Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:56, 20 lut 2016

Do góry
Cześć,
Proszę napiszcie co sądzicie o takim projekcie mojej rabaty. Projekt wstępny tzw rama rabaty. Nad roślinkami wypełniającymi jeszcze myślę i nie mam pomysłu.
1. Przed cisami miskant gracimilius lub trzcinniki overdam [img
- po lewo dwa stożki (pewnie bukszpan) + dwie żółte kulki (tuje?). Może pociagnąć dalej tymi kulami w strone kulistego świerka?
- po prawo z obu stron istniejącego świerka dwie kulki na pniu (sosny)
- niska obwódka z bukszpanu
W środku nadal mam trochę łysawo Co tam mozna wstawić? Pomocy!

Prz okazji mam pytanie o bukszpany - czy możliwe że żółkną od słońca? Mam kilka zaniedbanych egzemplarzy . Od strony cienistej są ładne zielone od południa żółte.
Pozdrawiam
Ewa
Norweski ogródek... 15:43, 20 lut 2016

Do góry
no dokładnie wybrałam projekt domu typowo norweski) obejrzalam mnostwo projektow i ...... słabo do mnie przemawiały
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:55, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, piękne podsumowanie roku.
Doszłam do wniosku, ze twój MĄŻ tak się starał, pozwalał ci na takie wielkie wydatki budżetowe, tak dzielnie ci we wszystkim pomagał, robił donice, wgłębnik, taras, bo on biedak myślał, ze jak się już tak narobi i wszystko ogarnie, to będzie mógł leżeć na kanapie i zachwycać się ogrodem. Nie przewidział tylko, ze tu w styczniu i lutym tyle osób zaprojektuje mu następny zakątek, w którym sobie popracuje. Nie dziw się więc kochana, ze zrobił dziwną minę na twój nowy projekt. Ja go baaaaaaaaaaardzo dobrze rozumiem
I nie wiem, jak go przekonasz
No chyba, że powiesz, że co się odwlecze, to nie uciecze, i jeśli odłoży w czasie, to później dojdzie następny projekt i będzie miał podwójną robotę

Buziaki dla Was i szczere gratulacje za ten rok pracy i zmagań. Oboje jesteście dzielni BARDZO

Reniu, mam jeszcze pytanie, bo to umknęło mi. Zmieniałaś nawierzchnię tarasu. Na co ? Jaką powierzchnię teraz macie?

Jak zaczęłam czytać to myślałam, ze pokażę eMowi twego posta z pochwałami ale jak doczytałam, że nie wiesz czy uda mi się go przekonać to jednak nie zaryzykuję ... bo wydaje mi się, że on powoli przekonuje się do ścianki w tym roku (bo do ścianki w ogóle to ja już go namówiłam) On naprawdę myślał tak jak Ty napisałaś, że będzie leżał na tarasie i zachwycał się tym co już jest bo dla niego to już teraz jest przepiękny ogród a za odłożeniem w czasie projektu przemawia fakt, że nie chciałby za rok znowu czegoś poprawiać ... bo tak często zmieniam zdanie, że to jest mocno prawdopodobne

Dziękujemy bardzo

PS Skuwaliśmy kafelki, które były śliskie i częściowo odpadały na kostkę brukową (kostkę układali fachowcy)
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:11, 19 lut 2016

Do góry
Reniu, piękne podsumowanie roku.
Doszłam do wniosku, ze twój MĄŻ tak się starał, pozwalał ci na takie wielkie wydatki budżetowe, tak dzielnie ci we wszystkim pomagał, robił donice, wgłębnik, taras, bo on biedak myślał, ze jak się już tak narobi i wszystko ogarnie, to będzie mógł leżeć na kanapie i zachwycać się ogrodem. Nie przewidział tylko, ze tu w styczniu i lutym tyle osób zaprojektuje mu następny zakątek, w którym sobie popracuje. Nie dziw się więc kochana, ze zrobił dziwną minę na twój nowy projekt. Ja go baaaaaaaaaaardzo dobrze rozumiem
I nie wiem, jak go przekonasz
No chyba, że powiesz, że co się odwlecze, to nie uciecze, i jeśli odłoży w czasie, to później dojdzie następny projekt i będzie miał podwójną robotę

Buziaki dla Was i szczere gratulacje za ten rok pracy i zmagań. Oboje jesteście dzielni BARDZO

Reniu, mam jeszcze pytanie, bo to umknęło mi. Zmieniałaś nawierzchnię tarasu. Na co ? Jaką powierzchnię teraz macie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:38, 19 lut 2016

Do góry
W styczniu śnieg przykrył w końcu mój ogród puchową kołderką, choć nie na długo

I odbyła się niepowtarzalna burza mózgów w wyniku której w lutym "powstał projekt" rabaty w stylu Chelsea Powstał on głównie dzięki wszystkim tym, którzy do mnie zaglądają i służą pomocą, dobrą radą oraz nie pozwalają się załamywać w trudnych chwilach

Cieszę się bardzo, że tutaj jestem i dziękuję Wam, że chcecie być ze mną
Moja bajka 20:15, 19 lut 2016

Do góry
AGDULA napisał(a)
Kasiu bardzo łądny projekt! A co to za rośliny przewidujesz? Co to są te małe czerwone krzaczki przed oczkiem? I te duż rózówe?

Agdula te małe czerwone to azalia japońska Maruska, którą faktycznie chcę tam mieć. Te różowe to rododendrony, ale zamiast nich raczej będą azalie wielkokwiatowe. Chcę jeszcze sporo traw, tawułek japońskich, irysów syberyjskich. Buk i klon są jeszcze malutkie więc w rzeczywistości efektu WOW nie będzie .
Moja bajka 20:12, 19 lut 2016

Do góry
Kasiu bardzo łądny projekt! A co to za rośliny przewidujesz? Co to są te małe czerwone krzaczki przed oczkiem? I te duż rózówe?
Moja bajka 20:01, 19 lut 2016

Do góry
kasiek napisał(a)
Kasiatko jaki piekny projekt oczka! Bossski po prostu, aż nie mogę się doczekać realizacji! Kto będzie kopał?

Dzięki KAsiu, zobaczymy co z tego wyjdzie w rzeczywistości . Kopać będziemy mam nadzieję razem, ale pewnie na zmianę, bo wiesz jak jest .
Ogród Oliwkowy :-) 13:37, 19 lut 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Też szukałam działkipod lasem i taka mam. Ciekawe jaki bedzie ten projekt.

Bogdziu sprobuje dzis cos wrzucic. Tylko ten projekt jest fachowo rozrysowany i na obrazku widac tylko kola i cyferki
troche go podkolorowalam, ale opisy sa zupelnie z boku. Sama jeszcze nie widze wszystkiego jak patrze tak z doskoku
Moja bajka 13:31, 19 lut 2016

Do góry
Kasiatko jaki piekny projekt oczka! Bossski po prostu, aż nie mogę się doczekać realizacji! Kto będzie kopał?
Zamieszkać w ogrodzie 12:59, 19 lut 2016

Do góry
nooooo, jest przecież na co. W końcu projekt Szefowej
I znowu od początku... 11:53, 19 lut 2016

Do góry
Przeglądając internet w poszukiwaniu roślin oczywiście natknęłam się na ciekawy projekt białej rabaty. Co o niej sądzicie ?

Mazury i mój kawałek ziemi 22:05, 18 lut 2016

Do góry
i jak projekt? masz już? jak tak, to jak wrażenia?
Ogród Oliwkowy :-) 20:23, 18 lut 2016

Do góry
oliwka napisał(a)

tak właśnie dla tego lasu kupiliśmy działkę. Jeśli już mieszkać poza miastem to gdzieś gdzie jest ładnie i nie jest pusto. Niestety działki za nami są też do kupienia dlatego nie łudzę się, że niedługo otoczą nas domki mniejsze lub większe. Na szczęście sprzedaż idzie słabo, nam się nie spieszy więc mamy czas żeby zadbać o zielony azyl Cudnie tak marzyć i planować. Niedługo pochwalę się projektem ogrodu, dostanę pewnie duże bęcki, bo gatunków jest sporo hihihi W założeniach jest dużo gatunków rodzimych, występujących lokalnie. Nie brakuje też bylin i trawek.

Trudno ograniczyć się do mniejszej ilości skoro na 16 m2 mam pokaźną kolekcję roślin

Też szukałam działkipod lasem i taka mam. Ciekawe jaki bedzie ten projekt.
Moja bajka 10:36, 18 lut 2016

Do góry
Kasiu projekt oczka faktycznie ambitny. Jak tobie uda się to ogarnąć w tym roku będę w szoku.

Ja oczka u siebie nie planuję. Jakoś mnie to nie kręci.
Moja bajka 10:28, 18 lut 2016

Do góry
Super projekt oczka. Ja też moje chce w tym sezonie rozbudować. Pozdrawiam
Moja bajka 07:04, 18 lut 2016

Do góry
Kasiu projekt oczka świetny, ale będzie pięknie
Mój ogród w cieniu drzew 23:02, 17 lut 2016

Do góry
kachat napisał(a)
Jakoś tak smutno, smętnie trochę... Same choiny, trawa... Ja bym tam zrobiła zupełnie inaczej, ale gust też mam inny Może i być gdzieniegdzie choina, ale ładne są też cisy, szczególnie te z jasnymi przyrostami. Posadziłabym dużo roślin kwitnących, jak tawułki, funkie, zawilce, jarzmianki, naparstnice, do tego paprocie, trawki. Tu ładnie jest - zdjęcie.

Te róże na górze... No nie wiem. One czerwone będą..? Jakoś to tak nie pasuje za bardzo wszystko... Ale jak na górze róże, to poniżej nich ładnie cisy by wyglądały (jako pojedyncze sztuki), pomiędzy cisami byliny, trawki. Ja bym tam posadziłam więcej gatunków, bo same choiny i Evergoldy to nuuuuuuda.
Kasiu no i właśnie w tym się gubię, że jak chcę ograniczyć gatunki, to robi się nudno A jak bym dała choinę, funkie, tawułki i trzmielinę, to zrobiłabym totalny misz masz Wiem, że sadzimy w grupach, ale kompletnie nie potrafię na tej skarpie tego sobie ułożyć W pionie, w poziomie czy w kwadratach czy w trójkątach ?
Róże są w takim kolorze jak na tych zdjęciach bo wycinałam je z innego mojego zdjęcia i wklejałam w "projekt". A o jakiej odmianie cisa myślałaś ? Przez jakiś czas rozważałam cis Repandens,ale on raczej niski, taki okrywowy na całą skarpę pewnie by musiał być.

Iwonko no trawy fajne, ale czy znowu nie nuda same trawy ?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:34, 17 lut 2016

Do góry
Tutaj jest projekt rabaty ze ścianką wodną w fazie doprecyzowywania
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=684
Moja bajka 22:21, 17 lut 2016

Do góry
ryska napisał(a)
No i oczko bajka buziaki

Konkretniejszy projekt zrobię jak już dziura będzie wykopana, bo będę wtedy znała dokładne odległości, teraz tak tylko na czuja się zabawiłam .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies