Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:46, 17 lis 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Brzozy przycinamy najlepiej we wrześniu. Można jeszcze wczesną wiosną trzeba jednak zamalować rany po cięciu.
Jeżeli z jakiś przyczyn brzoza musi być przycięta trzeba ją mocno podlać co kilka dni i malowanie ran.

Elu we wrześniu jak się ucho przyłożyło do pnia to rzeka szumiała pod korą, bałam się, tnę jak soki spowalniają
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:32, 17 lis 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Oj to był nie dobry termin na przycinkę brzózJa przycinam bardzo późną jesienią, jak liście spadną.
Tyle komplementów, normalnie mi się ogród zarumienił

Brzozy przycinamy najlepiej we wrześniu. Można jeszcze wczesną wiosną trzeba jednak zamalować rany po cięciu.
Jeżeli z jakiś przyczyn brzoza musi być przycięta trzeba ją mocno podlać co kilka dni i malowanie ran.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:00, 17 lis 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Jak zwykle...czar, urok i niesamowite doznania dla oczu...szkoda, że ten ogród tak daleko... Kolorków jeszcze sporo, brzozy lubię ale u kogoś...moje 4 szt padły, po letnim przycinaniu przez eMa...nowych już nie sadzimy...

Oj to był nie dobry termin na przycinkę brzózJa przycinam bardzo późną jesienią, jak liście spadną.
Tyle komplementów, normalnie mi się ogród zarumienił
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:09, 17 lis 2019

Do góry
Jak zwykle...czar, urok i niesamowite doznania dla oczu...szkoda, że ten ogród tak daleko... Kolorków jeszcze sporo, brzozy lubię ale u kogoś...moje 4 szt padły, po letnim przycinaniu przez eMa...nowych już nie sadzimy...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:21, 17 lis 2019

Do góry
Misia napisał(a)
Haniu u Ciebie nieustająco przepiękna jesień, nawet pomimo pierwszego śniegu

Na poniższym zdjęciu brzozy jakie są w tle, to są to zwykle brodawkowate czy jakieś odmianowe??

Najzwyklejsze brodawkowe. Wykopałam kilka siewek ze śródpolnych zarośli. Rosną w najniższym punkcie działki (i okolicznego terenu) i ich zadaniem jest osuszanie gleby po obfitych opadach.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:14, 17 lis 2019

Do góry
Haniu u Ciebie nieustająco przepiękna jesień, nawet pomimo pierwszego śniegu

Na poniższym zdjęciu brzozy jakie są w tle, to są to zwykle brodawkowate czy jakieś odmianowe??
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:30, 16 lis 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Piękne te brzozy, tak szybko urosły, pamiętam jak sadziliście takie tycie a tu już drzewa.

Dostałem w tym roku nagietki od koleżanki z pracy. Fantastycznie sprawdzają się w miejscach gdzie nawet chwasty miały problem z powodu braków wody a i jeszcze jeden plus kwitną jak szalone i się jeszcze lepiej sieją. Obym kiedyś nie żałował że je zaprosiłem

Co to za odmiana gęstych sosen między berberysami ? Szukam czegoś do sadu, myślałem o czymś zwartym i zimozielonym.

Dzięki
Brzozy kochamy i sosny też
Te sosny jedna to sosna czarna, a druga samosiejka z szyszek, ma lekko niebieskie te igły, obie uszczyknęłam wiosną
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:23, 16 lis 2019

Do góry

Piękne te brzozy, tak szybko urosły, pamiętam jak sadziliście takie tycie a tu już drzewa.

Dostałem w tym roku nagietki od koleżanki z pracy. Fantastycznie sprawdzają się w miejscach gdzie nawet chwasty miały problem z powodu braków wody a i jeszcze jeden plus kwitną jak szalone i się jeszcze lepiej sieją. Obym kiedyś nie żałował że je zaprosiłem

Co to za odmiana gęstych sosen między berberysami ? Szukam czegoś do sadu, myślałem o czymś zwartym i zimozielonym.

Ptasi gaj 21:53, 16 lis 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj cieplutko było u nas więc dużo zrobiłam oczyscilam żwirowisko przy różach. Liście wygrabione, ale brzozy jeszcze z liśćmi więc siatka z oczka nie ściągniętą. Mam nadzieję, że za tydzień już będzie można.

Kilka fotek

Z przyjemnością pospacerowałam. Te widoki, kolory - wytchnienie dla skołatanego serca i duszy.
Komendówka 21:16, 16 lis 2019

Do góry
roma2 napisał(a)
Przepraszam, łapię kontakt.Do dooopy wszystko, ale żyję.

Chyba Cię dzisiaj wywołałam, łap ten zasięg i choć na brzozy
Ptasi gaj 19:41, 16 lis 2019

Do góry
Dzisiaj cieplutko było u nas więc dużo zrobiłam oczyscilam żwirowisko przy różach. Liście wygrabione, ale brzozy jeszcze z liśćmi więc siatka z oczka nie ściągniętą. Mam nadzieję, że za tydzień już będzie można.

Kilka fotek

Wietrzny ogród 13:17, 16 lis 2019

Do góry
I teraz mam zagwostkę, bo na tej wolnej przestrzeni chcę posadzić w rzędzie 4 brzozy doorenbos. Niestety są tu rozsączniki POŚ. Czy ktoś wie w jakiej minimalnej odległości od POŚia je posadzić by nie narobić sobie problemów? I w jakiej odległości posadzić brzozę od świerka serbskiego aby nigdy nie zetknęły się ze sobą?
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:05, 16 lis 2019

Do góry
vita napisał(a)
Daj spokój, atrakcyjny jest przez góra dwa tygodnie. I nie zawsze zakwitnie.

mówisz, ale liście ma ładne, po prostu ładne drzewko - fakt że za tą kasę można mieć lasek

żeby mi brzozy nie padły

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:41, 15 lis 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Mira, jaki ma być ten rarytasik?
Ma długo kwitnąć, o jakiej porze? Czy tylko ozdobny w formie i z liści?
Piękny jest śniegowiec wirginijski, startuje dość późno, jak buki. Ma girlandy białego kwiecia, za to długo trzyma liście. Cudownie się wybarwia. Można korygować cięciem, co robię regularnie.
Kielichowce mam 2, ten z bordowymi kwiatami i na dodatek w nadmiarze, jeśli chcesz i chińskiego, z białymi kwiatami, jak u kamelii. Wolno rośnie, kwitnie dość krótko.
Było coś o cięciu perukowca. Mój miał 12m, ścięłam i od tamtej pory prowadzę, jako kulkę. Kwiaty ma rzadko, ale super znosi cięcie i zdobi liśćmi.
Ja bym polecała oliwnika, raz ma kwiaty tak pachnące, że cud malina, dwa...liście piękne, szarawo-srebrzyste, cały sezon piękne. Znosi doskonale suszę. Mam 2 młode oliwniki od koleżanki, w sprzedaży u nas u Kulasa są takie na pniu po 80zł.
U koleżanki cudo.

na chwilę wstawiam oliwnika, potem usunę
można go ciąć dowolnie i wybrać formę, jaką chcesz
u niej wiekowy

A czy ja wiem jaki rarytasik. Tak Ewa to okresliła

chodzi za mną judaszowiec biały więc stąd się to wzięło
ja najbardziej lubię brzozy ale już mam trochę

jeszcze świdośliwy bym wszędzie posadziła

Irenko dzięki za sugestie.
Oliwnika mam w tym roku posadzony ale nie o srebrzystych liściach

cudna ta fotka jak nie musisz to nie wywalaj
Między brzozami 13:07, 15 lis 2019

Do góry
Asiu jakoś się łudziłam że na mojej glinie będzie z nią łatwiej co prawda ma sporo bocznych korzeni ale tych grubszych co idą głęboko też jest trochę.

Mówiąc szczerze to jadąc teraz po syna do szkoły tak sobie myślałam że może lepiej już ją tam zostawić. Sosna ma bardziej szeroką koronę niż jodła i tam koło brzóz by miała ciasno, tam jest mniej niż myślałam (od pnia sosny do brzozy byłoby max 2,5 metra a nie chce za bardzo w prawo przesuwać bo musi zasłonić widok na garaż na tyłach.

Tylko wtedy wyjdzie że klon palmowy w kącie będzie...

Sama już nie wiem przesadzać czy zostawić ??
Ogrodowe kreacje 23:03, 14 lis 2019

Do góry
Wiosna u ciebie Aurelio. Ostatnio grzebiąc w ziemi natknęłam się na tulipany które miały spore odrosty zielone.
To nic nie szkodzi nic im nie będzie. U mnie brzozy zastrajkowały i nie chcą zrzucić liści. Widziałam dzisiaj dwie brzozy jeszcze zielone.
Muszę zajrzeć do fotek jak było rok temu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:05, 14 lis 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, witam w moim kolejnym ogrodzie
To nawet nie było zwykłe pole, to był 8 letni ugór zarośnięty krzakami, chwastami, drzewami (brzozy, osiki, sosny. 1400 siewek drzew (czyli lasek) zostało wyrwanych z korzeniami, aby pole stało się uprawne.

Danusiu ,
A skąd bierzesz pomysły na ogród ?
I oczywiście gdzie szukasz inspiracji co do roślin , ?
Ja jestem amatorką ,
i od niedawna posiadam kawałek ziemi ,
dlatego jestem chłonna wiedzy .
Niestety nie wiem gdzie szukać roślin ,
bo ich po prostu nie znam ,
Dzięki naszym ogrodniczką i ogrodnikom
a w zasadzie ich wątkom ,
dopiero poznaje rośliny ,
Ale to oczywiście jest kropla w morzu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies