Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 06:32, 29 cze 2017
Do góry
Dorota123 napisał(a)

o róze na płocie zapytam ...co ona za jedna ?

PS. czytam o suszy ...wczoraj u mnie nawet lebioda była omdlała ...to juz dobrze dopiekło nam ....dzis niby ma padać ...oby ...bo nawet rosy na trawniku nie ma
Ptasi gaj 06:07, 29 cze 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
To wiadomość dla Milusi.

Milus zobacz takie posadziłam jałowce 7 lat temu przy budynku na osiedlu kupowałam w tesco w baletach po 9 zł chodziło o zacienienie klatki schodowej bo od samego rana piekło, kupiłam cztery 2 posadziłam przy kl. sąsiadów 2 przy mojej te foty są od sąsiadów bo przy moich trochę jeszcze inny jałowiec rośnie i trochę je zasłania i nie mogłam pokazać jak pięknie rosną w całości.
O taki efekt mi chodzi aby moje też tak rosły na działce, aby osłonić rośliny przed wiatrem.
Te jałowce nie są przycinane i takie gęściutkie, są po prostu piękne.
Pierwsza fota z boku te same na 2 focie, sięgają połowy pierwszego piętra.

Rozumiefm ideę, rzeczywiscie piekne. Ja mam taki 1, tez gesty, ale po 20 latach zaczal się dzielic, dlatego ciecie radziłam, bo jeszcze gęsciejsze są. Moze ta odmiana nie potrzebuje tego. Osobiscie zaluje, ze niektore moje nie cielam, mialabym bardziej zwarte i jakby mniej pracy.
Ogrodowy spektakl trwa ... 05:54, 29 cze 2017

Do góry
mira napisał(a)

Agnieszka te cudowności szybko rosną a potem trzeba odmładzać albo dzielić albo przesadzać albo przycinać - sama wiesz

lubię jak coś sterczy

U mnie tez tak jest, ale mnie wkurza
Ogrodowy spektakl trwa ... 05:47, 29 cze 2017

Do góry
mira napisał(a)

Teraz ? zebrać nasiona i znaleźć czas na fotki i patrzenie.

U mnie ta faza była rok temu a w tym zakwitły tylko może dwa kłoski.
One muszą mieć ubogo - Dzidka mi pokazała jak u niej rosną. Weź rozsadę i w inne miejsce ubogie daj.

To samo i ja musze zrobic, wprawdzie znowu zakwitly, ale powinno byc lepiej.
Między pasjami 05:45, 29 cze 2017

Do góry
Pozdrawiam- po długiej nieobecności.U mnie wszystko ok, tylko teraz doskwiera susza, ale ogródek ogólnie ma się dobrze i ja też
Ptasi gaj 00:32, 29 cze 2017

Do góry
]

co to za krzew bardzo pachniał

to budleja skrętolistna, tak pieknie pachnie, zobacz u Jasi Poziomki dałam relację - ma piękny okaz

a tam były czosnki tez

pozdrawiam
Mój ogród pod lasem 00:28, 29 cze 2017

Do góry
malgol napisał(a)

Gosia miło Cię widzieć
Cudne masz te zakątki ogrodu, takie klimatyczne...
Znasz nazwę tej hosty? Superowa! Szukam jej i nie mogę znaleźć
Szmaragdowy Zakątek 00:28, 29 cze 2017

Do góry
Popołudniu byłam w „szmaragdowym”.
Po telefonie: …”Nad ogrodem przeszła nawałnica. Powyrywane drzewa. Przyjeżdżaj !!!!”…
Wsiadłam w samochód i pojechałam…
Wczorajsza 6-godzinna burza z piorunami nie wyrządziła tylu strat co dzisiejsza 15 minutowa nawałnica.
Połamane róże i hortensje…

….berberysy leżą na kulkach bukszpanowych…na szczęście chyba nie połamane tylko jakieś takie stłamszone przez deszcz i wiatr

Pan Platan walczył dzielnie i przeżył. Stracił jedynie kija który miał być jego podporą i wsparciem w trudnych życiowych sytuacjach… Kijek nie wytrzymał i trzasnął w dwóch miejscach.

Za płotem (u sąsiada) sumak wyrwany z korzeniami…

miejscami podmyte rabaty, zalany trawnik i połamane gałęzie.

U mnie też woda stoi na trawniku

W piwnicy mam prywatny basen… w najpłytszym miejscu…

w nieco głębszym… pod wodą zalane dwa stopnie

…i żeby było weselej w domku zalana wodą weranda i w pokoju na podłodze też woda (chyba gdzieś przy oknie się lało, bo parapet też cały mokry).
Ponad dwie godziny wypompowywałam wodę z piwnicy. Jak wieczorem odjeżdżałam… niebo zrobiło się granatowe i zaczynało znowu lać
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:18, 29 cze 2017

Do góry
To już koniec wycieczki po ogrodzie Doroty. Jest jeszcze wielka rabata bylinowa która jest w trakcie zmiany więc nie robiłam zdjęć. Sama ciekawa jestem co tam będzie nowego z mniejszą ilością pracy

wyjeżdżamy - hortensja pnąca ma tu fantastyczne warunki i cudownie rośnie

oby w kolejnym roku nasze ogrodowe dni były równie bogate i ciekawe.

Przy okazji tej eskapady miałam okazję poznać koleżanki i Dzidki i Doroty. A do tego jeszcze byłam w ich ogrodach. Jej jak mi się podobało.
No niestety nie robiłam zdjęć bo to tak głupio uważam.

Za to mam w pamięci ogród Marysi - koleżanki Doroty - siedzimy na huśtawce pijemy kompot z truskawek nad nami wielkie drzewa a przed oczami w promieniach słońca róże wielkokwiatowe jakieś inne wielgachne krzaki róż,dzwonki, masa zieleni, pełna swoboda luz i ... po chwili okazuje się że nie mam 5 lat,tak była chwila zapomnienia.
Z tego ogrodu róża Giardina zapadła mi w pamięć.

To tyle wieści.

pozdrawiam
Na Łowieckiej 00:16, 29 cze 2017

Do góry

Jak jej nie kochać
Poczochraj za uszkiem
Na Łowieckiej 00:14, 29 cze 2017

Do góry
Grrrrrrr! Mospilan nie dał rady to ja dam! Takie mam postanowienie
Ptasi gaj 00:13, 29 cze 2017

Do góry
Na koniec dla Kasi Pestki moja łąka

łąka za płotem

Na Łowieckiej 00:12, 29 cze 2017

Do góry
Żurawki zeżarte przez opuchlaki. Coś nie mogą się pozbierać

No i załamujący widok RH wykończonego przez tych samych gości:

Dziś urządziałam na nie polowanie. W efekcie 29 sztuk ubiłam. Co pół godziny latałam z latarką. Nawet nie chcę wiedzieć co myślą o mnie sąsiedzi. Jutro druga tura. Mospilan nic nie daje choć podobno na nie działa. Tutaj efekty ostatnich poszukiwań tej nocy:

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:12, 29 cze 2017

Do góry
Dzisiaj upał i duchota iście afrykańska. Jeszcze teraz temperatura 26 stopni
Nie miałam siły na jakiekolwiek prace ogrodowe. Wyjęłam tylko cebulki tulipanów i hiacyntów z ziemi - te które rosły w donicach. Trochę się rozczarowałam. Niektóre cebule jakby rozmieniły się na drobne. Muszę zapytać Ani z Kamiennego co z tymi cebulami zrobić

Kwitną powojniki. Po wczorajszej ulewie z gradem i porywistym wiatrem niektóre mocno poturbowane ;(

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:09, 29 cze 2017

Do góry
takie doniczkowo w ogrodzie to mus

ulubione petunie które same się sieją i nie wymarzają nasionka

dlaczego takich donic się nie produkuje nie wiem

Na Łowieckiej 00:06, 29 cze 2017

Do góry
Żeby nie było tak pięknie i słodko. Mam też trochę i innych "fajnych ujęć":-0
(Na drugim zdjęciu sprawca. Kocham ją ale czy nie mogłaby sikać na kamienie na przykład???)

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:03, 29 cze 2017

Do góry
Dorota od kilku lat porządkuje ogród, jak twierdzi bardzo jej Ogrodowisko w tym pomaga. W tym roku zakupiła rozdrabniacz i ściółkuje rabaty bo kolejna myśl to jak ograniczyć ilość pracy w ogrodzie

rządeczki to ulubiona forma Doroty które pomagają w porządkowaniu nasadzeń

azalie pod magnolią

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies