Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:57, 18 sie 2016

Do góry
żagwin, abo floksy - lecz one nie "znikają"- ale są niziutkie i potem tworzą ładny dywanik - żagwin niebieskawy, floksy żywozielony.
szafirki będą zanikać, albo krokusy.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:22, 18 sie 2016

Do góry
admete napisał(a)

do tego nowe floksy, jedną ostróżkę i takie nowe białe kwiatuszki - może ktoś wie co to za jedne???

To jest odętka
Ogródek Iwony II 09:01, 18 sie 2016

Do góry
Rabata przed domem:
Za różanecznikami swój urok pokazują teraz floksy. Wysokie tam porosły

Begonie zamieniłam na żurawki marmalade. Udało mi się ładnie podzielić, pogoda sprzyjała

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:49, 18 sie 2016

Do góry
Wracam do ogrodniczkowania, bo znowu miałam przerwę
jak mnie nie rozłoży bo czuję że coś mi świdruje w zatokach

w zeszłym tygodniu w ciągu dwóch dni udało mi sie podciąć wszystkie żywopłoty, oprócz bukszpanów - mają denerwujące odrosty, ale nie mam na nie już siły, więc będziemy na nie patrzeć do wiosny

wczoraj przywiozłam dostawę od mamy

mama zamieniła u siebie rabatkę z kosaćcami na rudbekie a ja dokończyłam wczoraj mój pas pod lasem starczyło mi idealnie

do tego nowe floksy, jedną ostróżkę i takie nowe białe kwiatuszki - może ktoś wie co to za jedne???

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 23:09, 17 sie 2016

Do góry
Warmia napisał(a)

O, różności Trochę traw, jeżówki, zawilca, krwawnicę, bodziszki, krwiściąg, knautie, ale dostałam drugie tyle Red barony, spartinę,floksy, żółwika ukośnego, rozchodnika o bordowych liściach, firletkę i to chyba wszystko. Wracamy załadowani po sufit.

No to wyjazd należy uznać za baaaaardzo udany
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:52, 17 sie 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Marti, a co upolowałaś?

O, różności Trochę traw, jeżówki, zawilca, krwawnicę, bodziszki, krwiściąg, knautie, ale dostałam drugie tyle Red barony, spartinę,floksy, żółwika ukośnego, rozchodnika o bordowych liściach, firletkę i to chyba wszystko. Wracamy załadowani po sufit.
Z Pszenicznej ... 10:19, 17 sie 2016

Do góry
Poziomka napisał(a)

Agatko może zamiast je wyrzucać (szkoda bo są długowieczne a kłosowce nie) spróbuj w przyszłym sezonie przyciąć łodygi floksa o ok. 1/3 powinno pomóc. Może floksy będą kwitły ciut później, ale powinny być bardziej stabilne. Zdarzało mi się przyciąć floksy o połowę i też było dobrze .
Pozdrawiam Jasia

Poziomko spróbuję przeprowadzić testy w przyszłym roku na tych różowych, "po babcinych", ale wprowadzę sobie inną odmianę też, tak na wszelki wypadek pozdrawiam serdecznie, pozwolę sobie potem zajrzeć do Twojego ogródka
Z Pszenicznej ... 08:58, 17 sie 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Mnie na ten przykład irytują floksy różowe bo łamią się łodyżki, w innych odmianach/kolorach nie ma tak.

Agatko może zamiast je wyrzucać (szkoda bo są długowieczne a kłosowce nie) spróbuj w przyszłym sezonie przyciąć łodygi floksa o ok. 1/3 powinno pomóc. Może floksy będą kwitły ciut później, ale powinny być bardziej stabilne. Zdarzało mi się przyciąć floksy o połowę i też było dobrze .
Pozdrawiam Jasia
Kamienny ogród patykiem malowany 04:48, 17 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Nawet floksy u Ciebie cudnie wyglądają na fotkach.
Moje nierówno przekwitają, ale cudnie pachną
Piszę do ciebie pv

Floksy bardzo mi się w tym roku spodobały....muszę dokupić inne kolory....mam jeszcze białe ale chwilowo zostały "zjedzone" przez hibiskusa.

Odpisałam na pv.
Ogródek przy lesie 20:24, 16 sie 2016

Do góry
Przy domku rosną azalie ( jasno różowe) 2 sztuki , trzmielny , świerki conika, winogrono i tymianek, Za domkiem tawuły , lawendy , floksy i wspomniane wcześniej piwonie. Rosły przed domem jednak tarfiły tu na czas ogorodowych rewolucji. Podnosiliśmy teren o jakieś 0,5 metra , więc nic by z nich nie zostało.Chciałbym je posadzić w bardziej eksponowane miejsce ,ale na razie nie mam pomysłu.
Kamienny ogród patykiem malowany 14:33, 16 sie 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Na dobranoc

Nawet floksy u Ciebie cudnie wyglądają na fotkach.
Moje nierówno przekwitają, ale cudnie pachną
Piszę do ciebie pv
Moja działka na Dębowym Lesie 11:40, 16 sie 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
A nie czasem Azofoska?
Azofoskę mam, podsypuję wiosną rośliny na start.

Piękny zachód słońca

Mirellko.Tak.To Nawóz uniwersalny AZOFOSKA.Widzisz jaka gapa ze mnie
Tak zachody słońca są piękne

Gailardia- Kwitnie już ze 2 miesiące

Floksy sie jeszcze nie poddają

Floksy sie jeszcze nie poddają

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:50, 16 sie 2016

Do góry
Asiu ja kiedyś miałem te zawilce, i przez 3 sezony u mnie nie kwitły, ale ładne są jednak duża powierzchnia dla nich potrzebna by efekt był

Ewo czasem są powody by być pogodnym człowiekiem, ale kiedyś było ich więcej, zapewne kiedyś wrócą te czasy

Kindzia nowe żywopłociki zdrowe, ale stare troszki chorują, ja też dzisiaj muszę zapodać kolejny oprysk. Rośnie bujnie, ale całość ciągle mnie nie zadowala, trzeba nad tym pracować
Możesz męczyć, daję pozwolenie

Agato fakt kwitnie u mnie jeszcze sporo i jeszcze będzie kwitnąć, ale i tak jeszcze coś mi nie pasuje, jakoś szybciej niektóre rośliny przekwitły.
Pysznogłówka jedna już przekwitła, ale ta różowa jest rekordzistką i potrafi to robić do samej jesieni.

Jezówki to Glowing Dream, Fatal Attraction nie mam.

Floksy mam o bardzo różnych terminach kwitnienia, więc cały czas coś kwitnie, a niektóre odmiany powtarzają lub tak jak Adessa Pink Star kwitną prawie nieprzerwanie.

Te bordowe pędy na dole zdjęcia to nowe przyrosty róż, mają piękne wybarwienie bo ja z tej odmiany Mariatheresia nie jestem zadowolony bo zbyt biała jest, a liczyłem na blady róż
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:11, 16 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Kilka słonecznych zdjęć z wczoraj

pięknie, widzę sporo nadal kwitnie u Ciebie, a u mnie monarda już przekwitła, floksy jeszcze troszkę, łubin ma mączniaka, kłosowiec zachwyca, rochodniki się przygotowują, a trawy jeszcze za małe by zachwycać
No i widzę że wciąż czeka mnie przesadzanie na bylinówce

aha Luki czy tam masz fatal attrction ? podoba mi się bardzo tak samo jak jeżówka alba - będe myślała by wprowadzić je na rabatę..
a rozchodniki tak rosną ? od najmniejszego do najwyższego ? czy tylko tak na zdjęciu wyszło ?
I co to jest bordowe na ostatnim zdjęciu, na dole? penstemon?
Mój jest ten kawałek ogrodu 19:26, 15 sie 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Red Barona Ci kawałek ukopię - tylko daj znac kiedy. A takie małe floksy zadarniające chcesz? Białe, chyba mają jakiś lekki różowy ślad, ale nie jestem pewna (nie pamiętam ). Mam tez wielką kępę liliowca, taki zwykły, ciemnoczerowny ale ładnie i dosyc długo kwitnie (wygląda mi na tego http://www.futuregardens.pl/liliowiec-ogrodowy-summy-russel-3-klacza.html ale najlepiej gdybys na zywo zobaczyła czy Ci sie podoba - jeszcze kwitnie). Pozostałe liliowce jeszcze nie nadaja sie do dzielenia, ale to kwestia czasu. Jedne floksy (nietypowy kolor) na pewno bede dzieliła ale to pewnie juz w przyszłym roku. Carexy Ice Dance, moge Ci tez dac jednego Carexa Montana na rozmnożenie (są tycie, ale nie wiem jak u nas zimują - u mnie to bedzie ich pierwsza zima). Carexy Variegata muszą nabrac masy to tez sie podzieli. Moge tez dac Ci jeszcze rozchodniki, ale nazw odmian nie znam Wiem, ze masz ale gdybys chciała to mów. Liście i łodygi zielone, kwiaty białe i różowe. Ze 3 rodzaje trzmielin. Pewnei znajdzie sie jeszcze wiecej. Musisz przyjechac to teraz pokopiemy moim szpadlem

Do tego mojego chorującego bukszpana boje sie zaglądać. Dobrze ze tylko jednego mi wzieło i oby tak zostało.

Red Baron - ok, już wymyśliłam gdzie go posadzę. Ale żadnych zadarniających już nie. Kilka mam i doszłam do wniosku, że to bardzo zdradliwe rośliny. Dają złudne poczucie bezpieczeństwa a później okazuje się, że chwasty przez nie nagle przerosły i nie da się ich wypielić. Trawki niech Ci rosną piękne i bujne, w przyszłym roku będziemy się dzielić i wymieniać
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:38, 15 sie 2016

Do góry
violka171 napisał(a)
O zalapalam sie na gruszki hi hi ,dziekuje pyszne
Floksy zgodnie z Twoja instrukcja przyciete i prosze jak puszczaja nowe pedy wow,
Dziekuje za dobra rade
Pozdrawiam cieplutko

Violu dobrymi radami ponoć "piekło wybrukowane"....ale ta może okaże się być pożyteczna...bardzo się cieszę

Violka!! co ty wyprawiasz ,taki dól wywalić ....ale ty masz krzepę
dla Ciebie czerwona różyczka

Ukojenie 22:25, 14 sie 2016

Do góry
...i:

/muszę pozbyć się żeniszka z obwódki na środkowej rabacie - tu mam wrzosy, które już zaczęły kwitnąć a wcale ich nie widać
-------------------------------
A tu:

Będzie rewolucja w najbliższym czasie
Floksy wyrwałam. Miejsce do deptania po rabacie mogę już obsadzić bo trawa mocna.
Sadzenie pomiędzy hortensjami białych astrów było błędem - przerosły je...
Wprowadzę na tą rabatę patrząc od tuj: berberys erecta, potem rosnące już hortensje, obok jeżówki, potem szałwia różowa i gdzieś rozchodniki jako piętro przed hortensjami, potem chyba żurawki albo jednoroczne i już obwódka bukszpanowa - malutka (jak bukszpan urośnie to może jeżówki dam przed niego...?
Ogród z łezką II 13:01, 14 sie 2016

Do góry
Posadzone, lawenda ciachnięta, hakuro ciachnięte, floksy szydlaste spod róż wytargane...15 dziur nornic tam schowanych było...obowiązkowo muszę tam mieć same róże i gołą ziemię. Inaczej mi róże gryzonie zeżrą...
To dary Bogusi, już rosną u mnie
Różowiutki floks (to ta prawa kupka)

przywrotnik

Red Baron

hakuro ułagodzone, perfekcyjne cięcie R. Doszedł do wprawy, równiutko mu wychodzi

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:47, 14 sie 2016

Do góry
O zalapalam sie na gruszki hi hi ,dziekuje pyszne
Floksy zgodnie z Twoja instrukcja przyciete i prosze jak puszczaja nowe pedy wow,
Dziekuje za dobra rade
Pozdrawiam cieplutko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies