jutro sprawdzę jak wysoka jest ta studnia, tą opaskę dać na całą wysokość prawda?patrzę z eMem na projekt i mówi ze koło studni tak blisko nie urośnie bo tam beton jest wylany. wiec róże odpadają, sama skarpeta może być?
a ile masz tego betonu ...15-20 cm w koło? prawie róże się rozrosną bo one gałązki wypuszcza pewnie i z metrowe a jak nie chcesz róz to daj tylko obwódke ale np z cisa bo szerzej rośnie i wyższy. i będziesz miec bryłę wkoło.
masz gotowca...naprawdę świetny układ ...teraz to juz kombinuj żeby ci pasowało
1. New Dawn mam w półcieniu, lepiej sobie radzi, niż w słońcu ( mój drugi krzak)
tutaj masz wybór róż, które znoszą półcień, musisz tylko sprawdzić, które są pnące. ND też jest na tej liście http://rozaria.pl/roze-do-cienia
O Louise ci nie powiem, bo sama teraz ją zamówiłam i dopiero będę testować. mogłabyś spróbować posadzić jeden krzew LO i dwie ND. Powinny dać radę. masz zamówione, nie będziesz miała dodatkowych kosztów.
2. Sugerowałam się skarpetami kostkowymi z drugiej strony i powstałymi kwadratami. Nawet sobie to rozrysowałam. Potem ci pokażę, ale co do drugiej strony mam kilka pytań. To później
3. Mam taką wątpliwość:
Proponowane kostki są jak u Madżenki 2mx2m.
Przypuśćmy, że kostka ma 2m x 1m. Potrzebujesz spore kostki, by zapełnić teren. Na 1 metr Danusia zaleca sadzenie 5-7 sztuk bukszpanu, jeśli jest duży. https://pl.pinterest.com/pin/482940760021590454/
1 metr kwadratowy kostki = 48 sztuk bukszpanu (w środku zamiast jednego jest pionek drzewa), kostka 1mx2m = 98-1 sztuka = 97 sztuk. Pomnożone przez 4 zł za bukszpan (po tyle kupowałam) = 388 zł. Gdybyś chciała zrobić pełną kostkę 2mx2m = 780 zł. Sporo
Schodzimy więc na ziemię, proponuję zrobić pustą kostkę, bukszpany z czasem się rozrastają. Mój żywopłot z bukszpanu ma kilkanaście lat, i szerokość 0,5 metra. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/100/1009442/original.JPG
też się takiego doczekasz. Jeśli chcesz pełne kostki, proponuję, abyś robiła sobie sadzonki z bukszpanu. Potem ci napiszę, jak ... i wtykała w środek kostek. trochę to potrwa, ale byłaby to tańsza wersja
wiesz bo myślę sobie tak. ten front naprzeciwko plan jest na;
1graby
2skarbety z bukszpanu
3hortki
4ewentualnie wysoka trawa np. gracek na plecy hortek - choć podobno i tak hortki przerosną gracka wiec niewiem czy dawać
4 gatunki
a tutaj wychodzi nam..10 nie wchodząc w szczegoły, będzie ok?
jak zrobiłaś sobie tą podziałkę na metry na rysunku?tak na oko?
Filemon, bajek nie opowiadaj. Znasz ogród Any, przypomnę ci, że latem pisałaś u niej i o kolor czerwony, którego pozbyła się ze swojego ogrodu, jak napisałaś zrobiła się burza w szklance wody i sobie troszkę popisałyśmy wtedy
wiedziałam że Iwonka zdolna i pomysłowa jest ...widzisz teraz co znaczy solidny projekt ....nie wiem jak ty się odwdzięczysz ...takie poświęcenie Iwonki ...sama nie sądziłam że to będzie tak rozbudowana i atrakcyjna rabata
z rozmnażaniem bukszpanów Iwonka ma racje ...sama też tak robiłam ...a i szczerze powiem nauczysz sie cierpliwośći