Izuś to jeden z najpiękniejszy ogrodów z CHFSh - do tej pory widzialam w nim tylko formowane graby i cisy i kjuby.... Po czterech latach ...... zobaczyłam w nim rabatę angielską
M ściągnie darń.... Po roku robienia ósemek wokół wisienek...
Róże jeszcze nie kwitną, gdy się pokażą kwiaty, będę cię kusić
Nowa rabata zawijaskowa ślicznie wygląda. Widzę że stipy doszły do kompozycji
Pod platanem bedzie lekko ocieniona, wg mnie to dobry pomysł.
Mogę ci troszkę odpompować z rury drenażowej... Kcesz?
Aga moje mają zielone liście. Tylko wewnątrz kępy robią się czerwoen, potem źólte a potem zamierają stare liście.
Warzywniczek nie nadaje się do ekspozycji. Za rok pokaze
Ewo buziam
To miniaturowe liliowce stella d'oro
Dołączam się do wymiany
Irysy jak każdą bylinę można w juź sierpniu przesadzać
Dzięki za słoneczko dzisiaj nie padalo
Dźangla na rabatach ma aktulnie klimat troplikalny....wilgotność 99 % jutro +26 stopni
Kasia dzisiaj w przechowalni bukszpanowej sobie 4 szt przycięłam.... Akurat pod ręką miałam maszynkę boscha
Filip nie mam pojęca jaka to odmiana hosty, wygląda nietypowo w deszczu, co może mylić...
Nie sadż rodgersji w pełnym słońcu, liści mojej w ubieglym roku nie przypaliło.
Wg mnie piwonie. Muszę znaleźć spis roślin z tego ogrodu bo mnie zachwyca ta łaką
Sprawdziłam - piwonia buckeye belle
Oraz
Salvia caradonna - szałwia królewska
Astrantia ‘Hadspen Blood’ and ‘Claret’ - jerzmanka bardzo mi się podoba!
Iris germanica ‘Deep black’
Teraz jest biało żółty a podem bardziej żółto-zielony. Przez cały rok ładny, ale nie lubię z niego kulek tylko ten żywopłocik. Kulki teź mam . Najlepiej wygląda w połączeniu z zwykłym bukszpanem. Danusia kiedyś pokazywała inspirację zwywopłotu na dwóch poziomach z bukszanu variegata i zwykłego.. Chyba muszę kiedyś coś takiego skomponować .... Chyba nawet wiem gdzie coś takiego zrobie.,.. Ta dam mam natchnienie
Ela ja nie mam zawciagu... To gożdziki miniaturowe też je lubię bo mają szaro-srebrne listki i łodygi i kwiatki dają niesamowity kontrast. Czekam na dzowniki karpackie na ter rabacie ... Zabierają się do kwitnienia.
M odgruzował tylko przejazd... Z resztą czeka a codziennie po pracy pada.... Kiedyś pozbiera....
Na tej rabacie nie chce mi zakwitnąć piwonia drzewiasta !!! Wnerwia mnie już drugi rok... A w poprzednim ogrodzie kwitała.... Po przeprowadzce ma focha
Z cieciem bukszpanów i cisów nie musimy się spieszyć, jeszcze mamy cały czerwiec.