Asiu, jest funkcja, na górze w pasku "Mapa ogrodów" - szukaj sąsiadów z okolicy. Niestety, nie wszystkie ogrody forumowe są wpisane do mapy. Szukaj na forum ogrodów z okolicy. Pytaj o szkółki z okolicy.
Toszko Pytanko do Ciebie
Czy obsadzenie 10 sztukami hortensji wystarczy?
Co do nich mam dokupić? Myślałam o trawach, ale kompletnie się na nich nie znam
No i chyba żurawki i też nie wiem jaka odmiana będzie ładnie wyglądać. Podobają mi się wszystkie odcienie
Zdecyduję się na hortensje, te które proponowałaś czyli Magical Moonlight, mam nadzieję, że takie będą
Doradzisz w wyborze traw i żurawek? A może Ty widzisz to inaczej?
Czy coś jeszcze? Jeżówki?
Dzisiaj jest ładnie, już nie mogę się doczekać końca pracy (tylko do 14) żeby iść na działeczkę
Wczoraj skończyłam rwać darń wkoło bukszpanu Dzisiaj mam zamiar ciąć tuje
Do róż i do hortensji jako wypełniacze zdecydowanie polecam trawy: rozplenice, sesleria jesienna, carex ice dance albo morrowi variegata.
Jesli nie chcesz sadzic gesto hortensji to posadz w jednym rzedzie hortensje a z tyłu miskanty , wtedy nasadzenia co 1,5 M
M. M. M. M. M
H. H. H. H
Miskanty to oczywiscie obowiązkowo Gracillimus lub Morning Light
Hm Mazury czyli mizesz miec zimno. Spytaj sie Juzi jak u niej daja radę rozplenice. Czy Ty w ogole byłas w Kruklandii u Juzi?
W jakim kolorze masz róze i czy wiesz jaka odmiana?
Ps. Nie martw sie gdy zakładałam swoj pierwszy ogród nie miałam bladego pojecia co to jest miskant.... Znałam tylko bukszpany i róze (oczywiscie kto by sie wtedy pytał i nazwę róż
Będę monotematyczny, ale tej wysokości są liście trzcinnika czy też molinii - z tym, że druga rośnie dużo wyższa i ma ładniejsze nogi
Tawulki są dobrym pomysłem, do tego jakieś hosty dla kontrastu i będzie idealnie
Możesz korzystać ze zdjęć z Forum Ogrodowiska, ale dopisz, że zdjęcie jest ze strony i wstaw skopiowany link, albo z wątku takiego i takiego. W tym wypadku z ogrodu Łukasza Wtedy każdy widzi foto i nie musi wchodzić na podany link, od razu widać o co chodzi.
Drugi patent to klikasz na ikonę (powyżej postu) taki zielony glob z ogniwem łańcucha pojawi ci się taki napis złożony ze znaczków i takich tam,
http:// - zstępujesz skopiowanym linkiem gdzie jest interesujące foto
link text - zamiast tego tekstu wpisz co sobie chcesz
Pilnuj wszystkich znaczków i odstępów, by taki odnośnik działał.
Klikasz na zielony tekst i Cię przeniesie gdzie trzeba.. czyli storna z Twoim pytaniem. Jeżeli chcesz zadać pytanie u kogoś to też wstawiaj taki odnośnik, a nie swoje zdjęcie.. nie zaśmiecamy innych wątków swoimi fotografiami, nieładnie szpecić taki ładny wątek jak Marzenki powstającym ogrodem.. Ludzie często czytają po łebkach i odbierają takie fotografie jako Marzeny.
Jałowce starzeją się brzydko.. i te jałowce szybko osiągną metr średnicy.. zagłuszą ci wszytko. Na szczęście róże dają się przesadzać. Wiec jak jałowce zarosną to zdecydujesz się po 5 latach co wyciepiesz z rabaty Ale daję 90% szans, że jałowce. Chociaż te róże też mogą się okazać za duże na rabatę o szerokości 70cm. Krzew dorasta do 1,2m, a nawet czytam, że baty wypuszcza na 2,5m. Rabata 70 cm jest za wąska i na jałowce i na róze.
Sorki za wtrącanie się w pytanie nie do mnie. ..
Marzenko, dziękuję za odpowiedź Zastanawiam się czy nie wyrzucić tych jałowców Póki małe, to nawet ładne, a duże tak jak piszecie... sama wywaliłam dwa duże W tym roku wsadzę te czerwone róże między jałowce. Nic im nie będę dosadzać, w przyszłym roku może coś się wyklaruje Skupię się w tym momencie na nasadzeniach pod tujami Za dużo tych rabat na raz i mam mętlik w głowie