Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

U Agi - czyli słońce i piach 18:12, 13 lis 2015

Do góry
anka_ napisał(a)

Agnieszko może zamiast szukać wyższego miskanta to coś innego zamiast tawuły? Ona w zasadzie ładna jak kwitnie, ale później to poprostu wielki krzak. Przy żywopłocie z tuji może mieć sucho, a wtedy nie ciekawie wygląda. Choć osobiście ją lubię, ale nie tylko ja. Na wiosnę są na niej (przynajmniej na mojej) dziesiątki chrabąszczy, a w efekcie później pod nią dziesiątki (to zaniżona liczba) pędraków. Ja się przekonałam o tym przy przesadzaniu. Poza tym tuja Golden Tuffet jest piękna, ale na tle tawuły zginie, a wydaje mi się warta wyeksponowania.

Może zamiast tawuły dereń? Ładny cały rok, a czerwień gałązek ładnie by się odznaczała na tle szmaragdów. Ale uprzedzam, że ja się na projektowaniu absolutnie nie znam. To moje osobiste uwagi odnośnie tawuły.

i o takie uwagi proszę i dlatego Tu jestem
Jeśli chodzi i tawułę to podoba mi się jak kwitnie ale o robakach nie wiedziałam.
Derenia IH planowałam dalej
U Agi - czyli słońce i piach 17:17, 13 lis 2015

Do góry
widze ze u ciebie tez planowanie

a moze hortki zamiast tawuły ?
U Agi - czyli słońce i piach 16:44, 13 lis 2015

Do góry
ag_zie napisał(a)

To jakieś inne miskanty wyższe - Gracillimus?
Tawuły jeszcze nie mam.
edit

U mnie tylko tuje pod ogrodzeniem a reszta to radosna twórczość

Agnieszko może zamiast szukać wyższego miskanta to coś innego zamiast tawuły? Ona w zasadzie ładna jak kwitnie, ale później to poprostu wielki krzak. Przy żywopłocie z tuji może mieć sucho, a wtedy nie ciekawie wygląda. Choć osobiście ją lubię, ale nie tylko ja. Na wiosnę są na niej (przynajmniej na mojej) dziesiątki chrabąszczy, a w efekcie później pod nią dziesiątki (to zaniżona liczba) pędraków. Ja się przekonałam o tym przy przesadzaniu. Poza tym tuja Golden Tuffet jest piękna, ale na tle tawuły zginie, a wydaje mi się warta wyeksponowania.

Może zamiast tawuły dereń? Ładny cały rok, a czerwień gałązek ładnie by się odznaczała na tle szmaragdów. Ale uprzedzam, że ja się na projektowaniu absolutnie nie znam. To moje osobiste uwagi odnośnie tawuły.
U Agi - czyli słońce i piach 14:05, 13 lis 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Agnieszko ale miskantów nie będzie widać za tawułą. A czy Grefsheim już masz czy dopiero w planach?

To jakieś inne miskanty wyższe - Gracillimus?
Tawuły jeszcze nie mam.
edit

U mnie tylko tuje pod ogrodzeniem a reszta to radosna twórczość
Kamienny ogród patykiem malowany 22:37, 10 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
No tak, musimy brać poprawkę na męża... Jeszcze za wcześnie, by zrozumiał. Ale zrozumie, zobaczysz

Dalej?

Eliminujemy z donicy krzewuszkę. Przesadzałam ją już 3 razy w tym roku

ile masz trzmieliny emerald gold?
Jakieś 0,5m2, mam zamiar rozmnożyć - w moim wypadku to jedyne rozwiązanie

I ile tawuły? Jedną mogłabym jeszcze dorzucić z innego ogródka

Pytam, bo obie te rośliny - ze względu na kolor - ładnie by było widać z daleka w tej donicy, ale musiałoby być ich kilka, żeby dużą plamę dały.

Wrzosy mogłabyś wykorzystać na wrzosowisko w brzózkach, które widać w górze nad donicą.

Pod tymi cholerami nawet trawa nie rośnie

A osłonić się od sąsiada można dwojako:
albo sadząc miskanty przy ogrodzeniu,

Nie da się
1 brzozy
2 Sosna
3 na wysokości kompostownika nie ma już ziemi przy ogrodzeniu tylko kamień

albo wieszając na ogrodzeniu matę wilkinową (kupowałam w Lesznie)Musiałabym polecieć z matami do zakrętasa a to na razie za duży koszt.

Do takiej plamy właśnie dąże, ale z dodatkami żeby nudno nie było.
Roślin może rzeczywiście sporo, ale kolorystycznie to już nie jest takie ućkane - chyba
Kamienny ogród patykiem malowany 21:11, 10 lis 2015

Do góry
No tak, musimy brać poprawkę na męża... Jeszcze za wcześnie, by zrozumiał. Ale zrozumie, zobaczysz

Dalej?

Eliminujemy z donicy krzewuszkę.

ile masz trzmieliny emerald gold? I ile tawuły?

Pytam, bo obie te rośliny - ze względu na kolor - ładnie by było widać z daleka w tej donicy, ale musiałoby być ich kilka, żeby dużą plamę dały.

Wrzosy mogłabyś wykorzystać na wrzosowisko w brzózkach, które widać w górze nad donicą.

A osłonić się od sąsiada można dwojako:
albo sadząc miskanty przy ogrodzeniu,
albo wieszając na ogrodzeniu matę wilkinową (kupowałam w Lesznie).
Osiedlowy ogródek 21:40, 08 lis 2015

Do góry
Chciałabym się osłonić, chociaż nie aż tak szczelnie. Między cisami chciałabym coś dosadzić, Danusia proponuje Derenie Elegantissima, przed cisami miskanty variegatus ( mam kupione 3 szt) i hortensje ( jeszcze nie wiem czy Lime Light, czy Vanila Fraise).
Po lewej stronie (patrząc na plan) jest juz dość wysoki żywopłot z ligustra, który osłania od strony bloku. Za nim posadziłam 3 tuje Raingold( na razie malutkie) 2 tuje danica ( też malutkie) 3 małe bukszpany, ten duży już był i byliny: 3 szałwie omszone, liliowiec stella d'oro, 4 wrzośce, 3 tawuły, nie mam pomysłu co by tam jeszcze pasowało wyższego. Aha, między nimi na wiosnę pokaże się ok 400 tulipanów
Po prawej stronie są bardzo gęste krzaki chyba śnieguliczki i one zasłaniają dość szczelnie ogródek od chodnika, Przed nimi posadziłam 4 różowe hortensje ogrodowe, które wcześniej miałam w moim balkonowym ogródku

A tam gdzie rosną dwa duże świerki to raczej się niczym nie osłonię, bo z tego 16 piętrowego bloku widać cału ogródek jak na dłoni
Typografia ogrodu 13:48, 06 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

nie - kółka gołe to mogą być te tawuły brzozolistne, chyba że wolisz coś innego.
Jeżówki to w plamach bardziej- zamiast części rosplenic.
Joasiu ale wiesz- bierz co Ci odpowiada,ja się nie będę gniewać.
Zwykła porada.

ja bym z miskantów ścianę zrobiła chętnie, a dopiero przed nimi dzieje się coś innego, nie w pasmowym układzie. Co ok 70 cm je sadź, odsuń od serbów, żeby im nie wyjadły i nie wypiły wszystkiego. O kwiatnących myslałam żeby kolor tam dodać na jesień, ale same kępy tez bedą super

Ok juz wszystko rozumiem.nie wiem tylko czy hortki i jezowki obok siebie to nie byloby dla mnie za duzo ale moze rozrysuje tak by bezposredni obok.siebie nie byly.a jesli nie to dam je na inna rabate, tez trawiasta

Na krzewach sie nie znam.tawule obadam jakbys miala.jeszcze jakies zastepniki to chetnie sie doksztalce

A i co najwazniejsze poza podziekowaniem-podoba mi sie

Buziaki i usciki przesylam

Uffff
Typografia ogrodu 13:42, 06 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Magnolio dziekuje ze Ci sie chcialo i narysowac to dla mnie i przybyc dzis dzis do mnie. Powiedz jeszcze czym sa nieopisane kolka pomiedzy anabelkami? Jezowki wlasnie? Swoja droga to pierwszy rysunek dotyczacy mojego ogrodu z reki profesjonalisty.wydrukuje i bede kontemplowac by pozniej dobrze zrealizowac. Miejsca mam tam sporo wiec o to bym sie nie martwila.

Wracajac do miskantow wole niekwitnace wiec pewnie gracki by zostaly.ale czy powinny rosnac bardzo gesto i tworzyc sciane czy raczej swobodniej?

nie - kółka gołe to mogą być te tawuły brzozolistne, chyba że wolisz coś innego.
Jeżówki to w plamach bardziej- zamiast części rosplenic.
Joasiu ale wiesz- bierz co Ci odpowiada,ja się nie będę gniewać.
Zwykła porada.

ja bym z miskantów ścianę zrobiła chętnie, a dopiero przed nimi dzieje się coś innego, nie w pasmowym układzie. Co ok 70 cm je sadź, odsuń od serbów, żeby im nie wyjadły i nie wypiły wszystkiego. O kwiatnących myslałam żeby kolor tam dodać na jesień, ale same kępy tez bedą super
Ogrodowe love story 18:58, 28 paź 2015

Do góry
i ogólne widoki - widać, dlaczego robię zbliżenia roślin
ogródek wielkości chusteczko do nosa
zlikwidowana piaskownica - rośliny z prawej zostały przesadzone, bo jakby się dusiły
może tego nie widać, ale tam w kącie jest: 5 rodków, 3 azalie, 3 iglaczki, 2 tawuły, magnolia i jeszcze takie tam...

taki skoszony trawnik jest jak piękny dywan:

i piwonie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:50, 24 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Zebrinusy najpierw na czerwono zaczynają, a potem taki słomkowy kolor i pokarbowane włosy, są długaśne, jak od fryzjera
w tym roku tu najpierw zaczęły, a większy cień, ale miały więcej wody, a w innym patelnia i sucho

tamaryszek żółknie, ten od ciebie musze przesadzić, dam go na miejsce pigwowca

tawuły Gold Carpet slicznie się mienią kolorami

trawy niesamowicie szybko rosną

To ja muszem koniecznie zobaczyć
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:48, 23 paź 2015

Do góry
eda napisał(a)
czyli Irenko zebrinusy kwitną na trochę żółto i ciemno od góry czy całe wiechy ciemne są ?

Zebrinusy najpierw na czerwono zaczynają, a potem taki słomkowy kolor i pokarbowane włosy, są długaśne, jak od fryzjera
w tym roku tu najpierw zaczęły, a większy cień, ale miały więcej wody, a w innym patelnia i sucho

tamaryszek żółknie, ten od ciebie musze przesadzić, dam go na miejsce pigwowca

tawuły Gold Carpet slicznie się mienią kolorami

trawy niesamowicie szybko rosną
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:56, 22 paź 2015

Do góry
....z opóźnieniem odpowiadam i z opóźnieniem złożę rewizyty,chyba bokiem mi wyszło sadzenie cebul w deszczu

MARZENA
roślina o którą pytasz, to ubiorek, siałam z torebki w maju, podają krótszy czas kwitnienia, bo do czerwca, a u mnie nadal daje pokaz, na pewno zbiorę nasiona, bezproblemowa zupełnie.Co do werbeny, mam taki sam problem, do tego jeszcze z rozplenicami, cały czas wyrywam, a ciągle nowe wschodzi
nawet zakwitnie

a tu moje kulki tawuły Gold Carpet zarosły samosiejki goździków i niezapominajki, dumam co z tym robić
nie patrzcie na wąsy i brak kantów, nic nie robiłam dla poprawy, mam lenia

EWIK
dumam, co wywalić, aby japońskie klony jeszcze wstawić...ale nic nie wymyśliłam
Garnet zaczyna się czerwienic
szybko urósł za 2 lata

Osiedlowy ogródek 21:33, 20 paź 2015

Do góry
Witam.

Mam na imię Renata.

Od dwóch tygodni jestem posiadaczką osiedlowego ogródka o powierzcni 170 m2
(17,2 m x 10,60 m)
Ogródek od strony wschodniej i południowej jest ogrodzony siatką. Po stronie południowej bardzo blisko za ogrodzeniem są posadzone krzewy chyba śnieguliczka, obecnie przycięte do wysokości siatki oraz dosyć geste drzewa, które dość mocno zacieniają połowę ogródka.
Po lewej stronie rośnie żywopłot chyba ligustr, który chciałabym zostawić, jako osłonę od balkonów w bloku i za nim aż do dużego bukszpanu zrobić rabatę bylinową i kulki z bukszpanu, tawuły, thuji Danica.
Chciałabym czymś zasłonić "gołą" siatkę od strony chodnika, nie miałby to być gęsty żywopłot, myślałam o Hortensjach Lime Light, Miskantach Variegatus i nie wiem z czym je połączyć.
W narożniku gdzie rośnie żywopłot, pod modrzewiem jest zaciszne słoneczne miejsce na mały kącik wypoczynkowy (leżaki lub meble z palet albo ławeczkę)
Nie mogę się zdecydować, czy miałaby tam być nawierzchnia żwirowa, z płyt chodnikowych, czy trawnik.
Myślałam też o małym warzywniku, maksymalnie dwie skrzynie
Mam juz kupione rośliny:
Hortensje Lime Light, Hortensje ogrodowe różowe i białe, miskanty variegatus 3 szt trawę red baron 8szt żurawki, hosty August moon, minute man, zielone z białym środkiem-nie znam nazwy, tawułę gold mo thuja reingold 1 szt, thuje Danica 2 szt, cis pospolity Elegantissima 1 szt, szałwię omszoną 3 szt, piwonia różowa 1 szt, róża rabatowa Tom Tom 5 szt, jeżówki różowe, rudbekie, zawciąg nadmorski, skalnica arendsa różowa
liliowce stella d oro
lilie orientalne białe 3 szt
Dużo tulipanów w kolorach biały odcienie różu, fioletu, żólci, narcyze, szafirki
Będę wdzięczna za wszelką pomoc w rozplanowaniu rabat.
Pozdrawiam.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:45, 18 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A co planujesz??? Pod oknem super bardzo mi się podoba

To całkiem przypadkowa kompozycja i chyba mnie nie zachwyca odkąd tawuły się zaczerwieniły Werbeny wysiałam tyle że na hektarową łąkę by starczyło. Wtykałam ją gdzie tylko mogłam

Co w najbliższych planach ? Tak na szybko narysowałam, przepraszam za brak zdolności

Pod ścianą i płotem staną donice. W środku na szerokość będą miały około 90cm miejsca na rośliny.
Nie bardzo mam pomysł jak je obsadzić. To nie jest projekt na teraz zaraz ale chcę uwzględnić tu Red Barony, które muszę wyprowadzić sprzed domu i to być może już tej jesieni.
Macie jakieś propozycje ?

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:08, 18 paź 2015

Do góry
LIPIEC 2015
Susza, wiatr i burze co miały być codziennie (wg prognoz), a nie było... Bukszpany świeżo po spóźnionym cięciu, tawuły jeszcze przed.

Ogród Anety 22:25, 16 paź 2015

Do góry
anetta napisał(a)

Tak zgadza się to te tawuły Ja swoją przycinam 2 razy do roku , po przekwitnięciu i jeszcze drugi raz w lipiec/sierpień

Anetko, dzięki za odpowiedz
Rozumiem, że pierwszy raz jak ją tniesz po przekwitnięciu, to wycinasz przekwitnięte kwiatostany. Proste
A drugi raz, to jak leci? Ona wiosną nie kwitnie na pędach dwuletnich? Kurczę, jak ja je odróżnię?
Ogród Anety 22:16, 16 paź 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Cudownie!!!! Ale kolory!

Aneto, czy na pierwszym zdjęciu masz tawułę szarą (Grefsheim?), jeśli dobrze widzę, podsadzoną tawułą japońską? Mam pod blokiem olbrzymie, wyrośnięte krzaczory tawuły szarej, a Twoja jest taka w sam raz. Zdradzisz jak o nią dbasz? Niedawno posadziłam sobie taki szpaler.

Tak zgadza się to te tawuły Ja swoją przycinam 2 razy do roku , po przekwitnięciu i jeszcze drugi raz w lipiec/sierpień
Ogród Anety 19:24, 16 paź 2015

Do góry
Cudownie!!!! Ale kolory!

Aneto, czy na pierwszym zdjęciu masz tawułę szarą (Grefsheim?), jeśli dobrze widzę, podsadzoną tawułą japońską? Mam pod blokiem olbrzymie, wyrośnięte krzaczory tawuły szarej, a Twoja jest taka w sam raz. Zdradzisz jak o nią dbasz? Niedawno posadziłam sobie taki szpaler.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies