Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Życie w wiejskim ogrodzie 19:10, 29 lut 2016

Do góry
iwka napisał(a)
to i ja podpytam, moja rozplenica Hameln już się dzieli, mam zamiar ją pikować i czy ja mam ją po jednym kłosku do doniczki wsadzać? chyba nie, tak mi się wydaje, że jak dam więcej to większa kępka będzie od razu

Iwonko bardzo dobrze kombinujesz Ja zawsze siewki traw pikuję w kępkach W ten sposób masz od razu ładną sadzonkę Dzielić będziesz potem jak Ci się rozrośnie na rabacie
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:32, 29 lut 2016

Do góry
Wysiane 17 lutego i już tak się prezentują

trawa pampasowa

werbena patagońska

rozplenica Hameln

ukłon w stronę Irenki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:24, 29 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Kokosiu jaka to rozplenica ? Cudnie się przewiesza

miała byc bezodmianowa ale w sumie to chyba są rózne ale nie znam odnmian
Życie w wiejskim ogrodzie 21:46, 28 lut 2016

Do góry
to i ja podpytam, moja rozplenica Hameln już się dzieli, mam zamiar ją pikować i czy ja mam ją po jednym kłosku do doniczki wsadzać? chyba nie, tak mi się wydaje, że jak dam więcej to większa kępka będzie od razu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:21, 28 lut 2016

Do góry
Moim zdaniem za dużo juk, nie może być jedna rozplenica bo będzie dziwnie wyglądać między nimi, jak taka przypadkowa. Ja bym zrezygnował z juk miedzy rozplenica a stipą i pociągnął jeszcze ze 2-3 rozplenice.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:18, 28 lut 2016

Do góry
Zwizualizowałam to, co mi siedzi w głowie:

od lewej:
milin
perukowiec podolski royal purple
na dole kępy juki ogrodowej
rozplenica lub niski miskant
juki
trzy tuje - szmaragdy? inne?
między tujami stipa
na dole limonkowe żurawki
juki
dalej już tylko irga.

Tam, gdzie trawy wsadziłabym też tulipany, żeby wiosną coś się działo.

Coś mi to jednak nie leży... Nie jest tak, jakbym chciała.

W miejscu perukowca bardziej widziałabym kuliste drzewo, ale w tym miejscu drzewa posadzić nie mogę, leci tam przyłącze gazu
Brakuje mi czegoś wyższego zimozielonego między perukowcem a milinem - zimą zostanie tam tylko juka i sucha trawa, smutno tak... Ale czy się zmieści?
Taka np formowana kula na pniu - powiedzmy z cyprysika Ivonne, żółta. Wtedy perukowiec przesunęłabym trochę w prawo.

Ogród w szczerym polu 17:11, 26 lut 2016

Do góry
ewusia81 napisał(a)

no właśnie szukam, szukam i nie ma nic ciekawego pasującego... chyba dam się przekonać do bukszpanu- on jeden jest reprezentacyjny i "bezpieczny"
zrobiłam nawet taką symulację na starym jeszcze zdjęciu (przepraszam za bałagan )

i tak:
w donicy bukszpan na pniu (pytanie: czy może być podsadzony skalnicą?? straasznie mi się ona podoba)
hotrensje- 3szt tu anabelle (program nie daje dużego wyboru ) ja myślałam o bukietowej Magical Moonlight
rozplenica japońska herbstzauber
pomiędzy czosnki
przed: hosty 2szt(jakieś mniejsze np.Whirlwind Tour), konwalie pomiędzy i kostrzewa przy donicy..
Przy rynnie tu postawiłam donicę ale chciałabym żeby była duża beczka do zbierania deszczówki najpewniej jakoś zakryta, ale wiadomo, trzeba to będzie zmontować

Oczywiście na razie to taka luźna koncepcja

PS. niewątpliwie im więcej Ogrodowiska tym bardziej zmienia się koncepcja z ogrodowego "buszu" na "ogrodowiskowy ład"
hosty się mocno rozrosną ja bym tam nie dawała, bo mogą się nie zmieścić - daj hortki z czosnkami, a z przodu może żurawki albo niskie trawki + cebulowe zanim odbiją hortki albo hortki na zmianę z kulami bukszpanu + żurawki jako obwódka i nie będzie też łyso zimą
a jeżeli chodzi na roślinkę na pniu to możesz też dać cis lub trzmielinę
Ogród w szczerym polu 14:46, 26 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ja mam ja w dalszej części ogrodu i podsadzoną wrzosami, które nie wiem czy mi teraz nie zmarzły - powiem szczerze, przy domu bym jej nie sadziła - tutaj powinnas mieć rośliny reprezentacyjne ładnie wyglądające

no właśnie szukam, szukam i nie ma nic ciekawego pasującego... chyba dam się przekonać do bukszpanu- on jeden jest reprezentacyjny i "bezpieczny"
zrobiłam nawet taką symulację na starym jeszcze zdjęciu (przepraszam za bałagan )

i tak:
w donicy bukszpan na pniu (pytanie: czy może być podsadzony skalnicą?? straasznie mi się ona podoba)
hotrensje- 3szt tu anabelle (program nie daje dużego wyboru ) ja myślałam o bukietowej Magical Moonlight
rozplenica japońska herbstzauber
pomiędzy czosnki
przed: hosty 2szt(jakieś mniejsze np.Whirlwind Tour), konwalie pomiędzy i kostrzewa przy donicy..
Przy rynnie tu postawiłam donicę ale chciałabym żeby była duża beczka do zbierania deszczówki najpewniej jakoś zakryta, ale wiadomo, trzeba to będzie zmontować

Oczywiście na razie to taka luźna koncepcja

PS. niewątpliwie im więcej Ogrodowiska tym bardziej zmienia się koncepcja z ogrodowego "buszu" na "ogrodowiskowy ład"
Hortensjada 20:13, 24 lut 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)

piękna ta trawa
moja posiana wzeszła

moja pampasowa też wzeszła i to szybciej niż rozplenica
Ogród tworzony z pasją 18:44, 24 lut 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Rozplenica była własna.

Ja swoją stratyfikowalem, ale może obejdzie się też bez tego.
Ogród tworzony z pasją 18:38, 24 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Musze się rozejrzeć. Dzięki.

Jeżeli nasiona były kupne to nie wymagają startyfikacji.

Rozplenica była własna.
Ogród tworzony z pasją 18:33, 24 lut 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
W L.M. kupiłam. Wysiałam ale nie wiem co z tego będzie. Tak samo rozplenica. Totalny eksperyment.Bez startyfikacji.

Musze się rozejrzeć. Dzięki.

Jeżeli nasiona były kupne to nie wymagają startyfikacji.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:31, 24 lut 2016

Do góry
grygooor napisał(a)
Kamienny zakątek - robocza nazwa i nie wiem jak go skomponować

Proszę pomóżcie przerabiam tę rabatę już setny raz i wciąż jestem niezadowolona. Wystawa południowa. Aktualnie są tam 3 małe świerczki, grab pendula, yuca karolińska i rozplenica - wszystkie rosną i mają się dobrze ale ta kompozycja mnie nie przekonuje. Wasze dotychczasowe rady każdorazowo okazywały się strzałem w 10-kę więc wierzę, że i tym razem dzięki Wam będzie pełen sukces.

Moim zdaniem to na rabacie brakuje wyższych roslin. Pomyśl o czymś co można łatwo przesadzić bo jak za jaki s czas te male świeczki Ci urosną to zdominują całą rabatę. No i jakiegoś koloru dopełniającego tez brakuje.
Ps: radzę jak umiem, a umiem nie wiele
Ogród tworzony z pasją 18:27, 24 lut 2016

Do góry
W L.M. kupiłam. Wysiałam ale nie wiem co z tego będzie. Tak samo rozplenica. Totalny eksperyment.Bez startyfikacji.
Ogród tworzony z pasją 18:13, 24 lut 2016

Do góry
Edyta10 napisał(a)
ale duża rozplenica i stipa jak gąszcz
u mnie też stipa i werbena już są, a nawet ostnica piórkowata (wieloletnia) pokazała już dwa kiełki a myślałam że będę ją musiała do lodówki włożyć )

Parapety się całe zazielenily, aż miło.

Słyszałem o ostnicy piórkowatej, ponoć bardzo ciężko ją wysiac, także podwójnie gratuluję.
Ogród tworzony z pasją 17:47, 24 lut 2016

Do góry
ale duża rozplenica i stipa jak gąszcz
u mnie też stipa i werbena już są, a nawet ostnica piórkowata (wieloletnia) pokazała już dwa kiełki a myślałam że będę ją musiała do lodówki włożyć )
Ogród tworzony z pasją 17:36, 24 lut 2016

Do góry
Co to za trawa Purple majesty i rozplenica perłowa ?
Moja rozplenica jeszcze nie kielkuje, może wcale nie wzejdzie...
A wrrbena po ilu dniach ruszyła ?
Ogród tworzony z pasją 17:24, 24 lut 2016

Do góry
eluniak napisał(a)

A u mnie wzeszła jedna aksamitka . Super Rozplenica

Dzięki, rośnie w oczach aż miło.
Aksamitek nigdy nie siałem.
Ogród tworzony z pasją 17:17, 24 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Powinny, trzymam kciuki.

Rozplenica perłowa dzisiaj wygląda już tak:

A stipa tak:

Myślicie że moglbym w weekend zacząć pikowac?

A u mnie wzeszła jedna aksamitka . Super Rozplenica
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies