Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Mirelli 23:13, 10 cze 2018

Do góry
Marga napisał(a)
O matulu! Ale obłędne szałwie! Zapisałam sobie nazwę odmiany. Cała rabata fajnie się prezentuje.

Dopiszę jeszcze, że to niska szałwia, dorasta do 40 cm
Ogród Mirelli 23:08, 10 cze 2018

Do góry
ag_zie napisał(a)
Szałwia boska!!!! I stipy łan też super - moja w tym roku mizerna.

Aga u mnie w tym roku stipa samosiejka i te które przetrwały zimę.
Sporo jej jest i jak widać na się dobrze
Stipa jest piękna, warto ją mieć.
Wymarzony sielankowy ogród..... 22:07, 10 cze 2018

Do góry
U nas dzisiaj popadało całą jedną minute podlewanie tak musiało być , zdecydowanie za szybko to lato się zrobiło u mnie już szałwia przekwita
Blaski i cienie nowego życia 10:57, 10 cze 2018

Do góry
Jeszcze kocimiętka która musi się rozrosnąć

Szałwia jednoroczna pokazuje wreszcie fioletowe listeczki

A lobelia z siewu w donicypod bukszpanem też cieszy troszkę

Ogród wśród pól i wiatrów 08:45, 10 cze 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Nie wiedziałam, które zdjęcie zacytować, wszystkie są tak cudne,że aż brakuje słów u mnie już po piwoniach ostatnia burza skutecznie usunęła im kwiaty teraz czas na róże, a Twoja MW szaleje strasznie ja wciąż czekam chociaż na jeden kwiat, ale już tuż, tuż biała szałwia cudna, u mnie też szaleje strasznie, oczywiście jest zestawiona z różami i pewnie znów się miną z kwitnieniem

Paulinka, dziękuję za miłe słówka Co do piwonii, to wiesz, że u mnie białe są to teraz??
Sama się dziwię, że tak długo się trzymają. A ja tylko obcinam przekwitłe kwiatki, żeby nie śmieciły.

Ale już tak nie zwracam na nią uwagi, bo tak jak mówisz.. teraz czas na róże
Biała szałwia z różą u mnie się idealnie zgrały. Bardzo lubię to połączenie

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:25, 10 cze 2018

Do góry
Pięknie jak zawsze
Ciebie nie lubią rozplenice, a mnie wredne carexy, chociaż po tym jak podlewam je florovitem i podsypuję nawozem do trawników to zdecydowanie lepiej rosną.

Szałwia wysoka bardzo ładna, chyba w przyszłym roku też taką dokupię, bo u mnie tylko niska Deep Blue.

Hakonki masz super. Uwielbiam te trawę i też mam od ubiegłego roku jesienią. Sadziłam po dwie do dołka. Słabo rosną, bo czosnki główkowate kompletnie je zdominowały. Czekam, aż zakwitną i przekwitną i dostają eksmisję na tył rabaty.

Moja działka na Dębowym Lesie 22:27, 09 cze 2018

Do góry

Lilie św.Józefa już się szykują i Szałwia- z dedykacją dla Ani-anpi

Z południa Polski - ogród Marzeny 18:14, 09 cze 2018

Do góry
Toszka, bo jeszcze mi takie coś po głowie chodzi na tej rabacie: Obwódka bukszpanowa, środkiem szpaler róży Bonica/Larissa, przed nią szałwia... Ale to dla mnie i szaleństwo i wyzwanie. Róż nie mam, nic o nich nie wiem a u kogoś mi się podobają. Tylko czy wtedy mi te Amanogawy będą pasować? I miskanty ML za Larissą/Bonicą? Albo za dużo wymyślam...
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:50, 09 cze 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Miałaś super okazję zobaczyć dwa piękne ogrody. Ze zdjęć ten pierwszy wygląda spokojniej i przytulniej. W drugim zaś podziwiam umiejętność zagospodarowania terenu wzniesionego. U nas dużo takich i miałabym ogromne obawy przed zaaranżowaniem takiego ogrodu. Dlatego chylę czoła, ale wolałabym taki na płaskim gruncie.

Zdjęcia z Twojego ogrodu jak zawsze śliczne - przyciągają uwagę Super pomysł z oczkiem - będzie radością dla córki.

Odwiedzanie innych ogrodów wiele uczy. Mam zamiar oglądać ich ile się da. To zupełnie coś innego niż fotki w necie, czy książki ogrodowe.

gosika67 napisał(a)
Ewka jak Ty potrafisz humor poprawić w ten upalny duszny dzień, z wielką przyjemnością obejrzałam Twoje okazy i już mi lepiej.Róże zachwycają i cała reszta, szałwia powabna zachwyca, szkoda,że nie mieszkam bliżej, te delikatne roślinki chabry , knautia czarują w ogrodzie, pozdrawiam.

Szkoda, że nie mieszkasz bliżej. Wysłałabym Ci te roślinki, gdybyś mieszkała bliżej, bo naprawdę już nie mam na nie miejsca, a wiele już rozdałam

Kasia_CS napisał(a)
Róże boskie - ale tego się należało u CIebie spodziewać Za to mak mnie ogromnie zauroczył!! Cudny

Dzięki Kasiu

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ewo, pooglądałam zdjęcia, trudno wybrać wyjątkowe do cytowania, bo wszystkie zmuszają do zatrzymania LO przepiękna! Pięknie łączysz byliny z różami, kilka musialam sprawdzić, bo nie znam
Mam prośbę do Ciebie. Kończę moją frontową rabatęi poszukuję pięknej dość zwartej róży, która pasowałaby do różowych szałwi, niebieskich dzwonków, hortensji Diamand Rouge i miskantów ML Mam tam z boku takie miejsce w sam raz na jakąś cudną, niską różę I zdrową Podpowiesz mi? Pozdrawiam ciepło!

Dzięki serdeczne U Ciebie już byłam i swoje trzy grosze zostawiłam

Kawa napisał(a)
Ewunia
no
LO jest śliczna
można ją ograniczać wielkoścowo?
czy raczej jest nie do opanowania>

Też już napisałam u Ciebie co wiedziałam

margaretka3 napisał(a)
Ewuś, przepięknie masz skomponowany ten ogródek. Filigranowy.
I poznałam właśnie pajęcznicę - przepiękna. W pierwszej chwili myślałam, że to jakaś odmiana gaury. Jak długo kwitnie pajęcznica?

Dziękuję Pajęcznica kwitnie długo. Zaczęła jakoś w połowie maja i cały czas wytwarza nowe łodyżki z pąkami. Dalej kwitnie w najlepsze. Zobaczymy, jak długo jeszcze

ryska napisał(a)
Śliczne zdjęcia, Twój ogród. Oczko wprowadzi dodatkowe życie i radość.
Ciekawy ten ogród wielopoziomowy choć tak jak piszesz dla kozic albo ludzi o sprawnych kończynach dolnych. Ale podziwiać na zdjęciach podziwiam

Przy oczku siadamy i czekamy cichutko, czy rybki się pokażą, bo bardzo płochliwe są
Fajnie oglądać takie ogrody, dużo opcji dla siebie można od razu wykluczyć

Pszczelarnia napisał(a)
Ando, jesteś niezawodna. Dz. b.

Proszę bardzo

mikina34 napisał(a)

Ewo,
pięknie dziękuję za listę i wskazówki, jest co czytać i oglądać ... rzeczywiście żeby pytać trza wiedzieć o co na początek i tak sporo informacji do ogarnięcia .
Nie mam swojego wątku, bo i pokazywać nie ma czego, mój ogród jest takim z doskoku, nie mieszkamy tam na stałe tylko dojeżdżamy w weekendy i czasem popołudniami więc nie bardzo jest czas na dopieszczanie, rośnie spor chciejstw i przypadkowych nasadzeń... generalnie chwalić się nie ma czym zwłaszcza przy Waszych pieknych ogrodach...
Zaglądam do Ciebie często więc jakby co to pozwolę sobie podpytać o to i owo

Tutaj jest parę osób, które ogrody mają tylko w weekendy lub rzadziej. Na wątkach też nie są za często. Tak też się da I nie ma się czego wstydzić I to nieprawda, że wszyscy tu mają dopieszczone ogrody. To tylko kwestia zdjęć, pokazujemy to co najlepsze. Naprawdę pomyśl nad założeniem wątku, wtedy łatwiej poradzić się w różnych kwestiach i pokazać problem na fotkach Pytaj ile chcesz. Jeśli będę potrafiła, to pomogę

Catalinasdiary napisał(a)
Ewo, ja w obu ogrodach potrafię znaleźć coś dla siebie i docenić, ale żaden z nich w 75% nawet się nie pokrywa z moimi upodobaniami. Twoje królestwo piękne, oczko super, właśnie myślałam jak wodę u siebie okiełznać, a tu taki fajny pomysł. Ciekawa jestem Twojej łączki, jak zagra całość.
Mam prośbę również o zaglądnięcie do mnie o opowiedzenie się w sprawie LO

Jeśli chcesz założyć takie bajorko, to pomyśl nad niewielką fontanną lub czymś podobnym, co wprowadzi wodę w ruch. Łatwiej wtedy zapanować nad glonami
Ja w przyszłym roku też pomyślę nad czymś takim.
O LO u Ciebie już napisałam

Mirkowy ogród (początki) 11:29, 09 cze 2018

Do góry
Mireczko szałwia rzeczywiście piękna i jaka wyprostowana.
Główkowatego nie dokupuj za wiele, mnoży się bardzo. U mnie z 50 sztuk, chyba jest 5 razy więcej. W dodatku, jak się nie zetnie wszystkich główek, to rozsiewa się wokół.
Stipie wyskub suszki, będzie ładniejsza, zakwitnie z pewnością.
Rozplenice z Twoich nasion ładne, nawet rudbekia przyśpieszyła.
Pozdrawiam i dużo czasu na ogródkowanie życzę.
Liliowo i kolorowo:) 21:02, 08 cze 2018

Do góry
Anabell napisał(a)
Danusiu!
Róże masz wplecione między krzewy, mają gdzie się oprzeć.
dobrze wkomponowane, zawsze szaleją, napatrzeć się nie można.

Przy takich ilościach i dojrzałym ogrodzie ciągle coś do myślenia gdzie udać się z sekatorem czy piłą.

Bardzo lubie jak się tak oplatają i jeszcze powojniki. Ciągle chodze z sekatorem i piłą a i tak miejscami już przejść się nie da.
Floksy mi urosły na 1.5 miejscami i jeszcze troche i zakwitna zapewne jak wróce z urlopu to już będą kwitły tak jak milin.
Lawenda i szałwia też pięknie kwitnie Mam ją w kilku miejscach.

Z ogródka na wsi 14:59, 08 cze 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Bogactwo kwitnien u Ciebie WIELKIE.
Paleta barw też różna.
Podoba mi się. ;D
A co to jest biało kwitnące na drugim planie z ostrozkami ??
Marketowa rozyczka piękna .To jedna sztuka ?

Aniu...co zakwitnie to przekwita...wszystko przez te upały...

Paleta barw różna? Trochę staram się ograniczyć...wkradł się pomarańcz żółć i czerwień...Ale będę starał się go albo ograniczyć albo całkiem zlikwidować...no może nie zlikwidować ale przenieść w inne miejsce i stworzyć Tylko w ogród z takich ciepłych barw...coś podobnego do ostatnich zdjęć z Chalsea Flower Show...wiadomo odwzorowanie to nie będzie hahah

Za ostróżkami A w zasadzie to przed nimi rośnie biała szałwia...pszczoły ją bardzo lubią więc i ja lubię...

Tak ta róża to jedna sztuka
Moja działka na Dębowym Lesie 06:49, 08 cze 2018

Do góry
agnieszka_m napisał(a)
Ależ bogactwo kwiecia już u Ciebie
piękną masz tą szałwie z różyczkami ona jest wieloletnia???

Aguś , dziękuję.
Tak to wieloletnia szałwia. Byla jedna rozmozyłam ją i mam w 3 miejscach kępki.
Ale w tym po kwitnieniu może też deko ja podzielę .

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:05, 08 cze 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ta szałwia z Danii nie zimuje u nas (w Holandii też nie), robi się z niej sadzonki w sierpniu i zimuje w pomieszczeniu.

Legoland dla Agi super!

Jestem na bieżąco.

Kurcze Ewo takie wlaśnie miałam przeczucie z tą szałwią
a byłoby tak pięknie.........

Droga do spełnienia 17:00, 07 cze 2018

Do góry

Bardzo ladne masz przełączniki.
Trawy też ładnie się prezentują .I szałwia w tym szpalereku .
Kawa napisał(a)

Dzwoneczki nadają delikatnosci.
Co to za odmiana jezowki ? Mam podobną nn.
A ta trawa to ostnica ?
I hortensje już pięknie wygląda. A będzie jeszcze piękniej jak widać po ilości bukietów kwiatowych.
Małymi kroczkami do celu... 15:21, 07 cze 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Paula ślicznie masz
przy lavender to szałwia czy przetacznik?
moge zgapić?

pomocnica słodka

Kamilka to przetacznik alba, cudny jest, w tamtym roku go kupiłam, a w tym dorównał wielkością różom, baaa przerósł je nawet. Zgapiaj do woli pięknie się komponuje z lavender
Małymi kroczkami do celu... 15:00, 07 cze 2018

Do góry
Paula ślicznie masz
przy lavender to szałwia czy przetacznik?
moge zgapić?

pomocnica słodka
Moje małe wielkie marzenie 12:21, 07 cze 2018

Do góry
alis napisał(a)

Kamila, dzięki
Pytałam u Ciebie jak posadzić seslerię-przed szałwią czy za nią? Szałwia u mnie ma ok 30 cm i boję się że przepadnie wśród traw jeśli pójdzie za seslerię

sesleria ma 25-30 cm
wiem że dziewczyny mają caradonnę miedzy seslerią ona jest z tych wyższych u mnie compacta deep blue sadzona na przemian (rzędami) z seslerią
Droga do spełnienia 11:07, 07 cze 2018

Do góry
alis napisał(a)
Kamila, u Ciebie jakoś wszystko kwitnie w przyspieszonym tempieŁany szałwiowo-sesleriowe zachwycające. Szałwię masz posadzoną przed seslerią czy za nią? Jak wysoka ona rośnie?

Alis dzięki
szałwia z seslerią są sadzone na przemian sesleria ma ok 25 cm ale ma sztywne listki nie pokładające się
Podmiejski ogródek 07:50, 07 cze 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)
No to poczytałam .

Na zdrowie!

A z ogrodu: firletka mnie nieco zdziwiła
Bałam się, że będzie miała zbyt ostry kolor i nie będzie pasowała do reszty, tymczasem ona świetnie się skomponowała z kocimiętką i fioletową szałwią, natomiast - o dziwo - z różową szałwią tak sobie

Będę miała problem, jak ją zagospodarować, bo ta szałwia (podejrzewam że to New Dimention Rose - niska i bardzo gęsta) jest świetna i chciałam ją podzielić posadzić w większej ilości. A tą firletkę pomiędzy szałwią a kocimiętką. Ale jeśli firletka do szałwi niet - to klops

Ps. na pierwszym zdjęciu zza kwiatków widać trochę hortensji dębolistnej (to tak na wypadek, gdyby ta informacja kogoś interesowała)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies