Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małopolski ogródek 14:30, 13 cze 2017

Do góry
Po niespełna miesiącu mogliśmy zaś cieszyć się tarasem, z którego strudzeni ogrodnicy mogli od tamtej pory podziwiać góry i lasy

Małopolski ogródek 14:25, 13 cze 2017

Do góry
Oczywiście poprzedni post nie może zbyt długo zostać jedynym - liczy się pierwsze wrażenie, a glinowiskiem raczej furory ten blog nie zrobi

Po paru dniach od wykonania powyższych zdjęć na skarpach pojawiły się pierwsze rośliny (jeśli wierzyć dacie wykonania zdjęć, było to 28. marca 2015)

a ja wraz z pomocnikiem zrobiłem drenaż:
Małopolski ogródek 14:13, 13 cze 2017

Do góry
Cześć Ogrodnicy-Ogrodownicy

Miło się czyta (a zwłaszcza ogląda) Wasze blogi tudzież czerpie z nich inspiracje (zwłaszcza z relacji ogrodników, którzy - tak jak my - zmagają się z trudnym terenem (spore nachylenie) i kiepskim podłożem (sporo gliny, ect.)). Po 2,5 roku spędzonych we własnym, wiejskim domku, we własnym, małym ogródku sami mamy już parę roślin, którymi (taką mam nadzieję) możemy się pochwalić przed światem - stąd ten blog.

Mieszkamy pod Krakowem. Powoli (choć czasu - z uwagi na dojazdy do pracy, dowożenie dzieci, itp. - chronicznie brakuje) z niegdysiejszego nieużytku pełnego chwastów i dzikich śliwek wykluwa się prawdziwy ogród Duma i oczko w głowie mojej Żony - bo to ona planuje, kupuje (bądź zleca mi zakupy) - ja jestem od kopania dołów i koszenia No i coś tam majsterkuję w drewnie, może przy okazji wrzucę

Na początek jednak - aby zachować chronologię - wrzucę fotki działki sprzed ponad 2 lat. Dom z trzech stron otaczała wówczas tylko gliniana skarpa. Mądry Polak po szkodzie - dziś wiem, że wykonawcę trzeba przypilnować nawet jeśli chodzi wyłącznie o wysypanie ciężarówek ziemi na wyrównanie/podwyższenie terenu, bo niejedne gumiaki utknęły wówczas w gruncie, nawet po niewielkim deszczu

Wzgórze chaosu 14:09, 13 cze 2017

Do góry
Ogród Małej Mi 2017 13:58, 13 cze 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
zapomniałaś o pigwie i agreście ....te to dopiero kłują....i wyplewic pod nimi wlasciwie niemozliwe

z opisem prac rózanych sie zgadzam ...że czasochłonne i kaprysne bestie to też ...ale co posadzisz w zamian za róże?

Pigwy nie mam, a tylko pigwowca co rośnie w kopułkę i nic nie robię z nim. Przymierzam się do wyrzucenia, bo owoców mało i małe, kwitnie na poziomie ziemi i zajął już pół jagodnika. W dodatku przemarza, wyjątkowo w tym roku kwitł cały i nie jest tak kłujący.

Agresty mam na pniu. Nie ma problemu z pieleniem i z pielęgnacją.

Z kolczaków mam berberysy Juliany i ognika. Rosną bo to schowek dla jeży i eM tego broni. Gdyby nie to, to dawno bym wpierniczyła na ognisko. Berberysy zresztą w tym roku ucięłam do ziemi bo przemarzły. Myślałam, że nie odbiją i wyrzucę... ale zrobiły mi na złość.. Na drugi raz eMuś pójdzie z nimi walczyć... ja się ich nie tykam, chyba żeby wyciepać na amen.

Co w zamian?? Myślę....
Zajrzałam jak było rok temu... i to był błąd.. bo znów urosła we mnie agresja.. na to co jest w tym roku.... wiec uciekam do pracy.. koniec przerwy. Jaśminowiec do dupy, żylistek też.. ostróżki jak wymoczki.... rok temu było tak pięknie

Busz te3goroczny

Małymi kroczkami do celu... 13:51, 13 cze 2017

Do góry
I kolejna róża kwitnie, niestety nazwy nie znam, może ktoś pomoże??

Małymi kroczkami do celu... 13:50, 13 cze 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Ależ ten Twój wątek Paulina pędzi
Śliczne te różyczki Coraz mocniej bije moje serducho w ich stronę
Piwonie też super... a w ogóle to ogród pięknie Ci się rozrasta. Widać, że masz zacięcie ogrodnicze
Macham

Dziękuję Gosiu i pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno byłam w stanie kaktusa uśmiercić Dla Ciebie kolejna róża, która kwitnie,tym razem yellow fair

Ogród Małej Mi 2017 13:47, 13 cze 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
ooo - same cenne informacje u Ciebie dzisiaj
że gąsienice wracają na to samo miejsce (jak zbrodniarz na miejsce zbrodni)
że dzwonki po kwitnieniu trzeba przyciąć i pilnować rozłogów
że poziomki ozdobne nie nadają się do jedzenia (a ja durna miałam nadzieję)
i też będę musiała je oddzielić od zwykłych

Uciążliwe rozłogi tylko u dzwonków skupionych..

Róża do wyciepania, brzydka wiec pozwoliłam dzwonkom skupionym iść gdzie chcą.. i poszły W jeden sezon. Aż poszłam foty zrobić jak sobie one idą.. z bukszpanu wykopywałam i kto przyszedł to dostał sadzonki

Małymi kroczkami do celu... 13:46, 13 cze 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)

Dzięki Paulinko

Aniu dla Ciebie jeszcze zdjęcia charles austin, popatrz jak ona się zmienia, praktycznie każdy kwiat ma inny...

LeŚnicZaNka 13:45, 13 cze 2017

Do góry
Ogród wśród pól i wiatrów 13:40, 13 cze 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Asia, hosty to ja mam w miejscach przeróżnych
W większości są jednak "na patelni".

I nie przypalają Ci się?

ps. Warzywniak wielkie WOOOOW
Rododendronowy ogród II. 13:39, 13 cze 2017

Do góry
Już kiedyś mówiłam: Nie warto płakać nad rozlanym mlekiem, chociażby to była ostatnia jego szklanka! A u Was to mleko jeszcze nie ostatnie. Fakt, szkoda, żal, ale nie wolno rozpamiętywać tego nad czym nie mamy kontroli! U Fredry to było: Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba!

Jeżeli się co da uratować, to trzeba to robić i już. Bierz sekator i obcinaj, co brzydkie, a roślinom zostaw czas na zabliźnianie ran. Kochamy Ciebie, Twój ogród, Twoje rośliny, i rozpaczamy razem z Tobą, ale ile można szlochać? Bożenko, uszy do góry! Będzie dobrze, a niektórym roślinom to na dobre wyjdzie.

Kwiatek dla Ciebie na pocieszkę.

Ogród Bogusława 13:32, 13 cze 2017

Do góry
6 lat temu tak to wyglądało, czy widać różnicę? Kwiecień 2011
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:22, 13 cze 2017

Do góry
Witam również zakładaliśmy trawnik i dużo jest w nim chwastnicy
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:07, 13 cze 2017

Do góry
Zielony napisał(a)
@czapav

Dzięki za rady. Generalnie mój trawnik to mieszanka sportowa (kostrzewa czerwona rozłogowa 40 %, życica trwała 25 %, życica wielokwiatowa 25 % i wiechlina łąkowa 10 %). Od zawsze koszona na 4 cm, w sezonie 3 razy w tygodniu i spokojnie sobie z tą wysokością radziła w całym zeszłym sezonie i na początku obecnego (zdjęcie z dziś, po wczorajszym koszeniu).

Dopiero ostatnie, dosyć gorące i suche tygodnie wyeksponowały życicę trwałą. Faktem jest, że największy problem jest od strony południowej, gdzie jest maksymalna, całodniowa ekspozycja na słońce, a gleba jest gliniasta, ciężka, więc ogólnie trawnik łatwo nie ma. Będę zatem próbował coś z tym robić. W sumie to chyba lepsze to, niż perz w takiej ilości

Ładnie to wygląda
Co się stało kwiatom ... 12:55, 13 cze 2017

Do góry
Zbyszek ,Renia to jeszcze kilka wstawię,
i wystarczy bo zanudzę gości

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 12:47, 13 cze 2017

Do góry
Kasiu dziekuje za Mazowsze slucham i spiewam

a co ja na urlopie robie?
szyje

Typografia ogrodu 12:43, 13 cze 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Az musiałam zmierzyć 60 cm średnicy i wysokości rozchodniki lubią mnie tak ja je

Giganteus zaczyna być widoczny

Fajnie to wygląda. Masz jakieś ograniczenie w ziemi dla giganteusa? U mnie na rabacie straszny kłopot z nim - ekspansywny, ciężko go wykopać. Zaczynam mu szukać innego miejsca.

Pod tarasem masz cudowności
Typografia ogrodu 12:38, 13 cze 2017

Do góry
Pozostałe ed...

Przy ciurkadelku (przyszłym)

I pod tarasem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies