Brzozy przycinamy najlepiej we wrześniu. Można jeszcze wczesną wiosną trzeba jednak zamalować rany po cięciu.
Jeżeli z jakiś przyczyn brzoza musi być przycięta trzeba ją mocno podlać co kilka dni i malowanie ran.
Oj to był nie dobry termin na przycinkę brzózJa przycinam bardzo późną jesienią, jak liście spadną.
Tyle komplementów, normalnie mi się ogród zarumienił
Jak zwykle...czar, urok i niesamowite doznania dla oczu...szkoda, że ten ogród tak daleko... Kolorków jeszcze sporo, brzozy lubię ale u kogoś...moje 4 szt padły, po letnim przycinaniu przez eMa...nowych już nie sadzimy...
Najzwyklejsze brodawkowe. Wykopałam kilka siewek ze śródpolnych zarośli. Rosną w najniższym punkcie działki (i okolicznego terenu) i ich zadaniem jest osuszanie gleby po obfitych opadach.
Piękne te brzozy, tak szybko urosły, pamiętam jak sadziliście takie tycie a tu już drzewa.
Dostałem w tym roku nagietki od koleżanki z pracy. Fantastycznie sprawdzają się w miejscach gdzie nawet chwasty miały problem z powodu braków wody a i jeszcze jeden plus kwitną jak szalone i się jeszcze lepiej sieją. Obym kiedyś nie żałował że je zaprosiłem
Co to za odmiana gęstych sosen między berberysami ? Szukam czegoś do sadu, myślałem o czymś zwartym i zimozielonym.
Dzisiaj cieplutko było u nas więc dużo zrobiłam oczyscilam żwirowisko przy różach. Liście wygrabione, ale brzozy jeszcze z liśćmi więc siatka z oczka nie ściągniętą. Mam nadzieję, że za tydzień już będzie można.
I teraz mam zagwostkę, bo na tej wolnej przestrzeni chcę posadzić w rzędzie 4 brzozy doorenbos. Niestety są tu rozsączniki POŚ. Czy ktoś wie w jakiej minimalnej odległości od POŚia je posadzić by nie narobić sobie problemów? I w jakiej odległości posadzić brzozę od świerka serbskiego aby nigdy nie zetknęły się ze sobą?
Asiu jakoś się łudziłam że na mojej glinie będzie z nią łatwiej co prawda ma sporo bocznych korzeni ale tych grubszych co idą głęboko też jest trochę.
Mówiąc szczerze to jadąc teraz po syna do szkoły tak sobie myślałam że może lepiej już ją tam zostawić. Sosna ma bardziej szeroką koronę niż jodła i tam koło brzóz by miała ciasno, tam jest mniej niż myślałam (od pnia sosny do brzozy byłoby max 2,5 metra a nie chce za bardzo w prawo przesuwać bo musi zasłonić widok na garaż na tyłach.
Tylko wtedy wyjdzie że klon palmowy w kącie będzie...
Wiosna u ciebie Aurelio. Ostatnio grzebiąc w ziemi natknęłam się na tulipany które miały spore odrosty zielone.
To nic nie szkodzi nic im nie będzie. U mnie brzozy zastrajkowały i nie chcą zrzucić liści. Widziałam dzisiaj dwie brzozy jeszcze zielone.
Muszę zajrzeć do fotek jak było rok temu
Danusiu ,
A skąd bierzesz pomysły na ogród ?
I oczywiście gdzie szukasz inspiracji co do roślin , ?
Ja jestem amatorką ,
i od niedawna posiadam kawałek ziemi ,
dlatego jestem chłonna wiedzy .
Niestety nie wiem gdzie szukać roślin ,
bo ich po prostu nie znam ,
Dzięki naszym ogrodniczką i ogrodnikom
a w zasadzie ich wątkom ,
dopiero poznaje rośliny ,
Ale to oczywiście jest kropla w morzu