Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Malutki pod lasem 10:13, 20 lip 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
M dziś zdjęcia porobił

W końcu artysta
Małymi kroczkami do celu... 10:12, 20 lip 2017

Do góry
i Takie tam różnorodności

Małymi kroczkami do celu... 10:10, 20 lip 2017

Do góry
Jeżówki w grackach, wiem, że się powtarzam, ale uwielbiam tę część rabaty

Nawet nie wiedziałam, że mam też taką jeżówkę

Dzielżan ogrodowy (Helenium x hybridum) 10:10, 20 lip 2017

Do góry
Helenium 'Moerheim Beauty'

Małymi kroczkami do celu... 10:08, 20 lip 2017

Do góry
Limka

A Tutaj vanilki wśród rozchodników, rozplenic i miskantów zebrinus

Małymi kroczkami do celu... 10:07, 20 lip 2017

Do góry
Powoli zbierają się hortensje...

Pinky Winky ma moim zdaniem piękny kwiat

Vanilki trochę w tyle...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:05, 20 lip 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kalafiory i brokuły wymagają bardzo intensywnego nawożenia. To rośliny tzw. krótkiego dnia, podobnie jak rzodkiewka i sałata. W pełni lata za szybko wybijają w pędy nasienne. Dlatego sieje się je tak, aby zbiór był na przełomie wiosny/lata i lata/jesieni. Brokuł wymaga sporych dawek boru (jest w azofosce). W uprawach amatorskich raczej nie sięga się po nawozy sztuczne, stąd kalafiory i brokuły często są niewydarzone. Dodatkowo kalafior, aby był biały trzeba bielić. Robi się to przez zawiązywanie gumkami liści nad jadalnym kwiatostanem.
Czytałam, że nie udał Ci się groszek. Trzeba go wysiewać jak najwcześniej w marcu, bo późniejsze siewy są niszczone przez strąkowca grochowego.

U siebie mam zestaw podstawowy. Na stałe lubczyk, miętę, melisę, tymianek, naciową pietruszkę, wieloletni szczypiorek, rabarbar. Wiosną wsadzam sadzonki jednej marketowej bazylii (sadzonkę dzielę na kilka sztuk) oraz 5 flancy sałaty masłowej. Podbieram jej liście od dołu. Kiedyś ją siałam, ale za dużo tego było.
Jesienią sadzę czosnek i sieję szpinak. Wiosną ma go bardzo wcześnie. Wiosną sieję buraki,marchew, pietruszkę korzeniową (kiepsko się udaje),bób, groszek cukrowy,koper, marchewkę, później cukinię, ogórki, fasolkę szparagową w kilku rzutach, wsadzam woreczek dymki, około 20 selerów i 40 porów w odmianie letniej i zimującej. Warzyw nie mrożę i nie przetwarzam. W zeszłym roku korzystaliśmy z nich do grudnia, a z porów do maja.
Tegoroczny zbiór czosnku

Drukuję to sobie i wklejam do książki ogrodowej. Krótko, zwięźle i na temat.
Co ile siejesz pietruszkę naciową, ona 2 lata wytrzymuje w gruncie. Jak z nią robisz, bo nie wiem, co dalej z moją? Jak ziemię pod pietruszkę zmieszałam z popiołem, to się udała (ona lubi wodę przy wschodach). Nie lubię porów ale mam kalarepki i jarmuże.
Małymi kroczkami do celu... 10:05, 20 lip 2017

Do góry
Róża Biedermeier powoli, bardzo powoli zbiera się w sobie i zaczyna drugie kwitnienie kolejna róża NN

Sesleria jesienna na różance sporo podrosła od wiosny

Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 10:05, 20 lip 2017

Do góry
Pogubiłam się po drodze... 10:03, 20 lip 2017

Do góry
A na tarasie busz

Małymi kroczkami do celu... 10:02, 20 lip 2017

Do góry
Stephanie Baronin również wciąż kwitnie, kwiaty ma jak kameleon

Małymi kroczkami do celu... 10:01, 20 lip 2017

Do góry
U nas kolejny dzień upałów, muszę wieczorem ogród podlać, straszna susza wszędzie...Hortensje powoli startują, róże zaczynają ponowne kwitnienie, coraz bardziej robi się kolorowo w ogrodzie, uwielbiam lato

Pomylona róża z B. ponownie zakwitła i sporo się rozrosła, szkoda tylko, że jej kwiaty tak szybko przekwitają...

Za to wciąż niezawodna jest Pashmina, chociaż już powoli zaczyna przekwitać, za to ma już pełno nowych pąków

Ogród do odnowy 09:52, 20 lip 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
ja juz myslalam, ze Ty nam wiosenne zdjecia wstawiasz serduszka lipcowe

w kwietniu na targach kupiona Dicentra formosa 'Bacchanal'

dziś wygląda tak

nie mam pojęcia czemu one teraz kwitną, ale bardzo się z tego cieszę
Pszczelarnia 09:51, 20 lip 2017

Do góry
Cieszmy się latem, spotkaniami, wypoczynkiem, świeżymi owocami i warzywami. Pozdrawiam serdecznie w ten upalny dzień i zmykam.

Katalpa - Catalpa 09:34, 20 lip 2017

Do góry
Witam.
Mam pytanie co gryzie moje katalpy (aurea). Kupiłem (2 sztuki) ze szkółki i posadziłem tydzień temu. W szkółce stały cały czas w dużym tunelu. Od tego momentu kilka liści zaczęło żółknąc i podsychać co widać na zdjęciach. Widać tam też że nowe liście ładnie rosną tylko co z tymi które "chorują"? Jak je wyleczyć? Opryskać czy usunąć?
Jeszcze w kwestii informacji podlewam dużo (przynajmniej tak mi się wydaje).

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:07, 20 lip 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Wyściółkowałam w końcu brzozową.
W tygodniu była Teściowa i wypieliła, więc było ułatwienie
Posadziłam trzy brakujące Hakone na boku. Jedną z tych z przodu musiałam wykopać i oczyścić z trawy. Masakrycznie wrosła w nią, więc musi zacząć od nowa

Witaj Asiu
Widzę, że odważnie i szybko dzialasz w swoim ogrodzie Będę kibicować.
A czy hakone, o którym mówisz to ta Beni Kaze, którą kupowałaś Oli?
Mogłabyś ją cyknąć w większym zbliżeniu?
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 09:03, 20 lip 2017

Do góry
Hej, witam dzisiaj wszystkich lawendowo. Ponieważ moja lawenda szaleje w ogrodzie, kwitnie, pachnie i zachwyca

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:46, 20 lip 2017

Do góry
ola12 napisał(a)
Dobry wieczór, a może Dzień dobry. Dziewczyny pomóżcie mi zagospodarowac ten kawałek rabaty. Wszystko jest do przesadzenia prócz hortensji i tui. Myślę o 3 iglakach na pniu o sosnie lub świerku glacua globasa ,między pniami cis semperaurea ,czy to ma sens?Może macie jakieś pomysły?

a czy masz u siebie miskanty? jezeli nie polecam szpaler z miskanta silberspinne albo gesto nasadzony trzcinnik karl forester ma ponad 150 juz w czerwcu pieknie zakwitajac jak dlamnie rewelacja
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:36, 20 lip 2017

Do góry
babka napisał(a)
Moja szkółka selseriowa wolno przyrasta. Czy powinnam ją teraz przyciąć czy poczekać z tym do wiosny ??

Za to te kępki, których tak nie zmasakrowałam dzieleniem wyglądają bardzo tłuściutko

sesleria lubi takie masakrowanie

w/g mnie nie tnij. Nie masz nic żółtego, są ładne zieloniutkie.
Przytnij na wiosnę.

Buziaki!
Daleki od ideału..... 08:35, 20 lip 2017

Do góry
i kilka zakątków

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies