Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

kasja83 10:39, 14 lis 2017

nawigatorka napisał(a)
oj to czeka nas głodowa pora roku

Trzeba niewariowac. Zyskać możliwie dużo świadomości i po prostu wybierać możliwie najlepiej. Co nie zawsze i tak gwarantuje ze dobrze.co innego zostaje

Nic nie pozostaje...idąc w tą stronę-obawiam się, że kebab odpada
anna_t 11:27, 14 lis 2017

o nie! z kebaba nie zrezygnuję najwyżej potem tydzień szpinak będę jadła
nawigatorka 12:15, 14 lis 2017

kasja83 napisał(a)

Nic nie pozostaje...idąc w tą stronę-obawiam się, że kebab odpada
ale przeciez teraz właśnie fast foody są coraz bardziej eko i to jest super. Gdyby nie bułka to dobry burger bedzie dobry
anna_t 13:32, 14 lis 2017

a czemu gdyby nie bułka? pszenica, zyto też nie zdrowe?
Magda70 20:40, 14 lis 2017

anna_t napisał(a)
dziewczyny to jest niesamowite co piszecie, dla mnie totalne odkrycie... ryby niezdrowe, soja niezdrowa, mieso juz sama wiem że naszpikowane chemią i antybiotykami....masakra..co jeść???albo malo co albo nie analizować az tak bardzo..
już blogi zielono-kulinarne dzięki wam odkryłam, podpowiedzcie mi jeszcze prosze gdzie kupujecie zdrowe ryby? albo czym je zastępujęcie? jak zastąpić mięso? albo czy w takim ukladzie jeść tylko indyka? bo podobno on bez antybiotyków.. "podobno"
ja juz wiem na 100% ze warzywnik będzie, koniecznie musze wejść w warzywa.
Wczoraj czytałam ten artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/466-warzywniki-w-skrzyniach i ten wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/2683-warzywniki-w-skrzyniach-pojemnikach a dzisiaj lecę z tym https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady
i jednak będzie drewniany, coś jak u mojej ukochanej Magdy70 vel. Arbuzowej

No to teraz polecialaś po bandzie ajlaviu!!!
Takiego wyznania się nie spodziewałam...ale skrzynie jak najbardziej polecam.

No i nie dajmy się zwariować. Nie popadajmy w skrajność. Warzywa kupowanie na ryneczku u gospodarza też nie zawsze są ekologiczne, zdrowe. To samo z mięsem.
Kiedyś oglądałam jakiś program o herbacie. Chyba galileo. Herbata ma w sobie jakiś składnik szkodliwy dla zdrowia. Okazalo się , ze musielibyśmy pić przeogromne, niewyobrażalne ilośc dziennie tej herbaty aby w jakimkolwiek stopniu zaszkodziła.
Magda70 20:41, 14 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bo to było w poprzednim życiu, kiedy miałam tylko 3 ary ziemi.
Na plantacjach okrywa się kopce agrowłókniną.

anna_t 21:33, 14 lis 2017

Magduś już wstepne rozeznanie zrobilam i nawet M podkręcony jakoś wyjatkowo i mooooze, mooooze w sobote bysmy coś podziałali
pytalam juz o deski na pobliskim skladzie to mają takie szer. 19,4cm grube 2,5cm chyba ok? i 3 rzędy bym zrobila ja u Ciebie skrzynie byłyby 1x2m

trochę zastanawiam sie tylko czy tak na zimę to ich nie narazam na zimę w sumie tak na zapas ale wymysliłam sobie ze teraz jeszcze wrzuciłabym do nich całą zawartość mojego kompostownika i by się już " robiło".

Jedną bym ziemią już napelniła żeby szpinak wysiać. moze mozna teraz coś jeszcze a ja niewiem?
Magda70 21:44, 14 lis 2017

dechy ok, moje też 20cm szerokie i chyba 2 cm grube.

Myślę, ze spokojnie możesz robić jesli tylko macie czas...bo wiosną różnie może być z czasem i inne przyjemności będą ważniejsze

Te gotowe skrzynie jeśli chcesz aby dłużej "ładnie" wyglądały to na zimę przykryj folią czy czymś tam bo nie wiem czy będziesz je malować teraz czy w ogóle??
anna_t 21:55, 14 lis 2017

raczej bym malowała ale wlasnie teraz juz pewnie nie można :/ cholera nie pomyslałam.. przyryje folią najwyżej, tylko czy ta jedna w której bym juz ten szpinak wysiała to nie zmieni barwy?bo jej przeciez nie mogę przykryć? a potem jakbym na wiosnę malowala to może ona by inny odcień miała :/

na przyszly rok mam sporo planów,w tym dużo nie zrobilismy ale sporo pracowalam nad M i 2018 powinien być bardziej interesujący
chciałabym zrobić placyk na ognisko, scieżkę i ten warzywnik.
Takim moim cichym marzeniem na 2018 są krawężniki wokół rabat - o tym M jeszcze nie wie niewiem czy mnie nie ubije, więc jak przestane się odzywać to dzwoń na policje

no i generalnie to wiesz że to wszystko przez wakacje u Ciebie?!?! cholera..
Magda70 22:33, 14 lis 2017

a jaki kolor skrzyń wchodzi w grę?? jakiś jasny czy ciemny?
Może chociaż zaimpregnuj drewno przed zimą. Zerknij co jest napisane na impregnacie odnoście temp malowania. W ciągu dnia jest z 8 stopni - może starczy?

Możesz owinąć skrzynie folią - strzeczem dookoła i zostawić odsloniętą tylko tę część od góry - z ziemią.

Ania, jesteście mlodzi więc dacie radę.
Mój eM też nie od razu tak wszystko robil. Jak sobie teraz przypomnimy początki to mamy ubaw. Wszystko było na NIE. a po co. itp.
Po co lustro?? bez sensu. a co to gabiony?? a po co one?

I dopiero jak pokazałam inspirki z tym , że może być ładniej, dopiero jak ktoś z sąsiadów bliższych i dalszych coś pochwalił...to wtedy inaczej zaczął patrzeć na ogród i z wielką przyjemnością spelniał moje zachcianki
Ale to była żmudna, powolna praca

Będę zaglądać zatem częśćiej na Twój wątek i jak tylko za dlugo Cię nie będzie to dzwonię

ps. mój mąż też mówi, że wszystko to moja wina...więc mnie już nic nie dziwi