Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

LyraBea 14:16, 27 sie 2016

siostra9 napisał(a)
... że tak powiem tak to te kobiety czasem mają. Choć ja wolę stan, kiedy mam coś do roboty niż jak nie mam - nie wiem co z sobą wówczas zrobić
A trawniczek pierwsza klasa

Dziękuję Sylwia z odwiedziny. Ja też lubię "robotę" czasem jednak przesadzam z wyznaczaniem sobie obowiazków.
LyraBea 14:18, 27 sie 2016

BasiaLT napisał(a)
Ty masz jakiś inny pomiar czasu czy co? Przecież doba ma tylko 24 godziny i nie sposób wszystkiego naraz ogarnąć. Ja nie wiem jak ty to robisz.
Basiu, nie pracuję zawodowo, stąd czasem mogę się oddać pracy w ogrodzie po naście godzin dziennie. Tylko utyrana jestem już tak, że powinnam się starać o wcześniejszą emeryturę a kto mnie wyśle?
LyraBea 15:15, 27 sie 2016

No i kolejna zagadka z hortensjami w roli głównej. Już co najmniej 3 sztuki uważam za nie te, które miały być, ale obserwuję, notuję i poprzesadzam, jak trzeba będzie w zbiory pozbierać. Dzisiaj jednak zastrzeliła mnie jedna sztuka, która dostałam w ramach reklamacji na moje zamówienie. Zamówiłam wczesną wiosną Vanille Fraise i przyszedł niemal zgon (zaczyna dopiero teraz po reanimacji puszczać listki a to już jesień)i ją reklamowałam. To dosłali mi sadzonkę, w ktorej powiedzmy tliło się więcej życia. No i dzisiaj zauważyłam, że zaczyna kwitnąć! Podeszłam się jej przyjrzeć i zaskoczenie. Nie tak kojarzę Vanilla Fraise. U was wygląda inaczej. Moja ma ślicznie postrzępione kwiatki. Muszę przyznać, że zapowiada się prześliczna. Godzinę szukałam odpowiedzi na to, jaka to odmiana i nie znalazłam. Lecę do Hortensjady po pomoc, ale może ktoś z zaglądających ma, zna tę hortkę? Jako jedynej troszkę obsychają jej listki. Nie wiem dlaczego.

A tak wygladają różnice pomiędzy hortensjami z ogrodowego i z sieciówki. Niby ciągiem Limelighty i kwiaty się zgadzają. Kupowane w tym samym czasie, mniej więcej tego samego wzrostu a te z ogrodowego niskie, duże kwiaty, widać, że troskliwie były przycinane i formowane i już się przebarwiają (na dalszym planie) a te z sieciówki wybujałe, cieńsze gałęzie i dopiero szykują się dziarsko do kwitnienia z czego się cieszę, bo nie zapowiadało sie, że będą chciały zakwitnąć. Będę musiała wiosną je mocno przyciąć. Póki co zapowiada się cudnie.

bozga 09:34, 28 sie 2016

Tak ślicznie postrzępione płatki, leciutko karbowane ma Polar Bear, wyraźnie są widoczne na młodziutkich płatkach, zielonkawo- cytrynowych, w miarę rozwoju płatki będą coraz większe , bielsze i ząbki nie będą już tak widoczne, zgadza się też wzrost, pędy są sztywne, strzeliste. Jak kwiatostan osiągnie pełną dojrzałość daj znać i znowu obejrzymy Liśćmi się nie martw, nie jest to objaw choroby, o tej porze zupełnie naturalne, raczej za psikus natury należy uznać tak późne kwitnienie
LyraBea 10:32, 28 sie 2016

bozga napisał(a)
Tak ślicznie postrzępione płatki, leciutko karbowane ma Polar Bear, wyraźnie są widoczne na młodziutkich płatkach, zielonkawo- cytrynowych, w miarę rozwoju płatki będą coraz większe , bielsze i ząbki nie będą już tak widoczne, zgadza się też wzrost, pędy są sztywne, strzeliste. Jak kwiatostan osiągnie pełną dojrzałość daj znać i znowu obejrzymy Liśćmi się nie martw, nie jest to objaw choroby, o tej porze zupełnie naturalne, raczej za psikus natury należy uznać tak późne kwitnienie
Zaglądałam w nadziei, że napiszesz Bożenko. Dziękuję za identyfikację mojej "Vanilki".
bozga 17:58, 28 sie 2016

Wpadłam jeszcze raz przedyskutować temat hortensji, trochę nie dawał mi spokoju czerwonawy kolor pędów na fotce. U Polar Bear tuż po kwiatostanem jest szaro-zielonkawy a u Vanilki szaro-czerwonawy. Płatki u Ciebie bardzo postrzępione tak jak u Polar Bear ale odcień żółtawy- to akurat może wynikać z oświetlenia a u PB raczej powinien być na początku bardziej zielonkawy. Prawie z lupą przy nosie jeszcze raz przejrzałam swoje krzaki i na jednym ( na pewno Vanilka z własnego rozmnażania) odkryłam kwiatostan bardzo podobny do Twojego ( nie jest to cecha typowa dla Vanilki). Zamieszczę tu fotki obu, może Twoje oko dostrzeże jeszcze jakieś podobieństwa, na szczęście te dwie odmiany później bardzo się różnią, więc max za 2 tygodnie sprawa będzie jasna Fotki jutro usunę, żeby Ci nie zaśmiecać wątku

Vanilka

Polar Bear
LyraBea 20:20, 28 sie 2016

Bożenko, nie usuwaj fotek. To istotne informacje na temat mnie interesujący, podparte fotografiami, więc dobrze będzie, gdy zostaną. Może ktoś jeszcze nieraz skorzysta.
Przyjrzałam się dokładnie zdjęciom Twoich hortensji i z telefonem poleciałam porównywać z tą moją i tak jakby wyglądało na to, że moja to jednak Vanilka z nietypową cechą jak to określiłaś, bo ewidentnie łodyżki ma czerwone a pod kwiatostanami lekko czerwieniejące. Z tego, co piszesz, Polar Bear nie ma czerwonych łodyżek. Z tym, że mocniej postrzępiona. Może jakaś mutacja nastąpiła. Teraz to już jestem naprawdę zaintrygowana, co z niej wyrośnie
Piszesz, że za dwa tygodnie wszystko się wyjaśni? No to poczekamy. Dam znać jak się wybarwia.
Bardzo Ci dziękuję za podjęcie się identyfikacji.
Dominika11 20:24, 28 sie 2016

LyraBea napisał(a)

Witaj Figielko u mnie. Od razu spieszę poinformować, że nie wiem czy Conica w tym miejscu to dobry wybor. Napisałam u Ciebie, jaka był początek tej rabaty - przypadkowe te Conice Lecz czasem takie przypadki całkiem się bronią. Teraz trochę zagłuszone przez mocno już wybujałe trawki, ale wystają i mają się dobrze. Tak samo hortensje, które mam za stipami. Nie widać bidulek. Dopiero w przyszłym roku mam nadzieję będą reprezentować rabatę jak należy.
No dobra, rozpisałam się a Ty czekasz na informację o trawkach.

A- miskant 'Purpurascens'
B- ostnica Stipa,
C- turzyca 'Bronzita'
D- kostrzewa walezyjska 'Glaucantha'
Po bokach mam jeszcze turzyce palmowe, ale ich nie ma na zdjęciu. Zdjęcie aktualne, jeszcze ciepłe.

hortki jak się rozbujają i Conice podrosną to będzie dopiero czad
Makusia 20:42, 28 sie 2016

Bea Ty jesteś jakiś Robocop!!! Ale wyobrażam sobie jaka masz satysfakcję z tej tyraczki, bo efekty są imponujące.
Jeśli upolowane buksy to te pod oknami, to jest o co walczyć!
LyraBea 20:50, 28 sie 2016

Makusia napisał(a)
Bea Ty jesteś jakiś Robocop!!! Ale wyobrażam sobie jaka masz satysfakcję z tej tyraczki, bo efekty są imponujące.
Jeśli upolowane buksy to te pod oknami, to jest o co walczyć!
Oj nieeee!!! Te pod oknem są ze mną od początku ogrodu. Baaa, są od początku mojej zabawy z ogrodem. Mają jakieś 12 lat i wyhodowałam je z patyczków jeszcze w starym ogrodzie Mają się dobrze i mam nadzieję, że tak zostanie.
Te "upolowane" pokazałam na 98 stronie. Ale rozumiem, wiem, urlopowałaś się, więc możesz być nie w temacie
Pozdrawiam.