Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Iwk4 20:06, 22 lut 2016

W ogrodach nowoczesnych beton dziewczyny wprowadzają. Tutaj róże ładnie by go zmiękczyły
Wiem Anita, że to nie twój styl.
U Any brzydkie donice z grysu zostały zasłonięte w świetny sposób cisem. I to był właśnie pomysł Danusi. Jej cały projekt
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/768409/original.JPG

W tym moim planie chodzi właśnie o trzy podobne kwadraty bukszpanowe

A co do studni - ładnie ją przemalować, jak elewacja domu...
Zobacz sobie w google:
beton architektoniczny w ogrodzie
frezja 20:07, 22 lut 2016

Filemon24 napisał(a)

Justyna, nie rozumiem cie to jak tobie się jakaś roślina nie podoba to Ania już ma nie sadzić tawułki są śliczne

Wracam właśnie do tawułek...spodobały mi się baaardzo u Iwony z ogrodowych przygód.
20:09, 22 lut 2016
Filemon24 napisał(a)

Justyna, nie rozumiem cie to jak tobie się jakaś roślina nie podoba to Ania już ma nie sadzić tawułki są śliczne

wiesz co Filemonku ....może uznaj że jestem dziwoląg tak będzie najlepiej dla wszystkich

poprostu jest kilka roślin które mnie zwyczajnie irytują ...a na ich miejsce jest ogrom innych wg mnie atrakcyjniejszych ...od cała heca

anna_t 20:10, 22 lut 2016

Iwona przede wszystkim to strasznie Ci dziękuje!!!!
jeszcze jak czytam ze ty na głodniaka to wszystko, jejuś daj adres pizze Ci zamówię!
patrzę na projekt już parę dobrych minut, próbuję zrozumieć i sobie wyobrazić
mam parę pytań.
1. róże pnące te co mam louis odier lub new dawn?dadzą radę gdy słońce będzie tylko trochę do południa i późnym popołudniem?
2. ten front na przeciwko, ktory mi polinka wymysliła jest nadal aktualny?będzie pasować? te skarpety z bukszpanu sa nawiązaniem chyba tak?
3. mogę zrobić pełne skarpety?
4. kompletnie nie znam się na wrzosowiskach, podpowiedziałabys mi konkretne odmiany?czy poprostu leciec kolorem?wszędzie jedna odmiana?wrzosy czy wrzośce?
a poza tym to strasznie mnie zainspirowałaś, tez coś namaluję
a i nie przejdzie pomysł z serbami tam z tylu, eM tam tnie drewno i musi tam mieć to miejsce, dlatego chciałam mu tam bluszcza wrzucic bo miejsca nie zajmuje.
oglądam dalej
anna_t 20:11, 22 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Tawułki nie muszą być. Może by ograniczyć ilość gatunków, skoro to ma być ogród nowoczesny. Zostało tam trochę miejsca, a nie chciałabym, aby było pusto. To miejsce można zagospodarować w trakcie, po zrobieniu głównych nasadzeń. Równie dobrze może być tam .
molinia variegata
Mam ją i się nią zachwycam

prześliczna ta molinia! da radę w półcieniu?
anna_t 20:13, 22 lut 2016

zapomniałam napisać że ten pomysł zakrycia studni skarpeta z bukszpanu - hicior!!
Filemon24 20:15, 22 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
W ogrodach nowoczesnych beton dziewczyny wprowadzają. Tutaj róże ładnie by go zmiękczyły
Wiem Anita, że to nie twój styl.
U Any brzydkie donice z grysu zostały zasłonięte w świetny sposób cisem. I to był właśnie pomysł Danusi. Jej cały projekt
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/768409/original.JPG

W tym moim planie chodzi właśnie o trzy podobne kwadraty bukszpanowe

A co do studni - ładnie ją przemalować, jak elewacja domu...
Zobacz sobie w google:
beton architektoniczny w ogrodzie

Nie chodzi o to, że to nie mój styl podoba mi się koncepcja ogrodu ( z przypadku nie jestem w tym wątku )
Ja lubię różne ogrody
Filemon24 20:16, 22 lut 2016

eee_taam napisał(a)

wiesz co Filemonku ....może uznaj że jestem dziwoląg tak będzie najlepiej dla wszystkich

poprostu jest kilka roślin które mnie zwyczajnie irytują ...a na ich miejsce jest ogrom innych wg mnie atrakcyjniejszych ...od cała heca

Z tym to jest tak jedni kochają brunetki drudzy blondynki każdy lubi co innego....
anna_t 20:20, 22 lut 2016

Filemon24 napisał(a)

Co do pozycji nr 2 mam wątpliwości czy to jest dobry pomysł, pamiętam jak czytałam wpis Danusi która odradzała takie rozwiązanie ponieważ obwódki z bukszpanu robi się po to żeby coś podkreślić i wyeksponować, raczej studnia nie jest jakimś elementem dekoracyjnym.

aha...a ja tego nie wiedziałam i mi się spodobało..
ja nie mam kiepskiego gustu ja go chyba nie mam wcale!
anna_t 20:21, 22 lut 2016

jazzy napisał(a)
Jestem za ograniczeniem ilości gatunków

co byś tutaj wykluczyła?