Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:44, 30 cze 2016

Do góry

Wysokie byliny połamane, Annabelki pierwszy raz wypuściły kwiaty to połamało, cały miskant Giganteus połamany co przez 5 lat się nie zdarzyło nawet przy największych burzach, nawet kwiaty żurawek wyłamało, lilie, jeżówki, szałwie kilka doniczek pozrzucało

dopiero doczytałam
kurcze

..........................

pięknie Ci to wyszło!!!!!
do kopiowania

cudooooooooownie!!!!!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:40, 29 cze 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

to też miskanty?

Też. To miskant chiński Gracilismus. Ma bardzo cieniutkie liście.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:22, 29 cze 2016

Do góry
To miejsce o poranku ładnie rozświetla miskant Morning Light.

Każdego dnia zerkam sobie na edenkę. Piękna jest. Sadzona wiosną- jak na młodziaka ma sporo kwiatów. Dobrze, że w ogrodzie sa nie tylko królowe. Pospolite byliny też dają radość oczom.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:25, 29 cze 2016

Do góry
No, no, no HAniu....aż się rozmarzyłam...super to brzmi- już to nawet widzę trochę, choć nie wiem jak te miskanty wyglądają (zaraz wygoogluje)

Znalazłam blisko podobno choiny kanadyjskie. Pan przez telefon zastrzegł- "ale nie te kompaktowe, tylko naormalne- drzewa", zanim jeszcze zdążyłam zapytać
Podobno 50-60 cm po 8 zł. Wybiorę się w sobotę (zanim moja ta oto Siostra zjedzie...) i kupię.

Jeśli mówisz, że Jeddeloh nie zostaną zagłuszone przez hortensje, to mi ten pomysł się bardzo podoba.

Rozumiem, że to trzeba "piętrami" sadzić?
Miskant - hortensja (na przemian?)
choina Jeddeloh (ależ będę nadużywać tej nazwy )
żurawka
Mój zakątek - początki 11:36, 29 cze 2016

Do góry
Jadę dziś po róże, zrobiłam sobie małą listę co kupić

- trawy
- miskant
- funkie
- róże
- żurawki jasne odmiany
- lawenda (lewa rabatka jest piaszczysta i je tam mogę upchnąć )
- może dokupię z 3 hortensje
- coś co mi się spodoba, ale nie więcej niż jeden rodzaj

Potrzebuje coś szybko rosnącego w krzak co zakryłoby mi włazy od szamba. Co to mogłoby być, myślałam o miskancie tymczasowo.

Odcienie zieleni 2 22:02, 28 cze 2016

Do góry
Ania mam 2 kupione i trzecią mam u mamy mojej do odebrania.
serio , miałam je mieć z szałwią i miskant ML ale je już gdzie indziej wsadziłam, w sumie jakby mi sie udało kupić większe kostki bukszpanowe posadziłabym je na ich tle przy jakims wejsciu np na taras, bo taras to chcę mieć taki zamknięty roślinami,
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 08:44, 27 cze 2016

Do góry
wiem, jednak ten miskant kwitnie zawsze ....niestety
Ogród - moje czwarte dziecko 00:17, 27 cze 2016

Do góry
Dawno mnie nie było na moim wątku, na wszystko brak czasu, patrzę na ten mój ogród i myślę, kiedy będę miała tyle czasu by choć namiastkę stworzyć tego co oglądam u Was

jedyna, prawie kompletna rabata frontowa (na jesień wsadzę tu czosnki i tulipany) pięknie się rozrasta
niedawno było tak

a teraz

nie obyło się bez strat, grasuje u nas kuna, w jednej z pięknie rozrośniętych lawend zrobiła sobie legowisko

dzisiaj wykopałam biedna lawendę, na jej miejsce wsadziłam malutką, a bidulkę radykalnie ściełam - wredna kuna wyłamała cały środek, zobaczymy co z tego będzie

z tyłu, przy tarasie powstaje rabata, podpatrzona u Marzenki - mam nadzieję, że mogłam, ale nie mogłam się oprzeć

czekam na przesyłkę trzmielin szczepionych na pniu, carex fountains zostanie zastąpiona carex variegata - chyba będzie wyższa, i rabata zostanie podwyższona do wysokości tarasu, otoczona obrzeżem i wyłożona szarym grysem, ale kiedy ten plan będzie zrealizowany, hmmm.. ale plan jest

w tym tygodniu mam plan poszerzyć rabatę z tyłu - nie ma już żurawek, przesadziłam je w cień, gdzie nabierają sił - myślałam, że zabiło je słońce, ale jednak to moje ręce niewprawionego ogrodnika i nawóz w granulkach sypnięty na stożek wzrostu skutecznie je spalił, z 30 może uratowałam kilkanaście
w miejsce Żurawek przyszła carex ornithopoda, obok pas kostrzewy sinej, do carex ornithopoda chcę dosadzić brunnerę Jack Frost, a do kostrzewy wróci żurawka palace purpule - choć wszelkie sugestie mile widzane

pozostaje mi jeszcze dopracowanie rogu

na razie po lewej sa dwie hortensje vanille fraise, a po prawej miskant morning light (coś kiepsko rośnie)
mysle czy nie zmienić na taki układ, by hortensje rozdzielić miskantami

dziękuję za wszelkie sugestie

a moje hortensje mają gołe, bezlistne trzonki, listki są dopiero przy rozgałęzieniach, chcę je podsadzić rozchodnikiem okazałym chocolate, bo drażnią mnie te puste plamy
Ogród Ani :) 15:47, 26 cze 2016

Do góry
Cudowniasta ta hakone. Żeby chociaż gdzieś w mojej okolicy można kupić. Wczoraj biegała po ogrodniczych, trawy nawet są, ale Ci bardziej zorientowani sprzedawcy znają tylko miskanta-bez odmian. Miskant, to miskant, a reszta, to trawki.
Jak Pan zapytałam, czy to carex, to zrobila iscie zaskoczona minę i odpowiedziała "chyba tak", zaś na pytanie "a który?" już bez ściemy "nie wiem...."
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:34, 25 cze 2016

Do góry
natka098 napisał(a)
Chciałabym wzdłuż tarasu zrobić rabatę, maks 1m szerokości, długość 6m, kupiłam 3 hortensje bukietowe limelight, i nie wiem z czym mogłabym je połączyć? I czy wystarczy ich żeby to jakoś wyglądało, taras z barierką będzie miał wysokość około 1,8m i chciałabym aby hortensje właśnie były jako najwyższe.

Marcin89 napisał(a)

Ja bym dał na środku pasa 3 hortensje i przed nimi niską bylinę (żurawka, funkia, czy szałwia), a po obu stronach hortensji wyższa trawa jako tło (miskant), a przed nim kule z bukszpanu i jakieś ciekawe byliny. Może też być trzmielina jako roślina okrywowa i w niej bukszpanowe kule.

A wszystko zależy od stanowiska i nasłonecznienia

Szerokość 1m na pewno nie pomieści tego wszystkiego przy hortensji która osiąga 1,5m szerokości...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:06, 25 cze 2016

Do góry
natka098 napisał(a)
Chciałabym wzdłuż tarasu zrobić rabatę, maks 1m szerokości, długość 6m, kupiłam 3 hortensje bukietowe limelight, i nie wiem z czym mogłabym je połączyć? I czy wystarczy ich żeby to jakoś wyglądało, taras z barierką będzie miał wysokość około 1,8m i chciałabym aby hortensje właśnie były jako najwyższe.

Ja bym dał na środku pasa 3 hortensje i przed nimi niską bylinę (żurawka, funkia, czy szałwia), a po obu stronach hortensji wyższa trawa jako tło (miskant), a przed nim kule z bukszpanu i jakieś ciekawe byliny. Może też być trzmielina jako roślina okrywowa i w niej bukszpanowe kule.

A wszystko zależy od stanowiska i nasłonecznienia
Anna i Ogród 18:08, 23 cze 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
A to dziś dostałam od Kamili (w oflisowym)

to chyba turzyce

Red Baron i kostrzewa

a to nie wiem chyba miskant jakiś

Nawet nieźle wyglądają uff
na 1 foto turzyca Carex grayi turzyca z kasztankami, i włosista bronze,
na 2 Baron i kostrzewy dwie różne odmiany jedna taka długa jak włosista druga osiągnie max 25 cm,
nr 3 to mozga trzcinowa dość ekspansywna,ale fajna bo kiełkuje jako pierwsza w ogrodzie, z jej ekspansywnością radzę sobie tak

Anna i Ogród 16:03, 23 cze 2016

Do góry
A to dziś dostałam od Kamili (w oflisowym)

to chyba turzyce

Red Baron i kostrzewa

a to nie wiem chyba miskant jakiś
Jurajski Ogród 11:56, 23 cze 2016

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Anka, berberys Admiration gryzie się kolorystycznie z Bonicą przy sobie, lepszy byłby Atropurpurea Nana lub Bagatelle, ja jednak wybieram lawendę, tylko posadzoną ok. metra od róż, może też być obwódka bukszpanowa. Rozplenica się "rozkłada" na boki i kładzie na różach, dla mnie lepszy miskant Morning Light.

Dziękuję Ci serdecznie za rady - właśnie tej kolorystyki nie byłam pewna. Jak to dobrze, że można się dopytać kogoś kto ma doświadczenie i Dar
Jurajski Ogród 08:03, 23 cze 2016

Do góry
Agatko, Sebek, Basiu, dziękuję

Renatko, rzeczywiście przy Bonicach można wybrać wygodę i przez jakiś czas brzydszy wygląd róż lub ciągłe obcinanie. Ja - z braku czasu - wybieram całkowite ścięcie do połowy po kwitnieniu, ale ta druga opcja jest też dobra. Zależy od chęci i czasu.

Anka, berberys Admiration gryzie się kolorystycznie z Bonicą przy sobie, lepszy byłby Atropurpurea Nana lub Bagatelle, ja jednak wybieram lawendę, tylko posadzoną ok. metra od róż, może też być obwódka bukszpanowa. Rozplenica się "rozkłada" na boki i kładzie na różach, dla mnie lepszy miskant Morning Light.

Dominiko, dziękuję

Wrobelki - dziękuję, niestety nie wiem, bo ostatnio nie kupowałam.

Bogdziu, jak miło, że zaglądasz Jest tu wiele niepowtarzalnych ogrodów (w tym Twój), nie tylko mój, ale dziękuję

Kasiek, bardzo dziękuję

Agatko, bardzo mi miło

Ogrodowy song 17:37, 22 cze 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Śliczne róże Katalpa nie kwitnie od razu dopiero po kilku latach, można ją formować jak się chce. Ja odrywam młode pędy Twoja stipa mnie zaskoczyła wielkością

Kamila, wszystko możliwe, że kwitnie po kilku latach dopiero...bo nigdy nie ujrzałam kwiatów...to takie storczyki; czyli cięcie wiosną..tak ?

Stipa mnie samą również zaskoczyła, kupiona rok temu i daje czadu. Nie okrywana i na dodatek ta, którą wysiałam zimą ma niezłe rozmiary. Hameln też u mnie żyje i miskant Morning Light też żyje i jest dośc pokażnego wzrostu.
Tak że na trawkach się nie zawiodłam...zobaczę, co będzie dalej
Ogród Mirelli 06:22, 22 cze 2016

Do góry
jalos napisał(a)
Mirelko, nadgoniłam jakies ostatnie 50 stron.
Pięknie u Ciebie - bardzo się Twój ogród zmienił w ciągu ostatniego roku.
A miskant od Pana Trawki (odbierałas go ode mnie) rośnie? nabrał masy?

Aga tak mój ogród bardzo się zmienił, ale ciągle coś mi nie pasuje, chociaż już nie poprawiam, bo wiem, że zawsze coś będę chciała zmienić, a już nie chcę mi się ciągle dłubać - teraz odpoczywam

Miskant dobrze rośnie
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 22:13, 21 cze 2016

Do góry
W przerwach między kolejnymi falami deszczu posadził dziś Gracji I jeżówki. Przesadziłem Lawendę. Powstały takie oto rabatki (jak widać lubię symettię):

Miskant wychyla się zza rozchodnikow. Po obu stronach trzmieliny są jeżówki zielone. Jeszcze ich nie widać. Żurawki są tylko zadołoeane w donicach, chyba wymienię je na Lawendę, jak radziła Iwonka. Muszę zakupić .

Do zagospodarowania mam 6 turzyc evergold i żurawki. Midning rose select 6 szt. i Plum royale 3 szt.

Dwie różyczki Nes Dawn czekają na osadzenie przy pergoli.

Moja altanka robi się coraz ładniejsza
.
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:34, 21 cze 2016

Do góry
Martina napisał(a)
Piękne fotki, piękny ogród!

Syla, co to za zielone trawy są na poniższej fotce? Sesleria i jakiś miskant?

Te niższe to rozplenica . Obudziła się z brązową czapeczką po środku ale odbijają . Na wiosnę do podziału ... Natomiast ta wyższa to miskantus gracillimus
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:57, 21 cze 2016

Do góry
Piękne fotki, piękny ogród!

Syla, co to za zielone trawy są na poniższej fotce? Sesleria i jakiś miskant?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies