Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Iglaki na pniu 10:08, 06 sie 2014
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo tanio, zależy ja wygląda.

Ja już go kupiłam, wstawię zdjęcie, to ocenicie.
Choroby i szkodniki świerków - ochojnik 10:05, 06 sie 2014

Do góry
Jakby była mozliwość, to trzeba kapelusz założyć na głowę, wejść na drabiną albo rusztowanie i spróbować poczyścić te suche.

Albo bluszcz na pieniek posadzić i lać wodę, potem da sobie radę i zarośnie tą brzydotę.
Wiąz - Ulmus glabra 'Camperdownii' 10:01, 06 sie 2014

Do góry
Wysadź je spod tui bo pozamierają z powodu cienia, prowadź w formie drzewa płaczącego, podnosząc je tak, jak to robisz.

Są za blisko.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:50, 06 sie 2014

Do góry
Zadaj proszę to pytanie w wątku o magnolii, może będzie okazja żeby inni także odpowiedzieli Będzie też okazja do gromadzenia konkretnych wiadomości w konkretnym wątku, dla potomności i jasności oraz czytelności forum

https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-rozne-gatunki-i-odmiany

Magnolia nie lubi przesadzania z powodów podanych przez Marzenkę, jeśli musisz przesadzaj, ale nie za głęboko, nie lubi, nie uszkodź korzeni. ziemia lekko kwaśna, cieniutka ściółka z przekompostowanej kory sosnowej.
Skromny ogród Felka 09:46, 06 sie 2014
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pewnie, że się da, najpierw wytycz linie rabat, potem przekop trawnik, a resztę trawnika koniecznie reanimuj, od razu będzie ładniej

Ogród przedzielony zywopłotem np. grabowym, na łuku róże pnące z powojnikami. Na ścianie też mogą być róże. Na brzegu lawenda, jeżówki, żurawki, trawy i hortensje bukietowe Vanille Fraise.

Brawo Kamil, że nie zacząłeś sam modzić na tym pustym placu, tylko uderzyłeś do Danusi. Stworzyła Ci piękny projekt, nie zmarnuj tego, lepiej nikt Ci nie doradzi, naprawdę! Ja zaczęłam sama i mam, co mam. Działasz coś dalej? Pokaa!
Thuja occidentalis "Golden Tuffet" 09:41, 06 sie 2014

Do góry
Bukszpan na bank przemarznie, u mnie zawsze przemarza i wymieniam. Tylko w tym roku kilka kulek przezimowało, ale to tylko dwie, trzy
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 09:10, 06 sie 2014

Do góry
Piorunek napisał(a)
Czym tak właściwie różni się tuja "Aureospicata" od odmiany "Szmaragd" (oczywiście poza przebarwieniami na końcówkach jednej z nich)? Aureospicata rośnie większa? I jeszcze jedno. Jeśli posadzi się żywopłot z odmiany "Szmaragd" w odległości 70 cm to co z nim za 20,50 lat? Nie podobają mi się równe ściany (oczywiście delikatne ograniczanie wysokości jest w porządku, ale najpiękniejszy według mnie jest naturalny pokrój). Widziałem olbrzymie okazy "Szmaragda", ale rosły pojedynczo. A w żywopłocie...? Jak to wygląda z perspektywy czasu? Czy może cięcie jest wręcz koniecznością? Przepraszam za tyle pytań, ale chcę się dowiedzieć czegoś więcej

To są dwie zupełnie różne tuje.

Smaragd jest zupełnie zielony, rośnie kolumnowo, nie musisz go ciąć, możesz dla ładnego efektu wizualnego go tylko równać górą, wtedy elegancko wygląda.

Aureospicata może rosnąć swobodnie, wtedy będzie "grubaskiem", można równać tylko górą, ale generalnie to tuja na zupełnie inne żywopłoty, wyższe i do cięcia, formowania, wtedy tworzy zwartą, jednolitą, nieco jaśniejszą, pstrokatą ścianę.

To są zasadnicze różnice.

Efekt za 20 lat zalezy od sposobu prowadzenia, czy tniesz czy nie.

Nie cięta Smaragd - będzie ładna, poza tym że różnej wysokości, ale nie porozwala się na boki (no może gdzieś tam coś się wychyli), cięta - będzie szpalerem zielonych, równych kolumn, z czasem zarastających w szczelną ścianę.

Nie cięta Aureospicata będzie odkształconym na boki , walącym się zbiorem zaniedbanych drzew, leżących na trawniku lub na ogrodzeniu.

Cięta zaś, będzie pięknym, wysokim (na taką wysokość na jaką jej pozwolisz) zwartym jasnym tłem dla innych roślin.

Thuja "Aureospicata" 08:36, 06 sie 2014

Do góry
Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Problemy z tujami 08:33, 06 sie 2014

Do góry
Chodzi o podstawę pnia, aby nie miała zgnilizny.

Problemy z tujami 08:33, 06 sie 2014

Do góry
Widać na dole po prawej, że kora zaczęła zagniwać. Obserwuj co będzie dalej się działo.

Podlej preparatem Rovral.
Problemy z tujami 08:32, 06 sie 2014

Do góry
Poskub je, oczyść, będą lepiej wyglądały, potem zbierz i posyp nową korę.
Problemy z tujami 08:32, 06 sie 2014

Do góry
kris_bialystok napisał(a)
witam,

teraz wysuszają się lub gniją poszczególne gałązki - czy to od zbyt dużego podlewania? w początkowej fazie nie oszczędzałem - potem doczytałem, ze nadmiar szkodzi równie co brak

sprawdzam co jakiś czas placem ziemię i zazwyczaj jest wilgotna - więc raczej nie wyschły...

czy zbyt gruba ściółka z kory może zaszkodzić?

coś robić z tym? kiedy mogę pierwszy raz nawozić/spryskać?

Potrzebne jest oko troskliwego ogrodnika, i kiedy się przyjrzysz z bliska zauważysz to, co koleżanka powyżej napisała - złamane gałązki. Wystarczy je zauważyć i przyciąć, żadne opryski nie są potrzebne.

Zbyt gruba ściółka może zaszkodzić zwłaszcza jeśli to idzie w parze z nadmierną wilgotnością podłoża i ewentualną matą-szmatą pod korą, która może zabić tuje na ciężkiej, gliniastej ziemi.

Co robić z tym? uciąć i dbać o tuje. Jak widać problem był trywialny i trzeba nauczyć się obserwować ogród i nie przedobrzyć z nawozami i podlewaniem.

Nie nawoź teraz skoro świeżo sadzone, w tym roku nawożenie możesz sobie odpuścić.

Problemy z tujami 08:31, 06 sie 2014

Do góry
Ale efekt tych tui jest kiepski, można z nich zrobić kulki na pniu.
Problemy z tujami 08:31, 06 sie 2014

Do góry
Może zgniły bo za duzo wody było, Odkop jak korzenie są brązowe, albo pieniek zgniły to już nic z tego.
Problemy z tujami 08:30, 06 sie 2014

Do góry
robert_pudlo napisał(a)
Nie wiem co się z nimi dzieje czy to jakaś choroba czy może nornice>jeśli ktoś może doradzić będę wdzięczny
p.s podsypałem je granulatem na brązowienie i dodatkowo opryskałem tym samym
Jak rozmnożyć cisy 08:28, 06 sie 2014

Do góry
Za sucho mają. Podlewaj.
Świerk 'Daisy's White' 08:27, 06 sie 2014

Do góry
Wywal plastik spod kory bo to szkodzi i być może to było przyczyną.

Thuja occidentalis "Golden Tuffet" 08:23, 06 sie 2014

Do góry
To czy przemarznie zależy od zimy czy ostra czy łagodna i czy będą na zimę podlane, nie mogą mieć sucho bo załatwi je susza fizjologiczna w czasie odwilży albo na przedwiosniu.

Posadź i zrób eksperyment, nikt nie da gwarancji że przezimują, bo donice to donice.
Iglaki na pniu 08:21, 06 sie 2014

Do góry
Bardzo tanio, zależy ja wygląda.
Miejsko & sielsko 08:21, 06 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiąz wiązem, ale mnie spodobała sięm kklatka, pasowałaby do mojej ogrodniczki jak ulał.

dopiera jak Danusia o niej wspomniała to ją zauważyłam faktycznie fajna - sama robiłaś??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies