Wiola wszystko cudne. Skontrastowane a jednak idealnie dopasowane. Magnolia mnie zachwyca. Trawy i jezowki wołają Aga posadz nas . Uwielbiam i będę to powtarzać w nieskończoność!
Ja również pełna jestem ochów i achów nad nową rabata super bedzie wyglądać z całością ja chciałam jedna na froncie zrobić tylko po środku magnolia i kulki z tujek w trawach będę podziwiać
Swietne donice, pełne faktur, na szczęście bez kolorowych krzykaczy ( szybko mnie męczą, tak że w czerwcu/lipcu nie mogę już patrzeć na surfinie itd).
I frapuje mnie połączenie starego, tradycyjnego z nowym, z całkiem nowoczesnym- lubię je, ale wydaje mi się, że łatwo o skuchę w tych połączeniach. Jak na żywo je odebrałaś?
Piękne rzeźby.
Mój lilak sam sie podkrzesał bo rosnąc w ciemnym kącie wyciągał się do światła . Dopiero po przesadzeniu dostał powera i odrosty wypuszcza. Ale chorował mi przez ostatnie dwa sezony i obiecałam sobie, że jak w tym zachoruje to go wywalę. A miał jeden pęd właśnie podrapany przez koty. I ten pęd tej wiosny mu wycięłam, bo był w połowie suchy. I lilak mi nie zachorował w tym sezonie - przypadek???
Mnóstwo roślin daje odrosty, więc lilakowe mnie jakoś nie przerażają. I dlatego chcę tę kępę, przynajmniej na razie, ujarzmić, wyciąć co nie potrzebne, podkrzesać, ucywilizować .
Mnie się wydaje, że kalina do rodków pasuje .
I właśnie sobie uświadomiłam, że będę miała miejsce na takie wielkie, poziome kaliny .
Poza jednym Mme Lemoine wszystkie lilaki mam na nóżce i z nich obrywam przyrosty, zreszta to samo z pendulami ozdobnych jabloni czy sliw, magnolia Suzan ciagle wypuszcza nowe dziczki. A taka kalinę Gosiu jak napisałas tez posiadam, kupilam jako niezgrabny krzak a dzis ładne małe poziome drzewko. W sezonie podkrzesywane z 2 razy, rosnie sobie przy wejsciowej i mysle czy by jej nie zostawic. Pasowałaby do rodkow?
Tak Mirko, Tiara to floks pełny biały - niestety te moje doświadczenia z przypalaniem się kwiatów powtarzają się i u Łucji i Marysi, więc chyba to taka jego przypadłość..
U magnolii na liściach pojawiły się żółte plamy, a same liście zaczęły opadać - Mazan zdiagnozował to jako antraknozę.. na razie działam ekologią (RT i PW, a jak się uda to jeszcze pójdzie roztwór jodynowy), a co będzie dalej to się okaże.
O super, działasz, następna rabata zrobiona na efekty trzeba troszkę poczekać, ja bym tam jeszcze dała coś wyższego po lewej stronie, ale to się trzeba jeszcze nad tym zastanowić, może bukszpan strzyżony w kolumienkę, stożek czy coś ...
Przy Magnolii mam trawy posadzone - rozplenice, ale oddalone od pnia ze względu na korzenie, ma być taki efekt: Magnolia w fontannie traw
Pięknie Magduś!
Strasznie lubię ten widok na miskanty zaglądające zza gabionów. Jeszcze teraz delikatnie, potem już mocniej.
I stipy wszędobylskie dają czaru/czadu!!!
Miłorzębki przed tujkowymi kulkami świetne!
Lilaki puszczają odrosty, wiec nie wiem, czy przy tarasie to dobry pomysł. Są też odmiany szczepione , które nie maja odrostów, ale nie wiem, jak wtedy z korzeniami.
Magnolie maja płaski system korzeniowy. Nie wiem, na ile mocny, czy po 15 latach nie zagroziłyby tarasowi.
Są tutaj osoby z dojrzałymi ogrodami. One mogłyby może napisać coś więcej