Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 00:16, 15 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Ja też wywalałam, 50-letnie modrzewie.

Ale z pomocą sprzętu. Fajnie jest tak całościowo zadziałać.

Fajnie Ewo ,efekt widać od razu. Nie dziwię się ,że U Ciebie sprzęt był potrzebny. Takie drzewa usunąć to przeprawa
Margerytka40 00:24, 15 lis 2017

anna_t napisał(a)

Asia sama sobie ja przesortuj, nie ładnie taka gruba wyglada na rabatach. ja kupiłam takiej siatki z oczkami bodajze 1cmx1cm(albo 2cm nie pamietam dokladnie) przybilismy do listewek i mamy sito przy okazcji do przesiewamoa kompostu.

a w kwestii zamówienia - jakbym miala zamawiać to z 30szt bym tam uzbierala w tych cenach warto

Mam takie sito do kompostu,może się nada nawet
No to trochę Ci się uzbierało ,i co trawy będziesz zamawiać. Ja sobie odpuszczę. Nie wiem jeszcze co będzie mi potrzebne a to co wiem to nie mają.
Margerytka40 00:26, 15 lis 2017

anna_t napisał(a)

wiesz chodzi o to żeby ogrod to nie była zbiorówka ale jakis sens i uklad

Dokładnie o to chodzi
Margerytka40 00:35, 15 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jest wiele osób co by przygarnęło z miłą chęcią pewnie gdyby wiedziały jaki zamiar.
U nas wzdłuż drogi głównej robią drugi pas i odkupili od ludzi po kawałku ziemi....z roślinami oczywiście....serce mi się krajało jak je targali na zmarnowanie
Rozumiem chęć zmian, ale mnie też roślin szkoda jak zdrowe. Pewnie też zbieraczem jestem bo mój ogród taki po części zbiórkowy ....i nie żałuję

Ale ciekawa jestem jak po zmianach będzie

Ja też kiedyś zbierałam wszystko ,wszystko było ładne i do tej pory podoba mi się wiele roślin ale już jestem na takim etapie,że nie muszę ich mieć . Kiedyś kupowałam roślinę,bo ładna a potem drapałam się w głowę gdzie ją wsadzić,gdzie będzie pasować. Teraz staram się planować roślinne zakupy i po pierwsze miejsce a później roślina.
Margerytka40 00:40, 15 lis 2017

AnnaCh napisał(a)
O matko, Aśka normalnie mi słabo się zrobiło i się zmęczyłam od samego patrzenia
A gdzie foty wsadzonych pissardi i dereni? Żywopłot chyba też mnie ominął

Nie było czasu na fotki ale zrobię . Teraz mało widać . Bezlistne krzewy,drzewka niewielkie. Zresztą do końca to jeszcze nie uporządkowane. Ale zdjęcia zrobię-do dokumentacji
Kasya 07:34, 15 lis 2017

Margerytka40 napisał(a)

Kasiu jakbym chciała się tak bawić,czekać aż ktoś może weźmie ,dawać ogłoszenia,to jeszcze sto lat bym musiała czekać na zmiany w ogrodzie. Poza tym żeby wykopać takie stare rośliny i nie uszkodzić korzeni żeby była szansa na to by rosły w nowym miejscu to nie jest proste. Ja nie mam czasu na zabawę i nie czuję się jakoś specjalnie z tym źle. To co mogę to oddaję a reszta no cóż. Przerabiałyśmy już ten temat przy okazji świerków.

Wiem ze temat Juz byl
Ale ja zawsze protestuje bo ja nie traktuje drzew i krzewów przedmiotowo jak elementów wystroju tylko jak żywe rośliny które walczą oi zycie często w trudnych warunkach i dają radę
Dlatego uważam ze jeśli trzeba usunąć roślinę to zawsze trzeba poszukać nowego miejsca
Sama oddawalam spore drzewka i chętni byli po kilku dniach
Wystarczy spróbować, to nic nie kosztuje
A komuś można sprawić radość przy okazji...
Margerytka40 08:07, 15 lis 2017

Nie czuję się przekonana i raczej na tej płaszczyźnie się nie porozumiemy. Trudno.
Monia81 15:07, 15 lis 2017

Asiu przyszłam się przywitać oficjalnie, podczytuję Twój wątek i jestem pełna podziwu za profesjonalne podejście do planowania ogrodu Wiem, że ciężko czasami, bo sama to przerabiam, też mam pobojowisko na działce i czasami mnie krew zalewa jak na to patrzę, ale tylko przez chwilkę bo za chwilę mi przechodzi i wiem, że może być tylko lepiej chętnie będę zaglądać i kibicowaćpozdrawiam
Margerytka40 15:54, 15 lis 2017

Monia81 napisał(a)
Asiu przyszłam się przywitać oficjalnie, podczytuję Twój wątek i jestem pełna podziwu za profesjonalne podejście do planowania ogrodu Wiem, że ciężko czasami, bo sama to przerabiam, też mam pobojowisko na działce i czasami mnie krew zalewa jak na to patrzę, ale tylko przez chwilkę bo za chwilę mi przechodzi i wiem, że może być tylko lepiej chętnie będę zaglądać i kibicowaćpozdrawiam

Witam Moniko,miło mi Cię gościć . Fajnie jak ktoś nowy zagląda . Nie wiem czy sama bym podołała temu planowaniu ale dzięki forum jakoś to powoli zbieram do kupy. Jeszcze długo to potrwa bo borykanie się z przeróbką praktycznie dojrzałego ogrodu,nawet nie z przeróbką a totalną rewolucją nie jest usłane różami. Ale najważniejsze ,że już się coś zmienia i nawet mi się podoba to co powstaje . Gdyby tak jeszcze mieć trochę więcej czasu .
Pszczelarnia 12:25, 16 lis 2017

Asia, nie tnij już tych dereni. Możesz je ponownie ściąć nawet do zera za 4 lata. Niech się korzenią. Każde cięcie osłabia roślinę. Co innego, jeśli chodzi o pokrój (uformować) albo żywopłot.

Mnie się tylko wydaje,że Ty je za bardzo "na ścisk" posadziłaś.

EDIT: Ty piszesz o żywopocie a na wątku dereniowym widzę co innego. Pokażesz to miejsce?