Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród w Klein Kottorz 21:34, 10 cze 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Danusiu wiesz, że gradobicie miałam wczoraj.
Rośliny oberwały nie wiem za co się wziąć jestem na działce.
To

Elu mam nadzieję, że straty są niewielkie i rośliny szybko się zregenerują.
Nas na szczęście ominęły te pogodowe zawirowania.
W moim małym ogródeczku II 21:32, 10 cze 2022

Do góry
Dorotka austerii nie próbowałam. Magnolie mam jedną i po ,3 latach miała w tym roku 2 kwiatki. Wzrostowo stoi w miejscu.

Dorotko mam Wygwizdów mimo, że działka obsadzona tujami jak przyjdzie fala mrozu to ścina wiosna pąki kwiatowe.

Ładny chłopak coś ma z ciebie uśmiech.

Dobrze, że się rozerwałas. Ja to.marze aby pojechać do Białowieży, ale znowu stan wyjątkowy.

Pozdrawiam
U mnie z białą magnolią było podobnie. W tym roku nie dała znaku życia.
U mnie wczoraj przeszła duża ulewa z gradobiciem, mam sporo szkód w ogrodzie. Hortensjom połamało wierzchołki, lilie też widziałam uszkodzone. Nawet mi się nie chciało dalej oglądać zniszczeń jak naliczyłam 20 złamanych wierzchołków na hortensji. Mam sporo zdjęć z przed ulewy jak ogród jeszcze wyglądał dobrze.

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:02, 10 cze 2022

Do góry

Pewnie szałwie też można. Ja tam przyginam i w ciągu miesiaca sadzonka gotowa.

Nigdy tego nie robiłam, ale widziałam u kogoś, jak wsadzał gałązki szałwi do wody puściła korzenie i wysadzał do ziemi.
U mnie się rozsiewają.

Wczoraj miałam gradobicie wieczorem podobno można było łopata kulki zbierać.
Liście co większe pokiereszowane.

To fajnie, że tak łatwo się ją rozmnaża

Współczuję gradu,ja właśnie tego się boję najbardziej jakieś chmury burzowe idą do mnie,jak nie popada do 18 to włączam na wjazdowej podlewanie,bo trawnik przysycha i rośliny mdleją
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:30, 10 cze 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Szałwie rozmmażałam zawsze przez podział a kocimiętki mam od niedawna,ale też będę dzielić kępy

Danusia rozmnaża kocimiętki z sadzonek zielnych. Ucina kawałek i wsadza do ziemi.
Nie wiem czy szałwie tak można rozmnażać

Pewnie szałwie też można. Ja tam przyginam i w ciągu miesiaca sadzonka gotowa.

Nigdy tego nie robiłam, ale widziałam u kogoś, jak wsadzał gałązki szałwi do wody puściła korzenie i wysadzał do ziemi.
U mnie się rozsiewają.

Wczoraj miałam gradobicie wieczorem podobno można było łopata kulki zbierać.
Liście co większe pokiereszowane.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:21, 10 cze 2022

Do góry
Sylwii do wody żadnych nawozów/obornik typu bydlęcy czy kurzy mają dużo azotu i tworzą się glony.
Osmokote te gałki/czopki są dobre też ich używam.
Włożyć na sam spod pod korzeń.

Glony się tworzą ponieważ w pojemniku jest ciepła woda i nie ma napowietrzania.
Zmienić wodę ci jakimś czas odlać i dolać świeżej.

U nas wczoraj było gradobicie i mam pokiereszowane liście i rośliny.

Ogród w Klein Kottorz 13:05, 10 cze 2022

Do góry
Danusiu wiesz, że gradobicie miałam wczoraj.
Rośliny oberwały nie wiem za co się wziąć jestem na działce.
To
W ogródku Martki 12:58, 10 cze 2022

Do góry
Martka jak u ciebie wczoraj u nas było gradobicie.
Pokiereszowane mam rośliny.
Ptasi gaj 12:54, 10 cze 2022

Do góry
Wczoraj nad miejscowością w której mam działkę przeszla burza grądówa.
Mam posiekane co wieksze liście, iryski kwiaty też. Podobno szufla można było zbierać. Widocznie tak bo mam położone szałwie i inne rośliny.

Dodatkowa robota trzeba podnieść i przywiązać do palika.

Liście na oczku na szczęście jeszcze młode i nie dużo ich posiekane.

Azalie dopiero co zaczęły kwitnąć wszystkie wytrzasksne. Hosty pozał się Boże.

Nawet kwiaty klematisow oberwały

w lesie gdzieś pod Łodzią 07:21, 10 cze 2022

Do góry
Iza piekna dzialeczka z pieknym domkiem. Drewniaczek na zewnątrz i wewnątrz bardzo ładny. Od czegoś trzeba zaczac. Dom całoroczny to najlepszy wybór nic cię nie ogranicza.

Życzę powodzenia.
Pozdrawiam

dziękuję
Skandynawia po krzyżacku 2 07:09, 10 cze 2022

Do góry
Aniu posypuj mrowiska proszkiem do pieczenia ja tak robię i mam ich mniej. Raz w tym roku sypalam. Wyobraź sobie pod drzwiami z balkonu usypaly mi kopiec z piasku z opaski domu.
Przyjeżdżamy 2 tygodnie temu jakaś kopka piachu podchodzimy bliżej a mrówki w najlepsze dawaj każda na garbie ziarno piachu i zasuwają na kopiec. EM zgarnął lopata do wiadra i eksmitowal na pole sąsiada.

O posypywaniu proszkiem do pieczenia tez slyszalam Bede musiala przetestowac.
Eksmisja mrowek do sasiada he he ,dobre. Odnosnie sasiadow to buduje nam sie nowy. Powiem tak zdazyl poklocic sie juz z jednym o jakas pierdole. A bylo tak spokojnie i milo na naszym osiedlu.
Bawarka 00:20, 10 cze 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Oj Kasiu, ale masz tego zapachu co jedna to ładniejsza. Zebrałas niezła kolekcję chyba na forum nikt takiej nie ma.
Czy ty do wazonu tniesz czy ci szkoda. Bo mnie szkoda każdego kwiatka jak mam ciąć do wazonu. No chyba, że na horyzoncie burza to tnę szczególnie róże.
Ten rododendron przycinany ciekawa sprawa

Pozdrawiam
Ptasi gaj 18:32, 09 cze 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Ela ja swoje bambusy przycinam w kwietniu, bo po zimie mają uschnięte końcówki liści.
W tym roku przycięłam bardzo późno i już są duże. One bardzo szybko rosną.
Przytnij teraz, nic mu się nie stanie, będzie ładny trochę później.

No widzisz Danusiu te końcówki liści. Tak jak piszesz to przytnę.

Twoja trawka ładnie wypuszcza nawet 2 kepy zrobiłam.

Jadę jutro trochę popracować pewnie po tym deszczu znowu zarosło chwastami.
Ptasi gaj 18:28, 09 cze 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Czosnki imponujące
Piękne wszystkie azalie, rodki
Ta pierwsza azalia jest cudna
Jeszcze żadnej białawej nie mam. Może czas to zmienić.
Twoimi klonami to zachwycam się nieustająco

Tak czosnki zrobiły niespodziankę w tym roku. Azalia też przepiękna jakie ma duże kwiaty śnieżno białe i ten punkcik cytrynowy.
Byłam dzisiaj unigrodnika, ale już nie było żadnej białej.
Zresztą w tym roku azalie bardzo ładnie kwitną aż się uginają pod kwiatami.
Pogoda też i sprzyja nie ma obfitych deszczów.
w lesie gdzieś pod Łodzią 18:21, 09 cze 2022

Do góry
Iza piekna dzialeczka z pieknym domkiem. Drewniaczek na zewnątrz i wewnątrz bardzo ładny. Od czegoś trzeba zaczac. Dom całoroczny to najlepszy wybór nic cię nie ogranicza.

Życzę powodzenia.
Pozdrawiam
Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:43, 09 cze 2022

Do góry
Właśnie dopatrzyłam się pod drzewem jakaś wysoka hosta. Jak się nazywa pokaż ja z bliska.

Z fotek widać duży urozmaicony ogród.

U mnie też duży podzielony na 2 części i tak mnie kusi aby druga część też obsadzić jednak trzeba liczyć siły na zamiary.

Ta wysoka hosta pod drzewem to Blue Angel, sadziłam ją w 2015r tak jak powstawał powoli ogród. Jej liść ma długość 38cm.

Obok niej hosta Captain Kirk liście też ma duże ale nie aż tak jak Blue Angel

I hosta Patriot

Ogród spory ale i sporo jeszcze do zrobienia tylko czasu brak, może za 20 lat jego skończe
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:50, 09 cze 2022

Do góry
Właśnie dopatrzyłam się pod drzewem jakaś wysoka hosta. Jak się nazywa pokaż ja z bliska.

Z fotek widać duży urozmaicony ogród.

U mnie też duży podzielony na 2 części i tak mnie kusi aby druga część też obsadzić jednak trzeba liczyć siły na zamiary.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:15, 09 cze 2022

Do góry
Ja ogrodowki juz sobie powiedziałam wykopie w CH.... Co to jest kwitną przemarzają i taka z nich pociecha.
Z bukietowymi nie ma problemu.

Host też nie lubiła. Kupiłam jedna druga i zaczęły się podobać. Potem latałam do ogrodniczego jak kot z pęcherzem. Nakupilam ich sporo. Chce jeszcze pojechać z synem do szkółki gdzie zajmują się hostami. Mam blisko po drodze na działkę do Pilawy.
Jak ktoś zainteresowany może zobaczyć.

Jak się nazywa ta twoja najwyższą może i ja bym kupiła a może już ja mam tylko nie wyrosła jeszcze.
Mówisz tak jak ja o mojej ogrodówce która nie kwitła ani razu przez 4-5lat i w tym roku miałam ją wywalić,i stałam już ze szpadlem przy niej żeby ją wykopać a co się okazało że ma sporo pąków, nawet jej nie nawoziłam w tamtym roku bo miała wylecieć. Też jednego roku miałam jakąś faze na hosty że w ciągu jednego sezonu kupiłam ich sporo a teraz już mi przeszło Ta na zdj hortka była kupiona na jesieni jako Blue Heaven jak zakwitnie okaże się czy to ona, dorasta do 1-1,2m maks.
Ogród w Klein Kottorz 13:37, 09 cze 2022

Do góry
Danusiu stawiam pytanie może i głupie nie zapytałam wcześniej. Czy ty tego bambusa wiosna przycinasz.
Bo widzisz ja nie przycielam i nie za bardzo mi on wygląda. Z tych starych pędów wychodzą mi nowe ale to nie wygląda najlepiej.

Czy można go jeszcze teraz przyciąć.

Ela napisałam u Ciebie.
Skandynawia po krzyżacku 2 09:36, 09 cze 2022

Do góry
Aniu posypuj mrowiska proszkiem do pieczenia ja tak robię i mam ich mniej. Raz w tym roku sypalam. Wyobraź sobie pod drzwiami z balkonu usypaly mi kopiec z piasku z opaski domu.
Przyjeżdżamy 2 tygodnie temu jakaś kopka piachu podchodzimy bliżej a mrówki w najlepsze dawaj każda na garbie ziarno piachu i zasuwają na kopiec. EM zgarnął lopata do wiadra i eksmitowal na pole sąsiada.

...he,he,he Ela- chyba całe szczęście że sąsiad tego nie widział.
Dębowe zakątki 09:33, 09 cze 2022

Do góry

Wszystkie ładne, ale te żółto bordowe i brązowe bardzo ładne.
Ja czekam na bardzo granatowego może już kwitnie. Podobno bardzo ładny

Jeżeli chodzi o irysy syberyjskie u mnie wyjątkowo w tym roku byle jakie. Jeszcze w tych kępach pojawiły się puste miejsca wyrodzily sie. Mus kepy podzielić.

Irysy pod względem kolorystyki i finezji podobne są do bratków. Tyle kolorów w jednym kwiatku.

Dziękuję bardzo Elu
Irysów mam nie dużo. Mam chęć jeszcze na kilka.Żadnego różowego jeszcze nie mam.
Moje irysy syberyjskie rosną w pobliżu stworzyły dużą kępę. Może na drugi rok też trzeba będzie je podzielić i odnowić .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies