawałek grządki po drugiej stronie drogi na łące i posadziłam tam część pomidorów, paprykę, ogórki, bób, buraczki, fasolkę szparagową, czosnek, kalarepę, szpinak, pietruszkę , marchewkę, cukinie, słonecznik. Warzywa miały ''oddech'' i porosły super. Mam sporo zapasów na zimę w słoikach i zamrażarce. Jak czas w najbliższą wiosnę pozwoli chcę przygotować tam sobie jeszcze większy teren pod warzywa i kiedyś pod szklarnię.
Na towarzystwo warzyw specjalnie nie patrzę wiadomo pomidorów z ogórkami nie sadzę dosiewam jak mam wolne miejsce to co akurat się skończyło. Generalnie nie robię z tego jakiegoś mega zagadnienia bo zwyczajnie nie mam na to czasu a warzywa rosną ładnie i zdrowo. Przykładam się tylko do pomidorów systematyczne opryski, wyrywanie wilków, wycinanie liści, podwiązywanie.

heh no wlaśnie boję się że i dla mnie będzie mało ale ja sobie pola gdzies nie urobię, musze wybrać same vip-y
czyli raczej siejesz prosto do skrzyń? masz jakiś plan?
Nowocześnie z różAnką :D 12:17, 13 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
dziewczyny to jest niesamowite co piszecie, dla mnie totalne odkrycie... ryby niezdrowe, soja niezdrowa, mieso juz sama wiem że naszpikowane chemią i antybiotykami....masakra..co jeść???albo malo co albo nie analizować az tak bardzo..
już blogi zielono-kulinarne dzięki wam odkryłam, podpowiedzcie mi jeszcze prosze gdzie kupujecie zdrowe ryby? albo czym je zastępujęcie? jak zastąpić mięso? albo czy w takim ukladzie jeść tylko indyka? bo podobno on bez antybiotyków.. "podobno"
ja juz wiem na 100% ze warzywnik będzie, koniecznie musze wejść w warzywa.
Wczoraj czytałam ten artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/466-warzywniki-w-skrzyniach i ten wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/2683-warzywniki-w-skrzyniach-pojemnikach a dzisiaj lecę z tym https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady
i jednak będzie drewniany, coś jak u mojej ukochanej Magdy70 vel. Arbuzowej

Ja Ci powiem, że w dzisiejszych czasach to naprawdę niewiadomo co jeść...pasowałoby się żywić energią słoneczną.
Moja codzienność - ogród Oli 12:01, 13 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
jejus jak ja się cieszę że Was tak rozchichrałam laseczki

Ola a teraz po prośbie.. postanowiłam na wiosnę zrobić skrzynie warzywne. juz wiem ze zrobie takie na 3 dechy jak u Arbuzowej naszej. powiedz mi ty kochana bo i Twoje widzialam w wątku o skrzyniach jak one się w ciągu sezonu prezentują? co siejesz? co po czym? i generalnie jakie masz swoje spostrzeżenie co do warzywnika?
eleborat Czapli poproszę

Aniu dla nas cztery skrzynie to zdecydowanie za mało... w dwóch mam pomidory i paprykę pozostałe dwie to co najbardziej zawsze pod ręką potrzebne np. szczypiorek, cebula, pietruszka naciowa, zioła, różne rodzaje sałat, koper, rukola, rzodkiewka. Na początku sadziłam wszystkiego dużo ale w małych ilościach to też bez sensu bo zaraz brakowało. W tym roku wiosną urobiłam sobie kawałek grządki po drugiej stronie drogi na łące i posadziłam tam część pomidorów, paprykę, ogórki, bób, buraczki, fasolkę szparagową, czosnek, kalarepę, szpinak, pietruszkę , marchewkę, cukinie, słonecznik. Warzywa miały ''oddech'' i porosły super. Mam sporo zapasów na zimę w słoikach i zamrażarce. Jak czas w najbliższą wiosnę pozwoli chcę przygotować tam sobie jeszcze większy teren pod warzywa i kiedyś pod szklarnię.
Na towarzystwo warzyw specjalnie nie patrzę wiadomo pomidorów z ogórkami nie sadzę dosiewam jak mam wolne miejsce to co akurat się skończyło. Generalnie nie robię z tego jakiegoś mega zagadnienia bo zwyczajnie nie mam na to czasu a warzywa rosną ładnie i zdrowo. Przykładam się tylko do pomidorów systematyczne opryski, wyrywanie wilków, wycinanie liści, podwiązywanie.
Ogród Małej Mi 2017 23:31, 12 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Ania mozna teraz ścinać jezowki czy lepiej wiosną?

Jeżówki które wyglądaja brzydko (a do tych teraz mozna zaliczyć te fikuśne) możesz ściać. One też lubią łapać grzyba. Te zwykłe z twardymi koszyczkami zostawiam.. ptaki maja co jeść, szczególnie szczygły. Ja zostawiam je dla nasion i dla ozdoby. A szczygiełki lubie bo są śliczne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies