Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W ogródku Martki 22:34, 27 sie 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Marto, dziękuję obłędne są te kosmosy

Bardzo ladny kosmosy niski widac. Gdzie dorwalas takie nasiona.
Napisz jeszcze kiedy sialas czy przysypywalas ziemia.

Tez jestem w tym roku zachwycona roza Oliwia. Mam ja 3 sezon poprzednie lata byla przerwa miedzy kwitnieciem w tym roku kwitnie bez przerwy wszystkie 3 sztuki i odziwo nie choruja. Rosna kazda w innym miejscu.
Jednak nie ktorymi rozami bede sie musiala pozegnac.
Ogród w Klein Kottorz 21:08, 27 sie 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Kwitną rozplenice

Danusiu jak te rozplenice sie nazywaja one sa z tych mniejszych. Bo moje takie kolosy. Ta na drugiej focie bardzo geste kwiatostany czy to fota tak zrobiona.

Masz tego wszystkiego. U mnie horty maja jeszcze biale kwiaty. Niektore jeszcze nie rozkwitly
Ptasi gaj 12:29, 27 sie 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu piekna jest. Mam astry, ale baltonii u mnie brak musze sie rozejrzec

Byliny z OoZP możesz kupować przez szkółki, które podałam we wpisie dla Anki. Oni mają i ja tylko od nich byliny kupuję.
Ptasi gaj 10:20, 27 sie 2022

Do góry
Gosiu piekna jest. Mam astry, ale baltonii u mnie brak musze sie rozejrzec
Ptasi gaj 22:06, 26 sie 2022

Do góry
Cholewcia zapomnialam ladowarki jestem na wsi. Tylko zagladM od czasu do czasu natablecie. Telefon w spoczunku.
Piszcie wstawiajcie foty jakie macie ja tam zezwalam.

No Kasiu.
Ptasi gaj 15:02, 26 sie 2022

Do góry
Widzisz ty dałaś odstępy między tymi trawami moje nie dosyć, że posadzone w ziemi kompostowej to jeszcze dałam mniejsze odstępy. Sądziłam małe kępy teraz zrobiły się ogromne i wiosna mus rozsadzić.

Cheju piękne w ciągu całego sezonu. Też mam posadzone przy astrach.

Na ostatniej focie masz piękna kępę werbeny.

Te twoje trzcinniki Calamagr.... Maja różowy kłos, moje mają zielono srebrne

Dałam odstępy, bo tam mają rosnąć irysy i białe jeżówki, szałwie i nie wiem co jeszcze
Brachytrichy dorastają liśćmi do 60 cm wysokości, więc jak chce się coś z nimi posadzić, trzeba im dać przestrzeń.
Moje trzcinniki mają takie kłosy jak twoje. To słońce je ciut zaróżowiło. Poza tym jeszcze się nie otworzyły do końca.

U mnie 'Cheju-Do' i palczatki rosną trochę w kupie teraz, bo zrobiłam za małą górkę dla sucholubnych. Górka ma na dnie glinę z wykopu pod zbiornik retencyjny, a wyżej rodzimą glebę wymieszaną kompostową i piaskiem. Piasku połowa. Będę ją powiększać 2-krotnie.
Mam jeszcze kilka fajnych sucholubnych do posadzenia więc też dla nich miejsce potrzebne. Poza tym teraz dopiero widzę jak one u mnie się rozrastają. Zdjęcia z netu jednak tak nie pomagają wyobrazić sobie do końca jak to jest w naturze.
Nie wiem co w końcu posadzę przy 'Cheju-Do'. Mam astry w doniczkach, ale muszę poczytać co one potrafią. Na razie są przy 'Cheju-Do' fioletowe heliotropy. Kwitną już ponad 2 miesiące. Liczę, że się wysieją.

Werbenę posadziłam późną wiosną jako 2 patyki Chyba jej dobrze . Znajome ogrodniczki mówią, że sieje im się wszędzie, nawet na kompostowniku. Niech się sieje.
Mam jeszcze kilka ciekawych bylin, ale młode jeszcze bardzo i posadzone na tymczasowe miejsca, więc nie będę pokazywać: boltonia astrowata (boltonia asteroides), krwiściąg kanadyjski (Sanguisorba canadense) 'Alba', przetacznikowiec wirginijski (Veronicastrum virginicum) 'Album', słoneczniczek szorstki (Heliopsis helianthoides) 'Burning Hearts' o bordowych liściach i łodygach, który kwitnie już 2-gi miesiąc. I jeszcze Amsonia Hubrichta (Amsonia hubrichtii)

Pokażę ci fajną trawkę
Obiedka szerokolistna (Chasmanthium latifolium) Lubi pełne słońce, ale też półcień jej nie szkodzi.
Ma w tej chwili metr wysokości. Rośnie u mnie od 2020 (prezent od Magnolii). To czysty gatunek. W szkółkach jest pasiasta 'River Mist', ale mnie się bardziej podoba ta moja.
Na zdjęciach kolejno maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik, grudzień i styczeń:

Działka prawie w Borach Tucholskich 00:02, 26 sie 2022

Do góry
O piękne. Ja w tym roku wiosna radykalnie przycielam i nie dobrze to wyszło.
Nie mam tak bujnych jak w zeszłym roku.
Miałam już takie ładne pieńki. Coś mnie napadło, ktoś pisał,że zgęstnieje i przycielam. A to nie prawda.
Ptasi gaj 21:48, 25 sie 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Wcale się nie dziwię, że lubisz to miejsce. Pięknie jest bardzo mi się podoba ten widok ❤️

Masz świetne trawy, muszę się rozejrzeć za rozplenicą hameln hołd, bardzo ładnie daje akcent na rabacie, rozświetla ją

Upał jest nieznośny, dziś coś tam chciałam porobić, ale długo nie wytrzymałam. Za gorąco.

Agnieszko hameln gold bardzo ładna. Tak prawdę mówiąc ona wszędzie pasuje.

Nie da rady wyjść z domu taki skwar. Rano do sklepu i w domu siedzę. W nocy okna na oścież otwarte wietrzenie na całego. Rano o 7 zamykam i tak jest trochę chłopcy dniej.
W ogródku emerytki 21:14, 25 sie 2022

Do góry
Te berberysy orenge ice to dwa te same tylko jeden stał w słońcu a drugi tego słońca miał mniej.

Postoja w jednakowym naświetleniu to się kolorki wyrównają. Ten czerwony miał więcej słońca.

Elu, dzięki za podpowiedź, to dobrze, że obydwa to Orange Ice.
Kolorki się wyrównają i mam nadzieję, że niższy dogoni ten wyższy.
Ptasi gaj 21:06, 25 sie 2022

Do góry

Basiu bardzo lubię to miejsce. Lubię tam stać lub siedzieć widok z altanki jest cień. Jeszcze 4 metry w bok pod brzozami lubię siedzieć mam taki widok (fota z 2921 roku o tej samej porze)

Wcale się nie dziwię, że lubisz to miejsce. Pięknie jest bardzo mi się podoba ten widok ❤️

Masz świetne trawy, muszę się rozejrzeć za rozplenicą hameln hołd, bardzo ładnie daje akcent na rabacie, rozświetla ją

Upał jest nieznośny, dziś coś tam chciałam porobić, ale długo nie wytrzymałam. Za gorąco.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 21:03, 25 sie 2022

Do góry

Tępić bo się bardzo panoszy. Nie widziałam aby kwitła. Ma za to rozłogi i jak perz się pleni.
Miałam ją między wrzosami tepilam Randapem przez 2 lata (pedzelkowalam). Mam ja też w trawniku i nie wygląda to dobrze wyróżnia się na tle innych traw rośnie szybko.

Właśnie te rozłogi ma straszne. Pałętają się nawet pod kawałkiem włókniny, który jeszcze leży. Mam to tylko w jednym miejscu, nie mam pojęcia skąd się wzięła.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 20:58, 25 sie 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
Wczoraj dokonałam odkrycia, w miejscu gdzie wysypałam ziemię z doniczek od sąsiadki wyrosły mi jakieś trawki. Sąsiadka twierdzi, że nigdy takich trawek nie hodowała Mają straszne rozłogi, przełażą nawet przez włókninę bo mam tam kawałek. Google twierdzi, że to jakaś turzyca, tępić ją czy cieszyć się z nowej roślinki? Póki co powyrywałam ile się dało, ale i tak pewnie odrośnie.

Tępić bo się bardzo panoszy. Nie widziałam aby kwitła. Ma za to rozłogi i jak perz się pleni.
Miałam ją między wrzosami tepilam Randapem przez 2 lata (pedzelkowalam). Mam ja też w trawniku i nie wygląda to dobrze wyróżnia się na tle innych traw rośnie szybko.

Krzewuszki kwitną 2x w sezonie, drugi raz nie tak bujnie jak pierwszy
W ogródku emerytki 20:51, 25 sie 2022

Do góry
Te berberysy orenge ice to dwa te same tylko jeden stał w słońcu a drugi tego słońca miał mniej.

Postoja w jednakowym naświetleniu to się kolorki wyrównają. Ten czerwony miał więcej słońca.
Ptasi gaj 20:35, 25 sie 2022

Do góry
Widzisz ty dałaś odstępy między tymi trawami moje nie dosyć, że posadzone w ziemi kompostowej to jeszcze dałam mniejsze odstępy. Sądziłam małe kępy teraz zrobiły się ogromne i wiosna mus rozsadzić.

Cheju piękne w ciągu całego sezonu. Też mam posadzone przy astrach.

Na ostatniej focie masz piękna kępę werbeny.

Te twoje trzcinniki Calamagr.... Maja różowy kłos, moje mają zielono srebrne

Ptasi gaj 15:58, 25 sie 2022

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu- jeśli a gdzie kupiłaś cheju?

A ty wiesz Anka, że ciebie ściągnęłam myślami. A to przez dęby blotne jak u ciebie rosną, co tam z oczkiem wodnym.

Jeżeli chodzi o cheju kupuj nie zastanawiaj się. Zaraz napisze gdzie bo to mi Kasia Pestka przywoziła, muszę sprawdzić, albo zadzwonić do niej to ci odpisze.

Pozdrawiam Anka
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:44, 25 sie 2022

Do góry
Chętnie bym nakupilam ogrodowek,ale u mnie przemarzają szczególnie wiosną. Mam jedną od kilku lat i raz ja widziałam w pełni kwitnąca to był rok 2019 nie było przymrozków. W tym roku ma 2 kwiatki.
U nas 4 kwietnia było 35 cm śniegu.
Więc muszę się pocieszyć bukietowymi zawsze można na nie liczyć.
Nie trzeba kupować nowości bo to jedno i to samo ja tam się nie nabieram na ich wynalazki genetyczne.
Masz piękne hortki Zbigniew. Gdzieś wyczytałam, że masz bukietowa bardzo dużą więc idę szukać.
Dębowe zakątki 08:04, 25 sie 2022

Do góry
Aniu Gaure się przycina późną jesienią jak zobaczysz że już nie kwitnie.
Nowe pędy wyrastają z korzenia. Gaura ma palowy korzeń i jak są duże ich się nie przesądza.
Jak chcesz przesadzić to już teraz i uważaj aby jej przewodnika (pala) nie uszkodzić.
Też mam takie młode siewki i się uginają
Jak korzeń darń jest spora to i łodyga jest twarda.
Gaure trzeba tak posadzić aby woda miała dobry odpływ i przy korzeniu nie było zastoin wtedy korzeń Gaury może zgnić.
Jak zaczną się mrozy przykryj gaure liśćmi i stroiszem (miej przyszykowane aby zawsze moc przykryć).

Gaura się wysiewa młode siewki później wychodzą mają bordowe cętki na liściach. Lepiej pod nią nie pielic wiosna

Ptasi gaj 06:51, 25 sie 2022

Do góry
Aniu na pierwszej focie ta gaura ma ponad 5 lat i ma dosyć grube gałązki zdrewniałe od dołu. Nigdy jej nie nawozilam kwitnie do samych przymrozków. I to ona ma samosiejki.
Dzisiaj u nas przeszła burza i też trochę się wygięła,ale jutro rano już będzie wyprostowana. Myślę, że to nie jest od zagłuszania. Może ona nie jest gęsta jeszcze Kępa młoda.
Ja np wszędzie podziwiam sterczące perowskie,a u mnie wysokie ciężkie i też muszę wiązać a tak bym chciała aby rosły luźno i wyprostowane.

Tutaj mam nowo kupiona młodzież graceful Whaite. Doniczki zadołowane.

Derenie mam jeszcze 2 olbrzymy też nie cięte wiosna wyglądają imponująco.

Róże na ostatniej focie prezentują się dobrze bo zrobiłam porządek z tymi co nie kwitły i łapały mączniaka.
Mam jeszcze parę do wyrzucenia w innym miejscu. W każdym razie na razie nie będę kupowała.

Aha, to wiele wyjaśnia.
Moje 2 gaury dostałam nieduże jako siewki na wiosnę.
Czyli młoda.
To potem jej się nie przycina ??
A kiedy je można przesadzić. bo jedną posadziłam w jednym miejscu. a drugą duzo dalej.
I chyba wolałabym teraz je mieć bliżej siebie.
Ptasi gaj 23:56, 24 sie 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Poczekaj aż Cheju Do się przebarwi jesiennie

Kasiu to moje cheju....

To na skalniaku były wiosna przesadzane 3 kepy

Ptasi gaj 23:50, 24 sie 2022

Do góry
Aniu na pierwszej focie ta gaura ma ponad 5 lat i ma dosyć grube gałązki zdrewniałe od dołu. Nigdy jej nie nawozilam kwitnie do samych przymrozków. I to ona ma samosiejki.
Dzisiaj u nas przeszła burza i też trochę się wygięła,ale jutro rano już będzie wyprostowana. Myślę, że to nie jest od zagłuszania. Może ona nie jest gęsta jeszcze Kępa młoda.
Ja np wszędzie podziwiam sterczące perowskie,a u mnie wysokie ciężkie i też muszę wiązać a tak bym chciała aby rosły luźno i wyprostowane.

Tutaj mam nowo kupiona młodzież graceful Whaite. Doniczki zadołowane.

Derenie mam jeszcze 2 olbrzymy też nie cięte wiosna wyglądają imponująco.

Róże na ostatniej focie prezentują się dobrze bo zrobiłam porządek z tymi co nie kwitły i łapały mączniaka.
Mam jeszcze parę do wyrzucenia w innym miejscu. W każdym razie narazie nie będę kupowała.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies