Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 16:30, 07 lip 2014

Do góry
nie musi, a jak wygląda owal?

Tu masz jak wygląda https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/84-ogrody-angielskie-sissinghurst-castle-garden-jesienia
Donice drewniane 16:20, 07 lip 2014

Do góry
Jeśli są z drewna sosnowego, jakieś 4-5 lat. Potem zaczną się sypać i zrobią się dziury.
Altana w ogrodzie 16:18, 07 lip 2014

Do góry
W takim razie pokaż jak go montujesz w swoim ogrodzie.
I co dalej w moim ogrodzie ? 16:14, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A dlaczego zamiast zółtych berberysów nie dałaś pod miłorzęba bordowych?

Danusiu to nie berberysy tylko tawułki gold(z daleka słabo widać na zdjęciu) .Tam ich nie będzie bo przesadzam w inne miejsce. Pod miłorzębem obecnie nie ma nic. Więc co by pasowało by samiusi nie stał tak? I czy te iglaki obok pasują?
I co dalej w moim ogrodzie ? 16:06, 07 lip 2014

Do góry

A dlaczego zamiast zółtych berberysów nie dałaś pod miłorzęba bordowych?
Moja codzienność - ogród Oli 16:05, 07 lip 2014

Do góry
Anglicy mają hopla na punkcie bezpieczeństwa, poza tym oni mają bardziej miękką trawę i nie mają zaniedbanych kancików, bo je od stuleci przycinają, w Wy przycinacie od ery ogrodowiska ?? Na pewno większość nie wiedziała co do czego i po co się to robi.

Tak samo z domkami dla owadów. Opisałam je już dawno temu, a wiedziałam o nich 10 lat temu, tez się zdziwiłam co to takiego.
Ale zapytaliśmy i już było wszystko jasne.

Najlepiej korzystać z wiedzy ludzi, którzy to już przetestowali lub odkryli dawno.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 16:00, 07 lip 2014

Do góry
Dodam tylko, że nie chcę się mądrzyć, ani wytykać komuś że ma tak czy inaczej, zależy mi na tym, aby ogrody były piękniejsze, bardziej gustowne i łatwiejsze w pielęgnacji.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:55, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję, uwielbiam desery i to moja wada... ale jakieś przyjemności trzeba mieć z życia, a nie tylko sałata i sałata i woda..Wolę szarlotkę i lody. Kto też woli szarlotkę od diety?

Oj szarlotka z lodami mistrzostwo świata. Zawsze sobie przy tym powtarzam, że na pewno wejdzie w cycki, a wchodzi gdzie indziej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:51, 07 lip 2014

Do góry
Ja bym nie szła w morelowy, on się jedynie dobrze zestawia ze srebrem i ciemnoniebieskimi kwiatami, z resztą "mdło" wygląda. Zwłaszcza nie idź w morelowe róże.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:47, 07 lip 2014

Do góry
Oj tam, zawsze mówię, jakoś tak wychodzi.

Myślę sobie.. dajcie 100 różnych roślin i postawcie 100 projektantów. Jedni zrobią z tego majstersztyk, a innym nie wyjdzie, choćby nie wiem co.
Wiem jedno, najlepiej umiem ... improwizować, poszukać, zgromadzić, kupić, przymierzyć, postawić, popatrzeć i jest. Wtedy posadzić. Ewentualnie za dwa dni coś dodać.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:46, 07 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajnie się porobiło a może jeszcze te kolejne krzesełeczka przemalować? Na biało? czy na niebiesko? na biało

Danusiu dzięki one właśnie razem z tym nowym stolikiem będą na biało zrobione, w plecach drewno na mur i na to fajne płaskorzeźby, udało się wyszukać czyli już wiesz, gdzie będziemy rankiem kawę pić, jak będziesz u mnie

Odmianowa kostrzewa wygląda prześlicznie Niesamowita jest ta różnica między nimi A bukszpanowym obwódkom po co te wypustki?? Będziesz robić z nich jakieś kulki?
__

Sebciu...bardzo różne, powoli tę starą usunę, a na jej miejsca dam swoje sadzonki tej ładnejtak, będę robić kulki, jak mi nie wyjdzie, utnę

Pieknie poprostu bajecznie

Kondziu dzięki, u ciebie też napracowaliśmy się, ale warto

Irenko .. Twój ogród ma prłno różnorakich odsłon te cisy z trawką i starciem ( jeśli mi się dobrze wydaje ) są po prostu bajeczne

Ściskam

Tak Gierczusiu, to starzec od Uli, namnożyłam go, że hej, ma zakrywać brzeg kantów, abym miała mniej pracy z wąsami
staram się tworzyć różne zakątki, niedługo domek letni będzie kolejny w odsłoniepozdrówka

a hortensje szaleją

kuleczki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:41, 07 lip 2014

Do góry
martaibartek napisał(a)
Tylko jedno słowo: zachwycająco!

Danusiu zdjęcia twojego ogrodu są jak dobry deser.

Dziękuję, uwielbiam desery i to moja wada... ale jakieś przyjemności trzeba mieć z życia, a nie tylko sałata i sałata i woda..Wolę szarlotkę i lody. Kto też woli szarlotkę od diety?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:40, 07 lip 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Hidcotowa wymiata, jak zawsze! Żółty z różowym? To może tylko u Ciebie super wyglądać! Dach wymiata.
Buziam!

Fajnie, że wymiata, Witek też wypowiedział się pozytwynie, pochwalił, bo sama gramoliłam się po tej drabinie, nie było komu podać kwiatków, doniczki rzucałam na dół. pot lał się z czoła, ale dałam radę, no bo jak nie ja,. to kto/??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:36, 07 lip 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, ale ta monarda 'Scorpion' rośnie spokojnie do metra, może nawet więcej - mam ją. Może ona spełni rolę drzewka na dachu?

Niedługo sąsiedzi wieżowce będą dookoła budować, żeby zobaczyć te cuda i dziwy albo w AGD zabraknie drabin.

Pięknie. Zachwycam się. Brak słów podziwu.

Ewciu, monardę kupiłam dla Hani, bo miałam nakazane że jak spotkam fioletową to mam kupić mam już 3 fioletowe, czekają, jedną sobie przeznaczyłam tę z nadmiaru trzech W końcu posadziłam na hidcotowej, bo jak mączniak wlezie, to będę ciąć.

A co do wieżowców...hahaha - wykrakałaś... za chwilę wyburzą ten domek za moim śmietnikiem i będą budować wieżowiec... będzie wisiał nad moim ogrodem. I nad ogrodem Anuli jeszcze bardziej chyba. 1,5 metra od płotu...mojego. Budownictwo się rozwija koło mnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:34, 07 lip 2014

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Piękny ogród botaniczny w wykonaniu Danusi,

Boguś, nie tak całkiem, bo ogród botaniczny to kolekcja gatunków, jak najwięcej, a u mnie jak najmniej, chyba że ściśle chodziło Ci o zielony dach? ale też ograniczenia kolorystyczne są.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:33, 07 lip 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Danusiu, ten dach jest bajeczny!!! jaki kolorowy i radosny i ile roślin!
Jesteś jedyna w swoim rodzaju, mistrzynii ogrodowa artystka
Powiedz proszę ile jet żyznej ziemi, bo muszę na coś stałego zmienić nasadzenia w skrzyniach koło domu...mam dość latania z wodą, a tam jest upalnie non stop, co dać aby sobie poradziło? głębokość skrzyni około 30 cm, lawenda i tawuła?

Irenko, taka głębokość warstwy ziemi wystarczy, dobra jest na małe krzewy i krzewinki, oczywiście pamiętamy o odmładzaniu ich co jakiś czas.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:32, 07 lip 2014

Do góry
MAD napisał(a)
Zdjęcia niesamowite ale na żywo ogród PO-WA-LA... Byłam w raju. Danusiu dziękuję, że uchyliłaś mi kawałek Twojego Nieba... Byłam w takim szoku, że się pogubiłam i do domu wracałam okrężną drogą...

Szkoda że nie zahaczyłaś o Okrężną hahaha.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:31, 07 lip 2014

Do góry
Wyrywaj poważając aby wyszły korzenie, bo łatwo się urywa.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 15:22, 07 lip 2014

Do góry
kolcero napisał(a)
Zakładam, że nie mniej roboty będę mial z darnia wchodzącą na żwir, niż z cotygodniowym docinaniem ~150mb kantów. To jest ~5cm żwiru na grubej czarnej folii, więc łatwo nie będzie miała chyba

I tu nie miej złudzeń, z tym zabezpieczeniem będzie dużo gorzej utrzymać nienaganne kanciki, bo nie wbijesz niczego, żadnego narzędzia przez te kamienie i gruba wyściółkę. A trawa wlezie szybciej niż myślisz. Będziesz rył ręcznie na kolanach i klął że wybrałeś takie właśnie rozwiązanie, ja to wiem...

Kantów nie docina się co tydzień a co jakiś czas. Łatwiej wbić nóż do kantów w trawę bez ograniczników, nawet co tydzień, niż z jakimkolwiek, nawet najbardziej zmyślnym.
Pomijam brzydotę kołków i ich nietrawałość, gdy zgniją i rozlecą się.

Wspomnisz moje słowa za jakiś czas. Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:17, 07 lip 2014

Do góry
Fajnie się porobiło a może jeszcze te kolejne krzesełeczka przemalować? Na biało? czy na niebiesko? na biało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies