Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Kamienny ogród patykiem malowany 23:42, 22 lut 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Właśnie w tym rzecz, że próbowano i się nie dałam...powstały konflikty...niektórzy przestali do mnie zaglądać...i po co mi to...ja nie jestem z tych kłótliwych....wolę sobie w domowym zaciszu sama układać po swojemu...być może popełnię 10 tysięcy błędów...ale myślę, że jestem na tyle rozwinięta, że się na nich będę uczyć.

O matko, co ja tu czytam kochana ...
Nie było mnie jakiś czas u Ciebie, a tu zgrzyty jakieś?
Musze się cofnąć w wolnym czasie i zobaczyć, bo nie kumam. Wpadłam do Ciebie, bo dziś zobaczyłąm dwa razy zmianę awatarka. Sprawdzam, co się dzieje
Sylwia, opowiem ci taką historyjkę:
U Reni Ren133 bardzo długo trwało projektowanie jednej rabaty. Oj, długo i nudno już było i z oporami, wszyscy myśleli, ze juz się nic nie wymyśli, więc stanęło na tym, co wymyślono. Na to przyszła Danusia, powiedziała: oklepane, powtarzane wiele razy, trzeba wysilić się na coś nowego, oryginalnego. Poddała pomysł, dziewczyny chwyciły, zainspirowały się nowym spojrzeniem na ogród, powstał nietuzinkowy projekt, którego ja byłam niemal zwykłym podglądaczem.
Ale wyciągnęłam wniosek:
Liczy się świeże spojrzenie i niepowtarzalność. Ty to potrafisz. A dziewczyny są co najwyżej od tego, żeby ci pomóc dobrać gatunki co do wymagań glebowych. Choć też niekoniecznie, bo wszystko można znaleźć w necie.
Natomiast unikatowość twoich działań powoduje, ze czekam wiosny, abyś mogła iść działać i wstawiać następne fotki z realizacji marzeń. A ja bedę podziwiać. A ja z ukrycia, to się tym nie martw. Dziś pomagałam jednej dziewczynie zaprojektować trudną rabatę. I nie miałam czasu nawet na mój wątek. Nie pisałam u nikogo z braku czasu. nie da się być wszędzie, bo wtedy jest po łebkach. Wolę jeden konkretny wpis, niż kilka typu: byłam i macham

Ja na moim wątku nie dbam o to, by było wszystko wymuskane, jak z katalogu. Wstawiam zdjęcia, bo sama się uczę i uczą się inni z tych poruszanych tematów.

I jeśli się chcesz przekonać, jak odwiedzany jest twój wątek, to zajrzyj tu:

Ciekawe, ile wejść będzie w ciągu tygodnia.
Uśmiechnij się dziewczyno. Nie wyobrażam sobie forum bez twojego talentu

Ogród z pergolą 21:07, 22 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
jutro sprawdzę jak wysoka jest ta studnia, tą opaskę dać na całą wysokość prawda?patrzę z eMem na projekt i mówi ze koło studni tak blisko nie urośnie bo tam beton jest wylany. wiec róże odpadają, sama skarpeta może być?

Justyna dobrze napisała, żeby jakby co zastąpić wyższym cisem. Możesz w środku wtedy wyżwirować i koniec.
Ale gdyby choć jedna róża się zmieściła, to zobacz u Makkasi po kilkunastu latach:
Bonica w roli głównej u Makkasi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3727-makowo-na-kociewiu?page=597

Albo zostawić obwódkę, studnię odmalować pod kolor elewacji - powtarzam się i postawić na studnię donicę z białymi begoniami, chyba, ze surfinie by tu dały radę
Cis też od razu nie będzie wielki, niestety. Ogród uczy nas cierpliwości
Ogród z pergolą 21:06, 22 lut 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

wiedziałam że Iwonka zdolna i pomysłowa jest ...widzisz teraz co znaczy solidny projekt ....nie wiem jak ty się odwdzięczysz ...takie poświęcenie Iwonki ...sama nie sądziłam że to będzie tak rozbudowana i atrakcyjna rabata

z rozmnażaniem bukszpanów Iwonka ma racje ...sama też tak robiłam ...a i szczerze powiem nauczysz sie cierpliwośći

ja tym bardziej jestem w szoku, w życiu bym czegoś takiego nie stworzyła,w życiu!
bukszpan już po pomyśle polinki planowałam rozmnażać, już zagadałam nawet z Krys o materiał do rozmnażania
Ogród z pergolą 20:58, 22 lut 2016
Do góry
anna_t napisał(a)

miałaś rację Justyna, Iwona daje czadu

wiedziałam że Iwonka zdolna i pomysłowa jest ...widzisz teraz co znaczy solidny projekt ....nie wiem jak ty się odwdzięczysz ...takie poświęcenie Iwonki ...sama nie sądziłam że to będzie tak rozbudowana i atrakcyjna rabata

z rozmnażaniem bukszpanów Iwonka ma racje ...sama też tak robiłam ...a i szczerze powiem nauczysz sie cierpliwośći

Ogród z pergolą 20:40, 22 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Iwona przede wszystkim to strasznie Ci dziękuje!!!!
jeszcze jak czytam ze ty na głodniaka to wszystko, jejuś daj adres pizze Ci zamówię!
patrzę na projekt już parę dobrych minut, próbuję zrozumieć i sobie wyobrazić
mam parę pytań.
1. róże pnące te co mam louis odier lub new dawn?dadzą radę gdy słońce będzie tylko trochę do południa i późnym popołudniem?
2. ten front na przeciwko, ktory mi polinka wymysliła jest nadal aktualny?będzie pasować? te skarpety z bukszpanu sa nawiązaniem chyba tak?
3. mogę zrobić pełne skarpety?

1. New Dawn mam w półcieniu, lepiej sobie radzi, niż w słońcu ( mój drugi krzak)
tutaj masz wybór róż, które znoszą półcień, musisz tylko sprawdzić, które są pnące. ND też jest na tej liście
http://rozaria.pl/roze-do-cienia
O Louise ci nie powiem, bo sama teraz ją zamówiłam i dopiero będę testować. mogłabyś spróbować posadzić jeden krzew LO i dwie ND. Powinny dać radę. masz zamówione, nie będziesz miała dodatkowych kosztów.

2. Sugerowałam się skarpetami kostkowymi z drugiej strony i powstałymi kwadratami. Nawet sobie to rozrysowałam. Potem ci pokażę, ale co do drugiej strony mam kilka pytań. To później
3. Mam taką wątpliwość:
Proponowane kostki są jak u Madżenki 2mx2m.
Przypuśćmy, że kostka ma 2m x 1m. Potrzebujesz spore kostki, by zapełnić teren. Na 1 metr Danusia zaleca sadzenie 5-7 sztuk bukszpanu, jeśli jest duży.
https://pl.pinterest.com/pin/482940760021590454/
1 metr kwadratowy kostki = 48 sztuk bukszpanu (w środku zamiast jednego jest pionek drzewa), kostka 1mx2m = 98-1 sztuka = 97 sztuk. Pomnożone przez 4 zł za bukszpan (po tyle kupowałam) = 388 zł. Gdybyś chciała zrobić pełną kostkę 2mx2m = 780 zł. Sporo
Schodzimy więc na ziemię, proponuję zrobić pustą kostkę, bukszpany z czasem się rozrastają. Mój żywopłot z bukszpanu ma kilkanaście lat, i szerokość 0,5 metra.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/100/1009442/original.JPG
też się takiego doczekasz. Jeśli chcesz pełne kostki, proponuję, abyś robiła sobie sadzonki z bukszpanu. Potem ci napiszę, jak ... i wtykała w środek kostek. trochę to potrwa, ale byłaby to tańsza wersja
Ogród z pergolą 20:37, 22 lut 2016
Do góry
anna_t napisał(a)
jutro sprawdzę jak wysoka jest ta studnia, tą opaskę dać na całą wysokość prawda?patrzę z eMem na projekt i mówi ze koło studni tak blisko nie urośnie bo tam beton jest wylany. wiec róże odpadają, sama skarpeta może być?

a ile masz tego betonu ...15-20 cm w koło? prawie róże się rozrosną bo one gałązki wypuszcza pewnie i z metrowe a jak nie chcesz róz to daj tylko obwódke ale np z cisa bo szerzej rośnie i wyższy. i będziesz miec bryłę wkoło.

masz gotowca...naprawdę świetny układ ...teraz to juz kombinuj żeby ci pasowało
Ogród z pergolą 20:28, 22 lut 2016

Do góry
Ogród z pergolą 20:25, 22 lut 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

tak to jest solidny projekt

miałaś rację Justyna, Iwona daje czadu
Ogród z pergolą 20:15, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
W ogrodach nowoczesnych beton dziewczyny wprowadzają. Tutaj róże ładnie by go zmiękczyły
Wiem Anita, że to nie twój styl.
U Any brzydkie donice z grysu zostały zasłonięte w świetny sposób cisem. I to był właśnie pomysł Danusi. Jej cały projekt
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/768409/original.JPG

W tym moim planie chodzi właśnie o trzy podobne kwadraty bukszpanowe

A co do studni - ładnie ją przemalować, jak elewacja domu...
Zobacz sobie w google:
beton architektoniczny w ogrodzie

Nie chodzi o to, że to nie mój styl podoba mi się koncepcja ogrodu ( z przypadku nie jestem w tym wątku )
Ja lubię różne ogrody
Ogród z pergolą 20:10, 22 lut 2016

Do góry
Iwona przede wszystkim to strasznie Ci dziękuje!!!!
jeszcze jak czytam ze ty na głodniaka to wszystko, jejuś daj adres pizze Ci zamówię!
patrzę na projekt już parę dobrych minut, próbuję zrozumieć i sobie wyobrazić
mam parę pytań.
1. róże pnące te co mam louis odier lub new dawn?dadzą radę gdy słońce będzie tylko trochę do południa i późnym popołudniem?
2. ten front na przeciwko, ktory mi polinka wymysliła jest nadal aktualny?będzie pasować? te skarpety z bukszpanu sa nawiązaniem chyba tak?
3. mogę zrobić pełne skarpety?
4. kompletnie nie znam się na wrzosowiskach, podpowiedziałabys mi konkretne odmiany?czy poprostu leciec kolorem?wszędzie jedna odmiana?wrzosy czy wrzośce?
a poza tym to strasznie mnie zainspirowałaś, tez coś namaluję
a i nie przejdzie pomysł z serbami tam z tylu, eM tam tnie drewno i musi tam mieć to miejsce, dlatego chciałam mu tam bluszcza wrzucic bo miejsca nie zajmuje.
oglądam dalej
Ogród z pergolą 20:06, 22 lut 2016

Do góry
W ogrodach nowoczesnych beton dziewczyny wprowadzają. Tutaj róże ładnie by go zmiękczyły
Wiem Anita, że to nie twój styl.
U Any brzydkie donice z grysu zostały zasłonięte w świetny sposób cisem. I to był właśnie pomysł Danusi. Jej cały projekt
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/768409/original.JPG

W tym moim planie chodzi właśnie o trzy podobne kwadraty bukszpanowe

A co do studni - ładnie ją przemalować, jak elewacja domu...
Zobacz sobie w google:
beton architektoniczny w ogrodzie
Ogród z pergolą 19:29, 22 lut 2016
Do góry
kasja83 napisał(a)
Jak dla mnie fajnie, kanciato i przejrzyście. Iwk4 zrobiła Ci tu bardzo solidne studium zagospodarowania

tak to jest solidny projekt

Ogródek Iwony 19:14, 22 lut 2016

Do góry
Zrobiłam projekt rabaty w przed ogródku u Ani
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6273-ogrod-z-pergola?page=208

Czy mogłabym prosić o zaglądniecie tam i wszelkie sugestie?
strony świata: wschód, zachód, północ - więc półcień
Rabata wielka i z założenia bez trawnika
Ogród z pergolą 18:45, 22 lut 2016
Do góry
Iwonka jest szalona ...a ile poświęceń ...czekam spokojnie na propozycje ...a tymczasem byłam u nawigatorki ....https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=1173 i patrzcie gotowy projekt rabaty o podobnych wymiarach ....dla Ani raczej nie tą rabatę 9 ...ale na jakieś inne może się przydać

bo widziałam ze podobnie sobie nasadzenia kombinowała na tyły
Ogród z pergolą 13:00, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mi osobiście podoba się to:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385810047/
I nawet nie wiem, czy Tess inspirowała się takim regałem, czy była pierwsza, ale tak ułożone drewno mogłoby być z boku domku gospodarczego.
Nie musi być przy domu.
To ułożenie u Gusiarza w Ogrodzie do kwadratu pomiędzy pionowymi słupkami też daje fajny porządek. Też przy domku gospodarczym.
Tu znalazłam podobne rozwiązanie przy nowoczesnym domu - projekt, ale widać zaledwie w oddali:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388779745/

Każda z tych propozycji jest fajna jeśli decydujemy się na składowanie drewna przy murze bez odpowiedniego przewiewu musimy mieć 100% pewność, że drewno jest suche...
Ogród z pergolą 12:51, 22 lut 2016

Do góry
Mi osobiście podoba się to:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385810047/
I nawet nie wiem, czy Tess inspirowała się takim regałem, czy była pierwsza, ale tak ułożone drewno mogłoby być z boku domku gospodarczego.
Nie musi być przy domu.
To ułożenie u Gusiarza w Ogrodzie do kwadratu pomiędzy pionowymi słupkami też daje fajny porządek. Też przy domku gospodarczym.
Tu znalazłam podobne rozwiązanie przy nowoczesnym domu - projekt, ale widać zaledwie w oddali:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388779745/

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:02, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hortensje, to fajny pomysł. 4 by się zmieściły. Ale ja bym bukszpany posadziła wtedy tylko przed hortensjami. Zdaje się, że z tyłu też są.
Danusia radzi, by sadzić te średnich rozmiarów 5-7 sztuk na metrbieżący. Tak, by sie lekko stykały. Wtedy efekt obwódki jest zadowalający w szybkim czasie.
Takie coś bym tam widziała:

Ewo
pierwsza część rabaty 5 m,to jest do tego duzego iglaka,...i tu wykorzystam projekt Iwonki,,tylko nie wiem co dać z tyłu za hortensjami.
serduszka to nawet tam jest ale pod iglakiem od strony ścieżki

Kalina ładna i chyba by jej tam pasowało,moze zamiast hortek?
Odcienie zieleni 08:44, 22 lut 2016

Do góry
Witaj kochana... u Ciebie szykują się wielkie prace. Zjazd u mnie też b.długi będzie chyba a realizowany. Projekt juz zgłoszony do nadzoru budowlanego....
Niestety z szaleństwa mi ogrodowymi będzie gorzej pomysłów brak
Mój ogród w cieniu drzew 17:55, 21 lut 2016

Do góry
Ostatni projekt wreszcie fajnie zaczął wyglądać Podoba mi się Tylko ja bym tam coś kolumnowego jeszcze dosadziła, na granicy pomiędzy różami a resztą roślin, żeby oddzielić nieco te dwa style (pasiasty różany i plamowy bylinowy) od siebie. Nie wiem, z 2 cisy może..? Niestety na odmianach i gatunkach cisów się nie znam kompletnie, Farmen mam, jest bardzo ładny, ale niski, wszerz rośnie.
Mój ogród w cieniu drzew 15:45, 21 lut 2016

Do góry
Beatko, Marysiu mi też róże nie kojarzą się z ogrodem leśnym, choć mój "ogród" bardziej przypomina park niż las Te róże posadzone już po jednej stronie kwitną w zasadzie w cieniu, więc dodały trochę koloru do tej "nudnej" zieleni.

Dlatego zauroczyły mnie i pomyślałam, że fajnie wyglądałaby druga strona w takim samym szpalerze. Nie wiem co to za odmiana więc dałam takiej pani do zaokulizowania. Mają być do odbioru na jesień.

Marysiu pewnie bym przycinała te choiny, ale one naprawdę wolno rosną.

Juziu zachodzę w głowę, jak to jest, że jak robię "projekt" ustawiając rośliny "pasami" to to nie wygląda i się nie podoba, a byłam właśnie w ogrodzie Kachy z Ogrodu pod górkę, a tam pasy i chyba ładnie wygląda, skoro wszyscy się zachwycają no popatrz na to zdjęcie z jej ogrodu :

nie kapuję tego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies