Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:32, 20 lip 2016

Wrócę do tej frontowej rabaty. Ona chyba jesienią wygląda najefektowniej dzięki rozchodnikom, hortensjom i trawom. Ma wtedy spójność kolorystyczną.
W maju jest trochę jaskrawo (ale może tak ma być w maju?)

A na tym zdjęciu widać dominację żurawek nad berberysami. Zagłuszyły wszystko.

Za dużo tam teraz roślin. Czy pisałam już, że nadmiar to nowe dla mnie pojecie ogrodowe?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:54, 20 lip 2016

Makusia napisał(a)
Piękne te "samograje"
Masz Kobieto wyczucie i smak.

Nie wiem, czy mam. Podziwiam u Ciebie podatność na "żelazne argumenty" fachowców od ogrodowych nasadzeń i konsekwencję w realizacji. U mnie jest dużo poczochrańców, przez co ogród zawsze będzie pozostawał w nieugładzeniu. Wciąż z tyłu głowy siedzi mi myśl, że muszę uwzględniać uwarunkowania zewnętrzne (szczere pola za miedzą). I chyba na dłuższą metę uporządkowania mnie męczą choć podziwiam je u innych.
Dla zabawy robiliśmy sobie kiedys badania nad dominująca półkulą mózgową. U mnie wyszła lewa (racjonalność, uporządkowanie, konkret). U eMka prawa (emocje, wrażliwość, talenta muzyczno-plastyczne). On ma w szafie koszule, koszulki i bluzy ułożone kolorami, na biurku wszystko posegregowane. U mnie jeden chaos. Trochę mnie to zdziwiło. Kiedy zapytałam go, skąd taka sprzeczność, odpowiedział:
Ja mam taki burdel w głowie, że by móc funkcjonować, muszę mieć uporządkowaną przestrzeń. Ty z tą swoją logicznością w największym burdelu się odnajdziesz.
Więc się odnajduję jakoś w tym ogrodzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
zoja 07:02, 21 lip 2016

Jak dla mnie Twoja frontowa wiosną też piękna.
Wiosną jaskrawość potrzebna po burej zimie.
Gosiek33 09:01, 21 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie wiem, czy mam. Podziwiam u Ciebie podatność na "żelazne argumenty" fachowców od ogrodowych nasadzeń i konsekwencję w realizacji. U mnie jest dużo poczochrańców, przez co ogród zawsze będzie pozostawał w nieugładzeniu. Wciąż z tyłu głowy siedzi mi myśl, że muszę uwzględniać uwarunkowania zewnętrzne (szczere pola za miedzą). I chyba na dłuższą metę uporządkowania mnie męczą choć podziwiam je u innych.
Dla zabawy robiliśmy sobie kiedys badania nad dominująca półkulą mózgową. U mnie wyszła lewa (racjonalność, uporządkowanie, konkret). U eMka prawa (emocje, wrażliwość, talenta muzyczno-plastyczne). On ma w szafie koszule, koszulki i bluzy ułożone kolorami, na biurku wszystko posegregowane. U mnie jeden chaos. Trochę mnie to zdziwiło. Kiedy zapytałam go, skąd taka sprzeczność, odpowiedział:
Ja mam taki burdel w głowie, że by móc funkcjonować, muszę mieć uporządkowaną przestrzeń. Ty z tą swoją logicznością w największym burdelu się odnajdziesz.
Więc się odnajduję jakoś w tym ogrodzie.

piękna ocena

mnie wyszło podobnie jak tobie - to dlatego wszędzie mam kontrolowany bałagan?

Rabata wiosenna byłaby spokojniejsza gdyby nie berberysy, za to jesienią zaczynają grać
Gruszka_na_w... 15:14, 21 lip 2016

Gosiek, Zoja, dziękuję za Wasze opinie. Nad frontową pochylę się w październiku. Może wcześniej. Za bardzo jej przyczesać nie mogę, bo będzie nazbyt odstawać od reszty ogrodu. Ale korekty z pewnością wymaga.
Pozostaję w niemym zachwycie nad różą Souvenir du dr Jamain. Kimkolwiek był ten doktor, to chwała mu za tę różę. Rzadko zdarza mi się popadanie w ekscytację. Dla mnie to kwintesencja piękna. Nie mogę przejść obok niej obojętnie.

Na królowej fioletu pojawiły się pączki. Bardzo jej jestem ciekawa. liście ma całe. Mszyc nie ma. Zobaczymy jak się spisze.

Gruszka_na_w... 15:26, 21 lip 2016

Siadłam sobie dzisiaj na ławeczce pod oknem kuchennym, to miejsce od zachodniej strony budynku. Za plecami miałam hortensje i trawy, a przed sobą możliwość omiatania wzrokiem największej części ogrodu. Zaczęłam omiatanie od południa w kierunku zachodnim, a potem północnym.

W pole widzenia wchodzi półksiężycowa z wrzosowiskiem

Gruszka_na_w... 15:33, 21 lip 2016

Omiatania cd.

W pole widzenia zaczyna wchodzić "nos misia"

W kadr łapią się trzy rabaty-

Drugi półksiężyc z różanką. Brzydka podpórka dla śliwy została zastąpiona estetyczniejszą wersją (ech, te zachodnie wiatry!)

Gruszka_na_w... 15:42, 21 lip 2016

cd. omiatanie -północny -zachód W pole widzenia wchodzi warzywnik.

i sad

Omiatanie kończy się na rabacie frontowej

A po drodze mamy jeszcze ten fragment

Gruszka_na_w... 16:00, 21 lip 2016

I takie tam na koniec

Kocimiętka rozpoczyna powtórne kwitnienie (po przycięciu) Dlaczego kochamy jeżówki?

Okołotarasowo wciąż przyrasta. Rosa rugosa wchodzi w etap powtórnego kwitnienia. bardzo ładnie przyrasta.

Wierzba Iwa i rudbekie w berberysach. W tle miskant chiński. Niedługo do tego zestawu dojdą jego kwiatostany. Ten zestaw to też tzw. samograj. Nie wymaga żadnej ingerencji ogrodnika podczas sezonu.

Warmia 16:01, 21 lip 2016

Ty nie omiatasz tylko wymiatasz Bardzo mi się podoba