Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Anulajda w raju 12:04, 08 sie 2016

Do góry
Miskant Ferner Osten zaczyna kwitnąć a inne odmiany się jeszcze ociągają
Co i jak? Nowicjuszka 10:09, 07 sie 2016

Do góry
Tak robiłem z patyków, sadzonki są małe, bo zależało mi, aby poszły w korzenie. Jak wypuszczały kwiaty to zaraz obcinałam. LM mogę też Ci troszkę dać, ale to już wiosną (miskant morning light)
Rozsadzisz go sobie, ja tak zrobiłam -zdjęcie z trawami i buksami, w tamtym roku posadziłam do kąta i tak sobie przez rok chłopaki mężniały i czekały na mój pomyślunek
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:46, 06 sie 2016

Do góry
Potrzebuje Waszej pomocy bo już ręce mi opadają z bezradności. Mam rabatke pod oknem, po zachodniej stronie domu( na zdjeciu)i nie wiem czym ja obsadzic, żeby była ciekawa. Na zdjęciu od lewej jest żółta róża Graham Thomas i ona raczej tam już będzie, ale reszta... Sama nie wiem. Posadzilam 5 szalwi po róża, potem pod samą ściana jest miskant morning Light, następnie pod samym oknem 7 turzyc wlosistych Bronz form. Przed nimi i obok szalwii 7 przywrotnikow ostroklapowych i znowu 3 miskanty Morning light. Dalej nie wiem co? Posadzić kilka szalwi jeszcze czy w ogóle coś innego ? Nie będzie za smutno? Nie chce chaosu, ale boję się że wybrałam za cimne rośliny. Co radzicie?Danusiu, może ty mi coś podpowiesz?
Na zdjęciu już nie zmieścił się koniec rabaty bo ona ma 10 metrów, ale za przewrotnikami, pod miskantami jest pustka

Atacama pod lasem 07:55, 06 sie 2016

Do góry
Świetny podział, ten miskant dorodny był. Nawet po podzieleniu nie są to małe sadzonki
Atacama pod lasem 21:35, 05 sie 2016

Do góry
Podzieliłam - zaczęłam dużym nożem kuchennym, potem przeszłam na piłę do drewna, a skończyłam siekierką. Przyznam się, że gdy czytałam, że to ciężka praca wymagająca czasami nawet siekiery, to myślałam, że to przesada - a przecież mój miskant nie był znowu taki duży.
Podzieliłam go na trzy i posadziłam między hortensjami Kyushu pod płotem.
W ten sposób mam trzy nowe miskanty po 3,33 zł za sztukę

Tego pierwszego, posadzonego tydzień wcześniej miskanta, postanowiłam nie ruszać. Po pierwsze zaczął wypuszczać nowe źdźbła, czyli chyba właśnie się przyjął, po drugie ładnie tam wygląda w całej swej okazałości, a po trzecie zobaczę co wyjdzie z tej mojej rąbanki i jeśli miskanty przeżyją, to może podzielę go na wiosnę.

Co i jak? Nowicjuszka 01:11, 04 sie 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)
Toszka, a teraz poradź 1 miskant mi umiera jak go ratować.
2 problem to moja magnolia Gene oberwałam jej listki, spryskałam topsinem i na nowych liściach znowu to samo Takie białe coś i tylko na spodzie liści.

Na magnolii wygląda mi to na mączlika -zdjęcia niewyraźne, ale tak domniemywam. Walkę trzeba natychmiast podjąć, bo to trudny przeciwnik. Poproś śmiało Mazana o radę. Ja w opryskach nie jestem mocna.

Co to znaczy, że miskant umiera? Objawy poproszę
Co i jak? Nowicjuszka 22:18, 03 sie 2016

Do góry
Toszka, a teraz poradź 1 miskant mi umiera jak go ratować.
2 problem to moja magnolia Gene oberwałam jej listki, spryskałam topsinem i na nowych liściach znowu to samo Takie białe coś i tylko na spodzie liści.

Ogród tworzony z pasją 09:49, 03 sie 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Karol, a ten miskant olbrzymi to jest ekspansywny? Rozłazi się czy się wysiewa sam?

To trawa kępowa, nie rozłogowa wiec nie rozłazi się. Chociaż po paru latach kępa osiąga znaczny rozmiar. Nie wysiewa się, on bardzo rzadko kwitnie, tylko przy długiej i ciepłej jesieni.
Moje małe królestwo 09:37, 03 sie 2016

Do góry
olga80 napisał(a)

Iwonka dziękuję,że pomyślisz Ja dziś myślałam i tak wymyśliłam
przed szmarag dami jakieś drzewko płaczące o bordowych liściach najlepiej podobnych do klona palmowego,przed drzewkiem rozchodniki pomieszane z rozplenicą a miedzy nimi hortki Vanilki
taki mi dziś wpadł pomysł do głowy

edit : zapomniałam kamień pionowo ma być

Tereniu, rozumiem, ze to chcesz dać na rabacie przy szmaragdach?
Bo jeśli tak, to fajnie by było zrobić żwirową wyspę z kamieniem z trawami w roli głównej.

Mógłby być wysoki miskant, np. Gracilimus, albo ładne dwie rozplenice, np. Moundry, do tego koniecznie 3 kulki bukszpanowe, może uda ci się dostać 3 różnej wielkości. Ja swoje robiłam z dwóch bukszpanów wsadzonych razem i ciętych potem na kulki. Mam drugi roki są już ładne kuleczki. Do tego rozrzucone trawki, niskie jakieś careksy...
Trawki z czasem by się ładnie rozrosły. Możesz dać więcej kolorów trawek.

Terenia, szukałam dla ciebie inspiracji i zobacz, jakie fajne połączenie rabaty z wodą znalazłam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/207-dwa-czerwone-deby?page=65
Aż sobie zapinowałam
a czasem nie na temat ... 08:54, 03 sie 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
Za tymi murkami w planie jest werbena i graccilimus tak ze nad białym murkiem bedzie pas fioletu i zieleni a perowskia bedzie widoczna w srodkowym miejscu gdzie jest przerwa miedzy ławkami, teraz jest fioletowo ale biel murków zrównoważy kolorystykę - z przodu natomiast gdzie murków nie ma są białe hortensje, ja widzę te rzeczy dopiero teraz , wychodzi że jest jakaś równowaga, tak się nie ma doświadczenia to na etapie wymyslania ogrodu nie jest się świadomym mnóstwa rzeczy. To znaczy ja nie byłam i nadal nie jestem mimo obejrzenia miliona fotek na pincie Dopiero jak to jest widzę że to jest zrobione z głową bo się równoważy bo współgra etc.
Przed murkiem po lewej bedzie taras i prostopadle do tego murka bedzie cis - taż ze cis i murek stworzą ściankę z kształcie litery L , za cisem miskant yakushima. Ale to już przyszły sezon - i tak zejdzie 3 sezony na ogród i to jak dobrze pójdzie

o jejeju...tak to napisałaś , że ja oczami wyobraźni już to widzę...będzie zajebiście...maga zajebiście....
a ten kadr z murkami i perwoskią w tle jest...hmmmm....mniamuśny....mogłabym łyżkami jeść...a nowa rabata z horti i rozplenicami...echhhh...mam ochotę moje żurawki wyrzucić i rozplenice posadzić...
więc sama widzisz....narobiło się
a czasem nie na temat ... 08:48, 03 sie 2016

Do góry
Za tymi murkami w planie jest werbena i graccilimus tak ze nad białym murkiem bedzie pas fioletu i zieleni a perowskia bedzie widoczna w srodkowym miejscu gdzie jest przerwa miedzy ławkami, teraz jest fioletowo ale biel murków zrównoważy kolorystykę - z przodu natomiast gdzie murków nie ma są białe hortensje, ja widzę te rzeczy dopiero teraz , wychodzi że jest jakaś równowaga, tak się nie ma doświadczenia to na etapie wymyslania ogrodu nie jest się świadomym mnóstwa rzeczy. To znaczy ja nie byłam i nadal nie jestem mimo obejrzenia miliona fotek na pincie Dopiero jak to jest widzę że to jest zrobione z głową bo się równoważy bo współgra etc.
Przed murkiem po lewej bedzie taras i prostopadle do tego murka bedzie cis - taż ze cis i murek stworzą ściankę z kształcie litery L , za cisem miskant yakushima. Ale to już przyszły sezon - i tak zejdzie 3 sezony na ogród i to jak dobrze pójdzie
Ogród tworzony z pasją 23:10, 02 sie 2016

Do góry
Karol, a ten miskant olbrzymi to jest ekspansywny? Rozłazi się czy się wysiewa sam?
Atacama pod lasem 22:16, 02 sie 2016

Do góry
Bardzo rzadko się targuję, a dzisiaj dokupując hortensje zapytałam właściciela szkółki, czy puści mi drugiego miskanta za dychę (pierwszego kupiłam za dwie dychy) i zgodził się
Miskant jest okazały i przyszło mi nawet do głowy, żeby go podzielić, ale wyczytałam, że najlepiej dzielić trawy na wiosnę, więc posadzę go w całości, tak jak pierwszego.
I tu pojawiają się pytania:
1. Czy posadzić go jako drugiego w plecach hortensji na trójkątnej rabatce pod oknem? Tylko że tam jest trochę ciasno i gdybym chciała go dzielić na wiosnę, to boję się, że zrujnuję korzenie okolicznych roślin.
2. Czy posadzić go "luzem" na końcu szpaleru hortensji pod płotem (w pobliżu świerka)? Tam jest sporo wolnego miejsca i ewentualne wykopywanie w celu dzielenia nie zrujnuje innych roślin.

Ogród tworzony z pasją 21:45, 02 sie 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Karol nie wiesz jak wysoko rosną miskanty co masz posadzone w kółku.Jak one teraz u ciebie wyglądają?Pokażesz?

Jest to miskant olbrzymi i w dobrych warunkach może osiągnąć nawet 4 metry. Chociaż najczęściej osiąga ok. 3 metry przy zasobnym i wilgotnym podłożu. To chyba największy miskant, dlatego go tam wybrałem. Jutro obfocę. Moje mają ok. 1 metra. W tym roku nie będą wielkie bo się korzenia, ale za rok powinny osiągnąć juz docelową wysokosc.
Co i jak? Nowicjuszka 23:08, 01 sie 2016

Do góry
No właśnie mi 1 miskant variegatus umiera grrrrr, coś mnie trafi tak o miskanty dbam dmucham chucham, a on zdycha. Nie ma sprawiedliwości
Ogród na wzgórzu :) 16:27, 31 lip 2016

Do góry
A oto moja różanka z lawendową obwódką.
Czekam na drugie kwitnienie....Chopin choruje, lawenda przerosła Marieterese, Old Port dostała plamistości...a miskant gracimilus coś nie potrafi się zabrać i jeszcze mały i nie widoczny w plecach przy siatce

Za to limki chyba najbardziej okazałe w tym roku i dużo podrosły.

A na koniec czyżby zwiastun jesieni ...u mnie zakwitł pierwszy wrzos...

Kosolkowa Pasja 01:08, 31 lip 2016

Do góry
Jeszcze raz Vanilki plus jedyny ocalały miskant

Polarki

i zawilec jeden z kilku od Robaczka schowane za hortensjami, czekać je będzie przeprowadzka.

Ogród z pergolą 18:58, 29 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
o choroba to Ty tak na powaznie ze szczególami już chcesz polecieć :/ jasna doopa ..
no dobra
tutaj mam to co pewne czyli śś i to czarne to szamba. jedna obsadze bukszpanem lub danicami a drugie niewiem bo jak wstawiam tez takie obsadzenie to nudno tak drugie w tym trzecim rzędzie
H-hortensje jako taka ściana rabaty i nawiazanie do następnej bopo lewo bedzie jednak hortensjowa az doplacu zabaw
T - trawy jakieś wysokie,miskant morning light np bo widzisz plan jest prostokatny a rabata trapez i tą trawą po prawo zatuszuję skos

tam gdzie czerwona strzałka to to samo miejsce co na fotce
2 śś, między nimi 3 kwadraty 1,5x1,5 wypełnione bylinami, trawami. i wokół tez takie kwadraty. właśnie niewiem wizualnie jak dobrać te kwadraty.. w których będzie ładnie wygladałyby trawy a w których bylinki :/

Asiu z bylinami wciąż czytam ale napewno jezówki, rozchodnik, jarzmianki.
z tych niższym mam dylemat czyścia (To od Andy),bodziszek czy ubiorek. i trawy nizsze seslerie lub ice dance
dobrze by bylo powielić gdzieś na przodzie kwadrat z kulkami danica żeby nawiązanie do tych koło szamba było..

Tak sobie patrzę na tą fotkę i sobie myślę toć to idealne miejsce na stworzenia mega rabaty hehe ja oczywiście bym tak zrobiła haha ale ty widzę napalona na kwadraty jesteś mi jakoś to nie pasi przez ten rąb te kwadraty. Zerwałabym tą darń i była by rabatka do końca szamb Z dużą ilością roślin fajnie by taki gąszcz wyglądał i zamiast dwóch śś dałabym trzy
Ogród w skali mikro cz.II 14:54, 29 lip 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)

Foty były z rana wtedy zdecydowanie najlepsze oświetlenie zdjęć musiałam se powiększyć zdjątko ,żeby te 3 pędy zobaczyć...echhhh....detalista z Ciebie byś doradził lepiej co zrobić by ten miskant był lepszy..wiele osób mówiło ,że sporo traw po tej zimie im padło..mój miskant też gorszy niż w ubiegłym roku, choć żyje....co mu zapodać by znów był ozdobą ??

Moje odbiły tez polowicznie - po prostu poczekam rok dwa i znów będą normalne Ale dziewczyny pisały, że gnojowka z pokrzyw dużo dała - u siebie spróbowałem i... w sumie dziala - choć może to też kwestia czasu
Ogród w skali mikro cz.II 14:28, 29 lip 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
No tak - pada i już Cię z samotni do domu wygoniło Ale przynajmniej foty zyskaliśmy Ten trzypędowy miskant rozczulający

Foty były z rana wtedy zdecydowanie najlepsze oświetlenie zdjęć musiałam se powiększyć zdjątko ,żeby te 3 pędy zobaczyć...echhhh....detalista z Ciebie byś doradził lepiej co zrobić by ten miskant był lepszy..wiele osób mówiło ,że sporo traw po tej zimie im padło..mój miskant też gorszy niż w ubiegłym roku, choć żyje....co mu zapodać by znów był ozdobą ??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies