Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kondziowy ogrod cz II 07:41, 21 lip 2014

Do góry
Niesamowite, jak u Tomka porosły bukszpanowe obwódki od ostatniego razu.
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 07:29, 21 lip 2014

Do góry
Konary mają zły kąt, zbyt ostry, powodem jest złe prowadzenie drzewka, w przyszłości pod ciężarem owoców mogą się wyłamywać. Jeśli dasz radę, przygnij je bardziej poziomo, a drzewko przytnij mniej więcej tak, z tym, że ja poczekałabym do wiosny (marzec). Teraz bym spróbowała obciążyć konary sznurkiem i obciążnikami i je odgięła.

Prawy konar może być jeszcze krócej.

Letnie cięcie służy głównie przerzedzaniu, wycinaniu nadmiernej ilości "wilków", ale w sumie jak chcesz to przytnij jak radzi Sebek. Chyba w tym akurat przypadku nie ma to aż takiego znaczenia.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:24, 21 lip 2014

Do góry
Przenawożenie nasuwa mi się, a z tarasu tak jakoś dziwnie idzie ta plama, jakby coś wylało się, płynęło strużką wprost na trawnik. Dziwne

Wydaje się że w tym miejscu było za dużo nawozu, za mało podlewania i nie rozpuścił się dostatecznie, przez co trawnik spaliło.

Wyskub to suche, dosiej ziemi i nasion i zraszaj wodą systematycznie.
Jak zmienić tytuł wątku? 07:21, 21 lip 2014

Do góry
OK
Ogród pod sosnami 07:19, 21 lip 2014

Do góry
Tuje pasują, bo będą takie same, Toszka dobrze radzi. W takim razie zabierz tuje z innego miejsca i przesadź na uzupełnienie tych sąsiedzkich, a wtedy w wolne miejsce już dasz co innego.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:45, 21 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
może w ilości siła? Nie mogę powiedzieć by u mnie była nie widoczna....

Chodzi mi o kolor, przekwitnięty na dole kwiatostan jest niewidoczny, bo szary, a jedynie końcówka ma kolor. To za mało dla mnie.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:24, 21 lip 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Tak w ogóle to musze się pozalic, że bukszpany mają askochytozę... dziś się im przyjrzałem i poleciało dużo liści z nich... Nie pryskalem przez ponad miesiąc no i mam... Jutro Topsin albo Dithane pójdzie w ruch...

Albo Cylindrocladium buxicola (Mirage+Topsin)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:18, 21 lip 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Danusia.. pierwsi lokatorzy zasiedlili domek

Aniu, niesamowite i potwierdza to moją tezę, że wolą dziury w drewnie niż rurki bambusowe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:17, 21 lip 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)

Czy ona może rosnąć na stanowiskach słonecznych?

U mnie rośnie w pełnym słońcu, ma nawadnianie na dachu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:16, 21 lip 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Danusiu jak już tam u Ciebie porządnie podleje to na kolskie okolice nam tu podeślij Ale w końcu ochłodziło się o 7 stopni w ciągu ostatniej godz
Mam pytanie odnośnie rozplenicy 'Hameln' czy 'Moudry'.Mogę posadzić je pod świerkiem (tzw zwykła choinka) w odległości 1,2 m od pnia.Świerk ma podcięte gałęzie na wysokości 1,5 m od dołu.Dadzą radę? Mam problem z obsadzeniem tego miejsca.
Pozdrawiam

Odradzam, puste pole, pod świerkiem niedobrze jej będzie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:10, 21 lip 2014

Do góry
Połączyć obie warstwy, przemieszać najlepiej.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:18, 20 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W sumie to po co mieć ogród, jakby zmieniać nie można było? Prawda? My posiadaczki małych ogrodów zanudziłybyśmy się na ... ominę słowo.. no i siedzenie? nieee za nudno by było No i sadzenie czegoś nowego ekscytuje bardziej niż podziwianie

Przykład z wczoraj: popołudnie, upał straszny. W domu sierść Kropki fruwa, bo linieje psinka... ale ja sprzątać nie lubię.. no to lecę do lodówki, flaszka Somersby jabłkowej, cyk za szpadelek, przekopywanie, sprzątanie, ucinanie liści obgryzionych przez ślimory nielubiane... i porządeczek, wkopałam cosik, wykopałam Eskimo. oddałam Wiesi, no i dziewczyny zza asfaltu już takie niby "padniete". Mówią, a daj spokój, że też chce ci się coś robić a tu za chwilę słyszę warkot kosiarki i praca wre. Jak mówię:

nic nie ekscytuje tak, jak sadzenie nowych roślin. Potem druga i trzecia puszka. już jest nas trzy.. i czas upłynął upalnie, ale bardzo miło... Takie to som ogrodników losy.

Danusiu 100% racji !!! Mały ogród musi byc pertect ! Jakże lubimy zmiany a jeszcze bardziej zakupy
Gdy doczytałam, że dzisiaj był weekend dni otwartych w Rosarium a ja nie mogłam w nim uczestniczyc to domówilam kolejne róże

A na tojeść mam koncepcje, pojdzie do kostrzewy sinej bo mi idealnie pasuje kolorystycznie. Tylko nie wiem czy kostrzewa nie zmieni lokalizacji... Przecież muszę gdzieś posadzić róże , które zamowiłam....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:52, 20 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na pewno jest tam moja ulubiona Berry Smoothie, uwielbiam ją.

Czy ona może rosnąć na stanowiskach słonecznych?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:22, 20 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na pewno jest tam moja ulubiona Berry Smoothie, uwielbiam ją.

Ale ona jest jest bardziej ciemno-różowa, bo tak pięknie świeci w słońcu, czy fioletowa? Ile tam jest słońca na dachu, dużo?
Kosolkowa Pasja 21:31, 20 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wzdymacz bukszpanowy? Tak mi się zdaje, bo listki takie powydmuchiwane, wypukłe

Tu masz jak zwalczać. Talstar.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow

Czy sadzonki też mam potraktować opryskiem??
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:31, 20 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, zawiodłam się na tojeści..naszym hicie, za mało ją widać, ale różowy mocny, mocno mnie kręci
może w ilości siła? Nie mogę powiedzieć by u mnie była nie widoczna....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:43, 20 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U nas lało i ciemno wszędzie, pogoda pod psem, nie obrażając oczywiście ani jednego pieska, z Kropką na czele siedzi i nasłuchuje spryciula

Boi się, bo grzmi..

Oj dawno nie byłam, a u Ciebie niespodzianki się szykują....naprawdę pada u Ciebie?, podrzuć koniecznie tego deszczu, bo u mnie wytrzymać nie można...nawet pies, zawsze pełen energii, dzisiaj protestuje przed wyjściem na ogród o tej porze

...pozdrowienia zostawiam i z niecierpliwością czekam na ogrodowe atrakcje w Twoim wykonaniu Danusiu
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 16:23, 20 lip 2014

Do góry
OK
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:14, 20 lip 2014

Do góry
Jakby lepiej trawnik reaguje gdy zmniejszy się zawartość azotu... odchodzę od pędzenia azotem teraz. Ale stare sposoby też są dobre, Sama zdecyduj i zastosuj np. jesienny. zobaczysz jak trawnik po nim będzie wyglądał.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:05, 20 lip 2014

Do góry
W sumie to po co mieć ogród, jakby zmieniać nie można było? Prawda? My posiadaczki małych ogrodów zanudziłybyśmy się na ... ominę słowo.. no i siedzenie? nieee za nudno by było No i sadzenie czegoś nowego ekscytuje bardziej niż podziwianie

Przykład z wczoraj: popołudnie, upał straszny. W domu sierść Kropki fruwa, bo linieje psinka... ale ja sprzątać nie lubię.. no to lecę do lodówki, flaszka Somersby jabłkowej, cyk za szpadelek, przekopywanie, sprzątanie, ucinanie liści obgryzionych przez ślimory nielubiane... i porządeczek, wkopałam cosik, wykopałam Eskimo. oddałam Wiesi, no i dziewczyny zza asfaltu już takie niby "padniete". Mówią, a daj spokój, że też chce ci się coś robić a tu za chwilę słyszę warkot kosiarki i praca wre. Jak mówię:

nic nie ekscytuje tak, jak sadzenie nowych roślin. Potem druga i trzecia puszka. już jest nas trzy.. i czas upłynął upalnie, ale bardzo miło... Takie to som ogrodników losy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies