Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród tworzony z pasją 16:36, 02 mar 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Karol, śliczne te Twoje tawuły! Jak często je przycinasz, że tworzą takie ładne kulki?

Dziękuje.

Przycinam dwa razy w roku. Pierwszy raz na wiosnę, potem po przekwitnięciu czyli gdzieś pod koniec lipca. Przyznam, że denerwuje mnie czasami ich nierówny pokrój jak puszczają gałązki kwiatowe, ale jednak kwiatów nie umiem ich pozbawić..
Za ładne są
Ogród tworzony z pasją 16:05, 02 mar 2016

Do góry
Karol, śliczne te Twoje tawuły! Jak często je przycinasz, że tworzą takie ładne kulki?
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 07:45, 02 mar 2016

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Co z tą ziemią? Dzisiaj postawiłam sobie pytanie, bo totalnie się pogubilam wchodząc od sklepu ogrodniczego. Torf, ziemia ogrodowa, czarnoziem, ziemia do kwiatów, ziemia do różaneczników, podłoże do iglaków itd.
Przesadzaliśmy 5 ogromnych tui - to ok wzięłam podłoże do iglaków.

Potrzebuje pod różanecznik, azalie, tawuły i pod rożę - czy to ta sama ziemia?
A co pod moje bukszpany? Wyczytałam, że torf zmieszany z piaskiem. Myślę teraz już, że moja ziemia z piaskiem też chyba wystarczy. Czy to prawda? A jeszcze skalniak? Czy wystarczy moja ziemia ogrodowa z piaskiem? Czy torf z piaskiem, czy pod iglaki z piaskiem? Na skalniak pójdą dzwonki, kostrzewa, funkie, goryczka może. Chce uniwersalny skalniak.

Niech ktoś to uogólni proszę, bo ja się nie znam w ogóle.

Ogród tworzony z pasją 20:14, 01 mar 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Te trawy koło tej tawuły wyglądają przepięknie
Lubie takie kontrasty

Dzięki Mi też się bardzo podob to zestawienie.
Ogród tworzony z pasją 20:09, 01 mar 2016

Do góry
Te trawy koło tej tawuły wyglądają przepięknie
Lubie takie kontrasty
Ogród tworzony z pasją 14:12, 01 mar 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Teraz też możesz ukorzeniać, nawet chyba będzie prościej bo z liśćmi gorzej się ukorzeniają.

Spróbuję A masz gdzieś może zdjęcie takiej tawuły? Czyli mam obciąć sam patyczek i do ziemi Tak?
Ogród tworzony z pasją 22:14, 28 lut 2016

Do góry
Karol jak twoje rozmnażanie Tawuły ukorzeniły się. Też będę ukorzeniała po cięciu?
Ogród tworzony z pasją 08:18, 28 lut 2016

Do góry
miskka napisał(a)

Moja babcia miała wiele tych dwuletnich, mnie urzekły bylionowe. Mam taki pomysł, aby podsadzić nimi kulki tawuły Golden Princess. Co myślisz? Tylko szczerze proszę Goździki będą o białych kwiatkach (listeczki drobne, podłużne srebrno-szare). W tle miskanty Gracillimus.

Wydaje mi się, że to bardzo dobry pomysł. Tawuła ładnie się będzie z nimi komponować.
Ogród tworzony z pasją 08:11, 28 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Nawet lubię. Moja babcia tez ma różowe u siebie, nie wiem czy są jakieś inne kolory.

Moja babcia miała wiele tych dwuletnich, mnie urzekły bylionowe. Mam taki pomysł, aby podsadzić nimi kulki tawuły Golden Princess. Co myślisz? Tylko szczerze proszę Goździki będą o białych kwiatkach (listeczki drobne, podłużne srebrno-szare). W tle miskanty Gracillimus.
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:39, 27 lut 2016

Do góry
Pora pomyśleć o czymś dalej, tyle skleciłam:

To co skreślone na czerwono to tego nie będzie (do tej pory przechowalnik to był). Śliwy wiśniowe na pniu chciałabym posadzić, mam jedną - widoczną na zdjęciu i będę kontynuować. Miejsce jest słoneczne w zasadzie cały czas. I tu pytanie o hortensje czy dadzą radę (albo Pinky Winky albo Vanillki). Tak byłoby najlepiej. Chodziła mi po głowie tawuła kwitnąca na biało (van Huetta czy jakoś tak) ale drzewa zakwitną na wiosnę, również tawuły a potem nic do następnej wiosny... No i coś niskiego jeszcze. Jakieś turzyce bym miała do rozsadzenia. Żurawkom może być tu ciężko na tej patelni. Obwódka z bukszpana wzdłuż całej linii rabaty?
Ogród tworzony z pasją 08:11, 27 lut 2016

Do góry
Tawuły bardzo szybko rosną. Ja zrobiłam w zeszłym roku z odkładów. Z powodzeniem w rok doganiają te kupne.
Ogród tworzony z pasją 21:01, 26 lut 2016

Do góry
miskka napisał(a)
Ale fajne masz te tawuły! Na wiosnę, jeżeli finanse pozwolą, muszę kupić Golden Princess (polecałeś jako najjaśniejszą), więc jak już będzie kilka rosnąć, to też sobie porozmnażam Teraz z pomocą Ogrodowiska muszę się wziąć za Hortensje.
Mam jeszcze Goldmund (nie wiem czy dobry zapis nazwy), ale może da radę teraz zrobić sadzonki, co?

Pewnie, że tak Goldmund czy Princesska wszystko jedno. Teraz można rozmnażać dużo krzewów, np. hortensje, pecherznice, derenie i inne tawuły. My w zeszłym roku dużo ich kupiliśmy. Każda obwodkę mam właściwie z tawuły, bardzo mi pasuje, wiec za jakiś czas patykow będę miał mnóstwo to może sobie porozmnazam więcej.
Ogród tworzony z pasją 20:50, 26 lut 2016

Do góry
Ale fajne masz te tawuły! Na wiosnę, jeżeli finanse pozwolą, muszę kupić Golden Princess (polecałeś jako najjaśniejszą), więc jak już będzie kilka rosnąć, to też sobie porozmnażam Teraz z pomocą Ogrodowiska muszę się wziąć za Hortensje.
Mam jeszcze Goldmund (nie wiem czy dobry zapis nazwy), ale może da radę teraz zrobić sadzonki, co?
Ogród tworzony z pasją 20:04, 26 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Karol, ale Ty masz rękę do roślin.
Coś mi się kojarzy, że w ubiegłym roku te patyczki tawuł wkładałeś do ziemi - dobrze pamiętam czy coś pomyliłam? To są te tawuły?

Tak, to są te tawuly.
Pod koniec lipca je ukorzenialem, nawet wstawiłem zdjęcie.
Ogród tworzony z pasją 19:55, 26 lut 2016

Do góry
Karol, ale Ty masz rękę do roślin.
Coś mi się kojarzy, że w ubiegłym roku te patyczki tawuł wkładałeś do ziemi - dobrze pamiętam czy coś pomyliłam? To są te tawuły?
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 07:54, 24 lut 2016

Do góry
Nie wiem czy nie trzeba deczko jej poszerzyć. Tuje stężeją, tawuły też się rozrosną. Ja bym lekko poszerzyła.
Kamienny ogród patykiem malowany 23:47, 22 lut 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
no u mnie powiedzmy, że pierwszą i na razie jedyną rabatę zrobił mój M
uparł się na hakuro, tawuły i kosodrzewinę i wrzeszczy na mnie jak coś mu dosadzam ale mi tam za zielono

Nie no co Ty nie zmieniaj....niech sobie ma...taki skarb masz pod ręką to się nie kłóć, zrobisz sobie drugą swoją rabatkę
Kamienny ogród patykiem malowany 23:34, 22 lut 2016

Do góry
no u mnie powiedzmy, że pierwszą i na razie jedyną rabatę zrobił mój M
uparł się na hakuro, tawuły i kosodrzewinę i wrzeszczy na mnie jak coś mu dosadzam ale mi tam za zielono
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 23:05, 22 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ok tłem będą tujki, jedna hortka zostaje, jedną dosadzisz - dobrze zrozumiałam?
Tawuły i berberysy zostają?
Jaka tam jest strona?

tak tłem mają być tuje, bo je lubię
tak, chcę chyba dosadzić drugą hortkę, ale zastanawiam się jeszcze
tawuły i berberysy chciałabym zostawić, mogą iść w inne miejsce, ale jak tuje podrosną, niżej piętro będzie z ciętych berberysów i na dole ta tawuła
tam jest raczej południowa strona
Typografia ogrodu 21:30, 22 lut 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

niby nic ...a jednak wkurza mnie i M tak samo ...ale skoro już posadziłaś ...to życze ci zebyś nie miała urazy do niego ...no może ja poprostu nie wszystkie rośliny lubię w swoim ogrodzie

bo do listy nie lubianych dopisze jeszcze tuja danica i podobne kuliste ... , berbersy (mam 4 przy kompoście i tez coś czuję ze krótki ich żywot) i tawuły ..to tak na szybko.

zobaczymy jak bedzie dalej z nimi. moje nie przebarwiały się na jesien czym byłam delikatnie mówiąc zaskoczona. ale wiosna i latem wyglądały ciekawie. dam im jeszcze szanse.
chyba każdy mógłby stworzyc taka liste
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies