Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 18:12, 02 sty 2020

Do góry
katece napisał(a)
A ja mam pytanie, w jakim celu brzoza Doorenbos jest szczepiona? Ideę szczepienia drzew myślę że znam.
Wcześniej myślałam, że jeśli chodzi o tę brzozę, to jest to po prostu inna, bardziej szlachetna odmiana brzozy. Nie wiedziałam że są szczepione.
Tutaj jednak po szczepieniu podkładka ma piękną białą korę i liście są inne niż u zwykłej brzozy - większe i błyszczące. Czy chodziło o to, żeby właśnie powstał taki mix? Jakiej odmiany jest podkładka i zraz? Czy po latach miejsce szczepienia jest widoczne (inna kora podkładka/zraz)? Nie mogę tego dojrzeć na zdjęciach w internecie.
Czy jeśli szczepienie jest na wys. 1,2 m, to podkładka urośnie jeszcze w górę, czy będzie się rozrastała tylko korona?

W takim celu jest szczepiona, że zraz (czyli to co na górze - część szlachetna) to całkiem inna brzoza. Mylnie piszesz że to podkładka. Podkładka to jest to, co "żywi" zraz, czyli jest na dole i rośnie w ziemi.

Nie chodzi o żadem mix, chodzi o to, że taka brzoza szybciej będzie rosła na zwykłej brzozie. Brzozy w szkółkach w sposób "przemysłowy" się nie rozmnaża przez sadzonkowanie gałązek, rozmnaża się ją w szkółkach właśnie przez szczepienie.

Amatorsko możesz próbować ukorzeniać sadzonki, podobno się udaje. Poczytaj na forach.
W Dolinie Muminków 17:58, 02 sty 2020

Do góry
Próbuję się połapać w Twoim projekcie i zdjęciach z otoczenia domku. Ciężko mi idzie. Chyba na rysunku nie zaznaczyłaś stałej donicy i tarasów. Myślę, że były by pomocne na rysunku. Na zdjęciu gdzie jest domek z ogrodzeniem, nie widać furtki. Między ogrodzeniem, a domkiem są krzewy, czy one zostają, czy wylatują? Czy planujecie równanie terenu, czy chcecie zaadoptować ten teren w takim stanie jak jest teraz?

Myślę też, że przydała by się rabata obok chyba brzozy i wierzby płaczącej , aby z tarasu był ładny widok. Mogła by być po łuku i dochodzić do tych dwóch krzewów na środku. Nie wiem co to za krzewy, czy da się je jakoś poprzycinać?

Ciężko będzie Ci robić plany z lewej strony domku dopóki nie będziesz miała chodnika i wjazdu zrobionego. Za to myślę, że możesz już planować widok z tarasu.

Weź też pod uwagę to, że nie powinnaś nic sadzić w bliskim sąsiedztwie pięknego płotu. On musi mieć przewiew, bo inaczej szybko będzie się niszczył i gnił.
No to się nawymądrzałam, a Tobie dałam do myślenia.
Powodzenia
Tu narazie jest ściernisko... 09:00, 02 sty 2020

Do góry
Zdolny jest Twój Mąż..... Placyk perfekcyjny. Jak Mu się spodoba taka praca, to jeszcze wiele innych rzeczy Ci zrobi
Świetne miejsce wybrałaś, obok przepięknej brzozy.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Zszywkowy ogród marzeń :) 20:42, 30 gru 2019

Do góry
W tym roku udało mi się posadzić wiele drzew, wiosna klona golden globe i lipę Winter Orange, później klona drommundi, klona Hermitage oraz 3 brzozy Doorenbos, jesienią dosadzilam 3 graby oraz 3 świerki serbskie
Ania -Spełnione marzenie 21:12, 29 gru 2019

Do góry
Aniu a ja dziękuję za wiosnę w styczniu a po drodze w maju zimni ogrodnicy.
Już tak raz miałam brzozy w styczniu soki puściły a w lutym przyszedł mróz i 3 szt mi wypadły i to takie wyrośnięte.
Idę jeszcze zajrzeć w głąb twojego wątku.

Aniu życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym nowym roku dużo zdrówka.

Pozdrawiam
Pachnący różami, malowany bylinami 19:42, 29 gru 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Zastanawiałaś się nad wariantami liliowców, moje przemyślenia są takie: najlepiej wyglądają w grupie same na rabacie (taka mi się kiedyś marzyła) albo w połączeniu z trawami, jeszcze w parku widziam w połączeniu z hostami. Teraz w marzeniach mam połączenie wszystkiego naraz pod brzozami i z hortensjami na dodatek. Ale sił mi brakuje nactą realizację a pracyninnej u mnie sporo.

Hortensje pod brzozami to połączenie, które wymusi na Tobie częste podlewanie. Brzozy płytko się korzenią i są pijakami, zabierają roślinom wodę.
Ja liliowce wykopuję z rabatek kwiatowych i przenoszę w jedno miejsce. U mnie będą rosły w szpalerze.
Ula, posadź tak jak Ci się podoba, potem zobaczysz, czy spełnia to Twoje wyobrażenie o tym miejscu. Ogród ma to do siebie, że jest dynamiczny, a nasz gust się zmienia.
Życzę powodzenia
Doświadczalnia bylinowo-różana 23:22, 28 gru 2019

Do góry
Swieże przyrosty na cisach, hibiskusach, morwie. I "związana" świdośliwa

W tym roku nie sfotografowałam brzozy, a pamiętam, że się ładnie złociła...
Ogród wśród pól i wiatrów 17:54, 22 gru 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Jesteś!! Te hektary widoków, kolorów, piękności!!!!
Ahhhh ohhhhh cudnie jest!

Jestem, jestem Dziękuję za miłe słowa. Jesień rzeczywiście była bardzo kolorowa w naszym ogrodzie. Szczególnie brzozy się pięknie wyzłociły. Sama do dziś chętnie patrzę na te zdjęcia.

Zimozielona rabata 25 metrów 17:25, 19 gru 2019

Do góry
Witam,
mieszkam na wsi z tyłu 0,5 ha działki mały sad, z przodu domu miejsce pod ogrodzeniem, w którym zaplanowałam rabatę zimozieloną.

Dodatkowo wymyśliłam, że zaprojektuję ją sama jednak chyba mnie to przerosło

w centralnym punkcie kilka cyprysików groszkowych boulevard jako tło dla brzozy ghost grayswood (białokora) a pod nią dwa derenie rozłogowe Cardinal lub Siberica. I tutaj utknęłam... miejsca dużo zarówno wzdłuż (25m) jak i na szerokość.Lubię rodzime gatunki mogą być też duże. Myślałam też by wkomponować tam ognik lub jarzębinę, berberys, świerk kłujący.

Bliżej mi do rabaty leśnej niż pięknie wytyczonej z oryginalnymi drzewkami.Marzy mi się pięknie wyglądająca naturalistyczna rabata zimozielona gdzie ptaki mogłyby znaleźć coś dla siebie a widok zimą zapierałby pierś..

Macie jakieś pomysły? Może polecicie jakieś biuro projektowe które takie rabaty wykonywało (w ostateczności) )POMOCY
Długi i chudy 08:47, 18 gru 2019

Do góry
Jeszcze Asiu odnosząc się do tego co napisałaś
"sosna aurea, brzoza doorenbos, jabłoń kolumnowa, dwie kaliny bodnanteńskie i tamaryszek."
- Tamaryszka chcę mocno strzyc, ale też zrobić z niego taki parasol,
- jabłoń kolumnowa z tego co wiem na szerokość wiele nie urośnie,na wys. ok 3 m
- kaliny chcę prowadzić na małe drzewka.

Największe wątpliwości, mam w stosunku do brzozy i sosny (podobno aurea rośnie mniejsza).

