Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pomóżcie stworzyć tu ogród :) 18:16, 04 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie rób bordera dla samej rabaty po sąsiedzku z trawnikiem, najlepiej wycinać brzegi trawnika, będzie bezproblemowo.

Border tam, gdzie będą kamyczki.

Bardzo dziekuje za rady.

Napewno byloby duuuzo latwiej przy koszeniu, tylko planowalam na rabate pomiedzy ''przyszle rosliny'' wysypac kore, bo napoczatku, zanim rosliny sie rozrosna bedzie troche pusto i mysle ze zahamowaloby to troche wychodzenie chwastow. Czy kora nie bedzie sie mieszac z trawnikiem? czy zrezygnowac z pokrywania rabaty kora i zostawic ja taka pusta?

I drugie pytanie czy taki czlowieczek stawiajacy pierwsze kroki w ogrodzie powinien zaczac sadzic rosliny juz jesienia czy lepiej sie wstrzymac i poczekac do wiosny (kwietnia?)
Chwasty w trawniku 17:50, 04 sie 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Kłopoty - problemy z trawnikiem

Wklejam z innego wątku

seboizm napisał(a)
Witam serdecznie,

Jestem świeżym posiadaczem trawnika i pojawiły się jak pewnie u wszystkich początkujących problemy pytania wątpliwości.
Mianowicie trawnik był założony w czerwcu i wszystko wyglądało super ładnie wzrósł był koszony i wałowany.
Nie stosowałem żadnych nawozów. Regularnie codziennie na wieczór podlewałem i co teraz

Mianowicie po jakimś czasie w jednym miejscu pojawiły się chwasty tj. perz min. koniczyna itd. człowiek w sklepiku tzw. zaufanym polecił mi "Chwastox Trio 540 SL" wówczas trawnik był zielony i miał zarówno perz koniczynę jak i ładny zielony trawnik.
Po zastosowaniu wyżej wymienionego "Chastox Trio 540 SL" nic się nie stało ale minęło od tego czasu 1,5 tygodnia i widzę że pojawiły się żółte placki w niektórych miejscach a perz jak był tak jest zniknęła tylko koniczyna jest żółta i obumiera.
Staram się regularnie kosić żeby pozbyć się perzu (podobno to jedyna metoda tak przynajmniej wszędzie piszą.
Dodatkowo mam kreta który regularnie na razie na szczęście wychodzi w rogu działki cały czas w tym samym miejscu.
I mój ból serca jest taki z ładnego (na początku z chwastami) trawnika mam trawnik żółto/zielony z perzem i kretem. Perz jak to perz rozmnaża się na potęgę a dosiewki trawy nic nie dają. Tak samo wałowanie nie pomaga na krzewienie trawnika.
Teraz na kreta zamówiłem "Kretox bariera" ale zaczynam się zastanawiać czy go stosować czy to jeszcze bardziej zniszczy to co mi zostało po trawniku. Dodatkowo myślę czy nie warto wzmocnić ziemi i zastosować jakiś nawóz - ale czy to nie spali mi trawnika już całkiem??????
Prośba o pomoc, poradę jakieś sugestie co teraz mogę zrobić.....

Pozdrawiam
seboizm
Pomóżcie stworzyć tu ogród :) 17:17, 04 sie 2014

Do góry
Nie rób bordera dla samej rabaty po sąsiedzku z trawnikiem, najlepiej wycinać brzegi trawnika, będzie bezproblemowo.

Border tam, gdzie będą kamyczki.
Plamy na trawniku 17:09, 04 sie 2014

Do góry
Przenawożenie, przy zbyt wysokiej wilgotności trawnika, zbyt gęste wysianie nasion, zbyt intensywną pielęgnacją (częste koszenie)

= Brunatna plamistość traw

Możliwy - mączniak prawdziwy traw ale to bardziej w cieniu zagraża.
Plamy na trawniku 16:59, 04 sie 2014

Do góry
Albo za dużo ci się wysypuje nawozu miejscowo plamkami pali, a potem zieleńsza trawka jest, jak nawozisz? Może nawóz ma duże grudy, które spadają i nie rozpuszczone palą trawnik? Zastanów się też nad psami. Czy aby na pewno nie sikają?

Jedyne o co mogę cię prosić to inne zdjęcia różnych miejsc i stadiów problemowych i analiza co i jak robisz z trawnikiem.
Plamy na trawniku 16:54, 04 sie 2014

Do góry
Mocz, widać psy mają dostęp.może obce? pokaż te inne późniejsze plamy.
Wychodzące korzenie z ziemi 16:52, 04 sie 2014

Do góry
Trzeba kopać widłami szerokozębnymi. one mieszają nie odwracają całych kawałów gleby, rozdrabniają.

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/widly-do-kopania-joseph-bentley
Plamy na trawniku 16:48, 04 sie 2014

Do góry
Tu masz plamy spowodowane przez suczkę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2381-plamy-na-trawniku-spowodowane-przez-suczke
Plamy na trawniku 16:46, 04 sie 2014

Do góry
Może być też suczka w trawniku, masz suczkę albo pieska małego? A jak potem wygląda ta plama? schnie trawnik? czy tylko takie objawy?

Skoro piszesz że tam jest bujniejsza trawa to oznacza mocz, najpierw pali a potem rozpuszczony w wodzie powoduje nadmierne nawożenie, stąd bujna trawa.
Topiary z bukszpanu i cisa 15:53, 04 sie 2014

Do góry
Kupić dużą kulę albo z tej drugiej, zielonej robić kulę.
Ogródek Iwony 15:10, 04 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Za ławką hortensje bukietowe, zamiast mdłych tawuł, kilka ciętych w kulkę berberysów Bagatelle, na lewo 15 szt Carex Evergold, a po prawej 15 szt Ophiopogon planiscapus 'NIgrescens"

Donicę z plastiku wywal, psuje cały efekt, na drzewo daj bluszcz lub różę pnącą.

Ten projekcik wykorzystam. Z tyłu już posadziłam 3 hortensje bukietowe, ale sa jeszcze małe, choć zaczynają kwitnąć, tylko są jeszcze mało widoczne. No pieknie i ślicznie dziękuję Danusiu.
Kondziowy ogrod cz II 15:07, 04 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kondzio, jak dasz radę, spowoduj podniesienie poziomu wody w strumieniu, widać sporo folii przy tarasie akurat. Generalnie jest ślicznie, ale te szczegóły psują, ja to widzędlatego mówię, będzie śliczniej Dasz rade? na tym polega ambaras, żeby woda chciała się podnieść.
Danusiu to nie folia to glony z którymi mam problem w strumieniu całe dno w strumieniu jest zasypane żwirem gorzej widać w oczku ale tu nic nie poradzę muszę zakupić jakieś rosliny płonące bede musiał pomyśleć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:01, 04 sie 2014

Do góry
Jestem naprawdę dumna, że dzięki jednak trochę mojej robocie charytatywnej na Ogrodowisku, jak również niecharytatywnym, zawodowym projektom dla wielu osób z Ogrodowiska i nie tylko, nasze ogrody pięknieją i zachwyca się nimi cała Polska, co widać po wpisach nowych osób, które są tym zauroczone.

Nawet mówi się o "ogrodowiskowym stylu". Niekoniecznie musi być ten ogrodowiskowy styl. Bo mnie chodzi generalnie o upiększanie ogrodów, aby były zadbane, niekoniecznie takie same. Niech każdy nada swemu miejscu indywidualny styl. Czekam na to bardzo Widzę też to, co tworzycie

Nikt nie zaprzeczy, że Ogrodowisko uczy ludzi doboru roślin, zmiany na lepsze, właściwych decyzji ogrodowych, dobrych wyborów.

Zdaję sobie sprawę jaki ruch rozpętałam, ale ogarniam to jeszcze, a mam pomysły na dalszy ciąg, myślę i działam jednocześnie.

Dziękuję ogromnie za Wasze wspaniałe wpisy i proszę o dalsze dzielenie się uwagami Sprawiają mi dużo radości.

Kondziowy ogrod cz II 14:55, 04 sie 2014

Do góry
Kondzio, jak dasz radę, spowoduj podniesienie poziomu wody w strumieniu, widać sporo folii przy tarasie akurat. Generalnie jest ślicznie, ale te szczegóły psują, ja to widzędlatego mówię, będzie śliczniej Dasz rade? na tym polega ambaras, żeby woda chciała się podnieść.
Ogród Ani_K 14:53, 04 sie 2014

Do góry
Ogród Ani_K

zrobiłam Ci podpis, kliknij CYTUJ i skopiuj ten link bez słowa quote.
Ogród Ani_K 14:52, 04 sie 2014

Do góry
Od maty p chwastom marnieją rośliny, poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Ogródek Iwony 14:45, 04 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/67/672882/original.JPG[/img]

Zakryj oczko kratką, włókniną i kamyczkami i postaw jeden porządny głaz, kamień jako ciurkadełko.
Ogródek Iwony 14:42, 04 sie 2014

Do góry

Za ławką hortensje bukietowe, zamiast mdłych tawuł, kilka ciętych w kulkę berberysów Bagatelle, na lewo 15 szt Carex Evergold, a po prawej 15 szt Ophiopogon planiscapus 'NIgrescens"

Donicę z plastiku wywal, psuje cały efekt, na drzewo daj bluszcz lub różę pnącą.
Ogródek Iwony 14:38, 04 sie 2014

Do góry
Daleko trzeba zasłonić budynki, najlepiej bukami kolumnowymi, jeden przy drogim

Za sliwą wiśniową posadź hortensje bukietowe kilka szt- jednakowe, jaśniejszą i bardziej kolorową odmianę zurawki, ta jest za ciemna.
Ogródek Iwony 14:35, 04 sie 2014

Do góry
Trzmielina na pniu, białe miskanty

Pod domem donica zasłaniająca skrzynkę, klon palmowy plus bluszcz zwisający
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies