Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 12:44, 15 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wrzosowisko

W zachwycie nad Twoim ogrodem teraz zwracam uwagę na kamienie, czy tutaj stanowią jedynie obrzeżenie rabaty, czy rabata jest nieco podniesiona? Szukam inspiracji na wykorzystanie reszty moich kamulców

Gruszka_na_w... 12:58, 15 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)

W zachwycie nad Twoim ogrodem teraz zwracam uwagę na kamienie, czy tutaj stanowią jedynie obrzeżenie rabaty, czy rabata jest nieco podniesiona? Szukam inspiracji na wykorzystanie reszty moich kamulców

Jest podniesiona. Działka ma spadek. Na tych zdjęciach to lepiej widać.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 13:06, 15 sie 2017

Tak też myślałam, jak kosisz trawę przy kamieniach?
Gruszka_na_w... 13:38, 15 sie 2017

Co dwa miesiące pielę 10 cm kawałek i nacinam nożem do kancików darń trawnika. 15 minut roboty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 13:40, 15 sie 2017

No tak, kanciki
polinka 20:53, 15 sie 2017

Az trudno uwierzyć patrząc na zdjęcia, że od zawsze nie miałaś takiego dorosłego ogrodu

Pomidorki żółte mam i ja a i seler mam w tym roku dorodną

Kostrzewę w celu odmłodzenia powinno się dzielić co kilka lat wtedy nie robi się brzydka.
pestka56 23:47, 15 sie 2017

Kostrzewy swoje dzielę i jest okey, ale nie wpadłam na to, żeby je ciąć. Pasowały mi kwiatostany między liliowcami i rudbekiami. Pozwalałam im wysiewać się.
Makusia 11:41, 16 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kleome w tym sezonie odmówiła współpracy. Kwitnie symbolicznie. Szafirki wypuszczają listki.

Gruszka_na_w... 12:25, 16 sie 2017

Makusiu, tak. W tle jest Jeddeloh.

Pestko, swoje kosrzewy dzielę i ścinam. Jako że coraz więcej mam cienia, to i kostrzew robi się mniej. Wypadają z powodu nadmiaru wilgoci.

Gosiek, w przypadku braku obrzeży rabat kanciki porządkują przestrzeń i ułatwiają koszenie. Da się przeżyć ich robienie.

Polinko, w tym roku po raz pierwszy da się zauważyć spory przyrost masy w ogrodzie. Najstarsze rabaty mają 5 lat. Ale te najmłodsze też się ładnie rozrosły.

Z wiosny tego roku

Z ubiegłego roku

Gosiek33 12:33, 16 sie 2017

Wiem w zeszłym roku kanciki robiłam, za rok znowu mnie czeka ta robota jak chcę mieć schludny ogród