A propos rewolucji i bólu głowy, to jest to czas kiedy jeszcze można wyeliminować błędy , także za wszelkie rady dziękuję
Tajemniczy Ogród 11:40, 16 gru 2019

Do góry
Tulasia napisał(a)
Witaj, ogród zachwycający, brzozy cudne, no i tom piękny. Gratulacje

Bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:42, 15 gru 2019

Do góry
Ogników tam nie chcę, potrzebuję coś w miarę bezproblemowego i zimozielonego, mam swiadomość, ze będe pewnie czekać z 5 lat aż urośnie...no i brzozy po sąsiedzku dobrze by dało rade bez podlewania...czy to realne?
Szukam wątku „Ogród w cieniu brzóz” 21:00, 14 gru 2019

Do góry
Czy o ten chodzi może czy jakiś inny?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1394-ogrod-w-cieniu-brzozy
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:14, 14 gru 2019

Do góry
Witaj Mirko, miło że ci się chciało całość poczytać. Dziękuję za miłe słowa. Po powrocie do pracy jest niestety jeszcze trudniej wyrwać się do ogrodu ale postaram się zrobić jak najwięcej, ile się da.
Brzozy na razie rosną, czekamy na ich delikatny cień. Jednocześnie myślę czym je zastąpić, jaką odmianą bo podobają się nam bardzo niestety te odmianowe są praktycznie niedostępne u mnie.
Derby u mnie mają robić za żywopłot, nie były jeszcze cięte radykalnie ale co roku lekko skracam przewodnik i inne gałązki dla zagęszczenia. U mnie one za mokro mają ale jak będzie pod nimi rabata to będę obserwować czy konieczne jest nawadnianie.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 06:54, 14 gru 2019

Do góry
Witaj, wątek jeszcze krótki to przeczytałam cały.
Młodziutka mama to i czasu masz niewiele. Bardzo ładna łączka na przedpłociu
Jako że mam posadzone zwykłe brzozy 20 lat temu, teraz są już ogromne, to odradzam. Bardzo trudno utrzymać rośliny pod nimi. Poza tym bardzo śmiecą jak sypią nasionami.
Rozsiewają się i trzeba je pielić.
Poza tym są przepiękne
Świerki serbskie szybko rosną, mam trzy, nie wiedziałam że można je ciąć, zresztą chyba bym tego i tak nie robiła, bo jak z drabiny?
Porosły, są już ogromne,też bardzo osuszają i wyjaławiają glebę wokół. Jak chcesz żeby przy nich coś rosło, to musisz je trzymać w ryzach, i może założyć przy nich nawodnienie? Ja pod moimi mam runiankę, ta daje radę, marzankę i bodziszki korzeniaste dostałam od forumki w zeszłym roku, dają radę
Ptasi gaj 01:09, 14 gru 2019

Do góry
Elu!
Dawno u Ciebie nic nie pisałam, choć przyznam, ze często zaglądam. Niestety ogromnie jestem nieczasowa ostatnio
Twój zakątek brzozowy skradł zupełnie moje serce Gdybym miała choc ciut większą działkę to pierwsze co to posadziłbym brzozy i wrzosy i trawy...
Rozmarzyłam sie

Nie myślałam że Twój ogród taki duży. Dopiero ostatnio dodawane fotki pokazały jego skalę.Piękny! Ale pracy sporo!

Pozdrawiam
Długi i chudy 18:11, 11 gru 2019

Do góry
Tulasia napisał(a)

Ogród Gabik znam bardzo dobrze, jest piękny. Odpadłam trochę po metamorfozie, zaraz podejrzę brzozy, dziękuję

A znasz wątek Wersja mini mini albo Ogród Magdalenka, albo Lawendowy zawrót głowy, albo Ogród do kwadratu. Mała Eleczka to też mały ogródek, Miejsko i sielsko też.
Lecę w kulki większy, na pewno znasz
Bardzo ładny, ale większy jest Ogród z perspektywą na przyszłość.

Ciekawa jestem, które już znasz
Długi i chudy 10:15, 11 gru 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Asiu, widziałaś to? Przycinane brzozy.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/826-miniaturowy-ogrodek?page=299#post_1

Ogród Gabik znam bardzo dobrze, jest piękny. Odpadłam trochę po metamorfozie, zaraz podejrzę brzozy, dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies