Paulinka, dziękuję za miłe słówka Co do piwonii, to wiesz, że u mnie białe są to teraz??
Sama się dziwię, że tak długo się trzymają. A ja tylko obcinam przekwitłe kwiatki, żeby nie śmieciły.
Ale już tak nie zwracam na nią uwagi, bo tak jak mówisz.. teraz czas na róże
Biała szałwia z różą u mnie się idealnie zgrały. Bardzo lubię to połączenie
Pięknie jak zawsze
Ciebie nie lubią rozplenice, a mnie wredne carexy, chociaż po tym jak podlewam je florovitem i podsypuję nawozem do trawników to zdecydowanie lepiej rosną.
Szałwia wysoka bardzo ładna, chyba w przyszłym roku też taką dokupię, bo u mnie tylko niska Deep Blue.
Hakonki masz super. Uwielbiam te trawę i też mam od ubiegłego roku jesienią. Sadziłam po dwie do dołka. Słabo rosną, bo czosnki główkowate kompletnie je zdominowały. Czekam, aż zakwitną i przekwitną i dostają eksmisję na tył rabaty.
Toszka, bo jeszcze mi takie coś po głowie chodzi na tej rabacie: Obwódka bukszpanowa, środkiem szpaler róży Bonica/Larissa, przed nią szałwia... Ale to dla mnie i szaleństwo i wyzwanie. Róż nie mam, nic o nich nie wiem a u kogoś mi się podobają. Tylko czy wtedy mi te Amanogawy będą pasować? I miskanty ML za Larissą/Bonicą? Albo za dużo wymyślam...
Odwiedzanie innych ogrodów wiele uczy. Mam zamiar oglądać ich ile się da. To zupełnie coś innego niż fotki w necie, czy książki ogrodowe.
Szkoda, że nie mieszkasz bliżej. Wysłałabym Ci te roślinki, gdybyś mieszkała bliżej, bo naprawdę już nie mam na nie miejsca, a wiele już rozdałam
Dzięki Kasiu
Dzięki serdeczne U Ciebie już byłam i swoje trzy grosze zostawiłam
Też już napisałam u Ciebie co wiedziałam
Dziękuję Pajęcznica kwitnie długo. Zaczęła jakoś w połowie maja i cały czas wytwarza nowe łodyżki z pąkami. Dalej kwitnie w najlepsze. Zobaczymy, jak długo jeszcze
Przy oczku siadamy i czekamy cichutko, czy rybki się pokażą, bo bardzo płochliwe są
Fajnie oglądać takie ogrody, dużo opcji dla siebie można od razu wykluczyć
Proszę bardzo
Tutaj jest parę osób, które ogrody mają tylko w weekendy lub rzadziej. Na wątkach też nie są za często. Tak też się da I nie ma się czego wstydzić I to nieprawda, że wszyscy tu mają dopieszczone ogrody. To tylko kwestia zdjęć, pokazujemy to co najlepsze. Naprawdę pomyśl nad założeniem wątku, wtedy łatwiej poradzić się w różnych kwestiach i pokazać problem na fotkach Pytaj ile chcesz. Jeśli będę potrafiła, to pomogę
Jeśli chcesz założyć takie bajorko, to pomyśl nad niewielką fontanną lub czymś podobnym, co wprowadzi wodę w ruch. Łatwiej wtedy zapanować nad glonami
Ja w przyszłym roku też pomyślę nad czymś takim.
O LO u Ciebie już napisałam
Mireczko szałwia rzeczywiście piękna i jaka wyprostowana.
Główkowatego nie dokupuj za wiele, mnoży się bardzo. U mnie z 50 sztuk, chyba jest 5 razy więcej. W dodatku, jak się nie zetnie wszystkich główek, to rozsiewa się wokół.
Stipie wyskub suszki, będzie ładniejsza, zakwitnie z pewnością.
Rozplenice z Twoich nasion ładne, nawet rudbekia przyśpieszyła.
Pozdrawiam i dużo czasu na ogródkowanie życzę.
Bardzo lubie jak się tak oplatają i jeszcze powojniki. Ciągle chodze z sekatorem i piłą a i tak miejscami już przejść się nie da.
Floksy mi urosły na 1.5 miejscami i jeszcze troche i zakwitna zapewne jak wróce z urlopu to już będą kwitły tak jak milin.
Lawenda i szałwia też pięknie kwitnie Mam ją w kilku miejscach.
Aniu...co zakwitnie to przekwita...wszystko przez te upały...
Paleta barw różna? Trochę staram się ograniczyć...wkradł się pomarańcz żółć i czerwień...Ale będę starał się go albo ograniczyć albo całkiem zlikwidować...no może nie zlikwidować ale przenieść w inne miejsce i stworzyć Tylko w ogród z takich ciepłych barw...coś podobnego do ostatnich zdjęć z Chalsea Flower Show...wiadomo odwzorowanie to nie będzie hahah
Za ostróżkami A w zasadzie to przed nimi rośnie biała szałwia...pszczoły ją bardzo lubią więc i ja lubię...
Bardzo ladne masz przełączniki.
Trawy też ładnie się prezentują .I szałwia w tym szpalereku .
Dzwoneczki nadają delikatnosci.
Co to za odmiana jezowki ? Mam podobną nn.
A ta trawa to ostnica ?
I hortensje już pięknie wygląda. A będzie jeszcze piękniej jak widać po ilości bukietów kwiatowych.
Kamilka to przetacznik alba, cudny jest, w tamtym roku go kupiłam, a w tym dorównał wielkością różom, baaa przerósł je nawet. Zgapiaj do woli pięknie się komponuje z lavender
sesleria ma 25-30 cm
wiem że dziewczyny mają caradonnę miedzy seslerią ona jest z tych wyższych u mnie compacta deep blue sadzona na przemian (rzędami) z seslerią
A z ogrodu: firletka mnie nieco zdziwiła
Bałam się, że będzie miała zbyt ostry kolor i nie będzie pasowała do reszty, tymczasem ona świetnie się skomponowała z kocimiętką i fioletową szałwią, natomiast - o dziwo - z różową szałwią tak sobie
Będę miała problem, jak ją zagospodarować, bo ta szałwia (podejrzewam że to New Dimention Rose - niska i bardzo gęsta) jest świetna i chciałam ją podzielić posadzić w większej ilości. A tą firletkę pomiędzy szałwią a kocimiętką. Ale jeśli firletka do szałwi niet - to klops
Ps. na pierwszym zdjęciu zza kwiatków widać trochę hortensji dębolistnej (to tak na wypadek, gdyby ta informacja kogoś interesowała)