Szałwia.. piękna, ale ślimaków na niej tyle, ze chyba schodzą się z całej wioski.. ilości powodujące mdłości.. wczoraj już poszły granulki.. nie mam czasu na zbieranie.. a w takim tempie jak się schodzą i jak ja je zbieram, to obawiam się ze 2 dni i nic nie będzie. Ślimory zjadły mi ostatnie lilie, nie dosć że 90% lili zniszczyły przymrozki, to resztki zniszczą ślimaki, dziury w kwiatach na wylot..
Pashmina nie pasuje do rabaty, kolor neitypowy, szykuję jej nowe lokum.. rabata poszerzona, ale za mało.. dostałą do towarzystwa zdobyczne białe lawendy.. miały wylądować w koszu.. zobaczymy może przeżyją (nie pokazuję bo na razie wygląda to tragicznie).
To lepszy koniec rabaty... bo posadzone moje sadzonki bukszpanowe i wydarte spod piwonii Mariusza zdychające jeżówki.. te co w TV zachwycały. Teraz pożarł je busz.. może się odbudują za rok. Rabata do poszerzenia.. za mała..
Moje Elmshorn starują od ziemi i powiem, ze nawet ta miniaturowa wersja też mi się podoba.. pozostały na rabacie tylko podpórki (prezent od Pszczółki), ale wyjąć sie tak łatwo nei da. Solidnie wbite. Poza tym róża szybko dojdzie do poprzedniego wymiaru. Jedna zima lepsza i znów będzie na ponad 2 metry A teraz zachwycam się wersja niską Dopiero zaczyna kwitnąć.. jak i wiele innych.. wrócę do tej róży za kilka dni..
Reniu efekt nasadzeń powala i to że są powtórzone w ilości kilku/kilkunastu sztuk - super!!!!!!, uwielbiam do Ciebie przyjść i napatrzeć się na Twoje rabaty, miła odmiana po moim misz maszu hahahahahaha
Łukasz napisała katalogowe!!!! - i tak jest - zdjęcia nadające się do publikacji
Ewcia, ty teraz chyba w stylu angielskim byś chciała? Fajna sprawa. Na pinach mnóstwo ich
Zbyszka siostrzeniec sobie zrobił foliową konstrukcję i ma pomidory giganty. Ma rękę chłopak do ogrodu. A jest w wieku naszego Karola.
Ewcia, moja - twoja szałwia muszkatałowa kilka dni temu była taka
Miałam dwie, ale jedna jakoś dziwnie po zimie padła, a ta zaskakuje wielkością. Ma kilka pąków kwiatowych
Dzięki Elu
Zrobię mu postrzyżyny dzisiaj i zasilę florowitem. Jak go sadziłam to dałam obornik w dołek. Ja mam go od 3 lat, ale dopiero w tym roku tak go sponiewierało. Na wiosnę go przesadzałam, więc może i to go osłabiło. Mszyca już opanowana z tego co widzę, a środek jest kompleksowy na mszycę/przędziorka/ mączniaka.
Ja to specjalnie posadziłam sobie pomidory na tarasie. Pojechałam na targ po pelargonie i takie dzieciaczki sprzedawały pomidorki, pory, selery więc kupiłam 3 sztuki. Pierwszy raz uprawiam pomidorki, prowadzę zgodnie z instrukcją z gazetki ogrodniczej, ale widzę że coś na ząb będzie
P.s. napisałam na priva