Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

mirkaka 19:56, 07 kwi 2025

Magnolie piękne, mam nadzieję że nie oberwały w nocy..
mirkaka 20:09, 07 kwi 2025

vita napisał(a)
No to sypnęło u mnie śniegiem i powiało silnie. Do południa pracowałam jeszcze w ogrodzie, ale tak zmarzłam, że z ulgą wróciłam do domu na gorącą herbatę...i już w domu zostałam
Chwilowo siedzę na tyłku, to znaczy w ogrodzie, porządkuję, plewię i robię zdjęcia. Czego przez ostatnie lata nie robiłam zbyt często Kiedy kadruję fotki zaczynam dostrzegać pewne błędy kompozycyjne, czegoś mi brakuje, czegoś jest za wiele.
Nieoczekiwanie znalazłam dobre miejsca dla roślin, które wegetowały trochę zarośnięte, co nieco wywaliłam na kompost, podjęłam też decyzję o nowym trawniku.
Wiem też, gdzie posadzę hortensje 'wołyńskie', szukałam dla nich miejsca, a nie chcę ich mieszać w bliskim sąsiedztwie z 'pomorskimi'

Hortensje od Mirki, które ukorzeniłam z patyczków, już chyba mają ze trzy lata. Dobrze się rozkrzewiły, świetnie przezimowały, a teraz przymrozki!

przyczajony Ku Klux klan?
Makao 20:28, 07 kwi 2025

mirkaka napisał(a)

Ania, teraz nie ukorzeniaj, pędy są zdrewniałe, utnij pęd w lipcu, jest jeszcze zielony, tylko częściowo zdrewniały, albo znajdź krótki pęd bez kwiatu i tego wsadź do ukorzeniacza i pod roślinę macierzystą posadź, tam zawsze będzie cień i wilgoć. Liście obetnij ,tylko te na górze zostaw, jeśli są duże to przytnij.

Rozmnażanie tej hortensji nigdy jeszcze mi się nie udało. Tylko z odkładów pędów to 100 % sukces.
Czyli takie zdrewniałe są do niczego? Tak?
Wafel 21:30, 07 kwi 2025

"przyczajony Ku Klux klan? " ale mnie to rozbawiło
Margo2 23:17, 07 kwi 2025

Vita, cieszę sie, że planujesz większe prace ogrodowe w tym roku.
Pamiętam jak widziałyśmy się ostatnio ( w sumie dawno to było) jak mówiłaś, że nie masz czasu, że Ci się już nie chce.
Po cichu liczyłam na to, że to sie zmieni.
Jak zwykle podziwiam rarytasiki.
I zawsze układ ogrodu.
vita 23:41, 07 kwi 2025

Joku napisał(a)
Dziękuję za radę, nie będę ruszać sangwinarii, niech sobie rośnie . Ewentualnie eksmituję sąsiadów .

Nie wiem jak bardzo się u Ciebie rozrosła, możliwe, że podział teraz by jej nie zaszkodził.
Sąsiadów trochę szkoda, ale może dadzą radę do jesieni?
vita 23:50, 07 kwi 2025

Magara napisał(a)

Szczerze mówiąc średnio. Śniły mi się ciężarówki, dziesiątki ciężarówek, przywożące kompost i wysypujące go na mojej działce Hałda rosła w oczach i była naprawdę imponująca - obudziłam się lekko przerażona
Ale cóż, jutro 3 tony wjadą i jakieś mam wewnętrzne przekonanie, że to będzie mała kupeczka

Widziałam tę małą kupeczkę he he Działasz pewnie i z takim zaangażowaniem
vita 00:11, 08 kwi 2025

mirkaka napisał(a)

Ania, teraz nie ukorzeniaj, pędy są zdrewniałe, utnij pęd w lipcu, jest jeszcze zielony, tylko częściowo zdrewniały, albo znajdź krótki pęd bez kwiatu i tego wsadź do ukorzeniacza i pod roślinę macierzystą posadź, tam zawsze będzie cień i wilgoć. Liście obetnij ,tylko te na górze zostaw, jeśli są duże to przytnij.

No tak, zapomniałam dodać, że ja ukorzeniałam późnym latem, pędy półzdrewniałe.
Gdybym jednak miała umieścić sadzonkę pod rośliną mateczną, inną hortensją, na pewno nic by z tego nie wyszło Hortensja to nie bylina
Nie wiem Ania, co z patykami (nie pędami, jak w pierwszej chwili zrozumiałam), to jakaś szczególna hortensja?

vita 00:14, 08 kwi 2025

mirkaka napisał(a)
Magnolie piękne, mam nadzieję że nie oberwały w nocy..

Oberwały. Może pozostałym pięciu pąki nie przemarzną?
vita 00:30, 08 kwi 2025

mirkaka napisał(a)
przyczajony Ku Klux klan?

Bo ma co, czając się okrywać Hortensje od Ciebie tak dobrze przezimowały, tak ładnie ruszyły po wzroście temperatur, miałam je narazić teraz na takie niebezpieczeństwo?
Lada dzień zdejmę wierzchnie okrycie, to pod spodem poluzuję, będzie dobrze