Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Wafel 18:11, 07 kwi 2025

Asia też wzięłam jedną z tych donic dla mojej nowej czuprynki, bardzo się ucieszyłam rano zerkając na stronę sklepu, bo wczoraj chciałam coś zamówić i jeszcze były w starej cenie. Mam kilka tych donic na dachu i są świetne choć trochę płowieją po 2-3 latach.
Makao 19:46, 07 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Liczą, że wśród tych, które zamówią znajdzie się coś wyjątkowego po prostu. Hazard ogrodniczy

I to ruletka
ElzbietaFranka 20:43, 07 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Na szczęście nie jest tak źle. Jest kilka bardzo fajnych. O ile będą zgodne, to nie będzie źle Nawet już je pogrupowałam kolorystycznie. Właśnie największym rozczarowaniem jest, gdy przychodzą dalie, które są kompletnie z innej parafii niż te, które się wybierało.

Z tego to Melnais Burvis może okazać się ładna, a RIP City chciałam i akurat w duecie mogą wyglądać dobrze.

Dalie wszystkie ładne. Tylko nie każdy kolork i rzeźba kwiatu komuś odpowiada.
Kiedyś ich miałam bardzo dużo. Jednak przezimować takie stado to nie lada sztuka. Teraz mam tylko Franza Kafke 2 kolory.
Sieje też kolnierzykowe są we wrześniu aż do przymrozków nie zastąpione razem z cyniami.
Rojodziejowa 20:45, 07 kwi 2025

Makao napisał(a)

I to ruletka

Tak
Rojodziejowa 20:45, 07 kwi 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Dalie wszystkie ładne. Tylko nie każdy kolork i rzeźba kwiatu komuś odpowiada.
Kiedyś ich miałam bardzo dużo. Jednak przezimować takie stado to nie lada sztuka. Teraz mam tylko Franza Kafke 2 kolory.
Sieje też kolnierzykowe są we wrześniu aż do przymrozków nie zastąpione razem z cyniami.

Z jakich nasion je siejesz?
Kontonaogrod 14:58, 08 kwi 2025

LIDKA napisał(a)

Masz prace dzieci dom ogród i inne hobby. Przy Tobie (i przy Karoli-Ani)
wyglądam na leniucha ;(

Ja mam tylko prace i dorosłe dzieci. Jak mam wolne od roboty raz kiedyś to zawsze po coś najczęściej lekarze. Wymyśliłam ze wiosną i jesienią bede brała urlop na ogród po 3 dni.
I zaplanuje tak żeby nic mi nie przeszkadzało. Teraz planuje brac na sadzenie cebul.

Lidka weź. Po pierwsze to ja zasuwam na dwa ogrody teraz. A po drugie mam nie męża który zasuwa ze mną. Czyli coś niebywałego wręcz Nadal nie wyrabiam i nadal kąty są zachwaszczone. Ty masz wypieszczony ogród od linijki, ja mam sajgon za sajgonem gdzie się nie obejrzeć
Urlop na ogród to fajny pomysł, z tym ze mi sił brakuje - poorzę trzy cztery godziny i padam na twarz. Wiec całodniowy urlop nie bardzo. Ale piątkowe popołudnie na rycie? Tak poproszę, już dwa takie miałam w tym sezonie
Kontonaogrod 15:00, 08 kwi 2025

Asia szacun za dalie. Czy pan Stanisław sprzedaje jakieś inne rośliny? Jakby miał np irysy albo piwonie to takie losowe też bym przygarnęła Dalii nie mam gdzie przechowywać, w doniczkowo się nie bawię, a w wykopywanie co sezon tym bardziej więc podziwiam Cię!

Donice piękne i jakie wielkie!
Rojodziejowa 15:39, 08 kwi 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Asia szacun za dalie. Czy pan Stanisław sprzedaje jakieś inne rośliny? Jakby miał np irysy albo piwonie to takie losowe też bym przygarnęła Dalii nie mam gdzie przechowywać, w doniczkowo się nie bawię, a w wykopywanie co sezon tym bardziej więc podziwiam Cię!

Donice piękne i jakie wielkie!

Z tego co wiem, to jedynie dalie. Z losowymi piwoniami to u Rafała Gorzołki są za 18zł sztuka. On sprzedaje fajne karpy https://www.paeonyworld.pl/wp-content/uploads/2025/03/OFERTA-PIWONII-KOREKTA-11.O3.25.pdf
A Twoja sąsiadka nie sprzedaje piwonii nn? Choć jak patrzę na FB to pewnie każdą jedną ma skrzętnie opisaną.
Rojodziejowa 17:31, 08 kwi 2025

Przyszedł mi dziś sprzęcik Nie jest to szczyt marzeń, ale miskanty rozdrabnia z krótkimi przerwami na odblokowywanie wylotu, w którym blokują się liście.
Jako ściółka pod pomidory akurat się przyda.

A badyle z hortek przerabia na wióry. Do kompostownika jak znalazł
Rojodziejowa 17:38, 08 kwi 2025

Pisałam u Ani, że pomidory trochę za szybko rosną… już by chciały do ziemi. W przyszłym roku muszę wytrzymać do standardowego terminu, bo nie ma co kisić takich dużych pomidorów w domu. Przesadziłam te najwyższe do 2l doniczek.