Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

jolanka 19:01, 23 wrz 2016

Ale już masz fajnie Ściągam pomysł na zaplatanie pęcherznicy Musisz mi napisać kiedy i jak to robiłaś
Marga 23:08, 23 wrz 2016

Gdzie ty widzisz te walające się rupiecie, to ja nie wiem Masz już tak czyściutko i ładnie, a teraz będziesz sobie dopieszczać tylko
katel 00:33, 24 wrz 2016

Anda napisał(a)
To już na plac boju nie wygląda. To ogród przecież. Już jest ładnie i mi się podoba Miejsca masz jeszcze dużo. Ciekawe co wymyśliłaś na ten wąski pas z jednej strony domu

Dzięki! . Ten pasek ma 6m na 82cm od tego jeszcze po 10 cm z każdej strony jest podsypka. Poza tym co już napisałam że w lecie patelnia a w zimie składowisko śniegu to w czasie bardzo intensywnego deszczu potrafi tam stać woda (to się tylko raz zdarzyło), no i jeszcze rabata ma lekki spadek więc ziemia z niej spływa i kora też .
To front domu więc rabata reprezentacyjna, pokażę czego już próbowałam, pierwsze nasadzenia w 2012, niskie rośliny okrywowe znoszące gorące stanowiska w dużych plamach - zawciąg nadmorski, goździk, floksy szydlaste i macierzanka. Wąski pasek po lewej macierzanka cytrynowa, tam sytuacja jest ekstremalna bo przez podsypkę maksymalna grubość ziemi to 10cm ale tyle jest tylko w kilku miejscach.

2013 chwasty przerastały rośliny ale nie było jeszcze fatalnie.

2014 po kolejnej zimie rośliny słabo przezimowały, żeby ratować sytuację dosadziłam bratki.

To tylko doraźnie pomogło a po kolejnych zimach zostały już tylko pojedyncze rośliny.
Za siatką u sąsiada (nie pokazuje się od kilku lat) posadziłam dwie czeremchy podkrzesane od dołu, róże Flammentanz i Vilchenblau rozpięte na siatce i tawuły Shirobana (takie miały być ale mam wątpliwości). Macierzanka cytrynowa w wąziutkiej rynience zostaje bo najlepiej sobie poradziła a na pozostałej rabacie chcę posadzić tawuły japońskie Goldmund, mają być strzyżone z przodu ma być kilka wetkniętych szałwii. Czyli żółta rzeka i w nią jeszcze wetknięte 3 sztuki lilaków Meyera na pniu, lub trzmielin - tu jeszcze nie podjęłam decyzji bo uwielbiam kwitnące (i ten zapach) ale zimozielone też by się przydało (tylko mam obawy o przemarzanie bo to bardzo wietrzne miejsce.
No i moje projekty . Z lilakami i z prawej lilaki.

Z trzmielinami i tawuły pociągnięte do końca.

AnnaCh 00:36, 24 wrz 2016

Super spacer po ogrodzie
Pozdrawiam Kasiu
Metamorfoza okolic tarasu super
katel 00:41, 24 wrz 2016

jolanka napisał(a)
Ale już masz fajnie Ściągam pomysł na zaplatanie pęcherznicy Musisz mi napisać kiedy i jak to robiłaś

Nie pamiętam kiedy ale chyba późną wiosną, pamiętam że trudno było zaplatać bo gałązki były sztywne i kilka połamałam, pletłam jak warkocz tylko nie z 3 a z wielu części. Na pewno musisz zaplatać luźno bo gałązki bardzo szybko przyrastają na szerokość i szybko zaczęłyby w siebie na wzajem wrastać. Jutro jakieś dokładniejsze fotki zrobię.

Marga napisał(a)
Gdzie ty widzisz te walające się rupiecie, to ja nie wiem Masz już tak czyściutko i ładnie, a teraz będziesz sobie dopieszczać tylko

Kochana jesteś
Anda 11:37, 24 wrz 2016

katel napisał(a)

Dzięki! . Ten pasek ma 6m na 82cm od tego jeszcze po 10 cm z każdej strony jest podsypka. Poza tym co już napisałam że w lecie patelnia a w zimie składowisko śniegu to w czasie bardzo intensywnego deszczu potrafi tam stać woda (to się tylko raz zdarzyło), no i jeszcze rabata ma lekki spadek więc ziemia z niej spływa i kora też .
To front domu więc rabata reprezentacyjna, pokażę czego już próbowałam, pierwsze nasadzenia w 2012, niskie rośliny okrywowe znoszące gorące stanowiska w dużych plamach - zawciąg nadmorski, goździk, floksy szydlaste i macierzanka. Wąski pasek po lewej macierzanka cytrynowa, tam sytuacja jest ekstremalna bo przez podsypkę maksymalna grubość ziemi to 10cm ale tyle jest tylko w kilku miejscach.

2013 chwasty przerastały rośliny ale nie było jeszcze fatalnie.

2014 po kolejnej zimie rośliny słabo przezimowały, żeby ratować sytuację dosadziłam bratki.

To tylko doraźnie pomogło a po kolejnych zimach zostały już tylko pojedyncze rośliny.
Za siatką u sąsiada (nie pokazuje się od kilku lat) posadziłam dwie czeremchy podkrzesane od dołu, róże Flammentanz i Vilchenblau rozpięte na siatce i tawuły Shirobana (takie miały być ale mam wątpliwości). Macierzanka cytrynowa w wąziutkiej rynience zostaje bo najlepiej sobie poradziła a na pozostałej rabacie chcę posadzić tawuły japońskie Goldmund, mają być strzyżone z przodu ma być kilka wetkniętych szałwii. Czyli żółta rzeka i w nią jeszcze wetknięte 3 sztuki lilaków Meyera na pniu, lub trzmielin - tu jeszcze nie podjęłam decyzji bo uwielbiam kwitnące (i ten zapach) ale zimozielone też by się przydało (tylko mam obawy o przemarzanie bo to bardzo wietrzne miejsce.
No i moje projekty . Z lilakami i z prawej lilaki.

Z trzmielinami i tawuły pociągnięte do końca.

Kasiu, a czemu nie chcesz tam posadzic normalnych grabow? Ta rabata jest taka waska, miejsca brak. Chyba tylko kompozycje monolityczne by sie tam nadawaly. Pieknie je mozna ciac. U mnie w okolicy rosna bardzo dobrze.
A moze cos czerwonego Fagus sylvatica f. purpurea?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
katel 12:34, 24 wrz 2016

AnnaCh napisał(a)
Super spacer po ogrodzie
Pozdrawiam Kasiu
Metamorfoza okolic tarasu super

Dzięki! No przy tarasie się działo , tylko z różem przesadziłam ale z czasem dosadzę bieli albo wyeksmituję coś ale to już w przyszłym roku - tak bywa jak się sadzi coś co jeszcze nie kwitnie a kolor widziało się tylko na zdjęciach .

Anda napisał(a)

Kasiu, a czemu nie chcesz tam posadzic normalnych grabow? Ta rabata jest taka waska, miejsca brak. Chyba tylko kompozycje monolityczne by sie tam nadawaly. Pieknie je mozna ciac. U mnie w okolicy rosna bardzo dobrze.
A moze cos czerwonego Fagus sylvatica f. purpurea?

Ewo taki był mój pierwotny plan , myślałam o grabach, bukach lub cisach żeby było zimozielono ale niestety .
Tam z tyłu jest brama przesuwna i w zimie musi być możliwość odśnieżania a ciężko by tam było się wcisnąć pomiędzy siatkę a żywopłot, bo ciasno i eMuś się nie zgodził, wymyśliłam wtedy, żeby go wypuścić powyżej bramy (tak na 1,5m i górą dopiero zrobić i strzyc ale nie miałabym dostępu do cięcia z tyłu bo z drabiną dopiero u sąsiada za siatką mogłabym się rozstawić a to za daleko i tak pomysł upadł i zostałam przy malutkich kuleczkach.
Nie wiem tylko dlaczego nie wsadziłam wtedy grabów u sąsiada ale jak tą koncepcje miałam to jeszcze nie miałam odwagi żeby w ziemi u sąsiada grzebać. Dopiero w tym roku się wkurzyłam, że ciągle tam jest syf i nieskoszone (my tam kosimy bo chwasty 1,5m w bramę nam wchodziły) a akurat miałam róże kupione a tam gdzie chciałam je wsadzić okazało się że nie da rady i już tak poszło, bez planu a teraz dorabiam
Anda 17:02, 24 wrz 2016

Kasiu, to trzymam kciuki za tą rabatę Sama już nic pomóc nie potrafię, niestety
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
katel 21:09, 24 wrz 2016

Anda napisał(a)
Kasiu, to trzymam kciuki za tą rabatę Sama już nic pomóc nie potrafię, niestety

Dzięki! Powiem szczerze że w tym roku to już sił mi trochę braknie i polotu, mam nadzieję że nie będe jej znowu przerabiała za 2-3 lata
Wstawię jeszcze zdjęcia dla Jolanki i lecę googlować Twoje rózyczki z przeglądu
Zdjęcia z dzisiaj, włożyłam szyszkę i palca żeby wielkość było widać.

Lipiec 2015

KasiaWB 21:12, 27 wrz 2016

dobrze, że nie mam miejsca na pęcherznice no jakbym jeszcze zaczęła pleść warkocze, to by dopiero było ale fajnie to wygląda
Z tym miejscem przy bramie to wyzwanie. Wiem coś o tym, bo właśnie z tego powodu rezygnuję z bramy przesuwanej na rzecz otwieranej na dwie strony, bo przy wielkości mojego ogrodu, brama musiałaby wjeżdżać dosłownie do połowy jego długości czyli nic bym nie mogła posadzić, a przecież mam "wielkie" plany co do frontowej części )

Zimą liczę na dyskusję nt. drzewa na podjazd

Serdecznie pozdrawiam
p.s. każdy kto nas odwiedza zachwyca się papirusem od Ciebie dziękuję