Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

AnnaCh 22:57, 14 lis 2017

Też mam takie 20 cm wysokie metr na dwa Spokojnie wystarcza, a i przycupnąć na nich można przy pieleniu
Kokesz 07:15, 15 lis 2017

A zobacz nadstawki paletowe.
Mają zawiasy można je złożyć, wymiary mają różne, można postawić dwie to będzie wyższa skrzynia.
I chyba już są zaimpregnowane ale tego na 100% nie wiem
iwonkap 09:15, 15 lis 2017

Myślę ze bez problemu dasz rade je pomalować- a nie możesz na chwilę garażu wykorzystać ?? jeszcze sa plusy i jak byś rano sie zabrała i nie padało by to da radę tez na zewnątrz
Magda70 09:19, 15 lis 2017

AnnaCh napisał(a)
Też mam takie 20 cm wysokie metr na dwa Spokojnie wystarcza, a i przycupnąć na nich można przy pieleniu

Myślę, że Ania jednak chce wyższe... tylko deski ma 20 cm szerokie

anna_t 11:41, 15 lis 2017

Magda70 napisał(a)
a jaki kolor skrzyń wchodzi w grę?? jakiś jasny czy ciemny?
Może chociaż zaimpregnuj drewno przed zimą. Zerknij co jest napisane na impregnacie odnoście temp malowania. W ciągu dnia jest z 8 stopni - może starczy?

Możesz owinąć skrzynie folią - strzeczem dookoła i zostawić odsloniętą tylko tę część od góry - z ziemią.

Ania, jesteście mlodzi więc dacie radę.
Mój eM też nie od razu tak wszystko robil. Jak sobie teraz przypomnimy początki to mamy ubaw. Wszystko było na NIE. a po co. itp.
Po co lustro?? bez sensu. a co to gabiony?? a po co one?

I dopiero jak pokazałam inspirki z tym , że może być ładniej, dopiero jak ktoś z sąsiadów bliższych i dalszych coś pochwalił...to wtedy inaczej zaczął patrzeć na ogród i z wielką przyjemnością spelniał moje zachcianki
Ale to była żmudna, powolna praca

Będę zaglądać zatem częśćiej na Twój wątek i jak tylko za dlugo Cię nie będzie to dzwonię

ps. mój mąż też mówi, że wszystko to moja wina...więc mnie już nic nie dziwi

kolor byłby jakiś tylko przyciemniający drewno. jeszcze nie wybrałam ale będę kupować ławkę przed dom i pan mi sprzeda to czym malują te ławki olej chyba jakiś żebym jednakowo pomalowała i plac zabaw i te skrzynie też. podpytam go właśnie czy mogę jeszcze malować albo wykorzystam garaż jak podpowiada Iwona - ja jakieś zaćmienia umysłu mam
mój M musi mieć oddech między pracami a koncepcyjnie to przekonywanie go widzę że trwa ok 2 lat ale jesteśmy na dobrej drodze, u Ciebie zobaczył jak to może i powinno wyglądać i teraz mi łatwiej
jeszcze jakbyś mi napisała co kiedy siejesz cioooo?
anna_t 11:44, 15 lis 2017

AnnaCh napisał(a)

Aniu ja chce na 3 dechy żeby się właśnie nie schylać, już mi zginania do pielenia wystarczy. ziemi mi dużo na poczatek pójdzie ale potem będzie łatwiej
iwka 12:05, 15 lis 2017

a folię wewnątrz skrzyń będziesz dawać?

według mnie spokojnie można jeszcze malować, a jak masz jakiś garaż to szybko wyschnie.
Magda70 12:47, 15 lis 2017

anna_t napisał(a)

kolor byłby jakiś tylko przyciemniający drewno. jeszcze nie wybrałam ale będę kupować ławkę przed dom i pan mi sprzeda to czym malują te ławki olej chyba jakiś żebym jednakowo pomalowała i plac zabaw i te skrzynie też. podpytam go właśnie czy mogę jeszcze malować albo wykorzystam garaż jak podpowiada Iwona - ja jakieś zaćmienia umysłu mam
mój M musi mieć oddech między pracami a koncepcyjnie to przekonywanie go widzę że trwa ok 2 lat ale jesteśmy na dobrej drodze, u Ciebie zobaczył jak to może i powinno wyglądać i teraz mi łatwiej
jeszcze jakbyś mi napisała co kiedy siejesz cioooo?

Nic nowego co juz masz tu napisane to ja nie napiszę

Czosnek - zawsze jesienią, więc już siedzi w ziemi. Ponad pół skrzyni mi zajmuje.
Polecam cebulę siedmiolatkę. w jednym miejscu kilka lat, rusza szybko wiosną czy nawet już pod koniec zimy - więc szczypior mam swój caly rok.
Sadzę też dymkę wiosną ale z niej szczypioru za dużo nie masz bo ona raczej na cebulę jest.
To samo pietruszka. Też już ją posiałam teraz. Szukaj pietruszki naciowej oczywiście. Nie korzeń.

Koperek obowiązkowo - częściowo sam mi się wysiewa bo nie zawsze zdążę suche badyle wywalić - więc zanim siany wiosną ruszy to ten drugi już można jesć.

Z pomidorami dalam sobie spokój. To był mój ostatni rok bo jednak życie na dwa ogrody powoduje to, że nie mam czasu ich uszczykiwać, podwiązywać nie mówiąc już o pryskaniu OC czy HT.
Bawiłam się z marchewką...ale ona nie chce u mnie rosnąć. Jakieś pypcie rosły i całe pozarte przez robaczki.
Kupuję flance wiosną - kalarepa, jarmuż, sałata, kapusta.
Wsadzam też kilka ziemniaków do skrzyni(chyba w kwietniu ). Z jednego krzaczka jest obiad nawet na 2 dni i jaka radocha!
Jedyne co sama sadzę wiosną w domu to cukinia i dynia. Bo mam swoje sprawdzone te które lubię robić i jeść.
Tak naprawdę to na wszystkich torebkach nasion masz napisane terminy siania...i ja się tego trzymam. Więc jesli napisane jest, że można siać w marcu i kwietniu to ja już w marcu sieję

Tak sama z kupnem sadzonek na ryneczku...sprzedają to co można już sadzić do gruntu. Nie kupisz sadzonek ogórka wcześniej niż ok 10-15 maja - przynajmniej u nas w Słupsku. No bo ogórasy też mam

Kokesz 13:13, 15 lis 2017

A ja pomidorki koktajlowe sieję sama, bo na rynku nigdy nie wiedzą jaką odmianę sprzedają.
Raz kupiłam w ogrodniczym takie niskie żółte pomidorki w donicy Balkoni Yellow i zawsze zostawiam kilka nasion na kolejny rok.
Są niskie do 30-40 cm wysokości, smaczne bo mają cienką skórkę i nie trzeba ich podwiązywać, jedynie oprysk.
Miałam je na początku na balkonie w donicach a teraz sadzę co roku w ogródku.
Znajomi się śmieją, że to mirabelki

Można też kupić jeden krzaczek i zrobić z niego odnóżki, tak jest nawet szybciej
anna_t 15:28, 15 lis 2017

Kokesz napisał(a)
A zobacz nadstawki paletowe.
Mają zawiasy można je złożyć, wymiary mają różne, można postawić dwie to będzie wyższa skrzynia.
I chyba już są zaimpregnowane ale tego na 100% nie wiem

Renata patrzyłam, jednak zrobimy z desek. chyba będą trwalsze