Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:56, 27 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A myślałam, że mnie pochwalisz, haha bo kadrowanie i ustawienia zależą od fotografa haha

i tu mi się przypomniała stara anegdota... w odpowiedzi na podobne hasło, po obiedzie u teściów zięć rzucił, obiad pcha - mamusia to dobre garnki musi mieć

Ale jestem pewna że Borbetka miała na myśli Ciebie

a swoją drogą, czy Ty Danusiu focisz canonem? Jeśli tak to możesz mi powiedzieć jakiego obiektywu używasz? Jestem na kupnie od dłuższego czasu, a ten wydaje mi się że ma ładne światło Dzięki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:29, 27 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A myślałam, że mnie pochwalisz, haha bo kadrowanie i ustawienia zależą od fotografa haha

Właśnie, sprzęt swoją drogą, ale fotograf do bardzo istotna spraw.
Bardzo dobrze Ci Danusiu idzie robienie zdjęć.
A wracając do cebulowych, zostawiłaś tulipany w gruncie? I jeśli tak, czy liczysz, że wiosną ładnie zakwitną? Co z nimi?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:01, 27 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Są napakowane do granic możliwości jak widaćPewnie jeszcze (znając mnie) coś się zmieści. Cebulowe na pewno

och Danusiu ty to jesteś
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:44, 27 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Co ja mogę Danka napisać jeszcze? Przecież wiesz, że Twój ogród inspiruje ogrom ludzi i to jest oczywista oczywistość, że wszystko piękne. Zdjęcia natomiast też świetnie robisz. Ja niestety nie umiem tak kadrować.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:05, 27 lip 2014

Do góry
ane3ka napisał(a)
Podobnie jak Madzia zaczęłam się zastanawiać, gdzie Danusiu mieszczą się u Ciebie te wszystkie rośliny.

Przepiękne zdjęcia, przepiękne kompozycje. Przyjemnie popatrzeć.
Miłej niedzieli!

Są napakowane do granic możliwości jak widaćPewnie jeszcze (znając mnie) coś się zmieści. Cebulowe na pewno
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:05, 27 lip 2014

Do góry
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:08, 27 lip 2014

Do góry
Teren przygotowany, oczyszczony (chwasty wyrwane, zbronowane jest też), wyrównany

Można siać

Trawa wschodzi

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:05, 27 lip 2014

Do góry
Ja bym zaczął od zebrania tych suchych kęp chwastnicy wraz z pędami nasion i dopiero zaczął resztę prac jakie proponuje Gardenarium.
Samo przekopanie nic nie da bo tysiące nasion chwastu i tak wzejdą dlatego lepiej ograniczyć ich ilość już teraz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:02, 27 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Idealnie !
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:59, 27 lip 2014

Do góry
Ponieważ jakiś czas trwało, zanim popryskaliście drugi raz herbicydem - jest niebezpieczeństwo obecności nasion chwastów, na które herbicyd nie działa.

Więc po przekopaniu czy przejechaniu glebogryzarką pewnie znowu wzejdą chwasty.

Ja w takim układzie wyrywam chwasty, przejeżdżam broną rotacyjną albo glebogryzarką, wyrównuję teren i kładę trawnik z rolki. Nie mam kłopotów z wschodzącymi chwastami bo po prostu nie wschodzą.

Jeśli nie chcesz kłaść z rolki, znowu trzeba odczekać, ale już pilnować wschodów chwastów i je traktować mechanicznie, jakąś motyką holenderską, czyli podcinać w momencie gdy są jeszcze młode, bez nasion, podcinać i nie zbierać, uschną. Dopiero wtedy je zgrabić, siać trawę, przegrabić, posypać torfem lub nie i zraszać glebę, trawka wzejdzie, choć jakieś chwasty zawsze się pojawią, choćby z tego powodu, że przyniesie je wiatr i rzuci na twój teren, albo przyniosą ptaki.
Chwasty w trawniku 13:51, 27 lip 2014

Do góry
pawula napisał(a)
Na 4 letnim trawniku pojawiają się chwasty jak na zdjęciu. Co to jest i jak z tym walczyć?
Marniejące leszczyny 12:43, 27 lip 2014

Do góry
Trawnik schnie, więc pewnie leszczyny to samo - susza Trzeba lać co najmniej dwie konewki (20 litrów) dziennie aż zacznie puszczać nowe liście.
Sadzimy cebulki kwiatowe 12:13, 27 lip 2014

Do góry
Cebulki kwiatowe (narcyzy, tulipany, czosnki, krokusy, przebiśniegi, hiacynty itp.) sadzimy do gruntu jesienią od września do czasu przymrozków, muszą się przed zimą ukorzenić.
Nie wiem więc czy zamierzasz:

- kupić te cebulki, posadzić do doniczek i sadzić?

Doniczki bez dna są niewłaściwe, muszą mieć otwory, są specjalne do tego celu, kupuje się je w sklapach ogrodniczych, są umieszczane przy cebulach

Można też tak:

- sadzić cebulki zakupione jako kwitnące w doniczkach wiosną i sadzić je do gruntu. Można je sadzić, nawet z doniczkami, potem łatwiej wyjmować celem przechowania i podziału.

Inna ewentualność - lilie - te są w sprzedaży także wiosną, wtedy sadzisz.

Nie wiem jakie masz doniczki, raczej w grę wchodzą ażurowe kosze, specjalne do cebul. są płytkie i mają dziury na korzenie.

Porady odnośnie cebulowych

https://www.ogrodowisko.pl/tag/rosliny-cebulowe
Sadzimy cebulki kwiatowe 12:13, 27 lip 2014

Do góry
kuba13 napisał(a)
Cześć chciałbym sie zapytać czy mogę wsadzac cebulki kwiatowe w małych doniczkach do gruntu na jesień. Ponieważ mam duży problem z nornicami i kretami. Zastanawiałem sie też, czy te doniczki nie będą wpływały na wzrost i kwitnienie roślin. pozdrawiam
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 11:59, 27 lip 2014

Do góry
kuba13 napisał(a)
Witam mam w ogrodzie sosne zwyczajną uformowaną w chmurki jest bardzo ładna. Od jakiegoś czasu igły zaczynają robić się brązowe z żółtymi plamami. Bardzo proszę o rady i pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 11:42, 27 lip 2014

Do góry
Wygląda na obcięty, nie widać naturalnego pokroju, ale to i tak jakiś cyprysik Lawsona (Chamaecyparis lawsoniana), odmiana albo

'Alumigold'
'Ivonne'
'Barabits Lutea'
'Stardust'
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 11:37, 27 lip 2014

Do góry
mates08 napisał(a)
Spodobało mi się ten krzewik i chciałbym mieć taki w swoim ogrodzie. Co to za roślina? Oznaczyłem ją czerwonym kolorem.
Wysuszony trawnik 11:28, 27 lip 2014

Do góry
Czytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/734-pedraki-w-trawie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:15, 27 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Hortensje na balkonie

Cudowne kwiatuszki a i odwiedzający ich też Pszczółki motylki też mają coś dla siebie

Pozdrawiam niedzielnie
Ogród z lustrem 11:14, 27 lip 2014

Do góry
Mania0 napisał(a)
Witam serdecznie
Od kilku dni przegladalam watek, tak jak chyba wszystkim ogrod bardzo mi sie podoba Mialam wiele pytan ale czytajac dalej uzyskiwalam odpowiedzi Mam jednak pytanie, na ktore nie znalazlam odpowiedzi a mianowicie czy dom ma na okolo opaske czy rabaty, rosliny sa bezposrednie przy scianach domu? Pytam bo mam dom otoczony kraweznikiem i wysypany kamien i nie wiem czy robic przy tym rabaty czy lepiej to zlikwidowac i polaczyc... Jesli ktos moglby mi cos podpowiedziec to bylabym wdzieczna

Przegapiłaś ten moment bo dokładnie jest pokazane na początku wątku, że jest opaska. To wymóg wydziału budowlanego, aby odebrać dom do użytkowania, musi być opaska.

Tutaj to jest

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=4
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies