Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:16, 16 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
ech ja spóźniona jestem.
ale ...
oblukalam nowe ustawienie kulek

.. i bardzo mi się podoba. zostaw jak jest

Ale myślisz że te cztery z prawej też mam tak zostawić? Czy je bardziej skupić?

Z prawej planowałam jeszcze średnią tam gdzie to wiadro. Nie dodawać?

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 12:15, 16 cze 2017

Do góry
Dzisiejszy deszczowy poranek...

Działka prawie w Borach Tucholskich 12:09, 16 cze 2017

Do góry

piwonia ITOH Garden Tresaure i groszek oczywiście jadalny

Małymi kroczkami do celu... 12:09, 16 cze 2017

Do góry
Zakwitła mi pierwsza róża zakupiona w Biedronce, miała być 'Lila Wunder', a jest piękna, ma wielkie kwiaty, tyle, że nie ten kolor co powinnien być, a zestawiłam ją z białymi różami i kompletnie nie będzie pasowała

A co do róż, opryskałam je dzisiaj na grzyba, bo zauważyłam,że je coś łapie, inne zapobiegawczo inne chorują no cóż piękno ma swoją cenę
Sezon 2017 u Hanusi 12:07, 16 cze 2017

Do góry
Radku, to jest powojnik bylinowy prosty. Rośnie sztywno do wys 1 m Teraz kwitnie, a na zimę zanika, by wiosną znowu rwać się do życia. Ten mój ma zielone liście i białe kwiatki, jest jeszcze odmiana również biało kwitnąca ale z bordowymi liśćmi. /clematis recta i clematis recta purpurea/ Polecam! Nawet leciutko pachnący jest.

Swojego muszę podwiązać, bo wichry mi go trochę wygięły, ale ogólnie trzyma się dobrze.
Małymi kroczkami do celu... 12:06, 16 cze 2017

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Różanka cudowna. Kusisz kochana, kusisz .

Kasiu powiadasz, że kuszę? e gdzie tam, poprostu pokazuję, jakie one piękne są

Ogród Małej Mi 2017 12:05, 16 cze 2017

Do góry
Aż miło... reszta do ciecia, tylko kiedy???

Trawa Evergold do wyciepania, zastanawiam się czym zastąpić, może hakonechloa???

Ogród Małej Mi 2017 12:03, 16 cze 2017

Do góry
Obiecane przed fryzjerem i po fryzjerze... od razu lepiej.. chociaż po ciemku i na szybko.. ciutkę krzywo.

Ogród Małej Mi 2017 11:59, 16 cze 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Tej rudbekii bez płatków nie lubię, ale u Ciebie jako "prawie soliter" pięknie wygląda!

Też jej nie lubię, miałam kilka i ..wyrzuciłam.. została się jedna tylko i wyłącznie z tego powodu, ze inni się nią zachwycali. Poszła w krzaki... i tam sobie siedzi I tu mnie nie denerwuje
Lubie kolorowe kwiatki

Tu ma być ogród :) 11:51, 16 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
Zaskoczyłaś mnie tą informacją o uspojojeniu rabta.
przyznaję.

pamiętasz te szałwię którą mi kiedyś przywiozłaś jak u mnie byłaś? czy to ta co u ciebie na niebieskawo kwitnie? u mnie takie małe lichotki z trzema listkami dosłownei, może kiedyś ruszy .

Gosia, ta decyzja już bardzo dawno zapadła, np. wiosną ubiegłego roku kupowałam pod tym kątem wiele roślin, a część planów od jesieni była wdrażana w życie np. kostki bukszpanowe zamiast okręgów pod Umbrami.

Co do szałwii, to w szoku jestem, że stoi w miejscu - może ona gliny nie toleruje - u mnie wszystkie odmiany rosną gigantyczne, spróbuj jej ziemię wymienić.

Z niebieskawych to mam dwie odmiany, Tobie dawałam tą z ciemnymi łodygami (od dołu zdjęcia) ona trochę w fiolet wpada, ta druga bardziej niebieska.

Sezon 2017 u Hanusi 11:46, 16 cze 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Haniu, co to za drobne kwiatki?

Miłego dnia
Ogród Małej Mi 2017 11:36, 16 cze 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Muminki uwijają się jak trzmieliki! Cudowny widok! I jak pięknie skoszone!

Ogród Małej Mi 2017 11:33, 16 cze 2017

Do góry
Milka napisał(a)
No pomocnicy super
Ja też wczoraj miałam cudny, wczasowy dzień, Dana wpadła do mnie

Ooo jak fajnie... wieczorkiem zajrzę na relacje Teraz zaglądam dosłownie na minutkę.. przygotowuję foty do wrzucenia i już brakuje czasu by wrzucić

Ogród Małej Mi 2017 11:31, 16 cze 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Kultowe drzewa typu orzech ha,ha miałam 9 zostały 3

Aniu, ciągle gdzieś czytam o Twoich stratach które bolą,nasuwa się tylko jedna myśl - czas na zmiany

Straty są zawsze.. tylko dlaczego aż tyle na raz..

Niecierpki wyciepałam..posadziłam ponownie pelaski.. tych byle przymrozek nie niszczy
Kordylina australijska - Cordyline australis 11:26, 16 cze 2017

Do góry
A to moje pozostałe ulubione cudeńka:

Ogród Małej Mi 2017 11:25, 16 cze 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
A jakie samopoczucie po tak długim nie wspinaniu? Nieźle dajesz! Gratulacje!

No cóż ... forma jak u początkującego.. ale na nic więcej nie liczyłam.
Bawiłam się świetnie w pięknej scenerii i doborowym towarzystwie Pogoda też jak marzenie. Nic więcej do szczęścia już nie trzeba było.. może z wyjątkiem zimnego piwa

A dziś Muminkowo.. praca wre.. a od jutra stare tory....

Jestem w polu 11:23, 16 cze 2017

Do góry
Warmia napisał(a)
Mary Ann, zeszłoroczny nabytek z Rosarium
Ale piękne przytulasy...
Małopolski ogródek 11:23, 16 cze 2017

Do góry
Najbardziej poszkodowane przez sarny i psiaki tuje posadziliśmy z dołu działki - czy w ogóle takie pokancerowane żywotniki dadzą radę odżyć? To nie bluszcze, ale żyjemy nadzieją i damy im ten jeden rok szansy.

Ta choinka (stała w Boże Narodzenie na tarasie) miała jakoby być wykopana, jednak podczas lutowego wysadzania zobaczyliśmy, że korzeń jest cięty i raczej nie daje szans na przeżycie. Tutaj jeszcze ją trzymaliśmy, ale dosłownie tydzień temu poszła na kupkę suchych gałęzi do spalenia w ognisku:

Kilka innych tuj (głównie kwietniowe zakupy) o mniej imponujących rozmiarach dostało swoją szansę przy ogrodzeniu wzdłuż domu. Ciekawi jesteśmy, jak będzie się im tam rosło - teren jest kiepski, bo oprócz gliny w ziemi siedzi mnóstwo gruzu i kamieni (niegdyś sąsiad, a potem nasz budowlaniec utwardzali tam zjazd, żeby ciężarówki mogły kursować) - kopanie w takim terenie, czy to szpadlem, czy dołownikiem, to średnia przyjemność - dość powiedzieć, że podczas budowy ogrodzenia akurat w miejscu widocznym na zdjęciu potrzebowaliśmy młota pneumatycznego, żeby porozkuwać i jako tako móc wydrążyć dół na zalanie słupka betonem!

Przy ogrodzeniu z drugiej strony mamy kilka naszych najwcześniejszych tuj. O ile ta z tyłu rośnie naprawdę ładnie, to te dwie na pierwszym planie nie miały tyle szczęścia (tej pierwszej, dokumentnie osikanej jesienią i zimą przez czworonogi, Żona ostatnio się pozbyła):

Kordylina australijska - Cordyline australis 11:19, 16 cze 2017

Do góry
Moja kordylina zaszczyciła mnie pięknym kwiatem, co jest dość niesamowitym osiągnięciem dla mnie i ogromną radością. Gubi liście od dołu, ale to normalne. Jednak przez ten ogromny, ciężki kwiat nie wypuszcza pięknego pióropuszu jak do tej pory. Tak jakby się zatrzymała we wzroście. Jak ją teraz pielęgnować? Jak nawozić? Czy obciąć ten kwiat, czy zostawić?

W ramach ciekawostki dodam, że kwiat bardzo intensywnie pachnie. W ciągu dnia jest to zapach trochę nieprzyjemny, ale do zniesienia (mocz starego człowieka), natomiast wieczorem ten zapach jakby troszkę się zmieniał i jest całkiem przyjemny, ale intensywny. Być może to tylko moje odczucia...
Ogrodula 11:13, 16 cze 2017

Do góry
rzeczka bodziszków
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies