Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:46, 09 lip 2014

Do góry
Posyp Polofoską teraz.

Bofix na koniczynę, tylko jednocześnie z nawożeniem nie rób tego. Albo odchwaszczanie, albo nawożenie.

Najpierw bofix, jak padną chwasty - polifoska.

Moje początki- i brak doświadczenia :) 09:39, 09 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Różanecznik w szmacie, pod rynną, pod dachem, blisko betonu...natychmiast go zabieraj stamtąd i daj mu godziwe warunki, bo padnie do następnego sezonu.

Dziękuję za opinie i radę, zgadzam się, że nie mam niestety doświadczenia, także muszę pomyśleć jak to pozmieniać. A co by się nadawało na tą roślinkę pienną, czy świerk pienny "Glauca Globosa" by się nadawał? Mogłoby być to obsadzone azaliami japońskimi albo wrzosami(pewnie wrzosy by były za niskie)? Nie będą miały za ciasno rośliny w takiej ilości? A to na pomarańczowo pomalowane, mogło by być kilka berberysów? Czyli świerka z tamtego miejsca też wyrzucić? Także dla różanecznika znajdę inne miejsce. Jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowanie moim postem i pomoc.
Siewnik do nawozów 22:09, 08 lip 2014

Do góry
Nie mamy tutaj takiego rankingu, napisz do Pani Gadżet
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:04, 08 lip 2014

Do góry
Gabisia napisał(a)

Zasadziłam bez przekonania i okazało się, ze są cudne!
Odmiana Schneewitchen.
Tyle pąków na gałązkach, pomimo, że mają chyba z 30 cm dopiero.
Co najdziwniejsze w ogóle nie spadają kwiaty, tylko trzymają się jak gupie

Wg mnie to całkiem inna róża
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 19:02, 08 lip 2014

Do góry
Wymagania magnolii

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/154-magnolie-w-ogrodzie

Sprawdź czy nie za głęboko posadzona, a może byłą kopana i miała byle jakie korzenie, jeśli tak, wywal ją i kup drugą większą z dobrym systemem korzeniowym, Nie rozczulaj się .
Chwasty w trawniku 18:59, 08 lip 2014

Do góry
Bardzo się cieszymy
Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:56, 08 lip 2014

Do góry
Mewa73 napisał(a)
Ten szkodnik zaatakował mojego perukowca podolskiego! Czy mogę prosić o pomoc w zidentyfikowaniu go? Co to za szkodnik i jak go mogę zwalczyć?
Dziwaczek - żółknące liście 18:03, 08 lip 2014

Do góry
Sprawdź czy w dnie doniczki znajduje się otwór, to bardzo ważne.
Moje początki- i brak doświadczenia :) 17:56, 08 lip 2014

Do góry
Różanecznik w szmacie, pod rynną, pod dachem, blisko betonu...natychmiast go zabieraj stamtąd i daj mu godziwe warunki, bo padnie do następnego sezonu.
Moje początki- i brak doświadczenia :) 17:55, 08 lip 2014

Do góry
Witam, dla dobra twoich roślin wyrzuć szmatę - plastik sztuczny spod roślin, to pierwszy krok do zabicia roślin a już różaneczników w pierwszej kolejności. A już taka mata szkółkarska, zgroza

Rabata pod domem - wszystkiego masz po jednym, a dodatku nawet po jednym ale za mało i za nisko, kilka sztuk na taką powierzchnię - za mało - to niedobra droga do pięknego ogrodu, będziesz miała kolekcję roślin, ale nie kompozycję w ogrodzie.

Tutaj powinnaś dać coś wypasionego - piennego, kolorowego, jako soliter i podsadzić je do kompozycji choćby jednym gatunkiem zimozielonej rośliny w odmiennym kolorze, ale kilkanaście sztuk, Wtedy dopiero to będzie miało sens.

Albo jakoś tak posadź choćby.

Nie piszę, żeby krytykować, bo jesteś niedoświadczona, za kilka miesięcy będziesz się dziwiła jakie zmiany na lepsze poczyniłaś w ogrodzie i dziękowała mi za to, że wskazałam właściwą drogę.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:39, 08 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję, uwielbiam desery i to moja wada... ale jakieś przyjemności trzeba mieć z życia, a nie tylko sałata i sałata i woda..Wolę szarlotkę i lody. Kto też woli szarlotkę od diety?

Ja
A szarlotkę to koniecznie na ciepło i gałka lodów
Obwódki z bukszpanu 07:25, 08 lip 2014

Do góry
Wszystko zależy od wielkości i od sposobu w jaki zostanie wykopany. Ja bym nie ryzykowałą bo to nie jest termin na kopany bukszpan. Jeśli musisz przesadzić, to co innego, wykopujesz, bryła jest spora, z ziemią i nie ma ryzyka.

Zależy też czy kupujesz gdzieś blisko, czy ma ci ktoś wysłać przez internet? Obsypie korzenie z ziemi i dostaniesz "suchy wiecheć" - tego się obawiam.
Moja codzienność - ogród Oli 22:14, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Anglicy mają hopla na punkcie bezpieczeństwa, poza tym oni mają bardziej miękką trawę i nie mają zaniedbanych kancików, bo je od stuleci przycinają, w Wy przycinacie od ery ogrodowiska ?? Na pewno większość nie wiedziała co do czego i po co się to robi.

Tak samo z domkami dla owadów. Opisałam je już dawno temu, a wiedziałam o nich 10 lat temu, tez się zdziwiłam co to takiego.
Ale zapytaliśmy i już było wszystko jasne.

Najlepiej korzystać z wiedzy ludzi, którzy to już przetestowali lub odkryli dawno.

Danuś ja też mam hopla nie znoszę włażącej trawy na rabaty czy kostkę bo nawet najpiękniejsze kompozycje tracą urok Przed ogrodowiskiem nie wiedziałam co to nóż do kantów ale zaniedbanych kantów nigdy nie miałam, pazurkami skubałam i jakoś to wyglądało
Domek dla owadów mąż obiecał zrobić a jak obiecał to co pół roku przypominać mu nie trzeba wcześniej ich nie znałam ale jest forum i Ty która się z nami tą wiedzą dzielisz i ogromnie Ci za to dziękuję
Kolorowe Rabaty Martek 19:56, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pogoda dopisała do końca a Witek zamontował reflektory pod bukiem.

Pozdrawiam Danusiu,Ciebie,Witka,Grzesia i Ronina.
Muszę nadrobić zaległości .W sierpniu synowie na kolonie to popatrzę na Wasze cudeńka
Kolorowe Rabaty Martek 19:54, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozdrawiam Martku, nie zginął...tłumu nie ma więc damy radę

Bardzo się cieszę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:39, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja jadę po czereśnie "strzelające" w ustach tak mi pan określił w sklepie.

I już mi Danuś smaka narobiłaś

W zeszłym tygodniu kupiłam czereśnie na targowisku i... niejadalne były jak się okazało w domu. Za dużo "białka" w środku jak co jedna miała
Moja codzienność - ogród Oli 17:34, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Anglicy mają hopla na punkcie bezpieczeństwa, poza tym oni mają bardziej miękką trawę i nie mają zaniedbanych kancików, bo je od stuleci przycinają, w Wy przycinacie od ery ogrodowiska ?? Na pewno większość nie wiedziała co do czego i po co się to robi.

Tak samo z domkami dla owadów. Opisałam je już dawno temu, a wiedziałam o nich 10 lat temu, tez się zdziwiłam co to takiego.
Ale zapytaliśmy i już było wszystko jasne.

Najlepiej korzystać z wiedzy ludzi, którzy to już przetestowali lub odkryli dawno.

Dokładnie tak było w moim przypadku kanciki zaczęłam robić gdy zaczytałam się w ogorodowisku.A dużą robotę w estetyce ogrodu robi piękny kancik - bo niezaleznie jakie rośliny będą rosły a kancika brak będzie to ogólnie nieład jest i już.
W sobotę zrobiłam kanciki na rabatach u mojej teściowej a i plusa załapałam bo zachwycona była
Domek dla motyli napewno z czasem zagości na stałe w moim ogródku
Buziaczki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:47, 07 lip 2014

Do góry
A ja jadę po czereśnie "strzelające" w ustach tak mi pan określił w sklepie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:42, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym nie szła w morelowy, on się jedynie dobrze zestawia ze srebrem i ciemnoniebieskimi kwiatami, z resztą "mdło" wygląda. Zwłaszcza nie idź w morelowe róże.

One zostały posadzone do towarzystwa szałwii, przetacznika Christa i lawendy ciemnoniebieskiej, a srebro, to firletka; więcej nie idę w nie tylko te 2
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:41, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenko, taka głębokość warstwy ziemi wystarczy, dobra jest na małe krzewy i krzewinki, oczywiście pamiętamy o odmładzaniu ich co jakiś czas.

O, to super wiadomość czyli kolejna zmiana na jesień, teraz w donicach tylko zmienię
Danusiu, ja tez wolę lody i desery itd
dziś w Lidlu dzień grecki, rany..jakie pyszności, w tym ulubione słodycze, jadę po pracy i zaszaleję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies