Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

anna_t 21:44, 08 lis 2017

to tez w maju to ogarnę
iwonkap 11:24, 09 lis 2017

anna_t napisał(a)

wczoraj tak dokładniej analizowałam te stronki od ciebie to wpadło mi w oko np.
http://www.jadlonomia.com/przepisy/fasolka-po-grecku/
uwierzysz że ja w tym roku ANI razu nie zrobiłam fasolki?? wstyd!
a jutro robię to http://www.jadlonomia.com/przepisy/krem-buraczany-z-mlekiem-kokosowy/
i to mi się podoba bo moja starsza nie przepada za kalafiorem to może ją zaskoczę http://ervegan.com/2017/08/stek-kalafiora-grzybowa-kasza-jaglana/

a skrzynie masz drewniane?
bo ja myslę o zrobieniu betonowych z tych takich plyt na ogrodzenia. tylko niewiem czy słupki jakieś są takie narożnikowe, niskie...

Duzo jest tam przpisów które mozna wprowadzić jako fajne urozmaicenie dań codzinnych - rożnego rodzaju kotlety warzywne czy inne jarzynko- fasolki z innymi dodatkami niż klasyczna bułka tarta. My sporo jemy wlasnie fasolki czy fasoli, najczesciej w jakiejs wariacji sosu pomidorowego do sniadani ala english breakfast , bardzo zdrowe i sycące Warto wprowadzić troche takich urozmaiceń, bo okazuje sie ze w sumie jemy mocno monotematycznie i mało urozmaicono.

Ja mam skrzynie drewniane, sprawdzają sie bardzo ok. Widziałam gdzieś na O. takei z tych podmurówek jak do paneli czy siatki, wtedy do tego daje sie tez te łączniki systemowe i powinno być ok.
Filemon24 11:38, 09 lis 2017

Widzę temat zdrowego żywienia mam kilka książek na ten temat i to takich bardzo ekstremalnych ciężko to w życie wprowadzić bo tak na prawdę trzeba by z wielu produktów zrezygnować zupełnie
Idąc tokiem rozumowania zdrowa żywność i to co czytałam w owych książkach trzeba przede wszystkim skupić się na regionalnych produktach i krajowych warzywach i owocach! Soja - totalne zło, ryż też nie bardzo bo uprawiany na bardzo zanieczyszczonych chińskich glebach! - o tym wiele osób nie mówi.
Bardzo zdrowe są pestki nasion zwłaszcz naszych Polskich

Ja teraz tez pije zdrowe koktajle ( soki nie sa dla nas zdrowe) koktajle z warzyw np jarmuż pietruszka i banan ( bez banana niejadalne )
AgataP 12:51, 09 lis 2017

Anna nie czuję się na siłach by po pierwszym roku pisać resume na temat warzywnika. Jest więcej osób które mają doświadczenia aż nadto

Jeśli chodzi o skrzynie - też miałam wizje podmurówki, ale na wizji się skończyło, koszty podobne a względy estetyczne nie bardzo do mnie przemówiły.
Co kto lubi - beton = długotrwałość, drewno = bardziej naturalne i wtapiające się w ekologiczny warzywnik.

Tu masz wygląd, bo Ewcia postawiła na wygodę i trwałość betonu właśnie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7377-ogrod-bacowej?page=124

wybór należy do Ciebie.

Ja w skrzyniach mam na dnie kłody drewna, trochę zmurszałe, gałęzie, pniaczki pozostałe po wycinkach. Na to liście, zerwana darń, gazety, wytłoczki po jajkach, skorupki po nich, własny kompost z wykopaną ziemią z alejek, potem kompost kupny, obornik ale przekompostowany i trochę lepszej ziemi... coś jak permakultura... wszystko ładnie osiadło po roku...
Tylko u mnie skrzynie na 40 cm głębokie więc się to pomieściło.

Na wiosnę może dam trochę kompostu, obornik dostanie cukinia, ogórki, pomidory bo są "żarte" i może owoce. W przyszłym roku planuję założyć podlewanie, by z konewki nie lać lub z węża...
A co do warzyw, sama musisz zobaczyć co się u Ciebie sprawdzi i w jakich ilościach, ja po pierwszym roku mam już swoich faworytów, pisałam Ci już.
A jakich Ty mieć będziesz to już zależy od Ciebie i Twojej rodziny...
anna_t 20:23, 09 lis 2017

iwonkap napisał(a)

Duzo jest tam przpisów które mozna wprowadzić jako fajne urozmaicenie dań codzinnych - rożnego rodzaju kotlety warzywne czy inne jarzynko- fasolki z innymi dodatkami niż klasyczna bułka tarta. My sporo jemy wlasnie fasolki czy fasoli, najczesciej w jakiejs wariacji sosu pomidorowego do sniadani ala english breakfast , bardzo zdrowe i sycące Warto wprowadzić troche takich urozmaiceń, bo okazuje sie ze w sumie jemy mocno monotematycznie i mało urozmaicono.

Ja mam skrzynie drewniane, sprawdzają sie bardzo ok. Widziałam gdzieś na O. takei z tych podmurówek jak do paneli czy siatki, wtedy do tego daje sie tez te łączniki systemowe i powinno być ok.

widzisz a ja warzyw mam w diecie bardzo malo, no mowię Ci fasolki w tym roku ani razu nie kupiłam..
prawda jest tez taka że nie chce mi się w sobote tylka na rynek ruszyć..po śniadaniu zaraz do ogrodka szłam i grzebalam w ziemi.
teraz jesteśmy po sezonie i w tą sobote ruszam
Iwona a planujesz sobie jadlospis na cały tydzień np.? bo myślę tak zacząć robić, tylko czy to jest do zrealizowania..?
a w kwestii warzywnika to wolalabym te betonowe zeby na lata było. ale wiem że estetycznie słabiej to wygląda dlatego szukam fajnych pomyslów. jakby coś Ci się rzuciło to daj znaka
anna_t 20:27, 09 lis 2017

Filemon24 napisał(a)
Widzę temat zdrowego żywienia mam kilka książek na ten temat i to takich bardzo ekstremalnych ciężko to w życie wprowadzić bo tak na prawdę trzeba by z wielu produktów zrezygnować zupełnie
Idąc tokiem rozumowania zdrowa żywność i to co czytałam w owych książkach trzeba przede wszystkim skupić się na regionalnych produktach i krajowych warzywach i owocach! Soja - totalne zło, ryż też nie bardzo bo uprawiany na bardzo zanieczyszczonych chińskich glebach! - o tym wiele osób nie mówi.
Bardzo zdrowe są pestki nasion zwłaszcz naszych Polskich

Ja teraz tez pije zdrowe koktajle ( soki nie sa dla nas zdrowe) koktajle z warzyw np jarmuż pietruszka i banan ( bez banana niejadalne )

a czemu soja to zlo?
ja co prawda w życiu jej nie jadlam ale ciekawa jestem
trochę zraża wprowadzanie zupełnie nieznanych połączeń smakowych ale moze warto się chwilę przemęczyć?może podpasuje?
kiedyś w ugotowanych była kasia klich i gotowała wege, niestety niewiem który to odcinek ale wszyscy zaskoczeni byli jakie smaczne
anna_t 20:50, 09 lis 2017

AgataP napisał(a)
Anna nie czuję się na siłach by po pierwszym roku pisać resume na temat warzywnika. Jest więcej osób które mają doświadczenia aż nadto

Jeśli chodzi o skrzynie - też miałam wizje podmurówki, ale na wizji się skończyło, koszty podobne a względy estetyczne nie bardzo do mnie przemówiły.
Co kto lubi - beton = długotrwałość, drewno = bardziej naturalne i wtapiające się w ekologiczny warzywnik.

Tu masz wygląd, bo Ewcia postawiła na wygodę i trwałość betonu właśnie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7377-ogrod-bacowej?page=124

wybór należy do Ciebie.

Ja w skrzyniach mam na dnie kłody drewna, trochę zmurszałe, gałęzie, pniaczki pozostałe po wycinkach. Na to liście, zerwana darń, gazety, wytłoczki po jajkach, skorupki po nich, własny kompost z wykopaną ziemią z alejek, potem kompost kupny, obornik ale przekompostowany i trochę lepszej ziemi... coś jak permakultura... wszystko ładnie osiadło po roku...
Tylko u mnie skrzynie na 40 cm głębokie więc się to pomieściło.

Na wiosnę może dam trochę kompostu, obornik dostanie cukinia, ogórki, pomidory bo są "żarte" i może owoce. W przyszłym roku planuję założyć podlewanie, by z konewki nie lać lub z węża...
A co do warzyw, sama musisz zobaczyć co się u Ciebie sprawdzi i w jakich ilościach, ja po pierwszym roku mam już swoich faworytów, pisałam Ci już.
A jakich Ty mieć będziesz to już zależy od Ciebie i Twojej rodziny...

nie widziałam wcześniej tych płyt u Ewy ale ja o wyższych myslalam. tak na dwie płyty te ogrodzeniowe żeby się nie schylać
a zasłonilabym malinami i borowkami
Magda70 20:53, 09 lis 2017

eee_taam napisał(a)

zacznij od czosnku ...kup na targu polski i podziel na zabki i wsadź w ziemie ...ja to robie zazwyczaj w styczniu ...przed mrozami ...potem sie o nim zapomina i jak zaczyna schnąć czerwiec ...to myslisz o wykopaniu go ...zazwyczaj w lipcu ...głeboko schodzi dlatego trzeba go na czas wykopac ...bo potem bedziesz doły głębokie kopać żeby go znaleźć

Justyś a czemu w styczniu czosnek dopiero sadzisz??

Ania, mój już w ziemi siedzi.
Czosnek mam co roku od kilku lat. Zawsze zabki jakoś w październiku już sadzę tak jak i inne cebulowe ozdobne.
No i jeszcze musisz pamiętać aby nie dać mu zakwitnąć. Jak będą pąki to je ułamuj albo zawiązuj.

Magda70 20:58, 09 lis 2017

anna_t napisał(a)

wiesz co niewiem czy nei zrobię tak że najpierw sobie parę przepisow fajnych znajdę, zrobie i potem pod nie posadzę. co myslisz?
takie na ta chwilę pewniaki które jemy w dużych ilościach to:
cukinia, czosnek, buraki, salaty, szpinak
musze spróbowac jarmuzu, szparagów, brukselki - no wlaśnie uprawia ktoś?
rzodkiewka, cebula na szczypior, natka - to sa warzywa których teraz nie kupuje bo zawsze mi pół zostaje i wiednie a chcialabym miec zawsze świeże więc tez chyba bym spróbowala

brukselkę mialam raz...szału nie bylo więc wolę ją kupić.

Jarmuż - kupuję sadzonki.
Szparagi są wieloletnie i mogą przemarzać....daruj je sobie na razie.

Szczypior, pietruszka, koperek - to musi być.
Mięta ale w doniczce bo się franca rozlazi po ogrodzie.
Magda70 21:02, 09 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aniu, najpierw odpowiedz sobie na pytanie, ile i jakich warzyw potrzebujesz, czy gotujesz w domu codzienne obiady, czy tylko weekendowo, czy interesuje Cie robienie przetworów z warzyw.
Jeśli to Twoje pierwsze próby z warzywnikiem, to najlepiej posiać/ posadzić coś łatwego w uprawie.

Przeznacz sobie pół skrzyni na zioła/rośliny liściaste. Wiosną, w marcu kup tzw. cebulkę dymkę w woreczku 1/2 kg. Powtykaj w ziemie w odstępach 8-10 cm. Będziesz z niej miała szczypiorek, a w lipcu cebulę. Pod koniec kwietnia kup w markecie jedną doniczkę bazylii. Podziel sadzonkę na 4-5 części i powsadzaj co 30 cm. Będziesz miała listki przez cały sezon. Kwiaty ścinaj, to dłużej będzie miała ładne liście. W marcu wysiej rządek koperku i rządek pietruszki naciowej. Kup sadzonkę lubczyku i wsadź. W maju na lokalnym ryneczku kup sobie 5 sadzonek sałaty masłowej, kilka selerów i kilkanaście porów. Sałatę obrywaj z kolejnych listków, nowe wciąż będą przyrastać. W czerwcu już można korzystać z listków selera, porów, lubczyka, pietruszki. Rzodkiewkę wymieszaj z marchwią i wysiej w marcu w jednym rządku.
Rzodkiewka wschodzi szybko, a marchew długo. Łatwiej pielić. Fajna jest rzodkiewka w kształcie sopelków.
Około 15 kwietnia wysiewa się fasolkę szparagową i buraki. Te drugie najsmaczniejsze są w odmianie Opolski. Nasionka siej rzadko. Dla ogórków warto postawić przy skrzyni kratkę. Sieje się je na początku maja. Dla dzieciaków można posadzić kilka krzaków poziomek. Owocują od czerwca do jesieni.

Edit: szparagi to rośliny okopowe. Aby cieszyć się w maju szparagami, trzeba kilku lat na wyhodowanie solidnej karpy w kopcu o wysokości około 70 cm. Odkopuje się warstwę ziemi z górki i szuka świeżych kiełków szparaga. Odcina się kiełek i zakopuje z powrotem. I tak przez 3 tygodnie.

Haniu, a masz szparagi??