Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:00, 12 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie dzisiaj leje jak z cebra, żadnych fotek nie udało się zrobić

Wiem Danusiu, byłam dzisiaj rano w stolicy, lało mi sie na głowe. Na linii bramek na autostradzie jak ręką odjąl
Jak to uporządkować? 21:30, 12 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród jest prawdziwą kolekcją roślin. Jeśli niektóre przestały się podobać, po prostu je oddaj, resztę pogrupuj albo gatunkowo, albo kolorystycznie.

Taka metamorfoza to trudna rzecz, nawet dla mnie. Nie da się po prostu napisać, to posadź tu, a tamto przesadź tam... to długotrwały proces, ale może się udać. Czeka Cię dużo pracy. Mój dekalog powinien pomóc.

Zgadzam się 10000% Przy takiej ilości roślin to jest mega wyzwanie....
Ogrodowisko przemówiło, czyli nasze powiedzonka 21:08, 12 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niestety, też nie Marzenka, bo to Syla zapoczątkowała.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?commit=Szukaj&page=9&q=konweniuje&search_in=posts&utf8=%E2%9C%93

o rok wcześniej od Marzenki...

Nie to, że chcę być złośliwa na Marzenkę, ale skoro coś przypisujemy komuś to niech to będzie prawda

Jakoś mi sie najbardziej z Madżenką skojarzyło chociaż weszło na stałe do wypowiedzi Ogrodowiskowych
Ale zaczęło się od Syli, to prawda
dzięki Danusiu
Kubusiowo II 21:02, 12 lip 2014

Do góry
Borsuk podobny do mojej Kropki haha Też wysoka na nogach i taka z pyska podobna. Jak ją zobaczyłam,to pomyślałam o borsuku
Ogrodowisko przemówiło, czyli nasze powiedzonka 20:53, 12 lip 2014

Do góry
dorciabe napisał(a)
A jak coś z czymś konweniuje to chyba Madżenka zapoczątkowała

Niestety, też nie Marzenka, bo to Syla zapoczątkowała.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?commit=Szukaj&page=9&q=konweniuje&search_in=posts&utf8=%E2%9C%93

o rok wcześniej od Marzenki...

Nie to, że chcę być złośliwa na Marzenkę, ale skoro coś przypisujemy komuś to niech to będzie prawda
Ogrodowisko przemówiło, czyli nasze powiedzonka 20:52, 12 lip 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
No to jeszcze dodam Mandżenkowe przedpłocie..........na okreslenie miejsca z przodu domu, przed płotem.....

tego słowa zgodnie z wyszukiwarką ..użyła pierwsza Lena, nie Marzenka. Jeśli ma być porządek

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?commit=Szukaj&page=8&q=przedp%C5%82ocie&search_in=posts&utf8=%E2%9C%93

w 2012 roku, a takowe przedpłocie jako pierwsza zrealizowałam i pokazałam jako wzór dla wszystkich, że o uliczne miejsce również należy dbać w ogrodzie, ale u mnie nazywa się "hidcotowa rabata".
Miejsko & sielsko 20:41, 12 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Buki zrzucają liście jesienią. U mnie zrzucają od 8 lat.

Danusiu, jesteś czujna i mądra
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:37, 12 lip 2014

Do góry
Zraszacz powinien być zgodnie ze sztuką w rogu... i dolewające. jeśli nie ma, źle jest zaprojektowane i nieważne jaka firma robiłą, źle jest. Ale nie o tym ja chcę, przeprowadź śledztwo kto co tam wylał, albo dziugnij kochany i sprawdź ile tam jest betonu... albo postaw kochany w rogu szklankę i przy zraszaczu szklankę puść nawadnianie i zobacz ile wody wlało się do tych poszczególnych szklanek... to proste jak drut.

No i czy spłynęła woda w tym miejsu, bo nie było Cię 11 dni, więc nie widziałeś jak to lało. I już nic więcej nie piszę na ten temat.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:33, 12 lip 2014

Do góry
U mnie dzisiaj leje jak z cebra, żadnych fotek nie udało się zrobić
Miejsko & sielsko 20:32, 12 lip 2014

Do góry
Buki zrzucają liście jesienią. U mnie zrzucają od 8 lat.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:10, 12 lip 2014

Do góry
Grill stoi w altanie i jest gazowy, więc nie ma szans na takie coś- ale ta woda z Ajaxem to chyba strzał w dziesiątkę bo "Pani" myła garaż, a stamtąd jest 2 metry do tego trawnika. W poniedziałek się zapytam ale to ma sens.

Woda leci dwa razy dziennie- każda strefa po 20 minut ( razem 40 minut na dobę)od 3 rano do 8. Gleba jest przepuszczalna bo nie ma opcji powstania jakiejkolwiek kałuży nawet jakby lało 5 dni i jeszcze podlewanie chodziło.Czujnik deszcze oczywiście by odciął.

Co Gardenarium sądzi o wapniowaniu teraz?

Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:58, 12 lip 2014

Do góry
Viola napisał(a)
A ta moja trawka to może miskant Morning Light? Rozpoznajecie? W ogrodniczym tak było napisane, ale ja im nie wierzę, bo często sami nie wiedzą co sprzedają.

A może to turzyca Evergold?

To jest na bank Miscanthus sinensis 'Variegatus" Mornig Light ma cieniutkie listeczki.

Turzyca jest niziutka (10 cm) i ma ziemozielone listki, a ten ginie na zimę.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:56, 12 lip 2014

Do góry
Ja w tym narożniku nie widzę zraszacza, popraw mnie jeśli się mylę

A do niego powinny dolewać dalsze zraszacze

Jednak plama wygląda dla mnie w sumie najbardziej na to, że ktoś coś rozlał i spłynęło..

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:50, 12 lip 2014

Do góry
A ja bym się bardziej nierównym trawnikiem przejmowała a nie grzybkami, na to pytanie już uzyskałeś odpowiedź powyżej, ale to w sumie bez znaczenia i trawnika nie zniszczy, natomiast pozostałe sprawy - tak, zarówno przenawożenie jak i brak wody.

A może pani sprzątająca wodę z ajaxem wylała? bo nie wie że to trawnikowi zaszkodzić może? Gorąca woda też może. Mieliśmy taki przypadek, że ktoś z klientów wylał (chlusnął) gorącą herbatą i spalił trawnik.

Wiem,, hmm, podejrzewam że tam stał grill z palącymi węglami hmm???

Co do kwitnięcia - widać takie masz gatunki traw, niskie.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 19:36, 12 lip 2014

Do góry
Popraw też stan gleby, szmata-siatka tam leży, po co to? Bardzo to nieestetyczne Proponuję wzruszyć glebę, jeśli nie stać cię na wydatek na kilkadziesiąt worków kory, bo wiem że dużo potrzeba do ogrodu i czasem każdy woli wydać na rośliny niż na ściółkę.

Wypielić, wzruszyć glebę pazurkami, będzie od razu ładniej i lepiej dla roślin.
Słoneczny taras - jak go skutecznie zacienić 19:29, 12 lip 2014

Do góry
Można posadzić drzewa bliżej, masz tyle drzew do wyboru, wystarczy wejść na stronę Związku Szkółkarzy Polskich i poczytać opisy i wielkości docelowe drzew.
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 18:51, 12 lip 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Trawniki siane mają do do siebie, że ilekroć je zasiejemy, jest ulewa...takie życie ogrodnika.

Dlatego kładę z rolki
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 18:50, 12 lip 2014

Do góry
Poczekać aż woda wsiąknie, potem przegrabić, dosypywać nowych nasion, a z rabat wybierać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:38, 12 lip 2014

Do góry
Lekarstwo? jak powiesz z jakiego powodu powstały plamy, powiem co robić. Bo jeśli chemia, to trzeba ziemię wymienić w tym miejscu.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:37, 12 lip 2014

Do góry
Pomyśl co robiłeś? Bo ta duża plama w rogu to brak wody albo chemikalia.

Może tam masz betonu więcej, albo na bank zraszacze nie dolewają., sucho na pieprz, jak mogłeś do tego dopuścić? Przecież to widać było codziennie, że trawnik najpierw matowieje, potem robi się ciemniejszy, następnie więdnie, blednie i schnie.

Trzeba puścić nawadnianie i patrzec jak leją zraszacze, powinien być w rogu a do niego dolewać jakiś inny. Jeśli tak nie jest zmień dysze na większe, albo dolewaj trawnik ręcznie (nawadnianie może źle zaprojektowane, bo "przemądrzałych" wykonawców bez liku, a prawidłowo robić nie umieją

Jeśli chemia, to Twoja beztroska to spowodowała, trzeba mieć wyobraźnie, co może się stać, gdy robisz coś, albo wylewasz w pobliżu trawnika. Mógł to być herbicyd, jeśli opryskiwałeś chwasty w kostce.

Dlatego przeprowadź rachunek sumienia, co i jak ostatnio robiłeś w tej okolicy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies