Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Moja codzienność - ogród Oli 21:55, 09 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Olka gdybyś wrzuciła fotki z liścimi na nieskoszonym trawniku to mógłby się serwer Ogrodowiska przeciążyć Danka by juz nie musiała reklam na gore zapodawać

padłam
Moja codzienność - ogród Oli 21:43, 09 lis 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Kobitki załatwcie pogodę to i fotki będą póki co nawet nie ma jak trawy skosić i liści pograbić...

Olka gdybyś wrzuciła fotki z liścimi na nieskoszonym trawniku to mógłby się serwer Ogrodowiska przeciążyć Danka by juz nie musiała reklam na gore zapodawać
Ogród bacowej 21:27, 09 lis 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Czego mogą dokonać rośliny w ciągu jednego sezonu.

Kwiecień.

Początek czerwca.

Połowa lipca.

Połowa sierpnia.

szok!
ale piękne zestawienie w sumie takich naszym podstawowych ogrodowiskowych roślin a ty zrobilaś z nich mega rabatę! niesamowiete..
jakie masz tam jeżówki? mialabyś moze trochę nasionek? swietne sa takie neutralne..i ta ilość! a drzewa jakie tam rosną?
podpowiedz mi Ewa jakie drzewa generalnie masz i które szczegolnie polecasz?
dużo pytań ale ja analityk jestem i lubię konkret
Ogród bacowej 21:13, 09 lis 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Trochę jesieni u mnie .

Ewa co to za miskant?
u mnie limki brązowe juz od miesiąca..ciekawe od czego to zalezy bo start miały poźny. u wszystkich juz byly a u mnie nic
Nowocześnie z różAnką :D 20:58, 09 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

wiesz co niewiem czy nei zrobię tak że najpierw sobie parę przepisow fajnych znajdę, zrobie i potem pod nie posadzę. co myslisz?
takie na ta chwilę pewniaki które jemy w dużych ilościach to:
cukinia, czosnek, buraki, salaty, szpinak
musze spróbowac jarmuzu, szparagów, brukselki - no wlaśnie uprawia ktoś?
rzodkiewka, cebula na szczypior, natka - to sa warzywa których teraz nie kupuje bo zawsze mi pół zostaje i wiednie a chcialabym miec zawsze świeże więc tez chyba bym spróbowala

brukselkę mialam raz...szału nie bylo więc wolę ją kupić.

Jarmuż - kupuję sadzonki.
Szparagi są wieloletnie i mogą przemarzać....daruj je sobie na razie.

Szczypior, pietruszka, koperek - to musi być.
Mięta ale w doniczce bo się franca rozlazi po ogrodzie.
Nowocześnie z różAnką :D 20:50, 09 lis 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
Anna nie czuję się na siłach by po pierwszym roku pisać resume na temat warzywnika. Jest więcej osób które mają doświadczenia aż nadto

Jeśli chodzi o skrzynie - też miałam wizje podmurówki, ale na wizji się skończyło, koszty podobne a względy estetyczne nie bardzo do mnie przemówiły.
Co kto lubi - beton = długotrwałość, drewno = bardziej naturalne i wtapiające się w ekologiczny warzywnik.

Tu masz wygląd, bo Ewcia postawiła na wygodę i trwałość betonu właśnie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7377-ogrod-bacowej?page=124

wybór należy do Ciebie.

Ja w skrzyniach mam na dnie kłody drewna, trochę zmurszałe, gałęzie, pniaczki pozostałe po wycinkach. Na to liście, zerwana darń, gazety, wytłoczki po jajkach, skorupki po nich, własny kompost z wykopaną ziemią z alejek, potem kompost kupny, obornik ale przekompostowany i trochę lepszej ziemi... coś jak permakultura... wszystko ładnie osiadło po roku...
Tylko u mnie skrzynie na 40 cm głębokie więc się to pomieściło.

Na wiosnę może dam trochę kompostu, obornik dostanie cukinia, ogórki, pomidory bo są "żarte" i może owoce. W przyszłym roku planuję założyć podlewanie, by z konewki nie lać lub z węża...
A co do warzyw, sama musisz zobaczyć co się u Ciebie sprawdzi i w jakich ilościach, ja po pierwszym roku mam już swoich faworytów, pisałam Ci już.
A jakich Ty mieć będziesz to już zależy od Ciebie i Twojej rodziny...

nie widziałam wcześniej tych płyt u Ewy ale ja o wyższych myslalam. tak na dwie płyty te ogrodzeniowe żeby się nie schylać
a zasłonilabym malinami i borowkami
Nowocześnie z różAnką :D 20:27, 09 lis 2017

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Widzę temat zdrowego żywienia mam kilka książek na ten temat i to takich bardzo ekstremalnych ciężko to w życie wprowadzić bo tak na prawdę trzeba by z wielu produktów zrezygnować zupełnie
Idąc tokiem rozumowania zdrowa żywność i to co czytałam w owych książkach trzeba przede wszystkim skupić się na regionalnych produktach i krajowych warzywach i owocach! Soja - totalne zło, ryż też nie bardzo bo uprawiany na bardzo zanieczyszczonych chińskich glebach! - o tym wiele osób nie mówi.
Bardzo zdrowe są pestki nasion zwłaszcz naszych Polskich

Ja teraz tez pije zdrowe koktajle ( soki nie sa dla nas zdrowe) koktajle z warzyw np jarmuż pietruszka i banan ( bez banana niejadalne )

a czemu soja to zlo?
ja co prawda w życiu jej nie jadlam ale ciekawa jestem
trochę zraża wprowadzanie zupełnie nieznanych połączeń smakowych ale moze warto się chwilę przemęczyć?może podpasuje?
kiedyś w ugotowanych była kasia klich i gotowała wege, niestety niewiem który to odcinek ale wszyscy zaskoczeni byli jakie smaczne
Nowocześnie z różAnką :D 20:23, 09 lis 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

Duzo jest tam przpisów które mozna wprowadzić jako fajne urozmaicenie dań codzinnych - rożnego rodzaju kotlety warzywne czy inne jarzynko- fasolki z innymi dodatkami niż klasyczna bułka tarta. My sporo jemy wlasnie fasolki czy fasoli, najczesciej w jakiejs wariacji sosu pomidorowego do sniadani ala english breakfast , bardzo zdrowe i sycące Warto wprowadzić troche takich urozmaiceń, bo okazuje sie ze w sumie jemy mocno monotematycznie i mało urozmaicono.

Ja mam skrzynie drewniane, sprawdzają sie bardzo ok. Widziałam gdzieś na O. takei z tych podmurówek jak do paneli czy siatki, wtedy do tego daje sie tez te łączniki systemowe i powinno być ok.

widzisz a ja warzyw mam w diecie bardzo malo, no mowię Ci fasolki w tym roku ani razu nie kupiłam..
prawda jest tez taka że nie chce mi się w sobote tylka na rynek ruszyć..po śniadaniu zaraz do ogrodka szłam i grzebalam w ziemi.
teraz jesteśmy po sezonie i w tą sobote ruszam
Iwona a planujesz sobie jadlospis na cały tydzień np.? bo myślę tak zacząć robić, tylko czy to jest do zrealizowania..?
a w kwestii warzywnika to wolalabym te betonowe zeby na lata było. ale wiem że estetycznie słabiej to wygląda dlatego szukam fajnych pomyslów. jakby coś Ci się rzuciło to daj znaka
Moja codzienność - ogród Oli 16:17, 09 lis 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Olu czy Ty wiesz, że ostatnie fotki swojego ogrodu (cudne zresztą ) jakie wstawiłaś to był 18 październik?
Upraszam się o nową porcję

anna_t napisał(a)
podbijam

Kobitki załatwcie pogodę to i fotki będą póki co nawet nie ma jak trawy skosić i liści pograbić...
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 11:38, 09 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
widziałyśmy kuchnie więc Kacha raczej wyczucie ma

Kacha ma też dobrą duszę podpowiadającą
Nowocześnie z różAnką :D 11:24, 09 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

wczoraj tak dokładniej analizowałam te stronki od ciebie to wpadło mi w oko np.
http://www.jadlonomia.com/przepisy/fasolka-po-grecku/
uwierzysz że ja w tym roku ANI razu nie zrobiłam fasolki?? wstyd!
a jutro robię to http://www.jadlonomia.com/przepisy/krem-buraczany-z-mlekiem-kokosowy/
i to mi się podoba bo moja starsza nie przepada za kalafiorem to może ją zaskoczę http://ervegan.com/2017/08/stek-kalafiora-grzybowa-kasza-jaglana/

a skrzynie masz drewniane?
bo ja myslę o zrobieniu betonowych z tych takich plyt na ogrodzenia. tylko niewiem czy słupki jakieś są takie narożnikowe, niskie...

Duzo jest tam przpisów które mozna wprowadzić jako fajne urozmaicenie dań codzinnych - rożnego rodzaju kotlety warzywne czy inne jarzynko- fasolki z innymi dodatkami niż klasyczna bułka tarta. My sporo jemy wlasnie fasolki czy fasoli, najczesciej w jakiejs wariacji sosu pomidorowego do sniadani ala english breakfast , bardzo zdrowe i sycące Warto wprowadzić troche takich urozmaiceń, bo okazuje sie ze w sumie jemy mocno monotematycznie i mało urozmaicono.

Ja mam skrzynie drewniane, sprawdzają sie bardzo ok. Widziałam gdzieś na O. takei z tych podmurówek jak do paneli czy siatki, wtedy do tego daje sie tez te łączniki systemowe i powinno być ok.
Lawendowy zawrót głowy 10:41, 09 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

miałam wrażenie własnie ze ta coraz większa ilośc drzew to zasługa sasiadów... szkoda gadać co?
ja mam szczęście że pobudowałam się pierwsza bo i wyznaczyłam linie zabudowy i wysokość więc nikt mi z góry zagladac nie będzie.
ale ma to tez plusy, bardzo klimatycznie będziesz miała i to napewno wynagrodzi grabienie liści. btw wole grabienie we wlaśnym ogrodzie niż jeżdżenie na fitness

Drzewa to zasłona fakt ale też chciałam żeby było tak milej cieplej bardziej zielono....niestety roboty nie brakuje ale nadal Lubie to fest ))

A co do sąsiadów to ten brak taktu mnie zawsze będzie dziwił Buxiak
Na zielonej... trawce :) 09:35, 09 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

nie no nie wytrzymam
jestem w totalnym szoku ile Szefowa ostatnio postów pisze w innych wątkach
norma z całego roku w tydzień pyknięta!
hmm...

Ja też
Dodam, że to pierwsza wizyta Szefowej u mnie
Nowocześnie z różAnką :D 21:44, 08 lis 2017

Do góry
to tez w maju to ogarnę
Moja codzienność - ogród Oli 21:31, 08 lis 2017

Do góry
podbijam
Nowocześnie z różAnką :D 21:30, 08 lis 2017

Do góry
Asia a napiszesz przepis na te domowe kostki?

a te nasionka to obojetne kiedy wysuszysz i posadzisz? mozna np. teraz? czy lepiej na wiosnę?

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 21:24, 08 lis 2017

Do góry
dlatego ja mam parterową stodołe w ksztalcie L
i mogę tylko powiedzieć ze nie nastawiaj się że parterowy to tańszy bo koszty dachu są ku..o wysokie! zwłaszcza blachy na rąbek

pozdrawiam
udanej wyprawy
Nowocześnie z różAnką :D 21:10, 08 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

nasionka się z cukinii zbiera? i co dalej?suszy?

teraz do mnie dociera jaka ja jestem niewarzywna ciemna masa...............

Ja nasionka zbierałam, kładłam na ręcznik papierowy do wysuszenia a potem do ziemi w docelowe miejsce. Można też wcześniej wsadzić do doniczki i czekać na sadzonkę, którą później wysadza się na grządce.

Nowocześnie z różAnką :D 21:07, 08 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

o fasolce tez myslalam i może głópie pytanie zadam ale ją sie sadzi przy jakiejś siatce tak?
pomidory to chyba trudne sa bo coś na wacikach trzeba robić i wogole, niewiem czy bym ogarnęła na pierwszy rok?
a czosnek własnie musze miec bo ja czosnek daje nawet do rosołu jak on rosnie?jak cebula?

my tez raczej mięśni ale ,usz to zmienić bo powiem Ci że zauwazyłam ze pierwsze o czym myslę wchodząc do sklepu to mięso i wędliny, chyba to nie tak powinno wyglądać. kompletnie jestem nie kreatywna warzywnie :/

Odpisuję dopiero teraz bo jak zobaczyłam co dziewczyny piszą to poleciałam po zeszyt, żeby sobie też zanotować

Ja sieję fasolkę szparagową karłowatą. Czyli bez podpór. Dostałam od koleżanki świetną odmianę (niestety NN)i będę się jej trzymać. Jest pycha.

Też myślałam, że pomidory to wyższa szkoła jazdy ale już 2 rok je sadziłam i pomimo tego, że plon miałam gorszy to zrobiłam sobie przecier na zupę pomidorową . W zeszłym roku miałam flance kupione na ryneczku. Pomidory były super i dużo. W tym roku flance miałam z nasionek i szału nie było. Nie wiem czy to ten powód ale w przyszłym roku stawiam na ryneczek

Cebula i czosnek to u mnie też obowiązkowo . I też daje do rosołu jego i drugie

Piszecie o gotowaniu zupy bez kości. Ostatnio dostałam od siostry na próbę domowe kostki warzywne. Powiem Wam, że cudo. Już od dawna nie kupuję tych gotowych ale odkąd spróbowałam te domowe to dodaję je do wszystkiego

Aha. Zaintrygowała mnie kratka dla ogórków. możecie rozwinąć temat?

Ja też dopiero uczę się wprowadzać warzywa do naszej diety. Tym bardziej, że chciałabym nauczyć Małą zdrowego żywienia. To co teraz kupujemy w sklepach to jakaś masakra...
Z Pszenicznej ... 21:03, 08 lis 2017

Do góry
Agata jakbyś znalazla chwilę w swoim slow life to moze jakieś resume warzywnika byś podsunęła? co warte co nie,w jakich ilosciach

i powiedz mi na spód skrzynie dawałaś obornik?kompost?specjalną ziemię?
jak wyglada sezon w warzywniku? co się robi przed a co po?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies