Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:51, 28 lip 2014

Do góry
Rozdział o tytule "Small Formal", designer Danuta Młoźniak- Komorów- Poland znajduje się wśród sław światowego designu, jest tam m.in. ulubiony projektant Luciano Giubbilei, znany ze złotych medali na CHFS -Christopher Bradley Hole, Charlotte Rove - tegoroczna złota medalistka, Paolo Pejrone, Isabelle Green, Raymond Jungles, Martha Schwartz. Jest tam też francuski ogród pokazywany ostatnio przez Anię od kulek.. Kto jeszcze? przekonamy się po lekturze książki.

Wiem jednak, że nogi mi się ugięły, gdy przed Bożym Narodzeniem otrzymałam maila w tej sprawie Po prostu wielka radość, bo nikogo do tej pory z projektantów polskich, ani ogrodów tak nie wyróżniono. Oznacza to, że moja praca i umiejętności jednak są coś warte i to jak

Główne punkty rozdziału:
- MAŁY FORMALNY OGRÓD
- BIEL HORTENSJI
- GRANITOWA ŚCIEŻKA
- KOŁA I KULE
- KSZTAŁTY TOPIARÓW
- ILUZJA PRZESTRZENI

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:50, 28 lip 2014

Do góry
Z wielką radością rozpoczynam kolejny wątek.
Zmobilizowało mnie do tego to wspaniałe, na miarę światową osiągnięcie i wydarzenie

Ogród nie tylko bukszpanowy ukaże się 9 września w USA i Wielkiej Brytanii, w książce brytyjskiej autorki Emmy Reuss, wśród 100 innych, wspaniałych i najpiękniejszych, ogrodów na świecie, w których jest coś wyjątkowego, jako, że został za taki uznany.

Ale cóż, dopóki nie zobaczyłam, nie mówiłam o tym i przyznam, że ... prawie...tę niespodziankę udało mi się utrzymać w tajemnicy. Teraz możecie o tym przeczytać w aktualnym numerze pisma "Zieleń to życie", gdzie niezależnie od wydarzenia jest opublikowany nasz ogród. Redakcja dowiedziała się i o tym napisała.

Okładka książki wygląda tak:

w USA

w Wielkiej Brytanii

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:30, 28 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie się ten kolorowy zakątek z motylami strasznie spodobał Bardzo

To się cieszę bardzo Danusiu
a tu też inaczej, pamiętasz, siedziałyśmy i tak żałośnie było, poszłam w hortensje, ujednolicenie i te hortensje aż do domku lecę, część malutka, końcowy efekt, za 2 lata

to wszystko z moich patyków, jesienią pójdą pod mur do rh,a wiosną robię kolejne

część patyków już kwitnie tam
Mój ogród w lipcu 13:01, 28 lip 2014

Do góry
Coś zrobiłeś z pierwszymi zdjęciami, nie ukazują się, wklej jeszcze raz a ja je przeniosę we właściwe miejsce
Palma 12:42, 28 lip 2014

Do góry
magdalena_kurcz napisał(a)
Witajcie! W akcie desperacji poszukuję porady. Mam w pracy pod opieką dwie palmy, jednak kompletnie nie znam się na ich pielęgnacji i, jeżeli mam być szczera, nie przepadam z nimi w ogóle Jednak jak mus to mus i chciałabym by naprawdę rozwijały się.

Palmy prezentują się jak na zdjęciach, ostatnio nie jest rewelacyjnie.

Szef zakupił dwa rodzaje nawozów, których zdjęcia też dołączam, z przykazaniem, że ma rosnąć i temat ma być załatwiony.

Z tego, co wyczytałam, płynny nawóz powinno się odlewać po pół godzinie ze spodka, ale te kwiatki spodków nie mają. Czy można więc im zaaplikować pałeczki? Bałam się robić to bez konsultacji bo wiem, że palmy nie są znów takie najprostsze, a te pałeczki są po prostu do roślin zielonych. Co radzicie?

Z góry bardzo dziękuję.

Wg mnie tej palmie nie jest w tej chwili niezbędny nawóz, tylko przesadzenie do większej doniczki. Rośnie w malutkiej doniczce, wstawiona jest w nieprzepuszczalną osłonkę, co może powodować zalanie korzeni i pewnie tak nieraz się zdarzyło, sprawdzaj, wylewaj wodę, a przede wszystkim przesadź w wysoką, wąską doniczkę, właściwą dla palm.
Żywopłot strzyżony liściasty 10:25, 28 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czasem nawet jak pada to liście działają jak parasol, woda leci na boki a korzenie nie mają wody, Lepiej pogrzeb w korzeniach i zobacz czy nie mają sucho, założę się że pieprz tam jest. Podlej obficie wprost w korzenie.

Danusiu, w korzeniach pogrzebałam, jest przyzwoicie. Są grubo wyściółkowane korą wiec wilgoc troche sie trzyma. Dziś w nocy była burza i spora ulewa wiec też fajnie. Ale w korzenia dam im jeszcze pić, bo te upały są strasznie.
Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za pomoc
Rabaty angielskie 09:57, 28 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Łubin nr 12, dzielżan nr 13

Kuklik - Geum montanum 'Mrs J Bradshaw' pod nr 15

Genialny wątek. A tak przy okazji to zastanawia mnie dzielżan (13) na tej rabacie a jest to rabata raczej czerwcowa. U mnie w ogrodzie dzielżany kwitną dużo później niż łubiny, firletki, przewrotnik, kocimiętki czy też ostróżki. Dzielżan na tej rabacie też nie jest zbyt wysoką byliną. Być może jest to kwestia odmiany.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:55, 28 lip 2014

Do góry
Manalena napisał(a)

[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/668765/original.jpg[/img]

To miejsce jest w totalnym chaosie

Zrób coś takiego

1. pienny zółty cyprysik, kulka na pniu lub trzmielina żółta na pniu
2.miskant Variegatus
3.kule zielone
4.też miskant Variegatus (zdublował mi się nr)
5.Berberys cięty w kulę
6.Coś pomarańczowegop np. zurawka
7.czarny konwalnik
8.żółte cosik, albo białe np. turzyca Evergold, albo Hakonechloa (jednak chyba będzie za wysoka, szukaj niskiego żółtego.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:45, 28 lip 2014

Do góry
Lacki80 napisał(a)
Powiedzcie jakie jest najlepsze miejsce w rabacie dla Ballonblumen.Teraz mam go w pelnym slonku ale czy to dobrze ?

To nazwa zwyczajowa w dodatku niemiecka Nazwa łącińska to Platycodon.
Poczytaj o nim tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1277-rozwar-wielkokwiatowy-platycodon-grandiflorus
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:56, 27 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A myślałam, że mnie pochwalisz, haha bo kadrowanie i ustawienia zależą od fotografa haha

i tu mi się przypomniała stara anegdota... w odpowiedzi na podobne hasło, po obiedzie u teściów zięć rzucił, obiad pcha - mamusia to dobre garnki musi mieć

Ale jestem pewna że Borbetka miała na myśli Ciebie

a swoją drogą, czy Ty Danusiu focisz canonem? Jeśli tak to możesz mi powiedzieć jakiego obiektywu używasz? Jestem na kupnie od dłuższego czasu, a ten wydaje mi się że ma ładne światło Dzięki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:29, 27 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A myślałam, że mnie pochwalisz, haha bo kadrowanie i ustawienia zależą od fotografa haha

Właśnie, sprzęt swoją drogą, ale fotograf do bardzo istotna spraw.
Bardzo dobrze Ci Danusiu idzie robienie zdjęć.
A wracając do cebulowych, zostawiłaś tulipany w gruncie? I jeśli tak, czy liczysz, że wiosną ładnie zakwitną? Co z nimi?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:01, 27 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Są napakowane do granic możliwości jak widaćPewnie jeszcze (znając mnie) coś się zmieści. Cebulowe na pewno

och Danusiu ty to jesteś
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:44, 27 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Co ja mogę Danka napisać jeszcze? Przecież wiesz, że Twój ogród inspiruje ogrom ludzi i to jest oczywista oczywistość, że wszystko piękne. Zdjęcia natomiast też świetnie robisz. Ja niestety nie umiem tak kadrować.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:05, 27 lip 2014

Do góry
ane3ka napisał(a)
Podobnie jak Madzia zaczęłam się zastanawiać, gdzie Danusiu mieszczą się u Ciebie te wszystkie rośliny.

Przepiękne zdjęcia, przepiękne kompozycje. Przyjemnie popatrzeć.
Miłej niedzieli!

Są napakowane do granic możliwości jak widaćPewnie jeszcze (znając mnie) coś się zmieści. Cebulowe na pewno
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:05, 27 lip 2014

Do góry
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:08, 27 lip 2014

Do góry
Teren przygotowany, oczyszczony (chwasty wyrwane, zbronowane jest też), wyrównany

Można siać

Trawa wschodzi

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:05, 27 lip 2014

Do góry
Ja bym zaczął od zebrania tych suchych kęp chwastnicy wraz z pędami nasion i dopiero zaczął resztę prac jakie proponuje Gardenarium.
Samo przekopanie nic nie da bo tysiące nasion chwastu i tak wzejdą dlatego lepiej ograniczyć ich ilość już teraz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:02, 27 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Idealnie !
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:59, 27 lip 2014

Do góry
Ponieważ jakiś czas trwało, zanim popryskaliście drugi raz herbicydem - jest niebezpieczeństwo obecności nasion chwastów, na które herbicyd nie działa.

Więc po przekopaniu czy przejechaniu glebogryzarką pewnie znowu wzejdą chwasty.

Ja w takim układzie wyrywam chwasty, przejeżdżam broną rotacyjną albo glebogryzarką, wyrównuję teren i kładę trawnik z rolki. Nie mam kłopotów z wschodzącymi chwastami bo po prostu nie wschodzą.

Jeśli nie chcesz kłaść z rolki, znowu trzeba odczekać, ale już pilnować wschodów chwastów i je traktować mechanicznie, jakąś motyką holenderską, czyli podcinać w momencie gdy są jeszcze młode, bez nasion, podcinać i nie zbierać, uschną. Dopiero wtedy je zgrabić, siać trawę, przegrabić, posypać torfem lub nie i zraszać glebę, trawka wzejdzie, choć jakieś chwasty zawsze się pojawią, choćby z tego powodu, że przyniesie je wiatr i rzuci na twój teren, albo przyniosą ptaki.
Chwasty w trawniku 13:51, 27 lip 2014

Do góry
pawula napisał(a)
Na 4 letnim trawniku pojawiają się chwasty jak na zdjęciu. Co to jest i jak z tym walczyć?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies