Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Miskant - Miscanthus 14:08, 17 sie 2016

Do góry
Ten pierwszy to miskant olbrzymi.
Miskant - Miscanthus 11:07, 17 sie 2016

Do góry
Witam;

Czy jest ktoś w stanie rozpoznać miskanty ze zdjęć? Oba kupiłam pod nazwą miskant (jedynie). Obawiam się, żeby jeden nie okazał się olbrzymim.
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 10:48, 17 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Madziu, a może te limki co masz przesadź wokół tarasu, a na miejsce tych Limek pod płotem posadź inne hortki. Jesli uważasz, że będzie za dużo rozrzuconych Limek w ogrodzie.

Czy widziałaś u Joli spektakularny efekt?

Też o tym myślałam Limki z pewnością pod tarasem będą się dobrze prezentowały. U Joli rabaty są czaderskie, w domu sobie je zapisze A masz pomysł co zrobił z tym bokiem gdzie jest pas lawendy, bukszpanów, magnolia i tujka? między pasami miałam dać róże sztamowe Eden Rose, ale chyba sobie je daruje... jakoś do hortek nie będą mi już pasowały.

I jeszcze takie pytanka:
Z host to któraś mi na słońcu wytrzyma?
U Joli na rabacie jajowatej po bokach hortensji jest trawa. Wiesz co to za miskant?
Mój ogród pod lasem 20:25, 16 sie 2016

Do góry
Bardzo fajnie wyszła ta nowa rabata ale obawiam się że gdy przywrotniki się rozrosną to wszystko pochłoną bo one dość duże są Jaką odmianę szałwii posadziłaś bo kwiat intensywny ma kolor ?

ML raczej u nas nie kwitną choć zdarzają się wyjątki przy długiej jesieni Jeśli na lisciach brak białych pasków to inny miskant

Bukietowe masz bardzo ładne Stanowczo za krótki ten sezon ogrodowy, jesień o poranku i wieczorem wypisz wymaluj
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 19:16, 16 sie 2016

Do góry
jak to Wam się widzi?
1 - hortki
2 - hakonechloa macra zielona
3 - Miskant Gracillimus

jesli dam średnie hosty za hortki to bedzie je tam jeszcze widać? kuleje z projektowaniem...
Ogród metodą prób i błędów. 23:21, 15 sie 2016

Do góry

Nareszcie udało mi się kupić Miskant Gracillimus , posadziłam go obok hortensji Invicibelle Spirit. Poniewaž hortensja rośnie na zbyt słonecznym miejscu jak dla niej zdążyła juž się przebarwić , ale i tak uważam że nadal zdobi rabatę.
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 21:19, 15 sie 2016

Do góry
A więc wrzucam zdjęcia jak rabata wygląda w dniu dzisiejszym... jest częściowo wyznaczona... po prawej stronie schodów do róż miałyby być miskant Morning light i jeden egzemplarz po lewej stronie. Mam jednak dylemat, na wiosnę kupiłam dwa. Czekałam na nie aż wyjdą i doczekałam się jednego źdźbła... czytając na innych wątkach, że z zimowaniem traw jest różnie nie mogłam się zebrać żeby je w końcu kupić. Może ktoś ma jakiś pomysł co do tej rabaty... kolejny mój dylemat to rząd bukszpanów za lawendą.... kiedy mi one stworzą żywopłot aby zakryć tą lukę do podłogi tarasu, chyba tego do końca nie przemyślałam... może je porozsadzać? gdy jeszcze się nie zrosły? są dosyć ładne i mogą za jakiś czas stworzyć małe kuleczki... proszę doradźcie mi bo mam pełno wątpliwości...

poniżej wsadziłam pas trzmieliny, przyjęła się... do wykorzystania lub wywalenia....
Droga do spełnienia 22:45, 14 sie 2016

Do góry
Jak kwitnie ten miskant?na biało czy na czerwono?czerwony to może być malepartus
Ogród tworzony z pasją 10:19, 14 sie 2016

Do góry
Szaleństwo zakupowe

Jałowce:

Tuje "Golden Tuffet"

Miskant Zebrinus
Mój ogród nad rzeką... 08:00, 14 sie 2016

Do góry
Jedyny miskant , który przetrwał zimę.

Hortensja . Nie kwitnie w tym roku.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:57, 13 sie 2016

Do góry
Wciąż czekam na kwitnienie astrów. Tymczasem główną rolę w ogrodzie zaczynają odgrywać trawy.
W tym roku systematycznie podlewam hakone i ta zielona jakby trochę "przytyła". Imperata Red baron radzi sobie sama.

Miskant Morninglight jest jednym z moich ulubionych. Bardzo ładnie rozjaśnia rabaty i jest niezwykle zwiewny i delikatny. Żółtolistną odmianę hakone muszę przenieść w półcieniste miejsce. Na tej rabacie jest w słońcu przez cały dzień, przypala ją i mimo podlewania nie przyrasta. Jakoś nie pałam miłością do tej trawy. Jest jedną z niewielu roślin w ogrodzie, której bym nie polecała początkującym ogrodnikom.

Bardzo sobie cenię rozplenicę Hameln i Paul's Giant. Dobrze zimują, łatwo się dzielą i rosną bez ingerencji ogrodnika. Ta druga wzrostem dorównuje hortensjom.

Hameln na podokiennej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:35, 13 sie 2016

Do góry
adom1206 napisał(a)

Danusiu zdjęcie w załączniku. To chyba pisardii śliwa bo nigry nie dostałam nigdzie u siebie.Chcę je w jednym rządku -tak jak szpaler posadzić.A pod spodem co?Miskanty czy hortensje?A może jeszcze coś innego? Miejsce będzie słoneczne prawie cały czas.

Jeśli taka śliwa wiśniowa jest, to tylko zestawienie jak na powyższym zdjęciu z ogrodu z lustrem. Hortensje 'Vanille Fraise" są po prostu stworzone do tego duetu. A w nogach coś rozjaśniającego, hosty Fire & Ice, Carex 'Evergold' albo żurawki jasne jakieś, limonkowe. Może być jeszcze obok miskant 'Morning Light' rozjaśniający.
Na huśtawce miło płynie czas... 20:39, 12 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Łooo, Janka, zatkało mnie! Cudne to jest. I Ty tak z marszu lekką ręką. Ja bym tego i przez calą zimę nie wymyśliła. Bardzo dziękuję!
Pierwsza myśl najlepsza, zostaje.
Jaka trawa z przodu? Na bukszpan to już chyba nie będzie miejsca.

Edit. Jak kopczykujesz róże w kamieniu?

Cieszę się, że pomysł podoba
Trawa z przodu - coś z carexów. Może Evergold, albo któryś "Ever...", może seslerię, jak już ją masz. Ja lubię też carex conica Snowline. Mażenka poleca też carex montana.

Brązowe trawy w stylu buchanani to wg mnie tez jest dobry pomysl, ale nie na przod, tylko pomiędzy tylnymi Mainzer Fastnacht - beda trochę ocieplać kompozycję. Jeżeli wolisz zostać przy zimnych odcieniach, to zamiast nich mozna by dac miskant Adagio, ale on rośnie niezbyt wysoki. Morning Light po kilku latach moglby juz sie nie zmiescic...

Roze w kamyczkach kopczykowalam tymi samymi kamyczkami tak na ok 10 cm wysokości. Wiosną te kamyczki po prostu odsunęłam na boki.
Moja codzienność - ogród Oli 08:15, 12 sie 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

sesleria jesienna i miskant Kleine Fountain

O tego miscanta mi chodziło
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:17, 11 sie 2016

Do góry
Zwłaszcza z Zebrinusem, który przy pierwszych październikowych przymrozkach robi się suchy, a potem pomimo związania strasznie smieci.
Zebrinus dobry jest jako akcent w kompozycji innych traw, jako soliter nie. To ciężki i masywny miskant, a tendencja do rdzy nie dodaje mu uroku. Zamiast niego posadź inny, np. popularny Morning Light, czy Gracillimus.
Zebrinus ma dłuższy okres wegetacyjny niż nasz klimat na to pozwala
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:02, 10 sie 2016

Do góry
Gosiek
Na pierwszej fotce jest lekko za hortensją miskant Morning Light, Mam go sporo, jest delikatny i jasny, rozświetla.

Brzózka rośnie na rabacie przystudziennej od zachodu. Gleba mocno gliniasta (pomieszana z wykopu studni)

Ta rabata jest owalna. Z jednej strony ma rajską jabłonkę podsadzona różami, a na drugim krańcu ową brzózkę. Przed ta rabatą (patrząc od strony domu) jest ławeczka, z której omiatałam ogród.
Na tym zdjęciu po lewej widać pień brzózki.

Edit: Zrobiłam fotkę ogólną

Moja codzienność - ogród Oli 20:47, 10 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Olu
Jaka trawa Ci tu kwitnie?

sesleria jesienna i miskant Kleine Fountain
Zielona odskocznia 19:47, 10 sie 2016

Do góry
Rudbekia i derenie tylko perowska nie chce rosnąć

miskant morning light i werbena

Jestem w polu 18:32, 10 sie 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
Pięknie
ja mam jedną lukę w ogródku bo nie przezimowała mi rozplenica moudry i chyba tam kupię jakąś dorodną sztukę

U mnie z traw jedynie miskant Flamingo nie przetrwał. Wszystkie inne przeżyły i tylko czekam na to aż zakwitną. Teraz jestem na urlopie na Mazurach, więc nie wiem co w moim ogrodzie słychać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies