Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 21:03, 07 kwi 2025

Do góry
Monika83 napisał(a)
Gosia ranniki już przekwitły.Cebulica lubi słoneczne miejsca, u mnie zaczyna wychodzić spod kontroli bo pojawia się pojedyńczymi sztukami w różnych miejscach,no jest inwazyjna.Te szafirki są bardzo wczesno kwitnące,rok temu kwitły jeszcze wcześniej bo na początku marca,a teraz już kwitną te zwykłe armeńskie.

Monika przepięknie ta rabatka wygląda. Ile tutaj tych cebulek.

Dlaczego u mnie tak pięknie Ciemierniki nie rosną. Dlaczego. Zmarzły mi w lutym i teraz kwitnie takie byle co.
Ciemierniki masz przepiękne.
Ania z Zielonego Wzgórza 20:59, 07 kwi 2025

Do góry
Marzec 2024
Mamy nową szklarnię, zdjęcie wrzucę jutro.
Poniżej zdjęcia ze szklarni po oberwaniu chmury i po posianiu nasion, sadzonki zostały pożarte przez ślimaki żarłoki
Kwiecień 2024
Pomidorowy Zawrót Głowy 20:59, 07 kwi 2025

Do góry
- 5 kwietnia: coraz więcej komór wielodoniczki jest zapełnionych

- 6 kwietnia: trwają przygotowania do pikowania; cieżko byłoby za każdym razem opisywać odmianę na doniczce, wprowadziłam sobie więc w tym roku system numerkowy na moich planach i doniczkach

Każda odmiana dostała swój numerek.

W przyszłym roku do takiego planu dodam jeszcze kilka udoskonaleń.
- 7 kwietnia: pikowanie części odmian

Tyle zostało w wielodoniczce do podrośnięcia.
Pomidorowy Zawrót Głowy 20:47, 07 kwi 2025

Do góry
Mój pamiętnik pomidorowy do tej pory wygląda tak:
- 22 marca: wysiew 48 odmian tunelowych (50 nasion)

- 24 marca: pojawiły się pierwsze kiełki, które sukcesywnie przenosiłam do wielodoniczki wypełnionej podłożem zmieszanym z perlitem

- 25 marca: wysiałam odmiany koktailowe i te do skrzyń warzywnych poza tunelem (w sumie. poprzednimi to razem 83 odmiany), tutaj wniosek mam taki, że ręcznik kuchenny i długopis sprawdza się lepiej niż waciki i marker w moim przypadku

- 26 marca: pokazało się pierwsze kolanko nad ziemią

-27 marca: pokazały się liścienie (dwie odmiany z czapeczką = prawdopodobnie za mała wilgotność i/lub za płytko w ziemi)

- 29 marca: wszystkie osiągające się w kiełkowaniu odmiany trafiły do jednego pojemnika, dostały po dodatkowym nasionku obok i na każdy wacik dodałam kilka kropel wody utlenionej
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:43, 07 kwi 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Na szczęście nie jest tak źle. Jest kilka bardzo fajnych. O ile będą zgodne, to nie będzie źle Nawet już je pogrupowałam kolorystycznie. Właśnie największym rozczarowaniem jest, gdy przychodzą dalie, które są kompletnie z innej parafii niż te, które się wybierało.

Z tego to Melnais Burvis może okazać się ładna, a RIP City chciałam i akurat w duecie mogą wyglądać dobrze.

Dalie wszystkie ładne. Tylko nie każdy kolork i rzeźba kwiatu komuś odpowiada.
Kiedyś ich miałam bardzo dużo. Jednak przezimować takie stado to nie lada sztuka. Teraz mam tylko Franza Kafke 2 kolory.
Sieje też kolnierzykowe są we wrześniu aż do przymrozków nie zastąpione razem z cyniami.
Ania na Żuławach 20:34, 07 kwi 2025

Do góry
An_na napisał(a)
Mąż szanowny za swą osobistą premię zakupił judaszowca Eternal Flame. Cieszę się bardzo, bo pragnęłam go od dawna
Ale jak tak patrzę na te cienkie patyczki z ledwie zauważalnym śladem życia to wierzyć się nie chce, że on tyle kasy kosztował :0

W ubiegłym roku w ramach testu kupiłam zwykłego i przetrwał zimę to mam nadzieję, że Eternal też przetrwa.
Dla niego poszerzam rabatę, usypuję górkę, przesadziłam cisy. Mam nadzieję, że doceni i będzie cieszył oko.

Fajny ten mąż. A gdzie ten judaszowiec bo nie widzę? U nas w kosmicznych cenach są te judaszowce. Ja je uwielbiam, ale jeden już mi wypadł, a drugi co rok ma problem z przetrwaniem. Strasznie żal, kasy wydanej też. Na razie dobrze trzymają się trzy. Ja to bym chciała jak najwięcej.
Przy ścieżce 20:09, 07 kwi 2025

Do góry
vita napisał(a)
No to sypnęło u mnie śniegiem i powiało silnie. Do południa pracowałam jeszcze w ogrodzie, ale tak zmarzłam, że z ulgą wróciłam do domu na gorącą herbatę...i już w domu zostałam
Chwilowo siedzę na tyłku, to znaczy w ogrodzie, porządkuję, plewię i robię zdjęcia. Czego przez ostatnie lata nie robiłam zbyt często Kiedy kadruję fotki zaczynam dostrzegać pewne błędy kompozycyjne, czegoś mi brakuje, czegoś jest za wiele.
Nieoczekiwanie znalazłam dobre miejsca dla roślin, które wegetowały trochę zarośnięte, co nieco wywaliłam na kompost, podjęłam też decyzję o nowym trawniku.
Wiem też, gdzie posadzę hortensje 'wołyńskie', szukałam dla nich miejsca, a nie chcę ich mieszać w bliskim sąsiedztwie z 'pomorskimi'

Hortensje od Mirki, które ukorzeniłam z patyczków, już chyba mają ze trzy lata. Dobrze się rozkrzewiły, świetnie przezimowały, a teraz przymrozki!

przyczajony Ku Klux klan?
Przedogródek pod dębem 19:42, 07 kwi 2025

Do góry
Waclaw napisał(a)
Obok mojej, na opuszczonej działce ROD rozsiały się pierwiosnki

Mam pozwolenie więc chyba skubnę trochę do Przedogródka

Ale tu jest pięknie jednak natura potrafi zaskoczyć
Za drzwiami do ogrodu... 19:22, 07 kwi 2025

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 19:19, 07 kwi 2025

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 19:18, 07 kwi 2025

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 19:16, 07 kwi 2025

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 19:14, 07 kwi 2025

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 19:12, 07 kwi 2025

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 19:10, 07 kwi 2025

Do góry
Wstawiam zdjęcia z wczorajszej wizyty w ogrodzie Ani. Pogoda nie dopisała, ale tyle było kwitnących różności i romantycznych ozdób, że wszystko wynagrodziły

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:53, 07 kwi 2025

Do góry
Były też różne RH, ale tylko oglądałam i nic nie kupiłam bez wcześniejszej analizy. Była jedna z odmian wymieniona wcześniej przez Polon.

Czy takie mocno jasne liście świadczą o niedoborach? Dziury w liściach to opuchlaki?
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:39, 07 kwi 2025

Do góry
MartaCho napisał(a)
Cóż to była za wyprawa! Wspaniale, że się podzieliłaś zdjęciami! Wspomnienia na całe życie! Przepiękne miejsce na ziemi. Jak tamtejsza herbata smakowała? A co smakowało Ci najbardziej?
Też obawiam się, że te schody by mnie pokonały.
Pozytywnie zazdroszczę!

MartaCho piliśmy herbaty od białej (nawet nie wiedziałam że taka istnieje), do bardzo ciemnej. Te najciemniejsze są bardzo mocne i gorzkie. Biała bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Bardzo smakowała nam też herbata imbirowa, bo na Sri Lance sprzedają też bardzo dużo herbat smakowych.

Ja w ogóle uwielbiam wszystko co imbirowe. Więc krewetki w sosie imbirowym będę wspominać najdłużej, mimo że nie wyglądały jakoś nadzwyczajnie

Oczywiście nad oceanem objadłam się owoców morza, bo je po prostu uwielbiam, a wiadomo w jakich cenach są w Polsce, zawsze w Azji wykorzystuję okazję. Fantastyczna była też ryba grillowana, którą sami złowiliśmy - barakuda (kupiliśmy wycieczkę deep fishing tour - fantastyczna sprawa

Ogólnie jedzenie na Sri Lance jest muszę przyznać dość monotonne. To mała wyspa więc gdziekolwiek się nie pojedzie są te same potrawy, te same wypieki, przekąski. Omlet na śniadanie po raz 17 z rzędu może się znudzić. Uważam, ze koniecznie trzeba spróbować na SriLance chlebków rotti, naleśników z kokosem, samose, rotti, kottu rotti, rice and curry i dhal z soczewicy, który na pewno wprowadzę do swojej kuchni. W ogóle uwielbiam jeść w obcych krajach i wprowadzać różne potrawy u siebie w kuchni.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:35, 07 kwi 2025

Do góry
Dzisiejsze zakupy Pigwowiec Pink Queen oraz dereń biały Miracle.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:14, 07 kwi 2025

Do góry
Więcej chwastów niż bylin ale wszystko rośnie

Ta magnolia nie przypalona

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:03, 07 kwi 2025

Do góry
Znów coś zrobione. Trzy toalety zawiezione na górkę i po jednej zataczkowane do Chałupki. I podlane co ostatnio sadziłam

Będzie San Francisco buahaha

Tu sądziłam kept Martagonow i liliowce Stella d oro
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies