Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Dominiki

Ogród Dominiki

Evchen 14:00, 06 cze 2013

Domi, pozbywasz się brzóz, bo śmiecą? czy są jakieś inne powody. Właśnie się zastanawiam nad Dorenboos, bo szybko rosną i mają białą korę.
Ale sama już nie wiem, czy warto....
Myślę jeszcze nad wiśniami piłkowanymi, ale Amonagawa (z racji jasnych kwiatów moja faworytka) jest raczej kolumnowa, a ja chciałabym po prostu wysoką koronę
Madzenka 21:08, 06 cze 2013

Domi to może po prostu buki zamiast tych brzóz purpurea?
Borbetka 08:48, 07 cze 2013

Domi spójrz na wątek bukowy. Znalazłam fajną odmianę buka, o której wcześniej nie słyszałam i napisałam na wątku. Chcę go posadzić przy tarasie, ale jeszcze waham się, czy nie za duży będzie. Bardzo wolno rośnie podobno.
Domi 20:45, 08 cze 2013

Loosiuu napisał(a)
Może po prostu zamień je na pożyteczne 'Doorenbos'?

Nie, już nie chcę mieć tam brzóz. Szukam dalej...
Domi 20:50, 08 cze 2013

Wieloszka napisał(a)

Na razie nie ruszam go z ziemi... a może powinnam? Te ciągłe deszcze raczej mu nie pomagają

Zamiast brzóz purpurea planujesz coś też o czerwonych liściach? Ja lubię klony Royal Red i Crimson Sentry i wiśnię Pissardii - bo są bezproblemowe i mają intensywny kolor przez cały sezon. Też miałam w projekcie te brzozy, ale wizualnie od razu mi się nie spodobały.

Dobrze zrobiłaś, że ich nie posadziłaś. Żebym ja była taka mądra..widzisz jakiego masz nosa ogrodniczego Już sama nie wiem co tam wsadzić...Przez chwilę chciałam tam przesadzić perukowca, a w miejsce perukowca dać mą wielką platoniczną miłość skazaną na potępienie i wieczne niespełnienie....Zaraz wstawię fotkę tej mojej miłości
Domi 20:56, 08 cze 2013

Evchen napisał(a)
Domi, pozbywasz się brzóz, bo śmiecą? czy są jakieś inne powody. Właśnie się zastanawiam nad Dorenboos, bo szybko rosną i mają białą korę.
Ale sama już nie wiem, czy warto....
Myślę jeszcze nad wiśniami piłkowanymi, ale Amonagawa (z racji jasnych kwiatów moja faworytka) jest raczej kolumnowa, a ja chciałabym po prostu wysoką koronę

Tak, właśnie z powodu śmiecenia i ton upierdliwych, małych liści nabijających się na wszystkie cisy i bukszpany, chmur żółtego pyłu na oknach, tarasie i meblach ogrodowych, milionów nasion włażących do domu nawet przez zamknięte okna itd. Ale u mnie w sąsiedztwie jest ściana wielkich brzóz samosiejek (każda ma po kilkanaście metrów) i one razem robią taki bałagan.
Domi 21:00, 08 cze 2013

Marzena2007 napisał(a)
Domi to może po prostu buki zamiast tych brzóz purpurea?

Zaraz poczytam o bukach. Myślałam o grabach formowanych w słupy, ale nie jestem zdecydowana. Za dużo mam pomysłów. Może buki to jest strzał w dziesiątkę???
Domi 21:01, 08 cze 2013

Borbetka napisał(a)
Domi spójrz na wątek bukowy. Znalazłam fajną odmianę buka, o której wcześniej nie słyszałam i napisałam na wątku. Chcę go posadzić przy tarasie, ale jeszcze waham się, czy nie za duży będzie. Bardzo wolno rośnie podobno.

Dzięki za info. Pędzę poczytać o tym buku. Buki, buki, hmmmm.....
AgnieszkaW 21:07, 08 cze 2013

Domi, no pokaż tę miłość życia do ogrodu, która jest taka droga (roślina znaczy się), czy to jakiś bonzaj lub klon cynamonowy albo jeszcze inne cudo?
Domi 00:04, 09 cze 2013

Wywaliło mi internet;-( Przedstawiam moją wielką, dosłownie, miłość: graba formowanego na bonsai.