Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

jazzy 20:23, 22 lut 2016

anna_t napisał(a)

aha...a ja tego nie wiedziałam i mi się spodobało..
ja nie mam kiepskiego gustu ja go chyba nie mam wcale!

no bez przesady!
Filemon24 20:24, 22 lut 2016

anna_t napisał(a)

aha...a ja tego nie wiedziałam i mi się spodobało..
ja nie mam kiepskiego gustu ja go chyba nie mam wcale!

hah wyszło w końcu że to ja się nie znam patrz wyżej
anna_t 20:25, 22 lut 2016

eee_taam napisał(a)

tak to jest solidny projekt

miałaś rację Justyna, Iwona daje czadu
anna_t 20:28, 22 lut 2016

jutro sprawdzę jak wysoka jest ta studnia, tą opaskę dać na całą wysokość prawda?patrzę z eMem na projekt i mówi ze koło studni tak blisko nie urośnie bo tam beton jest wylany. wiec róże odpadają, sama skarpeta może być?
20:37, 22 lut 2016
anna_t napisał(a)
jutro sprawdzę jak wysoka jest ta studnia, tą opaskę dać na całą wysokość prawda?patrzę z eMem na projekt i mówi ze koło studni tak blisko nie urośnie bo tam beton jest wylany. wiec róże odpadają, sama skarpeta może być?

a ile masz tego betonu ...15-20 cm w koło? prawie róże się rozrosną bo one gałązki wypuszcza pewnie i z metrowe a jak nie chcesz róz to daj tylko obwódke ale np z cisa bo szerzej rośnie i wyższy. i będziesz miec bryłę wkoło.

masz gotowca...naprawdę świetny układ ...teraz to juz kombinuj żeby ci pasowało
Iwk4 20:40, 22 lut 2016

anna_t napisał(a)
Iwona przede wszystkim to strasznie Ci dziękuje!!!!
jeszcze jak czytam ze ty na głodniaka to wszystko, jejuś daj adres pizze Ci zamówię!
patrzę na projekt już parę dobrych minut, próbuję zrozumieć i sobie wyobrazić
mam parę pytań.
1. róże pnące te co mam louis odier lub new dawn?dadzą radę gdy słońce będzie tylko trochę do południa i późnym popołudniem?
2. ten front na przeciwko, ktory mi polinka wymysliła jest nadal aktualny?będzie pasować? te skarpety z bukszpanu sa nawiązaniem chyba tak?
3. mogę zrobić pełne skarpety?

1. New Dawn mam w półcieniu, lepiej sobie radzi, niż w słońcu ( mój drugi krzak)
tutaj masz wybór róż, które znoszą półcień, musisz tylko sprawdzić, które są pnące. ND też jest na tej liście
http://rozaria.pl/roze-do-cienia
O Louise ci nie powiem, bo sama teraz ją zamówiłam i dopiero będę testować. mogłabyś spróbować posadzić jeden krzew LO i dwie ND. Powinny dać radę. masz zamówione, nie będziesz miała dodatkowych kosztów.

2. Sugerowałam się skarpetami kostkowymi z drugiej strony i powstałymi kwadratami. Nawet sobie to rozrysowałam. Potem ci pokażę, ale co do drugiej strony mam kilka pytań. To później
3. Mam taką wątpliwość:
Proponowane kostki są jak u Madżenki 2mx2m.
Przypuśćmy, że kostka ma 2m x 1m. Potrzebujesz spore kostki, by zapełnić teren. Na 1 metr Danusia zaleca sadzenie 5-7 sztuk bukszpanu, jeśli jest duży.
https://pl.pinterest.com/pin/482940760021590454/
1 metr kwadratowy kostki = 48 sztuk bukszpanu (w środku zamiast jednego jest pionek drzewa), kostka 1mx2m = 98-1 sztuka = 97 sztuk. Pomnożone przez 4 zł za bukszpan (po tyle kupowałam) = 388 zł. Gdybyś chciała zrobić pełną kostkę 2mx2m = 780 zł. Sporo
Schodzimy więc na ziemię, proponuję zrobić pustą kostkę, bukszpany z czasem się rozrastają. Mój żywopłot z bukszpanu ma kilkanaście lat, i szerokość 0,5 metra.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/100/1009442/original.JPG
też się takiego doczekasz. Jeśli chcesz pełne kostki, proponuję, abyś robiła sobie sadzonki z bukszpanu. Potem ci napiszę, jak ... i wtykała w środek kostek. trochę to potrwa, ale byłaby to tańsza wersja
anna_t 20:54, 22 lut 2016

wiesz bo myślę sobie tak. ten front naprzeciwko plan jest na;
1graby
2skarbety z bukszpanu
3hortki
4ewentualnie wysoka trawa np. gracek na plecy hortek - choć podobno i tak hortki przerosną gracka wiec niewiem czy dawać
4 gatunki
a tutaj wychodzi nam..10 nie wchodząc w szczegoły, będzie ok?
jak zrobiłaś sobie tą podziałkę na metry na rysunku?tak na oko?
Iwk4 20:58, 22 lut 2016

Filemon24 napisał(a)

Nie chodzi o to, że to nie mój styl podoba mi się koncepcja ogrodu ( z przypadku nie jestem w tym wątku )
Ja lubię różne ogrody

Filemon, bajek nie opowiadaj. Znasz ogród Any, przypomnę ci, że latem pisałaś u niej i o kolor czerwony, którego pozbyła się ze swojego ogrodu, jak napisałaś zrobiła się burza w szklance wody i sobie troszkę popisałyśmy wtedy
20:58, 22 lut 2016
anna_t napisał(a)

miałaś rację Justyna, Iwona daje czadu

wiedziałam że Iwonka zdolna i pomysłowa jest ...widzisz teraz co znaczy solidny projekt ....nie wiem jak ty się odwdzięczysz ...takie poświęcenie Iwonki ...sama nie sądziłam że to będzie tak rozbudowana i atrakcyjna rabata

z rozmnażaniem bukszpanów Iwonka ma racje ...sama też tak robiłam ...a i szczerze powiem nauczysz sie cierpliwośći

anna_t 21:01, 22 lut 2016

eee_taam napisał(a)

a ile masz tego betonu ...15-20 cm w koło? prawie róże się rozrosną bo one gałązki wypuszcza pewnie i z metrowe a jak nie chcesz róz to daj tylko obwódke ale np z cisa bo szerzej rośnie i wyższy. i będziesz miec bryłę wkoło.

masz gotowca...naprawdę świetny układ ...teraz to juz kombinuj żeby ci pasowało

beton jest wkoło bo eM studnie podnosił, dodatkowy krąg kładł.
nad cisem myślę poważnie