Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Tu ma być ogród :) 16:23, 15 cze 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Czytam że już szałwie cięłaś, moja dopiero w pełni kwitnienia. Pamiętasz jak się o nią martwiłam w zeszłym roku że po cięciu słabo odbiła.
Ps. Pokażesz foto na jakiej wysokości tniesz. Zerkniesz do mnie na szałwie. Może i ja powinnam już ciąć.

Szałwia prędzej się wysieje niż wyginie.

Tak tnę swoją

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:13, 15 cze 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pięknie jak zawsze
Ciebie nie lubią rozplenice, a mnie wredne carexy, chociaż po tym jak podlewam je florovitem i podsypuję nawozem do trawników to zdecydowanie lepiej rosną.

Szałwia wysoka bardzo ładna, chyba w przyszłym roku też taką dokupię, bo u mnie tylko niska Deep Blue.

Hakonki masz super. Uwielbiam te trawę i też mam od ubiegłego roku jesienią. Sadziłam po dwie do dołka. Słabo rosną, bo czosnki główkowate kompletnie je zdominowały. Czekam, aż zakwitną i przekwitną i dostają eksmisję na tył rabaty.

Dziękuję Mirelka A hakonki są cuuudowne ... myślę coby jeszcze ich trochę dokupić
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:05, 15 cze 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Pięknie aż dech zapiera.
Te poskręcane drzewa z widocznymi pniami koło ścianki wodnej to graby? Serio? Wyglądają rewelacyjnie! Masz jakieś zdj z tego jak zaczynałaś?

Zachwycam się tez ta przestrzenią w szałwii. Świetnie wyeksponowana!!
Miodzio psze pani

Te dwa poskręcane drzewa przy ściance to świdośliwy. Kupowałam je już sporych rozmiarów ... miały na pewno ponad dwa metry.
Dziękuję za pochwały a szałwia czeka na cięcie bo w większości przekwitła także widok przez najbliższe trzy tygodnie taki se
Małymi kroczkami do celu... 19:29, 14 cze 2018

Do góry
Szałwia powędrowała w nóżki róż, a przy okazji musiałam najpierw wszystko wypielić chcąc ją posadzić, przy okazji zrobiłam kanciki i liczę teraz na kolejną dawkę deszczu

Mąż zrobił taką pergolę różyczce eden Rose ( chyba jeszcze nie pokazywałam)

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:48, 14 cze 2018

Do góry
Iwonka napisał(a)

Ja obsadziłam ponad 10 krzaczkami te moje 3 doorenbosy, ale kupiłam taką zwykłą kocimiętkę u nas na targu. Nigdy nie widziałam odmian tej roślinki. Twoja Blue carpet to rzeczywiście sukces zakupowy Wydaje się bardziej zwarta od zwykłej. Niech ci dobrze rośnie i się sieje Będziemy pukać po dzidziusie Podoba mi się kolor kocimiętki, nieco mniej wybarwiony od szałwii, chociaz szałwia też fajnie gwiazdorzy ale u mnie z biąłą korą chyba byłby za duży kontrast.
Gąsienice piękne, aż żal gonić Co one tak u ciebie pokochały?
Obfociłam to moje kominkowe nieszczęście, zerknij w wolnej chwili, chociaż pewnie o takową będzie trudno

Ja też kupię tą zwykłą, bo ona taka zwiewniejsza. Ale ta ma śliczny kolor i cena 6 zł za bardzo dużą sadzonkę mnie skusiła. Dla porównania zdjęcie z doniczką.

Zwykła dużo dzidziusiów na świat wydaje, zobaczymy czy też taka będzie.

Gąsienice na tojeści od Sylwii siedzą.
Zerknę, ale teraz w wielkim pędzie żyję
Ogród wśród pól i wiatrów 13:39, 14 cze 2018

Do góry
jolka napisał(a)

Paulinka, dziękuję za miłe słówka Co do piwonii, to wiesz, że u mnie białe są to teraz??
Sama się dziwię, że tak długo się trzymają. A ja tylko obcinam przekwitłe kwiatki, żeby nie śmieciły.

Ale już tak nie zwracam na nią uwagi, bo tak jak mówisz.. teraz czas na róże
Biała szałwia z różą u mnie się idealnie zgrały. Bardzo lubię to połączenie

Bo to stara późna odmiana piwonii Elsa Sass
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:06, 14 cze 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Zakochałam się dzisiaj w kocimiętce żyłkowanej 'Blue Carpet'. Jestem na etapie wyboru kocimiętki do siebie, ale przez przypadek dzisiaj trafiła na to cudo i serce rozumu nie posłuchało. Myślałam na początku, że to jakaś lawenda.

Ja obsadziłam ponad 10 krzaczkami te moje 3 doorenbosy, ale kupiłam taką zwykłą kocimiętkę u nas na targu. Nigdy nie widziałam odmian tej roślinki. Twoja Blue carpet to rzeczywiście sukces zakupowy Wydaje się bardziej zwarta od zwykłej. Niech ci dobrze rośnie i się sieje Będziemy pukać po dzidziusie Podoba mi się kolor kocimiętki, nieco mniej wybarwiony od szałwii, chociaz szałwia też fajnie gwiazdorzy ale u mnie z biąłą korą chyba byłby za duży kontrast.
Gąsienice piękne, aż żal gonić Co one tak u ciebie pokochały?
Obfociłam to moje kominkowe nieszczęście, zerknij w wolnej chwili, chociaż pewnie o takową będzie trudno
Działeczka Asi :) 07:22, 14 cze 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Asiu ale czeresnie dorodne masz pewnie slodkie widze ze masz bailando ja tez i jestem z niej mega zadowolona ascot u mnie w tym roku tez czeka na otwarcie paczkow ciekawa jestem co to z tego bedzie bo sadzijam go na jesien

Kasiu, Twoja Ascot zapewne da popis Moja była sadzona na wiosnę i tego samego roku pięknie kwitła i wielka urosła
W tym roku szałwia, która rośnie z Ascotami, zagłuszyła je trochę. Już ją ścięłam, ale różyczki troszkę zmaltretowane. Może teraz odżyją trochę
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 15:42, 13 cze 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Anus witaj!
Pięknie ci róże kwitną.
Lawenda wchodzi w piękny efektowny czas.
Cudna kępa szalwi.co to za odmiana? Chyba mam taką samą.
Tylko moja już była dzielona. I chyba jeszcze raz te 3 kepki co już mam je podzielę . Chyba taki szpaler zrobię z nich.
Czosnku zdobią ogród zarówno te przekwitnięte jak i te,które szykują się co kwitnienia.
Pozdrowki zostawiam.

Ania u mnie szałwia trzeci sezon. Mam pięć sadzonek odmiana Deep blue. Jeszcze nie dzieliłam. Mam takie dwie, które mogłabym ewentualnie w przyszłym roku podzielić.
Mirkowy ogród (początki) 15:19, 13 cze 2018

Do góry
cyma2704 napisał(a)
Mireczko szałwia rzeczywiście piękna i jaka wyprostowana.
Główkowatego nie dokupuj za wiele, mnoży się bardzo. U mnie z 50 sztuk, chyba jest 5 razy więcej. W dodatku, jak się nie zetnie wszystkich główek, to rozsiewa się wokół.
Stipie wyskub suszki, będzie ładniejsza, zakwitnie z pewnością.
Rozplenice z Twoich nasion ładne, nawet rudbekia przyśpieszyła.
Pozdrawiam i dużo czasu na ogródkowanie życzę.
Zosiu też mnie szałwia cieszy. Po tym zeszłoroczny cięciu nie bardzo odbiła i martwiłam się, ale jest ok. Wyobraź sobie że moją Magesti coś zjadło od korzeni. Wszystkie siewki wywaliłam.Ech życie ogrodnika.
Ps. Suszki już wyskubane.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 15:07, 13 cze 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Nie, Aguś, ode mnie miałaś dzwonek Pink Octopus I Sylwia dokupiła ci tego samego
Spoko, nie przejmuj się. Ja ostatnio też wybitnie udowodniłam, jaką mam sklerozę, ale się nie przyznam

Ta fioletowa z przodu to ożanka czy szałwia?
Ogród Mirelli 11:48, 13 cze 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirella, czy robisz odnozki ze swoich hortensji ogrodowych? Sa cudne.
Napisz mi, jakie masz szałwie w ogrodzie... z nazwy - głównie te niskie.

Iwonko nie rozmnażam swoich hortek ogrodowych, bo nie mam takiej potrzeby.

Szałwia odmiana Deep Blue
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 11:28, 13 cze 2018

Do góry
dodałam 2 pozycje do listy. Ups

-róża Eden, Pomponella, Pashmina + przywrotnik + szałwia
-piwonie
-miskant Gracilimus, Morning Light, rozplenice, stipa
-hortensja Limelight / żywopłot 90 mb
-bukszpany
-jeżówka blada
-bodziszki, runianka japońska (okrywowe)
-werbena patagońska, naparstnice (roczne/dwuletnie), łany
-lawenda
-ostrogowiec (?)
-magnolia przed domem (różowa)
-brzozy Doorenbos
-rozchodniki
-w dołku/w cieniu: hosty / kolekcja, paprocie, ciemierniki, epimedium, brunnera, kopytnik, rodgersja
- bez "black lace"
- klony japońskie (4 szt. z poprzedniej działki)
Bylinowa łąka 10:57, 13 cze 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
U mnie przeszły dwie ulewy, więc znowu ruszyłam z przesadzaniem i roszadami na rabatach.
Gosiu, a nie dałam Ci bordowej knauti? Wydawało mi się, że ją kopałam.

Gosia jeszcze nie wszystko zakwitło od Ciebie. Może jest, ale ja nie rozpoznałam. Na razie tylko szałwia padła.
Ogródek Iwony II 08:02, 13 cze 2018
Do góry
zobacz tu ta szałwię ...to chyba najpopularniejsza niska zwarta granatowa szałwia

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6328-nowoczesnie-u-kasji-kiedys-bedzie?page=747
Ogródek Iwony II 06:57, 13 cze 2018

Do góry
Też mam Deep blue i to najfajniejsza szałwia oprócz Caradonny Jest jeszcze Deep Rose
Moje małe wielkie marzenie 06:47, 13 cze 2018

Do góry
Szałwia ci się bardzo rozrosła. Piękne róże pokazujesz. NN jest śliczna. I Leoś na pniu. Pięknie ci kwitną.
Bylinowa łąka 23:14, 12 cze 2018

Do góry
Po krótkiej przerwie ciąg dalszy.
Floksy, przetacznik od Gosi zapączkowany i będzie kwitł. Tylko jedna sadzonka się nie przyjęła, a i to dlatego, że ją sarny trochę potarmosiły.

A tu floksy w towarzystwie rozchodników.

Z nowych nasadzeń padła niestety szałwia omszona. Wyschła na wiór. Może jej jeszcze jakieś zwierzątko od spodu pomogło, bo inne roślinki dały radę. Na zdjęciu widać też ubiegłoroczne siewki jeżówek przesadzone w nowe miejsca. Listki trochę podeschły, ale w sumie trzymają się nieźle. Niektóre będą kwitły.
Czy powinnam wyciąć pąki kwiatowe, żeby ich bardziej nie osłabiać?

Tojeść kropkowana kwitnie. Dopiero w przyszłym roku pokaże co potrafi. Może się tam rozrastać dowoli.

Moje małe wielkie marzenie 22:33, 12 cze 2018
Do góry
alis napisał(a)
Szałwia zaczyna się wykładać

Śliczna róża w Ml, co to za odmiana i jak się sprawuje ? Bajlando?

Pozostałe tez śliczne.
Bylinowa łąka 21:16, 12 cze 2018

Do góry
To kępa świerzbnicy. Sporo jej rośnie w łące. Ta akurat w takim bladym odcieniu kwiatów. Mocno się rozsiewa. Jak spotkam bordową knautie, to na pewno ją do siebie zaproszę. Ta roślinka dobrze się tu czuje.

Jednoroczna rudbekia rozsiewa się wytrwale. Wystarczy tylko przesadzić siewki.

Pierwsza tawułka. Może dlatego, że ma najbardziej słoneczną miejscówkę.

Proso rózgowate Heavy Metal. Miało wystawać nad szałwią, ale szałwia jest zdecydowanie bujniejsza. Tu widok od tyłu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies