Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Malgosik 15:25, 26 lip 2014

Toszka napisał(a)
Zebrinus to potffffór - teraz tego nie widzisz, ale jak urośnie to nie tak łatwo go wykopać i przesadzić (że nie wspomnę o nie uszkodzeniu korzeni sąsiednich roślin).

a miskanthus sinensis Graziella
znasz go może?
też potwór?
Toszka 16:10, 26 lip 2014

Nie mam... nie znam w związku z tym
Lacki80 18:12, 26 lip 2014

Powiedzcie jakie jest najlepsze miejsce w rabacie dla Ballonblumen.Teraz mam go w pelnym slonku ale czy to dobrze ?
Malgosik 22:51, 26 lip 2014

Toszka napisał(a)
Nie mam... nie znam w związku z tym

dzięki
właśnie posadziłam
przekonam się sama za jakiś czas
Manalena 16:56, 27 lip 2014

Witam

Bardzo proszę o poradę co zrobić z moim "kącikiem"? Jest to wschodnio-połudnowa strona. Próbowałam ją zagospodarować,ale jak widać nie wyszło. Wierzba Hakuro niestety umarła- ratowałam ją przycinając, ale nic to nie dało, pomału usychała.
Muszę ją wykopać i planuję usunąć tą lawendę,która strasznie wybujała i nie wygląda ładnie.Zrobię to dopiero jak przekwitnie, teraz raj mają motyle i pszczoły.Planuję tez pozbyć sie tej jednej hosty, która różni się od 3 pozostałych.Chciałabym posadzić ostrokrzew szczepiony, ale nie wiem czy to dobry pomysł- stąd moja prośba o Wasze podpowiedzi.Co z tym miejscem zrobić i jak go upiększyć? Z góry dziękuje za rady!

nicol21 22:47, 27 lip 2014

Malgosik napisał(a)
Widzę, że jest więcej głosów za hortensjami.
Może zrobię tak, że kupię gdzieś przy okazji hortensje bobo i posadzę za domem, poczekam aż się rozrosną i może dopiero w drugim roku je dam na front jak już będą się ładnie prezentować. A tymczasem wsadzę to co jest.

A co do zimozielonych, to dopiero wysadziłam stamtąd 3 białe azalie. Kupowane w różnym czasie i każda innej wysokości. Może przytnę je z końcem zimy, albo po kwitnieniu, bo są 2 szkoły cięcia.....
i zrobiłabym z nich zwartą "kupkę". Wtedy mogłabym ocenić czy się tam nadadzą. Tylko że wiosną będzie kolorowo, a na lato zostają w kolorze tylko żurawki, no i słabo fioletowe kwiaty funkii. Hortensje by się zdały.

Zimozielone są obecnie bukszpany, różaneczniki, żurawki (jeszcze nie wiem jak ta odmiana znosi zimę) i turzyce Snowline.
Będzie tam zimą pusty placek (oprócz chochołów miskantowych)
a wiosną zakwitną tulipany...

To dzięki dziewczyny. Wsadzam tak jak jest, a na przyszłość pozostawiam zmiany. Funkie się rozrosną i i tak będą wymagały dzielenia. Może podobnie będzie z miskantami.

Ja kupiłam little lime - czyli małą opcję lime light, wg mnie sadzonka była godziwa i teraz jak zakwitła wygląda ok. Teraz, kupując możesz wybrać wg tego jak wygląda, a jak ja kupowałam to były same patyczki.

Choć ja tam bym dała raczej zwykle lime light - bo te little lime są niziutkie przynajmniej w tym 1szym roku - mniej niż 50-60cm.

Wg mnie ML+horti będzie super. Masz trochę zimozielonych roślin, więc ogródek się będzie zmieniał wraz z porami roku, a jednocześnie coś tam będzie w zimie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Malgosik 22:57, 27 lip 2014

nicol21 napisał(a)

Ja kupiłam little lime - czyli małą opcję lime light, wg mnie sadzonka była godziwa i teraz jak zakwitła wygląda ok. Teraz, kupując możesz wybrać wg tego jak wygląda, a jak ja kupowałam to były same patyczki.

Choć ja tam bym dała raczej zwykle lime light - bo te little lime są niziutkie przynajmniej w tym 1szym roku - mniej niż 50-60cm.

Wg mnie ML+horti będzie super. Masz trochę zimozielonych roślin, więc ogródek się będzie zmieniał wraz z porami roku, a jednocześnie coś tam będzie w zimie.

niestety lime light zagłuszą mi tam wszystko, są wysokie i zdominują miłorzęba, dlatego była myśl o hortensjach bobo
Gardenarium 07:45, 28 lip 2014

Lacki80 napisał(a)
Powiedzcie jakie jest najlepsze miejsce w rabacie dla Ballonblumen.Teraz mam go w pelnym slonku ale czy to dobrze ?

To nazwa zwyczajowa w dodatku niemiecka Nazwa łącińska to Platycodon.
Poczytaj o nim tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1277-rozwar-wielkokwiatowy-platycodon-grandiflorus

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:55, 28 lip 2014

Manalena napisał(a)

[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/668765/original.jpg[/img]

To miejsce jest w totalnym chaosie

Zrób coś takiego

1. pienny zółty cyprysik, kulka na pniu lub trzmielina żółta na pniu
2.miskant Variegatus
3.kule zielone
4.też miskant Variegatus (zdublował mi się nr)
5.Berberys cięty w kulę
6.Coś pomarańczowegop np. zurawka
7.czarny konwalnik
8.żółte cosik, albo białe np. turzyca Evergold, albo Hakonechloa (jednak chyba będzie za wysoka, szukaj niskiego żółtego.

Instagram Ogrodowiska
Manalena 09:29, 28 lip 2014

Dziękuje za propozycję. A co z tym ostrokrzewem- czy jest ryzyko ze nie przetrwa zimy. Są różne zdania na ten temat w internecie,ale Pani będzie wiedziała najlepiej!