Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 11:34, 19 wrz 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)
Oba ogrody sa w moim topie inspiracyjnym ilościowo - drzewnym cały czas rozkminiam co jak i gdzie posadzić żeby było dobrze

lepiej dłużej myśleć, niż przesadzać drzewa - tak jak to u mnie bywa

A tej jesieni będziesz jakieś drzewa kupować?
Lawendowy zawrót głowy 11:28, 19 wrz 2017

Do góry
A to teraz jak zwizualizowałaś te gabiony to już mi świta, jak to będzie.

Jola, o jakich drzewach piszesz jeszcze, poza ambrowcami na stelażach przy ogrodzeniu, coś jeszcze wymyśliłaś?

Piękna ta różyczka na ostatniej fotce, jaka to?

Zarażasz mnie powojnikami... ale gdzie je dać? mi się już pomysły na upychanie skończyły
Tu ma być ogród :) 11:18, 19 wrz 2017

Do góry
Niewielkie zmiany ostatnio udało mi się zrealizować w ogrodzie.

Ostatnie kółko bukszpanowe spod Umbry zniknęło - bukszpany poszły na kostkę pod inną umbrą - tutaj wsadzę miskanty ML jak przy wszystkich pozostałych przęsłach ogrodzenia a z przodu niższe trawki.

Gdybym wiedziała jak ciężkie to będzie przedsięwzięcie, to nawet bym się za to nie zabierała, ale jak już zaczęłam w ubiegłym roku, to trzeba było skończyć.

I maleńki fragment trawnika, przeistoczy się w rabatkę - zawsze był problem, żeby ten skrawek podlać, bo wodę mamy zażelazioną i przebarwiała kostkę.

Tu ma być ogród :) 11:03, 19 wrz 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

tak coś mi sie wydawało bo na tych aktualnych zdjęciach jakoś mocno zaczeły byc widoczne Czyli jest szansa przy moich niecałych 8 arach na i tak pokaźną ilość tylko ciagle ustawiam soebie Twoje kadry w cąlosc zeby wyobrazić sibie calkowity ich rozkład, takie puzzle

Wielkość działki masz podobną jak Jola, a ona ma u siebie drzew pewnie podobną ilość co u mnie w dwa razy większym ogrodzie - więc jest to możliwe
Tu ma być ogród :) 11:01, 19 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
I wisnia umbra sporo sztuk )

Edit

☆ 12 ?

A teraz się zorientowałam, że o Umbrach myślałam, a wpisałam Nigry

Jola, a Twój zestaw drzew chyba ilościowo bardzo zbliżony, prawda?
Tu ma być ogród :) 10:57, 19 wrz 2017

Do góry
Zakupy cebulek kwiatowych uważam za zakończone - a takie są moje tegoroczne wybory.

Tulipany kupowałam właściwie tylko na jedną, ale dużą rabatę, na której żadnych tulipanów jeszcze nie było.

Taką mieszankę odmian tam zaplanowałam, mam nadzieję, że i kolorystyka i ilość zrobią efekt wow

Na wszystkich innych rabatach nic nie dosadzam, będą tulipany sprzed roku i dwóch lat - okaże się jak będzie z kwitnieniem.

I jeszcze mix pełnych na jedną maleńką rabatę i do tego pojedyncze paczuszki drobnocebulowych i narcyzy, którymi obdarowała mnie koleżanka

Bez czosnków by się nie obyło.

Krzyśki, Purple Sensation i Globemastery kupowałam już w ubiegłym roku, a odmian Miami i White Giant jeszcze nie było w moim ogrodzie.

Droga do spełnienia 10:57, 19 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
jakbyśmy się umówiły z tymi rozchodnikami, ja też mam ten Cherry Truffle - w ubiegłym roku u Kapiasa byłam z Lukim i odmian rozchodników z bordowymi liśćmi było masę, a Łukasz właśnie tego mi polecił kupić i muszę przyznać, że to był bardzo dobry wybór.

A gdzie wy kupujecie te rozchodniki ??
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:46, 19 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
górę prasowania też mam
Jakby nie pogodny piątek i to, że mama mi pomogła, to góra chwastów w ogrodzie też dalej by rosła

Ale plany rozległe co do ogrodu masz jeszcze, że hoho!

Moja mamcia niestety u siebie na frontowym ogródku szykuje zmiany - zapowiada się, że szybciej wyrwę chwasty u niej niż u siebie

Edi będzie 'hoho", bo tak to jest jak sie tylko cały czas o froncie myślało a tył zostawiło na "jakoś to zaplanuję"
Tu ma być ogród :) 10:45, 19 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Całkiem sporo - ale jakoś na tych 15 arach się rozproszyły

8 x Nigra
8 x brzoza Doorenbos
6 x Grab Fastigiata
3 x świdośliwa lamarcka
2 x jabłoń Royalty
2 x buk Purpurea
2 x miłorząb Mariken
2 x katalpa
1 x ambrowiec
1 x buk Rohan Obelisk
1 x glediczja Starbust
1 x śliwa wiśniowa Nigra
1 x tulipanowiec
1 x grujecznik
1 x wiąz Geisha
1 x klon Carnival

I jeszcze 25 serbów jako żywopłot.

tak coś mi sie wydawało bo na tych aktualnych zdjęciach jakoś mocno zaczeły byc widoczne Czyli jest szansa przy moich niecałych 8 arach na i tak pokaźną ilość tylko ciagle ustawiam soebie Twoje kadry w cąlosc zeby wyobrazić sibie calkowity ich rozkład, takie puzzle
Tu ma być ogród :) 10:40, 19 wrz 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

Edytko ile ty masz drzew ? bo teraz na tych fotkach wydaj esie ze jest ich całkiem sporo

Całkiem sporo - ale jakoś na tych 15 arach się rozproszyły

8 x wiśnia Umbraculifera
8 x brzoza Doorenbos
6 x Grab Fastigiata
3 x świdośliwa lamarcka
2 x jabłoń Royalty
2 x buk Purpurea
2 x miłorząb Mariken
2 x katalpa
1 x ambrowiec
1 x buk Rohan Obelisk
1 x glediczja Starbust
1 x śliwa wiśniowa Nigra
1 x tulipanowiec
1 x grujecznik
1 x wiąz Geisha
1 x klon Carnival

I jeszcze 25 serbów jako żywopłot.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:32, 19 wrz 2017

Do góry
górę prasowania też mam
Jakby nie pogodny piątek i to, że mama mi pomogła, to góra chwastów w ogrodzie też dalej by rosła

Ale plany rozległe co do ogrodu masz jeszcze, że hoho!
Na zielonej... trawce :) 10:29, 19 wrz 2017

Do góry
Ogród masz jak z bajki - w tej jesiennej odsłonie aż się oczy śmieją do zdjęć.

Tak co z grubsza poczytałam i wiem, że będą ambrowce, na fotkach widzę, że już hakuro poszły out - same zmiany na plus.

Host spod domu też się pozbywasz?

Ciekawi mnie co tam wymyśliłaś na wiosnę między wrzosy, bo mnie ta pora roku na wrzosowisku właśnie męczyła.

Piękne masz te cętkowane trawy przy placu zabaw, jaka to odmiana i który rok u Ciebie?
Tu ma być ogród :) 10:24, 19 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To jest Nigra - nie ma dziś pogody do fotek, ale kiedyś pokuszę się o sesję tych moich bordowych drzew - w każdym razie, Nigra ze wszystkich drzew o takim kolorze ulistnienia, jakie mam w ogrodzie, ma najpiękniejszy kolor przez cały sezon.

Edytko ile ty masz drzew ? bo teraz na tych fotkach wydaj esie ze jest ich całkiem sporo
Tu ma być ogród :) 10:21, 19 wrz 2017

Do góry
Kawa napisał(a)

ja chyba kupię kilka i zgapie bezczelnie i wsadzę przed płotem
wygląda ekstra

a nasionka tej rozplenicy też mogłabym dostać czy raczej nie bawisz się w takie rzeczy?

Nie będę mieć nic przeciwko temu

Wysłać liścik to nie jest problem, pozbieram te kłosy jak dojrzeją.
Tu ma być ogród :) 10:18, 19 wrz 2017

Do góry
Agania napisał(a)

w porannej rosie wszystkie kotki aż rozweselają, czyli drzewa pomyliłam
myślalam, że w zacytowanym zdjęciu w prawym dolnym rogi to właśnie rozplenica purpurowa"Rubrum"?

Rubrum mam w donicy - mogę Ci i kłosy i jednej i drugiej podesłać

A myślisz, że tą rubrum samemu z nasion się wyhoduje?

Mam zamiar donicę wnieść na zimę do garażu, ale nigdy nic jeszcze w ten sposób nie przechowałam do następnego roku, więc nadziei sobie nie robię
Tu ma być ogród :) 10:14, 19 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

O tej odmianie dużo już dobrego napisałam, zdjęcia zresztą mówią same za siebie, ale jak tak patrzę jakie sadzonki sadziłam, dosłownie po kilka ździbełek to trzeba mu tez oddać, że tempo wzrostu ma niesamowite.

ja chyba kupię kilka i zgapie bezczelnie i wsadzę przed płotem
wygląda ekstra

a nasionka tej rozplenicy też mogłabym dostać czy raczej nie bawisz się w takie rzeczy?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:14, 19 wrz 2017

Do góry
Och żądzą miskanty, okazy masz przeogromne i na takich dużych przestrzeniach to dopiero się prezentują.

U mnie też ciężki rok, dużo smutnych zdarzeń - także i Tobie i sobie życzę, żeby się odmieniło.
Tu ma być ogród :) 10:11, 19 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Agatko, to graby fastigiata - od wiosny są w tym miejscu, a sama rabata jeszcze ma być pozmieniana - chcę jednolicie na całej długości.

Tą rozplenice, o której piszesz kupowałam pod nazwą Viridiscens, nasionka mogę Ci zebrać.

W porannej rosie

A tu kłos Hameln i Viridiscens - różnica w wielkości i wybarwieniu ogromna, dlatego ta odmiana robi wrażenie

w porannej rosie wszystkie kotki aż rozweselają, czyli drzewa pomyliłam
myślalam, że w zacytowanym zdjęciu w prawym dolnym rogi to właśnie rozplenica purpurowa"Rubrum"?
Droga do spełnienia 10:10, 19 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
jakbyśmy się umówiły z tymi rozchodnikami, ja też mam ten Cherry Truffle - w ubiegłym roku u Kapiasa byłam z Lukim i odmian rozchodników z bordowymi liśćmi było masę, a Łukasz właśnie tego mi polecił kupić i muszę przyznać, że to był bardzo dobry wybór.

hihii no popatrz
śliczny jest
ja trzy dni wchodziłam do ogrodniczego i wychodziłam i się zastanawiałam czy go kupić

nie żałuję
Droga do spełnienia 10:09, 19 wrz 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies