Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Toszka 12:00, 31 sie 2016

kasik6 napisał(a)

masakra, a może trawa z koniczyną?

Różnica jest tylko w intensywności nawożenia. Reszta niezmienna. Problem z opryskiem na dwuliścienne. Wszystko ma plusy i minusy

Johanko, komosę systematycznym koszeniem wykończysz Dużo chwastów "wycofuje" się od koszenia.
Z jałowcami trzeba być czujnym w kwestii szkodników i grzyba. To przypisany problem. To pomijam, bo to oczywiste. Miałam na myśli pokrój i problem z rozkładaniem, wyginaniem się gałązek. Duży wiatr, mocny deszcz, albo co gorsza śnieg i robią się miotły. Tnę systematycznie pionowo i od góry. Zaczynam dostrzegać potrzebę obwiązania sznurkami. Najlepsze by były specjalistyczne siatki, takie jakich używa się do cyprysów we Francji lub Włoszech...
I teraz dylemat jak przy obwiązaniu, zagęszczeniu gałązek dbać o zdrowie...
Johanka77 12:07, 31 sie 2016

Toszka dzięki, zawsze w punkt
Mazan 13:08, 31 sie 2016

Dziewczyny, ja do tych celów używam siatki w zielonej otulinie i dużych oczkach 10x15 cm. To siatka ogrodzeniowa odpowiednio przycięta zastępuje świetnie różne sznurki czy druciki, a zabezpieczona otuliną nie jest podatna na przeciwności. Gdyby nie zwarty pokrój krzewów nie byłaby widoczna, a wiosną owijam nią np. piwonie które wolą leżenie plackiem niż postawę na baczność.

Pozdrawiam

Gruszka_na_w... 15:06, 31 sie 2016

A myślałaś o jakimś pionowym akcencie na tym wrzosowisku? Mnie by kusiło, żeby było jakieś drugie i trzecie piętro. Trochę dynamizmu by to wprowadziło.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 16:57, 31 sie 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
A myślałaś o jakimś pionowym akcencie na tym wrzosowisku? Mnie by kusiło, żeby było jakieś drugie i trzecie piętro. Trochę dynamizmu by to wprowadziło.

Hania, tak jak Ci pisałam dwie strony temu, myślałam o jakiejś wysokiej trawie. Ale tam na górze mam w zasadzie dwa puste miejsca, pp obu stronach ognika. Widać to trochę na dzisiejszych zdjęciach. Nie wiem czy miskant, czy molinia czy też imperata?
roma2 17:15, 31 sie 2016

Widziałaś? tutaj?
Johanka77 19:58, 31 sie 2016

roma2 napisał(a)
Widziałaś? tutaj?

Śliczne! Szczególnie drugie zdjęcie.

Ja w zeszłym roku miałam też na skarpie kostrzewę siną i calocephalus. Ale calo nie przeżył mi zimy.
Ślicznie się komponuje. No i jeszcze Artemisia Ponis Castle by się przydała

Gruszka_na_w... 20:27, 31 sie 2016

Wrzosowisko zimą i wiosną jest średnio atrakcyjne. Myśląc o wyższym akcencie myślałam o czymś zimozielonym. Jakaś wąskolumnowa karłowa sosna, kępki kosodrzewiny Winter Gold. Na tych zdjęciach, które podlinkowała Roma są takie niewysokie iglaczki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 20:28, 31 sie 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wrzosowisko zimą i wiosną jest średnio atrakcyjne. Myśląc o wyższym akcencie myślałam o czymś zimozielonym. Jakaś wąskolumnowa karłowa sosna, kępki kosodrzewiny Winter Gold. Na tych zdjęciach, które podlinkowała Roma są takie niewysokie iglaczki.

Właśnie o tym myślałam
Gruszka_na_w... 21:06, 31 sie 2016

roma2 napisał(a)

Właśnie o tym myślałam

Domyśliłam się. W duszy jednako nam gra?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies